26 aug. 2011

"Ce ar fi fost daca..."

De cand am inceput sa votez, din '90 incoace, mi s-a intamplat de foarte multe ori sa nu votez cu castigatorii. In cele mai multe dintre cazuri, castigatoare au fost FSN si partide provenite din FSN. Cu toate astea, m-am bucurat ca inclusiv pe vremea anilor rosii de la inceputul deceniului trecut, sa fiu reprezentata in Parlament de liberali sau de taranisti.

In ideea asta, stau si eu si ma intreb, ca europarlamentarul Cristian Preda, "Ce ar fi fost daca...". Ce ar fi fost daca am fi votat in sistem uninominal majoritar la inceputul anilor '90? Va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va inchipuiti cine ar mai fi intrat, si cine nu, in Parlamentul acelor vremuri. Daca vreun liberal sau vreun taranist ar fi castigat din primul tur alegerile... Si va asigur ca nu ar fi castigat nici macar Corneliu Coposu, iar opozitia ar fi avut un 2% sfasietor, deoarece si acesta ar fi provenit de la UDMR.

Domnul Preda insa gandeste in continuare ca un utecist si ma intreb sincer, daca pune problema asa cum o pune, facand propaganda celui mai nedemocratic sistem de vot, daca nu a votat atunci tot cu... castigatorii. Daca insa si-a schimbat teoriile intre timp, ca un cameleon politic, asa cum sugereaza prietenul Transildania, nu pot sa ii transmit decat sa-i fie rusine. Inclusiv pentru manipularea pe care o face cu UDMR.

Imi doresc sa fiu reprezentata in Parlament, asa cum cred ca va doriti toti cei carora va pasa de politica si de tara asta. In cazul in care se aplica votul uninominal majoritar, daca nu as vota cu castigatorul, votul meu si al multora dintre voi ar fi aruncat pur si simplu la cosul de gunoi.

Sa luam un caz in care castigatorul are un procent extrem de mic, 29%, si e doar la patru voturi distanta fata de al doilea plasat, cu 28,9%. Nu discut acum daca cele patru voturi nu sunt cumva furate. Putem avea situatia asta nu doar intr-un colegiu, ci in mai multe, poate chiar in majoritatea. Ce se intampla cu toate celelalte voturi ale noastre, care nu vor mai fi nicicum redistribuite? Unde va mai fi reprezentativitatea? Unde va mai fi legitimitatea celui ales cu doar 29% de voturi la o prezenta generala de... 29%?

Mi se pare de neconceput ca societatea civila nu sare revoltata sa atace acest subiect. Daca ar fi fost pusa problema in anii '90, toate vocile importante ale ei, tot GDS-ul ar fi luptat pana la moarte impotriva acestei mizerii.

Sunt din nou dezamagita si de opozitie. Care cu jumatate de gura, jumatatea provenita din FSN, mustaceste incantata aproband acest sistem propus de PDL si Traian Basescu, sistem care, chipurile, "ne-ar fi de folos noua acum". De parca Traian Basescu a propus vreodata ceva sa foloseasca adversarilor. Cativa liberali insa au sesizat exact pericolul si au atras atentia, iar cea mai puternica voce a fost de data aceasta cea a lui Varujan Vosganian care a avertizat: "PNL va regreta amarnic daca accepta alegerea parlamentarilor intr-un tur"

Si e simplu de inteles de ce PNL va regreta amarnic daca accepta asa ceva. Pentru ca acest partid, singur, nu va mai reusi niciodata sa schimbe legea in Parlament. Si va ramane captiv in cadrul unei aliante, ceea ce probabil se si doreste, legea VUM producand efecte ireversibile. Dar sa ne intoarcem in istorie si sa ne intrebam iar si iar: "Ce ar fi fost daca...". Si sa ne mai intrebam si daca vrem neaparat, pe pielea noastra, sa constatam ce.

24 de comentarii:

Florin Matei spunea...

Dar, Lilick, ce ar fi dacă societatea românească - nu cea civilă, că aia de mult e încartiruită în tabăra avantajaţilor - societatea românească, zic, n-ar sta în expectativa lugubră, de-a dreptul lugubră, de-acum, şi şi-ar arăta un pic colţii? Dacă ea, societatea românească, ar avea o reacţie la ceea ce ni se pregăteşte? Aşadar, nu ce-ar fi fost, ci ce-ar fi... Ar cam fi cazul să ne raportăm şi la prezent.

