30 iun. 2010

Pana si kirghizii !!!....


In urma referendumului constitutional care a avut loc pe 27 iunie, kirghizii au reusit in sfarsit sa se scuture de tatuci, coruptie si nepotism. 90% din cei aproape 70% prezenti la urne au votat pentru republica parlamentara. Gest salutat de Statele Unite ale Americii (republica prezidentiala!), Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana sau Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Noua constitutie va reduce considerabil puterile prezidentiale, prima miscare de acest gen din Asia Centrala, o regiune cunoscuta pentru presedintii autocrate. Alegatorii au ales sa puna punct unei epoci in care autoritatea aflata in mana unei familii fusese o regula, indiferent daca familia s-a numit Akaiev sau Bakiev.

Singurii care si-au exprimat ingrijorarea dupa acest referendum au fost rusii, prin vocea presedintelui Medvedev, care a declarat ca republica prezidentiala aduce intotdeauna mai multa stabilitate. :D Ce stabilitate au avut kirghizii, mai ales in ultimii cinci ani, cu doua revolutii, se stie prea bine.

Amuzant e insa cat de asemanatoare e intr-un fel situatia lor cu a noastra. Pana la un punct. In urma cu cinci ani, Kurmanbek Bakiev, cel care a fost alungat anul acesta de la sefia Kirgistanului, se afla el insusi in fruntea unui grup de protestatari care acuzau puterea de la acea vreme de abuz de putere si coruptie.

Ajuns in fruntea republicii, Bakiev s-a dovedit a fi tot un dictator, care si-a instalat familia si gasca in cele mai importante functii in stat. Parlamentul devenise inca din 2005 unicameral, cu doar 75 de deputati, iar votul era cum altfel decat… uninominal. Reteta unei dictaturi de succes care, sigur, va este cunoscuta. :)

De aici insa istoria ne diferentiaza de kirghizi. Noi nu suntem in stare sa spunem stop unei puteri cu tendinte autoritare, si nici sa stabilim, in urma unui referendum, daca ne dorim o republica parlamentara sau ba. Nu de alta dar n-am reusi, cred, sa strangem, nici macar cele 500.000 de semnaturi necesare pentru singura metoda de a-i spune «pa» lui Basescu si clanului sau. Sau oricarui alt "tatuc" providential, dornic de a ne face sa traim "bine". Cu forta!

Sau suntem in stare?...

11 comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Nici macar in asia centrala nu mai poti fraieri oamenii cu prezidentialism, unicameral, uninominal si "stabilitate" ca paravan pentru dictatura clientelara si coruptie.
Kirghizii au scapat de Ashkaiev si Bashkiev, Basheshkaiev e bine mersi.

Lilick Auftakt spunea...

Baseshkaiev e bine merci, si mai vine din urma ca sa-l acompanieze si sa-i salveze electoratul credul si Diaconescu, care a anuntat ca va majora toate salariile si pensiile si va desfiinta toate taxele. :))

Crăciun Florin spunea...

Este clar, la criza economico-financiară mondială se adaugă, chiar dacă unii nu acceptă, criza dictaturilor consolidate sau în formare (ca la noi).

Baseshkaiev ! Voi folosi, rogu'vă de acceptare, „Băseshkaiev”, litera „ă” să sprijine confirmarea intenției. Recunosc toate celelalte drepturi de autor (netaxabile).

Lilick Auftakt spunea...

Siiigur! :))))

Crăciun Florin spunea...

Mulțumesc.

Jpost.ID spunea...

Dupa Basheskaiev urmeaza EBAkieva si Kurmanbelena, sustinute de tinerii mameluci care au acaparat imaginea liberalismului si chiar a conservatismului. Nu ramîne loc decît pentru opozitia socialista.

Florin Matei spunea...

Riscul unei dictaturi este mai mare acolo unde procentul de capsomani îl depăşeşte pe cel al oamenilor normali. Ce-i defineşte pe capsomani? Ignoranţa, incultura, prejudecata şi - atenţie! - naivitatea. Naivitatea nu nici pe departe sfântă, cum o eticheta cineva, e doar o treaptă spre prostia deplină. Eu zic că românii nu vor scăpa de dictatură, şi asta pentru că sunt foarte, foarte uşor de manipulat. E de-ajuns ca un grup de demagogi cu talent să se pună pe treabă, că deja un procent însemnat de capsomani muşcă din momeală. Cred, aşadar, că România va deveni un Autocartistan, care se va combina la fix cu Austeristanul în care viermuim acum. Dar, bineînţeles, esenţial e că a fost salvată Poşta din gheara răului mogul, iar sarea a rămas a poporului...

Matilda spunea...

Excelent ! Baseshkaiev să-i rămînă numele !

Deceneu spunea...

Poate-i faci o invitatie lui Catalin Avramescu sa citeasca si sa vada si el in ce directie bate vantul in lume, ca Vantul de la noi bate in alta directie. :)

Anonim spunea...

Dar kirghizii sunt in Europa... nu ca noi...

Lilick Auftakt spunea...

Mi-e ca noi nici in Asia nu mai suntem. :)) Hei, dar tu erai la mine pe blog in timp ce eu eram la tine. :)))))