22 nov. 2010

Crin Antonescu despre Andrei Plesu: "Paralizat in superficialitate"


La Realitatea TV, emisiunea "Ultima sansa": "Admir strălucirea de stil a domnlui Pleşu. Problema mea e chiar domnul Pleşu. Că oi fi eu bucuros că sunt contemporan cu mine sau nu, va fi surprins domnul Pleşu să afle că nu sunt atât de fericit şi mândru că sunt contemporan cu domnia sa. De ce? Pentru că dacă el ar fi un chibiţ de lux, niciun fel de problemă, poate să aibă cu cine vrea, cu mine, cu Ponta, cu oricine. Dar el vrea să fie altcineva şi trebuia, la puterea sa intelectuală, la prestigiul, la mitul său, în care şi eu am crezut, trebuia să fie o instanţă. Ca instanţă, Pleşu nu poate funcţiona aici pentru că se ascunde după acel "e cum e". Nu poate să fie instanţă pentru mine cineva care poate să dea lecţii de morală pentru bietul de mine sau bietul de Ponta, dar nu are curaj să spună nici măcar acum cum e Băsescu. Oameni ca Pleşu nu sunt mulţi, dar sunt importanţi, trebuiau să fie instanţe în ţara asta, şi nu sunt. Sunt paralizaţi în superficialitate, nu mai disting dânşii. Ţara asta e unde e deocamdată nu din cauza mea sau a lui Ponta, care s-ar putea să fim Rică Venturiano sau Caţavencu. Ne va mătura istoria, cum merităm. Ţara asta e aici pentru că un om ca Pleşu s-a mai dus când l-a chemat Traian Băsescu după ce a fost înjurat de Traian Băsescu, că e un om care s-a bucurat să fie nu ştiu dacă contemporan cu sine însuşi, dar coleg de serviciu cu Udrea, în subordinea cuiva ca Băsescu, un om care nu s-a ostenit, de la înălţimea autorităţii sale, niciodată să distingă, dar întotdeauna a nimerit. Şi a nimerit ce? Că în Piaţa Universităţii nu era bine, era bine în vremea aia la Palatul Victoria cu Ion Iliescu, a nimerit că Emil Constantinescu era bun când era preşedinte şi dânsul ministru de Externe şi după aia nu a mai fost bun, şi a nimerit că Traian Băsescu e aşa cum e, dar nu ne spune cum. A fost de două ori ministru, o dată la Cultură, o dată la Externe, a fost consilier prezidenţial şi dacă consideră că a făcut în politica românească, pe la casele pe unde a servit, Cotroceni şi pe unde a mai fost, a făcut ceva ca să fie instanţă, atunci eu sunt Rică Venturiano şi Ponta Caţavencu. Dacă nu, nu. Problema mea cu domnul Pleşu este că nu e oricine altcineva", a spus Crin Antonescu, ca raspuns la ACEST articol al lui Andrei Plesu.

6 comentarii:

clerc spunea...

Extrem de acid comentariul lui Crin - ba si pus intr-o retorica de zile mari. Crin a rostit un imens adevar, pe care sutele de inghesuiti la coada lansarilor de la Humanitas, suferind ei de cecitate, n-au cum sa-l descopere: Plesu e mai intii un mit, apoi orice altceva. Cu Plesu e ca si cu Adrian Paunescu - daca statea si scria, fara sa devina sluga ideologica pe la inalte curti pentru sinecure grase, ar fi ajuns ce pronostica Nicasius ca va fi - un om de cultura de formula unu. Asa, a dus tucalul pe linga Mercedesul puterii - indiferent ca e vorba de Iliescu, Constantinescu, Basescu. Nu stai doua decenii pe linga Noica pentru ca sa-l consiliezi pe un derbedeu de port ca Basexu, ca geaba ai mai citit in original Meister Eckhardt si Angelus Silesius.
Crin are dreptate 110%. Anul trecut pe vremea asta Plesu, dilematicul, adica intelectualul naimit puterii cu curul in doua luntre, scria ca nu-l poate vota decit pe Dictachior, caci doar Incrucisatorul i se pare viril si matur, restul fiind puberi si imberbi. Dupa 12 luni de "virilitate", cind tara e lesinata de cit sex violent i s-a dat de catre Basexu, Plesu tace melancolic - sau se ia de Crin, de parca liberalul ar fi omul cu violul, si nu tartorul de la Cotroceni!
Asta da performanta logica! Tare Plesu, dar nu in silogisme aristotelice, ci in sofisme ieftine! Pacat de el. Promitea sa fie altceva decit a ajuns... ca si licheaua de Liiceanu.

Lilick Auftakt spunea...

