Acum cateva zile, de Ziua Nationala A Romaniei, am participat la o intalnire cu senatorul Varujan Vosganian, la care s-a discutat despre diaspora. Amanunte aici. Una dintre temele pe care trebuie sa le abordeze PNL pe aceasta tema, in interesul alegatorilor romani de peste hotare, este simplificarea sistemului de vot.
In sensul acesta, Raymond Luca, senator PNL al diasporei americane, a participat acum cateva zile la dezbaterea “Diaspora Voteaza”, organizata de GRSP Society (Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti). Raymond Luca, Iosif Koto, Ema Sosnovski si Varujan Pambuccian au fost singurii parlamentari romani care au dat curs invitatiei. Grupurile parlamentare ale PSD sau PDL nu si-au trimis reprezentanti. Au mai transmis mesaje video cu opinii Monica Macovei, europarlamentar PDL si Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia.
La dezbatere au mai participat: Simona Constantinescu, Director Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Georgiana Iorgulescu, Director Executiv Centrul de Resurse Juridice, Laura Ştefan, Coordonator de Programe Anticorupţie Societatea Academică Română, Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundaţia Soros România, Gabriela Negm, Consilier Relaţii Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Bogdan Popescu, şef al serviciului Relaţii Externe Autoritatea Electorală Permanentă.
„Exista diaspora celor care se afla temporar in strainatate. Exista si diaspora reprezentata de Colegiul 2, in care ma aflu eu. Aceasta diaspora este a romanilor plecati permanent. Multi dintre ei nu au documente valabile cu care sa se poata prezenta la vot. Este necesar acest registru electoral, insa suntem in anul 2010 si nu cred ca se mai poate realiza unul pentru urmatoarele alegeri. In primul rand trebuie sa stim cine voteaza, pentru ca altfel totul este o loterie”, a precizat Raymond Luca.
“Sustin votul electronic pentru ca ar fi cel mai reprezentativ. Exista o lege care prevede confidentialitatea datelor personale, cnp-ul este strict secret. Daca nu exista probleme legate de securitatea informatiilor in platile facute in strainatate, nu stiu de ce nu s-a putea face si votarea.”
"Votul din diaspora a contat la alegerile prezidentiale, a fost decisiv. Diaspora a contat si in 2008 si in 2009. Exista un proiect in lucru la Ministerul afacerilor externe pentru votul prin corespondenta. Mai exista un proiect si in Camera Deputatilor, insa votul prin corespondenta ar rezolva partial problema", a mai punctat senatorul PNL. “Insa, totul depinde de acest registru, care nu stiu cum se va realiza, pentru ca este greu, aici sunt mai putin optimist”, a mai spus Raymond Luca. Si, foarte important: “Este necesara desfiintarea sectiilor speciale, care sa fie compensate prin votul prin corespondenta.”
Raymond Luca mai are si alte initiative pentru diaspora. Le gasiti aici.
Ii multumesc lui Dracu ca mi-a sugerat prin comentariul lui aceasta postare, prin care as vrea sa deschidem o discutie despre diaspora si sistemele de vot. Cristian Parvulescu si Monica Macovei si-au exprimat optiunea pentru votul electronic la distanta printr-un mesaj video inregistrat. Exista insa si alte sisteme. Voi ce spuneti?
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
17 comentarii:
Buna ziua !
Parerea mea este ca ar trebui sa se voteze numai la locul de domiciliu. Cine vrea sa-si manifeste dorinta de vot trebuie sa faca un efort si sa vina la circa de vot de care apartine. Cei stabiliti in strainatate, nu e normal sa traiasca acolo si sa hotarasca cine ma conduce pe mine care locuiesc in Romania. Exemplu, la ultimele alegeri Basescu a cistigat cu voturile celor din strainatate, ei stau acolo iar noi suferim ptr ca ei au hotatat pentru noi.
Buna ziua... X (un nick?)!
Sectiile SPECIALE de votare trebuie desfiintate. Iar PNL trebuie neaparat sa se implice pe subiectul asta. S-a intamplat ce s-a intamplat anul trecut si pentru ca au neglijat acest aspect. Si ar fi pacat. PNL are un bazin electoral excelent in diaspora, printre studenti (si nu numai). In turul 1 Crin a avut multe voturi din afara. La Berlin, de exemplu, a avut 40%. Si peste tot pe unde sunt centre universitare a stat foarte bine.
Exista voluntari care vor a se implice pt PNL afara.