Lilick Auftakt spunea...

@Florin Matei, nu stiu, nu ne putem baza pe toata societatea. Nu are cultura politica necesara. E foarte greu.

Matilda spunea...

Care societate civilă ?! :))
Şi apoi, să vedem ce mobilizare vor face partidele, că absenteismul le cam bate la uşă...

Lilick Auftakt spunea...

Pai le bate demult, Matilda, sigur.

berenger spunea...

”O altă concluzie a întâlnirii din Delta Dunării a fost că PSD va insista pentru legiferarea sistemului de vot uninominal necompensat, despre care cei mai mulţi dintre vicepreşedinţi au afirmat că va avantaja PSD.”
de aici: http://www.mediafax.ro/politic/liderii-psd-s-au-plimbat-prin-delta-si-au-realizat-ca-nu-le-convine-comasarea-alegerilor-8654996/ asta asa, ca sa stiti cine v-o face. captivi in trena pesedeului veti fi

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce mai tot speram la alde Preda & Co.

Mie mi se pare evident.

Chiar daca omul si-ar schimba pozitia intr-o zi, nu ar face-o decat pentru beneficiile obtinute de la altii. Si asta ar fi valabil doar atata timp cat ar exista beneficii. Apoi o alta schimbare si un alt stapan...

Omul pare vertical. Dar la baza are o saiba care ii permite sa se intoarca in permanenta dupa directia vantului. E o verticalitate falsa.

Lilick Auftakt spunea...

@berenger, pai, dupa cate se vede, zic si de unii si de altii. Pe tine nu te-am vazut sa o faci pe undeva. Nu te-am vazut sa ataci si portocaliii.

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini, nu speram. Dar sa nu mai aiba pretentii ca ar fi un om moral, care sustine principii democratice. Cand o sa scriu ca ma face sa borasc prin ceea ce scrie, la fel cum am zis si de Mihaies, sa se stie de ce.

berenger spunea...

lilick, am impresia ca nu intelegi, din pozitia mea, dinafara oricarui partid, eu nu am ce critica in cazul de fata. e treaba ta, ca sustinator al unui partid sa te iei de lucrurile care nu-i convin acelui partid. eu nu constat decat urmatorul lucru: peneleul (sau, ma rog, cativa, ca am vazut ca cel mai harnic presedinte de partid din europa nu are ce comenta) lupta la baioneta cu pedeleul in timp ce aliatul ii baga sisul prin spate

Adrian Stoica spunea...

@ Lilick, acum eu sunt intru totul de acord cu tine.
Din pacate, USL se plaseaza, din ce in ce mai insistent, in opozitie nu fata de Traian Basescu si PDL, ci fata de propriul popor. Am trait s-o vad si pe asta: PDL si USL colaboreaza armonios pentru distrugerea sistemului democratic, UDMR se opune!
Cu o astfel de atitudine, USL nu are cum sa castige. Romanii sunt satui de partide care isi urmaresc interesul conjunctural.
@ Florin Matei: Societatea romaneasca de care vorbesti nu e chiar intr-o expectativa lugubra: mai e cate unul care mai face ceva, dar sunt cazuri izolate si autodistructive: greva foamei, tentative de sinucidere etc. Daca va exista si o altfel de reactie - si sunt sanse mari sa fie - acea reactie va fi extrem de distructiva cu privire la tot. Nu va fi, in niciun caz, "il vrem pe X, in loc de Y".

Lilick Auftakt spunea...

@berenger, pe tine nu te intereseaza de tara asta? Nu te intereseaza un sistem de vot democratic? Cum adica nu ai ce comenta? Dar tu cu ce vii aici? Doar cu intrigi, barfe, carcoteli?

Lilick Auftakt spunea...

Pai, da, Adrian, dupa cum se vede, UDMR e acum in favoarea democratiei. Sa profitam de asta. Dan a scris clar pe blog ca PSD sa retraga imediat mizeria de proiect de lege, si impreuna cu PNL si UDMR sa faca un altul democratic. Nu inteleg ce e cu "cacealmaua" asta. Ce e cu jocul asta din care lumea nu intelege nimic, dar o sa ajunga iar la concluzia "toti sunt la fel". Pai daca PSD sustine ce propune PDL/Basescu, e o concluzie chiar logica. Si se mira dupa aia de ce nu vine lumea la vot.

berenger spunea...

lilick, chiar nu am chef sa-ti dau explicatii despre cum vad eu democratia, dar e deplasat sa spui ca uninominalul pur e nedemocratic. are n defecte, dar asta e alta discutie. asa cum, de fapt, si discutia adevarata e despre cui foloseste. or, eu despre asta vorbeam.

Lilick Auftakt spunea...

Vorbesti prostii. Nu conteaza cui foloseste. Sistemul electoral nu se schimba dupa cel caruia ii foloseste pe moment.

Lilick Auftakt spunea...

Si mai citeste si tu ce argumente aduc englezii, canadienii in favoarea votului proportional. Toti vor sa scape de uninominal majoritar, si noi vrem sa ne mandrim cu ultima relicva din perioadele predemocratice.

berenger spunea...

pai ce, am spus eu altceva? eu am spus ca pesedeului foloseste, in aceeasi masura ca si pedeleului. nu e o discutie despre democratie (asta e doar un pretext in care cred doar cativa, nu eminentele), ci una mult mai pragmatica. degeaba te razboiesti cu mine. eu nu fac decat sa dau glas temerilor voastre cele mai adanci: sunteti jucaria de serviciu a pesedeului. macar de la pedelei stiti la ce sa va asteptati, va sunt dusmani pe fata. cu pesedeii sunteti in aceeasi curte...

Lilick Auftakt spunea...

Ba e o discutie despre democratie dusa in online din 2007.

Cu PSD-ul stai linistit. Uite cine ducea grija PNL-ului. Nu stiam ce mult ne iubesti... Cu tot felul de strambe pe care le bagi... :)

berenger spunea...

si repet, lilick, inca o data ca vad ca insisti in aceeasi eroare: discutia despre ”democratia” votului nu are relevanta. a insista doar cu argumente de genul asta nu duce nicaieri. din sefii actuali ai peneleului (nu aia marginalizati) nu a iesit nimeni care sa spuna clar pretinilor din pesede: ”continuati sa faceti jocul asta, ne luam jucariile si plecam”

Lilick Auftakt spunea...

Pai daca esti asa grijuliu de ce zici ca nu e treaba ta, ca esti in afara, ca nu esti sustinatorul niciunul partid. Se bat cap in cap chestiile astea.

Lilick Auftakt spunea...

Nu vrei sa intelegi, Berenger. Asta nu e doar problema PNL-ului sau a UDMR-ului. Nu e. Daca gandesti asa si gandesc si altii la fel, e clar de ce ne ducem in prapastie.

Lilick Auftakt spunea...

Si sa fii sigur ca PSD va renunta!

berenger spunea...

sigur ca e problema tuturor. dar voi va opriti sa va plangeti ca pedeleiipesedeii isi dau mana peste capul vostru, or eu insist tocmai pentru o atitudine mai incisiva. iar primul pas trebuie sa fie in mareata uniune.

Lilick Auftakt spunea...

Dintre liberali, toti cu care am vorbit noi in ultima vreme la Clubul Bloggerilor, sau pe care i-am citit pe net, s-au pronuntat in favoarea sistemului mixt, german. La PSD doar unii (nu toti) inca se mai joaca. Sunt deja personaje foarte importante si acolo care au atras atentia. La UDMR au fost fermi, nu sunt probleme. Dar trebuie facuta presiune si explicat oamenilor ce inseamna una si ce inseamna alta.

Arogantu' spunea...

'Domnul' Preda este o LEPRA OPORTUNISTA cu staif, atit si nimic mai mult.
Atita timp cit in 'constitutie' scrie clar
"ARTICOLUL 61
Rolul şi structura
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării."
nu avem a lua in considerare elucubratiile unui frustrat necompensat aflat in slujba ... domniei la Bruxelles !
Atita timp cit vorbim de 'democratie reprezentativa', orice varianta de tip 'the winner takes all' echivaleaza cu incalcarea principiului reprezentativitatii statuat in 'constitutie'.
Desigur - se poate renunta la acest principiu, prin amendarea 'constitutiei' si atunci - disparind articolul 61 - nu va mai fi nici o problema.
Dar atunci s-ar pune intrebarea: de ce dracu' mai avem nevoie de Parlament - ca sa se faleasca d'alde ba'SECU (precum Pingelica CU MAN) cu 'parlament democratic' ? Asta i-ar aduce mai multa bagare-n seama pe la reuniunile internationale ? N-as prea crede ...