@Clerc, corect: Plesu este un mit. Nu il contesta nimeni ca intelectual, asa cum vor sa induca unii ideea, dar opiniile lui politice sunt zero. Cand ai o experienta ca a lui in politica, alaturi de trei presedinti, analizele tale trebuie sa fie ceva mai profesioniste, nu articolase cu Stan si Bran, dragute, usor de citit, nu zic nu. Chiar placute, chiar daca nu esti de acord. Insa... Insa le lipseste o anumita verticalitate si onestitate, iar Crin remarca aici foarte bine acest lucru. Si pune asta si pe seama superficialitatii lui Plesu.

Apoi mai e ceva legat de mitul asta. Nu e bine sa ne lasam fascinati, pe termn lung, si sa transformam intelectualii publici in mituri, oricum s-ar numi ei. S-a dovedit a fi extrem de periculos sa ne bazam prea mult pe opiniile lor.

M-a bucurat faptul ca Antonescu apare din ce in ce mai informat. La inceput nu prea era pus la punct cu subiectele politice, din presa... Dar ieri a raspuns la toate, si se vedea ca il preocupasera. Asta e un lucru foarte bun.

Nu stiu daca nu ai citit deja, dar iti recomand doua articole: cel de pe blogul dnului Tudoran (Paunescu/Tismaneanu), si cel de pe Idolii Forului - o paralela intre intelectualul roman si cel polonez.
Si recomand tuturor, sigur...

Garcia Muerte spunea...

Andrei Plesu s-a descalificat de mult din postura de instanta a politicii romanesti. Referitor la ce spunea Crin in legatura cu sudalmile la care a fost supul Plesu din partea lui TB, nu pot sa nu remarc un cvasi-sindrom Stockholm care i-a cuprins pe intelectualii angajati in apararea publica a ciumetului de la Cotroceni. (ciumet - este cuvantul care mi-a trecut prin minte dupa ce am vazut reactia de respingere a lui Sarkozy fata de presedintele "nostru").

Lilick Auftakt spunea...

@Garcia Muerte

Isi apara "proiectul" lor iluzoriu mai mult. :)

Merci, am editat mesajul. :)

radu spunea...

@clerc: :):) Parca ne-am fi vorbit!
AP 1 si AP 2, corect!
Pentru mine, AP 2 (Plesu) nu e un mit, n-a fost niciodata. Mie omul mi se pare un maestru din umbra, intelectualul "de interval" al lui Iliescu, Constantinescu, Basescu. Uitati-va cati pupini teologico-politici formati de el servesc pe la mesele barosanilor politici. Bacon-sky e doar unul, mai sunt si altii, de la Cotoi la Turcescu, Avramescu, Neamtu. Acuma, plesofilii s-au aciuat pe la dosul madamei Udrea, cea care l-a scarbit pe maestrul Andrei si l-a facut sa plece de la Cotroceni. Deh, n-are gusturile lui Baco, n-a stiut sa aprecize frumusetea si inteligenta damei! Plesu si Dosia, vulpea care n-ajungea la strugurii Ebei, seamana foaaarte bine! Amandoi propaga basismul din afara PD-ului si fac pe independentii, ca sa-i prosteasca inca o data pe papagalii care nu gandesc decat in clisee ghedesiste. Da-i cu minima morala, neamule!
Semnalul dat de Crin are un subtext. Crin a vrut sa dea de inteles ca filozoful cotrocean este spin doctor-ul lui Baconsky si al gastii de telectuali infiati de cuplul Basexu-Nutzi. O sa mai auzim de AP 2 cand vom mai vorbi de uneltirile pedeilor privind unificarea dreptei. Deocamdata procesul e programat sa inceapa din asa-zisa societate civila si din mediile intelectuale. Ochii pe ei ca pe butelie!

clerc spunea...

Frate Radu, integral de acord cu mata. Plus o tardiva mea culpa: pe mine m-a fascinat Plesu, era prin 1987, cind am dat cu nasul de Jurnalul de la Paltinis. Eram in liceu, asa ca am scuze, eram exaltat, mi se parea ca "aia e chestia" spirituala, ca Noica e un D-zeu, iar dioscurii profetii lui. Pe urma Mos Plesu mi-a fost profesor, n-am invatat nimic de la dinsul, dar cit de sarmant era! De fapt, asta e secretul domniei sale: nu face nimic, niciodata, dar cit de fermecator este! Asa a fost ca ministru al Culturii si al Externelor, asa a fost ca lector de dosare la CNSAS, asa a fost in calitate de consilier prezidential! Zero barat activitate pro, 100% sarm si retorica de sprit!
Cit priveste opera, ea e compusa din volumase de eseuri cuceritoare dar intristator de superficiale. El se salveaza prin scriitura, ca de fond n-are nici timp, nici aplecare... il vezi tu pe Plesu stind ore, zile, luni si ani in biblioteca, aproape orb, ca Jorge de Burgos ori Perpessicius? Nu, el e ocupat cu mondenitatile, polemica pe sticla, articolase dilematice, melancolice ode basiste si oftatul dupa damele apetisante pe care nu le mai poate sarja (deh, virsta, bat-o vina!).
Cam asta e. De urmarit fenomenul oranjizarii intelectuale a bietei tarisoare.