Nu e corect sa zicem asa, ca cei de afara nu au acelasi drepturi ca si noi, daca sunt cetateni romani. Eu am o groaza de prieteni si de rude afara. Sunt foarte romani si ii intereseaza ce se petrece aici.
Am scris de mai multe ori pe blog, si ai scris si tu, despre votul prin corespondenta, electronic etc. si despre masuri pentru a asigura dreptul constitutional de a vota (care acum este incalcat).
In demersul celor de la "Diaspora voteaza" in opinia mea se amesteca intentii bune cu solutii proaste.
Pe rand:
1. Votul electronic in sensul votului la distanta prin e-mail, video, internet etc este nedemocratic, ilegal, neconstitutional si poate fi fraudat.
Este neconstitutional pentru ca orice s-ar spune SECRETUL VOTULUI nu poate fi asigurat.
2. Realizarea registrului de care vorbeste dl Luca (si spune ca nu stie daca se poate face) este absolut esential! Si pentru diaspora si pentru alegatorii din tara. Este prima conditie ca un proces electoral sa poata fi organizat corect!!
Acest lucru trebuie facut in primul rand. Din pacate cei care vorbesc de chestiunile astea, chiar si cei de la Autoritatea electorala etc., ignora conditia necesara (LISTE ELECTORALE COMPLETE SI ACTUALIZATE), si on loc sas e ocupe de ele cauta remedii originale, care pe buna dreptate nu se practica niciunde.
Listele electorale trebuie sa fie la zi atat in tara cat si in diaspora. am mai scris ca acest lucru se poate realiza foarte simplu, printr-o masura administrativa: trebuie sa fie mult mai usor sa-ti schimbi domiciliul din buletin pasaport. Pentru diaspora ar insemna ca cei care sunt in strainatate sa mearga la ambasada sau consulatul din apropiere, sis a-si treaca domiciliul in pasaport, daca vor sa voteze acolo. In acelasi timp trebuie stersi din lista electorala din tara. Este nevoie deci de o colaborare intre MAE si Ministerul de interne.
Alternativ, fara asi schimba domiciliul din pasaport, buletin, cetateanul poate sa mearga si sa-si schimbe doar locul in care vrea sa voteze, sa indice unde va vota. Atunci iarasi trebuie sters acolo unde era trecut initial. Chestia asta e necesara si pentru cei din tara, studenti, sau care lucreaza in alt oras, pentru ca sectiile speciale trebuie eliminate.
Deci nu exista nici o alta alternativa decat acest registru.
Votul prin corespondenta ar mai fi o alternativa insa este foarte problematica, pentru ca au avut loc nereguli chiar in Anglia cu acest vot. Cata vreme autoritatea electorala nu e suta la suta profesionalizata votul prin corespondenta e numai un nou focar al fraudei. Din punct de vedere birocratic e mai complicat, pentru ca toata lumea trebuie sa primeasca o instiintare sau trebuie sa se prezinte undeva pentru a solicita personal buletinul de vot prin corespondenta.
Dar acest registru nu se face DUPA recensamant, ca sa vedem cati suntem? Am citit ieri ca am ramas 18 milioane in tara si mai sunt 2,5 milioane afara. Si, culmea, suntem 18,3 milioane pe listele electorale. Total aiurea. Trebuie inceput cu ceva. Trebuie sa stim cati suntem si cati votam. Aici si afara. Pana nu vom afla asta, ai dreptate, nimic nu poate sa fie corect. Deci trebuie un inceput.
Uite: "- La următorul recensământ va fi o mare surpriză, suntem mult mai puţini decât credem. Probabil că suntem în jur de 20 de milioane cu tot cu 2 milioane dintre cei 2,5 milioane de români aflaţi în străinătate. Sunt sigur că în jur de 500.000 vor rămâne acolo. Cu cât se prelungeşte perioada proastă a ţării cu atât numărul celor care vor emigra definitiv va creşte." a spus Preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Demografice, Marian Preda, în studioul 2+1 (EVZ)
@ Anonim
Este incorecta afirmatia ta ca basescu a castigat din cauza celor din diaspora. Cei din diaspora au un vot ca oricare altul. Din cei care l-au votat pe basescu 99% l-au votat in tara, si poate 1% in diaspora.
La fel de bine s-ar putea spune ca Basescu a fost ales din cauza Clujenilor, Banatenilor sau Constantenilor, pentru ca numai in aceste trei locuri l-au votat de zece ori mai multi decat in diaspora.
Nu ai nici un drept sa iei unui cetatean roman dreptul de a vota, indiferent unde traieste, numai pt ca nu ne convine cum voteaza.
Registrul (dublu, administrativ si electoral) este practic echivalentul recensamantului. El trebuie sa existe, indiferent daca se face recensamant sau nu si trebuie sa fie la zi si dupa recensamant, pt ca si dupa un recensamant se mai muta lumea.
Este vorba de o modificare administrativa care sa schimbe si sa simplifice procedura de schimbare a domiciliului (in buletin), iar ea trebuie sa fie obligatorie.
Cine se muta trebuie sa treaca la primarie, consulat, etc la nou domiciliu si se inregistreaza acolo, si e sters la vechiul domiciliu. E o formalitate care dureaza trei minute. Dupa acel registru administrativ se fac si listele electorale, iar inainte de alegeri cine vrea sa voteze altundeva isi schimba locul doar in registrul electoral.
Datele din registrul administrativ sunt importante si pentru alte scopuri, pentru ca administratia sa stie permanent cati traiesc in localitate. Datele astea sunt necesare si pentru alocarea de fonduri, planificarea investitiilor publice etc.
Inainte de a realiza acest registru (si nu e greu de facut, este practic prima sarcina a oricarei administratii locale) orice alta propunere este o tampenie. Si compararea CNP-urilor prin sms si sute, mii de calculatoare, operatori, call centeruri servicii etc pentru a impiedica chipurile frauda. iti dai seama cat costa toate astea, pentru a fi folosite odata la doi ani... cand problema de baza nu este rezolvata.
@Anonim
Argumentul tau este fals. Chiar daca eu, de exemplu, locuiesc in strainatate platesc ca si tine pt aberatiile Romanesti atat in ceea ce priveste impozitele locale cat si sustinerea familiara. In ambele cazuri hotararile luat de Romania mai privesc direct. Eu am facut mereu efortul de a face coada (cateva ore, uneori 7) la ambasada pt a vota.
Simpla "contabilizare" a voturilor in strainatate care se face "tardiv" fata de cele din tara nu poate servi de argument (basecu a castigat cu voturile din strainatate).
@transildania: "Nu ai nici un drept sa iei unui cetatean roman dreptul de a vota, indiferent unde traieste, numai pt ca nu ne convine cum voteaza"
Imi permit sa nu fiu de acord. Alegerile "sunt despre" cum ne amenajam viata in continuare. Efectele lor sunt covarsitor simtite in tara, nu afara. Eu, unul, mai cred si ca, pentru a avea drept de vot, ar trebui sa poti demonstra ca esti la zi cu impozitele (astea pentru persoane fizice) si ca stii citi/scrie. Adica sa poti arata la minim ca esti cetatean (participant la viata cetatii) si responsabil.
Cetatenii romani din diaspora, oricat i-as iubi (si am nu prieteni, ci rude apropiate in afara) NU suporta consecintele alegerii lor; noi, da.
Pe mine nu ma incanta sa imi voteze primarul oameni care stau in alte colturi ale tarii doar pentru s-au nascut aici, unde stau eu - asta ar fi echivalentul voturilor diasporei. Putem discuta de participarea lor consultativa la referendumuri care pot influenta mersul global al tarii. Nu insa si atunci cand votul e primordial operational (Parlament + Presedinte) si nu strategic (forma de organizare statala, de exemplu).
Eu unul nu pot sa uita imensa frauda produsa anul trecut la Paris, acolo unde pedelepra bacon-schi a reusit sa ,,adune'' peste 3000 de voturi portocalii!!! Cum a fost posibil asa ceva? Simplu, furand ca si in tara! Adica dand drept de vot oricui se prezenta. Au fost INVENTATE mii de oameni care fizic n-au fost prezenti la vot! La fel cum in tara au votat mortii si cei absenti de ani de zile din localitatile unde aveau domiciliul.
Eu vad o singura solutie, atat pentru alegerile din tara cat si pentru cele din afara tarii: anuntarea intentiei de vot, INSCRIEREA pe liste inaintea scrutinului! Astfel nu vor putea vota decat cei inscrisi apriori pe liste. Nu vor putea fi inventati oameni care fizic n-au cum sa voteze, nu vor mai vota mortii sau cei absenti. Listele electorale ar fi corecte si ar arata exact numarul celor care doresc sa voteze. Mie mi se pare extrem de simplu, civilizat si corect, de ce altora li se pare complicat?
