16 iul. 2011

Funeraliile lui Otto al Austriei

M-am uitat azi cateva ore bune pe ORF TV la funeraliile Altetei Sale Imperiale si Regale Arhiducele Otto al Austriei, la care au participat si MS Regele Mihai impreuna cu ASR Principele Nicolae. Regele nostru a stat pe aceeasi banca (a treia) cu Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European si exact in spatele cancelarului austriac Faymann. In stanga si in dreapta Majestatii Sale au stat Principele Lorenz al Belgiei si Regele Simeon al II-lea al Bulgariei.

Orchestra si corul din Stephansdom au interpretat pe parcursul slujbei Recviemul compus de Michael Haydn, fratele mai mic al lui Joseph Haydn. E foarte interesant de stiu ca Michael Haydn a fost capelmaestru in Oradea pana in 1762, cand s-a mutat la Salzburg.

La un moment dat un reporter l-a intrebat pe ministrul de externe austriac cum o sa se simta cand se va canta "Gott Erhalte Franz den Kaiser", imnul imperial (in fapt acelasi, din punct de vedere muzical, cu imnul Germaniei, compus de Joseph Haydn si preluat de germani de la austrieci), avand in vedere ca Austria e actualmente republica. A raspuns ca i se pare normal sa se cante.

In timpul slujbei s-a amintit ca Otto al Austriei mai are un frate in viata, care traieste in Mexic si care, fiind prea batran, nu s-a putut deplasa la inmormantare.

La ora 18:00 (ora Romaniei) impresionantul cortegiu s-a indreptat catre Cripta Imperiala a Dinastiei de Habsburg, denumita si Cripta Capucinilor, aflata in centrul Vienei, in apropierea palatului Hofburg. Zeci de mii de oameni, locuitori ai Vienei sau turisti, au asistat la procesiune.

Ca simbol al fidelitatii pentru dinastia sa, inima lui Otto de Habsburg va fi inhumata duminica, 17 iulie, in manastirea Benedictina de la Pannonhalma, Ungaria, in cadrul unei ceremonii private.

















2 comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Într-o declaraţie din 31 mai 1961, Otto renunţat la toate pretenţiile la tronul austriac şi s-a autoproclamat "cetatean devotat al republicii"

Lilick Auftakt spunea...

Bravo lui. Si?