12 aug. 2011

"Miorita", varianta 2011

Balada incepe tot "pe-un picior de plai/pe-o gura de rai", dar se termina ceva mai putin tragic. Cei doi nu-l mai omoara pe-al treilea. Il bat bine si-l violeaza. Deci, ce za zic?... Ne-am mai civilizat, nu? Din momentul in care Vasile Alecsandri introducea balada Miorita in culegerea de "poezii poporale", acum 160 de ani, si pana acum, asta e diferenta. Atat a evoluat Romania?

"Un tânăr de 19 ani a fost arestat preventiv, iar un adolescent în vârstă de 15 ani a fost internat la un spital de psihiatrie, cei doi, care sunt ciobani la stână din Prahova, fiind acuzaţi că au legat, bătut şi violat un alt cioban." - Jurnalul

7 comentarii:

Anonim spunea...

Da, dar în baladă, cei trei ciobănei erau din cele trei colțuri (provincii)ale țării, pe când protagoniștii întâmplării respective, sunt cu toții prahoveni, de-ai mei!
În altă ordine de idei, lume, lume, a-nnebunit de tot Cărtărescu:
În editorialul săptămânal din ”Ev.Zilei”, acesta amestecă de-a dreptul delirant, huliganii care fac prăd la Londra, cu revoluționarii români din 1989 și cu insurgenții musulmani teroriști.
Concluzia halucinantă: situarea acestor categorii, sub raport strict ideologic, este relativă și subiectivă, depinzând exclusiv de perspectiva evaluatorului, cine va rămâne etichetat ca ”erou” și cine, ca simplu ”derbedeu”!
Când este clar, spre exemplu, că aceia care au strigat, la noi, în 1989, ”Vom muri și vom fi liberi!”, nu se pot încadra nicicum în ultima categorie, nici atunci, nici acum și nici în viitor!
Ori, Cărtă adoptă, se pare, poziția torționarilor oțioși ai lui G.Orwell, după care istoria poate și trebuie să fie permanent rescrisă, de către cei care sunt interesați s-o facă!
Nea Mircică, îți spun ca om care ți-a gustat sincer literatura proprie, ești zero multi-barat, în materie de gândire socio-politică, așa că dă bănuții înapoi, renunță la asemenea editoriale abjecte, du-te liniștit acasă la matale și așteaptă cu încredere Nobelul!
Anonymus Magnus

Tiberiu Cnab spunea...

Nu, lucrurile au evoluat si mai mult, Unul nu mai e vranceam, altul moldovean si altul ungurean. Sunt toti 3 prahoveni, deci functioneaza principiul: "Taie-l pe fratele tau". Deci ne-am intors la Abel si Cain, mai avem nitzel si mergem in Rai, goi, cu cate un mar in gura.

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, sunt in Prahova dar nu stim sigur de unde sunt de loc. :))

Cum? Nu l-am citit pe Cartarescu inca. Dar din ce imi povestesti gasesc un punct comun cu editorialul lui Plesu. Si el a inceput fin, fin de tot, sa ne induca ideea unei vinovatii colective. Cum sa spun? Daca nu le-a mers cu "ceilalti sunt rai", poate merge cu "toti suntem rai". Pana in final trebuie sa ramana o singura certitudine: "doar Basescu e bun" :))

Vania spunea...

Toţi suntem răi, iar băsescu e cel mai rău dintre cei răi. În felul acesta, mulţumim pe toată lumea...

Anonim spunea...

1.Deci, când noi zicem:”PDL și Băse sunt răi”, greșim.
2.Iar când Cărtă, Pleșu, Liiceanu & comp proclamă: ”Băse și PDL sunt buni”, au dreptate.
Eu le propun stimabililor, în frunte cu Volodia Tismăneanu, să se-ntoarcă mintenaș la V.I.Lenin:”Practica este critetiul adevărului”.
Astfel, dacă astăzi, noi, românii trăim bine și suntem și fericiți, care din primele două aserțiuni e falsă?
Anonymus Magnus

Carucioare spunea...

Daca nu am fi rai ..ar trai basescu mai bine , nu noi!

Lilick Auftakt spunea...

@Tibi, ce scenariu. :))

@Vania, o sa-l intreb pe Plesu, dar nu cred ca e de acord. :))

@Magnus, deja am ametit... :))

@Carucioare, ai dreptate. :D