1 aug. 2011

Radiourile si ziarele romanesti din diaspora discuta pe tema votului prin corespondenta

Voi copia stirea din Zig Zag Roman-Canadian, apoi va recomand sa ascultati inregistrarea, de la minutul 8:00.

"Tema votului prin corespondenta a fost discutata, in premiera, de reprezentanti ai unor publicatii si posturi de radio ale romanilor din diaspora, reuniti prin intermediul Internetului.

Participantii au sprijinit ideea ca romanii din diaspora sa poata vota si prin corespondenta, dar o concentrare aparte a discutiei a fost asupra necesitatii ca acest proces sa fie pe deplin transparent, pentru a se inlatura orice suspiciuni privind posibile acuzatii de fraude.

In ceea ce priveste publicatia ZigZag Roman-Canadian, directorul Razvan Dupleac a propus ca, in vederea transparentei organizarii votului prin corespondenta, viitoarea lege sa prevada publicarea pe Internet a listei (defalcata pe tari si orase), cu numele romanilor care se vor inscrie pentru a-si exercita acest drept. Publicarea numelor pe Internet ar da tuturor posibilitatea sa verifice daca se regasesc pe lista oficiala a celor care isi exprima in termenul legal optiunea pentru votul prin corespondenta.

In forma actuala, proiectul de lege prevede, la art. 5 - (1), ca ’’alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in scris o cerere de inregistrare in Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular din circumscriptia consulara la care sint arondati’’. La alin (2) se precizaza ca cererea de inregistrare trebuie sa ajunga la misiunea diplomatica sau oficiul consular pina cel mai tirziu cu 60 de zile inaintea datei scrutinului.

De remarcat ca propunerea venita din partea organizatorilor ca aceasta videoconferinta sa fie urmata de alte editii, cel mai probabil trimestriale, a fost agreata in unanimitate de participanti.

Organizata de ziarul Impact (Montreal) si radio Metafora (Seattle), in parteneriat cu DC News, videoconferinta a reunit participanti din mai multe tari: Canada - Razvan Dupleac (ZigZag Roman-Canadian), Cristian Bucur si Eduard Iancu (Impact din Montreal), Oana Perju (radio Metafora, Ottawa), SUA - Octavian Paun (radio Metafora), Marius Petraru (Miorita), Italia - Andi Radiu (Gazeta Romaneasca), Spania - Felix Damian (Romanul din Spania), Germania - Viorel Baetu (jurnalist independent), Grecia - Ana Tutuianu (Romedia), Kazahstan - Nicu Plushkis (Romani Kazahstan), R. Moldova - Anatolie Caciuc (TeleRadio Moldova), Romania - Daniela Soros (Romanian Global News), Bogdan Chireac (DC News), Marius Dobrescu (TVRi)."



7 comentarii:

Arogantu' spunea...

Toate bune si frumoase - dar cum va putea cineva sa verifice daca numele din lista corespund cu persoane REALE, IN VIATA ?
Cutuma portocalie acorda mare cinste ... votantilor cu certificat de deces !

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/monica-iacob-ridzi-trimite-felicitari-cu-la-multi-ani-la-morti-586302.html

Bogdan spunea...

Publicarea listelor ar limita oarecum fraudarea, ar da material ziaristilor care ar fi suficient sa culeaga cateva nume la intamplare, sa'i sune si sa'i intrebe daca intr'adevar au depus cererea respectiva.

Cel mai probabil nu se va intampla.

Eu estimez ca in mod normal vor depune cereri cu muuult mai putini decat vor veni la vot in mod normal (100-150k maybe). Depunerea cererii e inca un filtru birocratic de care cei din occident chiar nu au nici un chef.

Insa nu prea pricep cum se va putea indeplini secretizarea votului din moment ce altcineva iti baga votul in urna fara ca tu sa fi de fata.

Arogantu' spunea...

@Bogdan: Nici macar o minima verificare nu s-ar putea face - nu vor avea nici telefon, nici adresa, nici adresa de posta electronica. Nici un element de identificare (altfel ar insemna sa incalce dreptul la intimitate al persoanei).
Altfel ar fi stat lucrurile daca s-ar fi studiat o procedura de vot pe internet (asemanatoare cu sondajele de opinie online).
Din motive necunoscute - nimeni nu a parut interesat, cu ceva timp in urma, de aceasta modalitate ...

Lilick Auftakt spunea...

Trebuie sa existe un registru cu toate datele persoanei, dar care, sigur, nu se poate pune pe internet. Pe internet... doar numele. Si daca sunt mai multi cu acelasi nume in X oras, se diferentiaza dupa initialele parintilor. Si daca sunt doi cu aceleasi initiale... nu stiu. Mai vedem. E important ca oamenii cauta variante si sa voteze, dar sa fie si alegeri corecte. Ceea ce ai nostri nu fac.

Nu conteaza ca votul e prin corespondenta sau nu. Daca acel registru nu va exista, oricum se va frauda.

Arogantu' spunea...

@Lilick: Listele 'clasice' erau alcatuite pe sectii de votare si era extrem de improbabil sa gasesti doua nume absolut identice la aceeasi sectie; chiar si in mediul rural - unde se mai intimpla ... Eu am acelasi nume si acelasi prenume cu un var de-al patrulea - dar difera initiala.
Listele sint intocmite pentru ca ALEGATORUL sa poata verifica inscrierea SA in documente. Atit.
La o sectie de votare 'clasica' procesul de vot nu prea poate fi fraudat prin introducerea voturilor in urna IN NUMELE alegatorilor (decit daca sint de coniventa reprezentantii tuturor partidelor in comisia electorala de sectie).
In cazul votului prin corespondenta sau la sectii consulare/ambasade ... singurii reprezentanti sint cei ai puterii !
Cale libera ... pina la Paris (sau Chisinau) !
Daca s-ar adopta votul pe internet - NIMENI nu ar putea vota in numele altcuiva decit daca ar dispune de o lista de coduri numerice personale si restul datelor de identitate.
Enfin - discutia este lunga.

Shadow spunea...

@arogantul
drag "coleg" de suferinta :-).

da-mi si mie un mail la shadowabroad@yahoo.com. Mi-ar place sa ma vad si cu tine cand trec pe la cafeneaua liberala daca este posibil.

Multumesc.

Arogantu' spunea...

@Shadow: Salut !
Ti-am trimis un mesaj.