17 nov. 2010

Schimbarea abuziva a regulamentului Reichstag-ulului a dus la instaurarea dictaturii naziste

Ca sa distrugi un stat de drept trebuie sa ocupi mai intai Parlamentul. Si ca sa ocupi Parlamentul trebuie sa-i distrugi, in mod abuziv, regulamentul de functionare. De fapt, acest regulament al Parlamentului este chiar samburele Constitutiei unei tari. Iar daca acest regulament e schimbat abuziv, Constitutia insasi e in pericol. In fapt, asta s-a intamplat ieri, cand Constitutia, statul de drept, democratia au fost puse in paranteza in Romania.

Pentru a intelege si mai bine gravitatea faptelor intamplate ieri in Parlament, poate ar fi bine sa facem o paralela cu ceea ce s-a intamplat in Germania la instaurarea dictaturii naziste. S-a intamplat acelasi lucru! S-a schimbat regulamentul in Parlament in mod abuziv. S-a propus mai intai o lege, desigur, neconstitutionala, prin care intreaga Constitutie era suspendata. La votul ei era insa necesar, conform regulamentului, un anumit cvorum si o anumita majoritate. Mai exact, ca doua treimi dintre parlamentari sa fie prezenti (cvorum) si ca doua treimi din cei prezenti sa voteze pentru.

Ei bine, aceste lucruri nu puteau fi indeplinite. In primul rand pentru ca se stia ca daca o parte din parlamentarii care se opuneau ar fi lipsit, nu exista cvorum. Atunci, in 1933, acolo, ca si acum, in 2010, aici, s-a purces insa la SCHIMBAREA ABUZIVA A REGULAMENTULUI. In noul regulament, cine lipsea « nemotivat » era considerat « prezent ». S-a trecut mai apoi la arestari, alungari, si la orice alta modalitate de a-i impiedica fizic pe unii parlamentari sa participe la lucrari, astfel incat acestia sa apara drept « prezenti », conform noului regulament.

Stiind aceste lucruri, ma indoiesc ca mai ajunge ca opozitia sa boicoteze sedintele prezidate de Roberta Anastase. Probabil trebuie sa se treaca la o noua forma, mai dura si mai articulata, de a tine piept abuzurilor puterii. Dar, despre asta, intr-o alta postare...

12 comentarii:

Anonim spunea...

Cum ar fi ca toata Opozitia sa fie prezenta in Parlament, pana la ultimul. Doar de asta i-am votat.
Si Antonescu si Ponta ar trebui sa stea mai mult pe la Senat.
A absenta nu e niciodata o solutie, stiu asta inca din scoala generala.

sabina spunea...

Mi-e tare teama ca raul a intrat in linie dreapta in cursa impotriva democratiei iar replica opozitiei a intarziat mult prea mult. Ma intreb daca actuala putere mai poate fi schimbata printr-o alta modalitate sau doar prin forta strazii. Am tot sperat ca opozitia sa gaseasca aceasta modalitate, cel mai mult la momentul proiectului Johannis. Apoi am fost tot mai dezamagita. Cum si ce sa mai speri de la o opozitie formata dintr-un PSD condus de micul Ponta sau de la grupul minoritatilor fara minte si un partid al maghiarilor care nu se face ca nu pricepe cum tradeaza Romania! Despre grupul tradatorilor traseisti nici nu vreau sa pomenesc. Ce credeti ca se mai poate face in parlament pentru salvarea democratiei? Eu nu vad si daca stie cineva, ar trebui sa ne lamureasca. Ori daca NU se mai poate face nimic acolo, atunci mai ramane o singura cale. Aceea a revoltei populare.

Hendrix spunea...

Scriam urmatoarele acum o saptamana, cand se discuta despre acest ,,proiect'' portocaliu:,,Proiectul pedeleprelor este in totalitate un ABUZ! N-ar fi prima data cand pedeleprele incalca legea, tot ce fac ei este ilegal, neconstitutional sau imoral. Problema lor este faptul ca n-au majoritate in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, situatie care permite opozitiei sa blocheze activitatea legislativa pana la inlaturarea infractoarei roberta anastase, cea care a numarat fraudulos 170 de pedelepre pe 15 septembrie.
Orice lege nu poate sa fie discutata in plen decat DUPA adoptarea ordinii de zi de catre BP. Simplul fapt ca BP nu se poate intruni atata timp cat infractoarea roberta mai este sefa Camerei are ca efect faptul ca nu se poate discuta nimic in plen. Punct.''
N-as fi crezut ca pedeleprele chiar vor merge pana la capat cu acest ABUZ! Iata ca megatupeul lor n-are limite. Pe ce se bazeaza ei? Iata ce scriam atunci:,,Ei stiu ca vor pierde automat la Curtea Constitutionala, dar se bazeaza probabil pe taraganarea solutiei la vadita incalcare a Constitutiei.''
In mod normal CC ar trebui sa infirme noul ,,regulament''. Aflu azi, cu stupoare, ca aceeasi CC a spus ca este constitutionala(!?!?!?) formarea unor grupuri parlamentare din ,,independenti'', adica tradatorii care au format unpr-ul. Se pare ca ba-secu a avut si el o data dreptate, atunci cand acuza CC ca ar fi ,,PENIBILA''!

Pro atitudine spunea...

Frumoasa paralela pe care o faci. Tare ma tem ca de acum in fiecare zi vom tot face paralele. Caci material avem suficient. Si stii ce este interesant, caci in cazul nazismului, cei care i s-au opus lui Hitler a fost un numar infim. Sa fie si asta o paralela????

radu spunea...

Uitati-va ce se intampla in Ungaria cu Curtea lor Constitutionala. Aceeasi porcarie "populara" ca la noi. Uitati-va la nesimtirea lui Sarkozy de a-l renumi ca premier pe demisionarul Fillon, bokul lor. Ganditi-va si la ciumpalacul (apud. M. Badea) de Berlusconi, la fratele Borisov... toti o apa si-un pamant! Internationala nesimtirii trebuie contrata si pe plan european, dupa parerea mea.
Chiar sunt curios, Lilick, ce solutie parlamentara sau extraparlamentara vezi la porcaria asta.

EPISTOLEpentruZEUS spunea...

dincolo de penibilitatea curtii constitutionale si de paralela mai mult decat justificata cu abuzurile din reichstag, tu realizezi ca mai exista inca hai sa le spunem "cetateni" care vad in asta doar vina opozitiei fiindca nu-s prezenti la strigarea catalogului?
cati oare inca n-au inteles ca procedeele democratice din regulamentul parlamentului, inclusiv mijloacele de protest, au fost create pentru a proteja opozitia de abuzuri?
pentru ca puterea de-aia e putere:: fiindca are PUTEREA! dar nu sunt reprezentantii a 100% din cetateni, doar d-aia i-am trimis si pe ceilalti acolo: ca sa existe si vocea noastra, a celor care nu le-am crezut minciunile.
ce altceva ar vrea sa le ramana ca forma de protest? suicidul?

atreides spunea...

Hm, citind postarea asta m-au cam trecut ceva fiori.

Anonim spunea...

Absentarea nu le face bine. Poporul idiot va intelege doar ce le spune basescu. Adica domle nu vor sa munceasca.Ca romanul este impaciuitor, hai se ne intelegem, sa uitam, sa punem umarul, etc.
Demisia in bloc ar fi o solutie poate, dar nu cred ca se va intampla vreodata.
Eu sa fi fost acum in opozitie imi dadeam demisia. Daca tot nu pot face nimic macar ma duc acasa si ma culc

sandman spunea...

La noi se intimpla acum. Ce e de facut?

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan,

Niciun lider al unui partid din Europa nu merge la sedintele Parlamentului decat daca e o situatie speciala.

@Sabina, se pot face extrem de putine, dar inca nu s-a facut totul.

@Handrix, da, dar el are alte motive sa faca CC penibila.

@Pro Atitudine, din pacate insitutiile, ba chiar si biserica, l-au ajutat atunci pe Hitler. :(

@Radu, cand o sa am putin timp ma apuc sa scriu despre o solutie. Nu neaparat salvatoare, dar sa fie inca ceva in plus.

@Episltole, da, sunt inca nebuni care dau vina pe opozitie. Nu avem ce face cu ei...

@Basarica, sa nu fim chiar pesimisti. La urma urmelor e o putere nesustinuta public. Undeva, ceva se va rupe. Curand.

@Sandman

Rezistenta activa si atacul la cea mai mica slabiciune a lor. Sa ii ajutam sa se rupa... etc

Anonim spunea...

Ma intreb cum ar fi sa se voteze in Parlament ca o motiune de cenzura sa se declare votata cu jumatate plus unu din numarul celor prezenti in sala, nu din totalul parlamentarilor.

sandman spunea...

E greu sa rupi o gasca inlantuita in jurul prazii. Poti sa-i rupi ca vinatorul haita de lupi cu o pusca cu alice, altfel... doar vorbim discutii. Exemplul Anastase, Ridzi, Udrea, Boc...cine poate sa-i rupa din haita?