Utili si pedistii asta, nu-i asa? (@dracu: combat cu el din greu, de vreun an incoace, pe blogul lui Mihai Voicu). Maine-popimaine ii vedem ducand mai departe basescianismul sub umbrela Dosia-Moni Macovei. Hm! Ideile bune sa traiasca, fir-ar.
1) Inscriere prelabila obligatorie pentru orice circumscriptie. Asa se porcedeaza in toate tarile cu apa calda...nu esti in colegiul in ziua votului...inseamna ca nu votezi. Nu stiu nicio tara UE care organizeaza vot prin corespondenta.
2) Votul din strainatate trebuie uniformizat.Atat timp cat nu se permite votul la locale din strainatate, nu vad de ce ni s-ar permite votul pentru parlamentare sau prezidentiale.
3) Opinia mea e ca nu trebuie organizat nici vot in ambasade si nici la distanta. In principiu cei din tara nu trebuie condusi de cineva care decide din exterior. Iar ghinionul face ca in 2008 si 2009, s-a intamplat fix aceasta, votul dinafara a schimbat radical decizia din tara.
Pentru puristi, un sistem similar are si Irlanda care organizeaza votul (orice vot) doar pe teritoriul national.
Chestia cu votul electronic face parte din pregatirea terenului pentru fraudare masiva, pe principiul "nu puteti voi vota cat putem noi fura".
Votul prin corespeondenta si votul electronic sunt doua lucruri diferite.
Poti vota prin corespondenta, prin scrisoare obisnuita.
Votul prin corsespondenta este paravanul sub care se ascunde intentia introducerii votului electronic.
PDL-ul urmareste introducerea votului electronic pentru ca exista o marja de 2,5 mil de voturi din care putine se vor exercita de titulari, si se va putea vota in numele absentilor.
Cand am analizat fraudele electorale am sustinut ca se voteaza in numele celor plecati din tara, dar la sate ar putea diminua frauda daca s-ar afisa listele cu cei care au votat.
In anii '90 se vota in numele decedatilor sau cu urna mobila, iar acum se cauta alta metoda mai sigura.
Cei de la putere nu mai au nici sprijinul autoritatilor locale si urmasesc sa fraudeze alegerile fara sa-i mai implice pe cei din teritoriu.
Varujan Pambuchian care-i specialist in IT nu sustine votul electronic, pentru ca stie ca nu poate fi verificata corectitudinea votului.
Una din conditile de garantare a sistemului electronic este ca votarea sa se faca cu terminale specializate, nu cu PC-uri, si datele sa fie gestionate de o firma care nu are tangenta cu puterea.
Unii sustin ca firmele mari care au contracte cu bugetul statului nu sunt de incredere ca organizatori de alegeri, pentru ca pot fi mituiti de guvernele la putere.
Puterea din Romania vrea ca alegerile sa fie gestionate de STS.
E ca si cum pui "lupul paznic la oi".
Asa ceva in nici o tara africana nu s-a pomenit.
Daca liberalii vor sa sustina votul prin corespondanta atunci sa conditioneze ca gestonarea datelor sa se faca de o firma straina in urma unei licitatii.
STS-ul nu are de sa fie implicat in alegeri.
Pentru a elimina votul multiplu AEP ar putea gestiona datele daca ele ar fi culese in fiecare sectie de vot si in final centralizate.
Am vazut ca un destepet de la AEP a afirmat ca nu au oameni sa introduca 5 mil de date.
Daca listele ar fi in calculatorele din sectii sub forma de baza de date, cu un click s-ar bifa pozitia cetateanului care s-a prezentat la vot si la final prezenta la vot ar fi farmacie.
Pentru cei care nu sunt pe liste
Referitor la locul unde se voteaza, nu ar fi bine ca sectile speciale sa fie desfintate, pentru ca asta presupune ca studentii, bolnavii internati in spitale si turistii, sa nu voteze.
Votul multiplu poate fi descurajat daca se preiau datele celor prezenti la vot si se centralizeaza, asa cum am scris mai sus, si daca se anunta din timp ce condamnari vor primii.
Oamenii isi pazezsc pielea daca stiu ce risca.
Multumesc mult tuturor pentru comentarii. Am fost azi la protest la BCU si din cauza asta nu am putut sa fiu aproape de calculator. S-a lasat tot cu violente si patru baieti de la Militia Spirituala au fost luati la sectie.
Va rog sa nu mai discutati despre cine are sau nu are drept la vot. Au drept de vot TOTI cetatenii romani. Nu exista cetateni mai mult sau mai putin romani. Cum Transildania, Shadow, Dracu traiesc in afara Romaniei, chiar ma intereseaza parerile lor. Sunt foarte importante pentru noi toti.
Si, desigur, toate ideile puse cap la cap, cantarite, calculate, comparate, as vrea sa duca la niste concluzii. O sa mai discutam pe tema asta si poate aranjam si niste dezbateri. :)
@Anonimul de la 19:05
1. Esti foarte prost informat cand spui ca nu stii nicio tara in care se organizeaza vot prin corespondenta. in marea majoritate a a tarilor UE se voteaza prin corespondenta. In unele tari voteaza pana la 15 sau 20% dintre alegatori prin corespondenta.
2. Votul din strainatate este deja uniformizat si anume la nivelul Uniunii europene. Cetatenii din diaspora pot vota in toate tarile europene in tara gazda la alegerile locale si europarlamentare, si in toate tarile a caror cetateni sunt la parlamentare si prezidentiale.
3. Votul din diaspora nu a schimbat radical votul din tara. In diaspora sunt 3 milioane si au votat 200.000 si ceva. Cei care au votat basescu in diaspora au fost circa 2% dintre alegatorii lui basescu a castigat alegerile in Ardeal in Banat si prin alte mijloace.
@Cetateanul Popescu
Din start trebuie sa spun ca dreptul oricarui cetatean roman (european) de a vota este consacrat in Constitutie, si celor care incearca sa modifice aici ceva le urez mult succes pentru ca sigur nu se va schimba nimic. Insa sincer, nu e acesta argumentul meu principal, sunt altele mai importante.
Am mai vazut des argumentul cu "cine plateste taxele", si cine traieste in strainatate nu suporta consecintele. Ar fi mai multe aspecte:
1. cea mai grava eroare mis e pare a-i baga pe toti din diaspora in aceeasi oala. Ce e diaspora? sunt toti la fel? sunt unii plecati de 30 de ani si care poate nu se mai intorc dar sunt mai informati decat cei din rural din Romania. Sunt unii care au plecat poate pentru 5 ani sa lucreze si se intorc. Sunt studenti, bursieri, doctoranzi cercetatori, plecati pentru o perioada, care poate se intorc poate nu. Ce facem, ii bagam pe toti in acelasi sertar? Cum putem spune ca nu vor suporta consencintele situatiei politice si economice din Romania? ei sau rudele lor?
2. In ce priveste argumentul cu taxele mi se pare la fel de invalid, si nu doar dintr-un singur motiv. Votul este universal si egal, si nu este legat de plata unor impozite. Cine doreste legarea dreptului de vot de plata impozitelor are mai mule probleme. Votul cenzitar nu va fi reintrodus niciodata intr-o tara europeana. In al doilea rand cei din diaspora, chiar daca vin numai odata pe an in tara platesc taxe, de la primul plin de benzina, de la prima ciorba de burta pe care o comanda. Nu vorbesc acum de banii pe care ii aduc si care ii investesc in casele, terenurile lor de aici, sau de alte contributii nemateriale. Unde sa ajungem cu discutia? Sa obligam oamenii sa stranga chitante si sa insumeze cat TVA sau alte impozite au platit in tara ca sa poata sa voteze la o ambasada daca nu sunt in tara (si la ambasada daca merg trebuie sa se deplaseze uneori sute de kilometri)?
Mi se pare ca ar fi teme mult mai importante de discutat.
As zice, mai degraba, ca Basescu asta a pierdut "onorabil" alegerile in Romania si le-a castigat "penibil", cu inca 50.000 de voturi din strainatate... Imi amintesc insa, dintr-un faimos filmulet insuficient analizat de "cei in drept", ca Videanu stia exact rezultatul final al alegerilor - 50,3%, inainte de a se incheia macar votul din strainatate... De unde a spus ca mai asteapta inca 50.000 de voturi favorabile lui Basescu... Poate cineva sa-mi explice cum a fost atit de tare Videanu in matematica... electorala???
Altfel, sunt de acord cu Deceneu: votul asta electronic va reprezenta o parte din viitoarea mare frauda! Daca este asa "implementat" unde vrei si unde nu vrei, de ce se mai inghesuie strainii pe la ambasadele din Romania?! Voi nu ati vazut ce vinzoleala a fost cand a trebuit sa se aleaga Sakrozy si "dreapta" aia prezidentiala?!
Trimiteți un comentariu