28 nov. 2010

Ioan Căianu - reper cultural transilvanean din secolul XVII

S-a nascut in Caianu Mic – Bistrita Nasaud. A studiat orga la Cluj si filosofia si teologia in Slovacia. S-a convertit de la ortodoxism la catolicism, dupa care a intrat in ordinul franciscan. A fost episcop în dioceza Transilvaniei. „Natus valachus sum”, scria Ioan Caianu, cel care avea sa intre in cultura universala punand bazele muzicii culte pe teritoriul Transilvaniei, acum aproape 400 de ani, in special prin elaborarea lucrarii Codex Caioni.

Mai jos, fragmente din spectacolul "Nunta in Transilvania". Dansuri locale si piese vocal-instrumentale in caracter religios, cuprinse in Codex Caioni.

Un comentariu:

Anonim spunea...

La Mulţi Ani, româncuţă bravă !!!
Ziua Naţională. A patriei. Şi ce e patria… * Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor. * 1 decembrie, o pildă istorică şi un îndemn: renunţarea la renunţare, căci, numai împreună, uniţi, cu credinţă în Dumnezeu, vom izbândi şi vom scăpa trupul patriei de ciuma jefuitorilor. E patria noastră, a românilor de pretutindeni !
* Este nedrept să înveţi copilul cum să moară pentru patrie, înainte de a-l învăţa cum să trăiască pentru ea. * – Grigore Vieru

http://sfinx777.wordpress.com/2010/12/01/rugaciune-pentru-1-decembrie/

LA MULTI ANI ROMÂNIA!
LA MULŢI ANI, ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI !