Din ciclul "Turist prin orasul meu" va prezint astazi viziunea lui Transildania, turist in Sibiu si Cluj. El a facut fotografiile, eu le-am selectat si am facut cele doua clipuri. Ambele orase sunt frumoase, insa va rog sa remarcati ca se simte amprenta pe care o lasa municipalitatea, Sibiul fiind mai ingrijit. Poate mai sunt multe de facut dar la Sibiu, iata, s-a reusit eliminarea firelor suspendate care iti "strica" fotografiile, iar masinile, nu stiu cum au facut, dar aproape nu le vezi in centru.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
16 comentarii:
N-am vrut sa-i stric ziua lui Transildania dar trebuie remarcat ca intre Sibiu si Cluj exista diferente de potential. Sibiu e mult mai atractiv turistic pentru ca are o concentratie mai mare de constructii din perioada medievala si renascentista bine conturate ca imagine in memoria colectiva, are avantajul topografiei mai variate cu "orasul de sus" si "orasul de jos", palatul sibian spre deosebire de palatul clujean construit in aceeasi maniera si aproape simultan e mai bine valorificat (Brukenthal evident), Sibiul are muzee cu mult mai mare "vizibiliate" si mai atractive, Sibiul are un festival de teatru de notorietate mondiala si nu in ultimul rand Sibiul a avut parte de un program coerent cand a fost capitala culturala europeana (moment din care inca isi mai trage inertia unor actiuni culturale). Clujul poate valorifica altfel patrimoniul sau. De exemplu industriile moarte sau muribunde ocupa o mare halca de teren pe malurile Somesului. O chestie bine tintita pentru a sprijini viata universitara si culturala aferenta universitatii ar face mult bine cred eu. Si poate ar servi mai putine agresiuni urbanistice din partea clericilor si arhitectilor lor. Mai multe actiuni de restaurare si conservare si nu agresiuni precum facea Funar permitand demolarea "casei calaului" de exemplu. Si cate si mai cate ...
Scuză-mă, Lilick, n-are nici o legătură cu viziunea pe turism, dar pare a fi ceva important:
În 1973, Institutul de Marină Civilă(unde învăța tânărul Băse), s-a transformat în institut militar. Supus controlului obligatoriu medical, în noul context, Băse a fost declarat, se pare, inapt militar. Comandantul institutului a ignorat verdictul medicilor și nu l-a dat imediat afară(ceea ce probează, odată în plus, că tânărul era indispensabil, ca turnător la superiorii săi și la Secu). Dar nu asta-i problema.
Potrivit prev. art. 92 alin.1 din cărticica numită Constituție(și pe care Băse zicea că mizează totul, la prima sa alegere), scrie clar că Președintele României este comandantul suprem al forțelor armate. Un grad inferior, poate fi, deci, președinte, dar un inapt militar combatant nu, căci ar fi în conflict cu toate normele și cu regulamentele militare existente, aici și oriunde în lume! Mai puțin în statele de democrație parlamentară pură, unde șeful statului este ales indirect, de forurile legislative, iar toată puterea o are premierul.
Mai departe, art. 97 alin.1 din Constituție, precizează că, în cazul în care președintele nu-și poate exercita, în mod definitiv, atribuțiunile (printre care și statutul de șef al forțelor armate),se poate declara vacanța funcției, urmată de alegerea unui nou președinte.
De aici, rezultă ca un prim pas, solicitarea oficială a efectuării unui control medical, relativ la persoana lui Băse, un control cap-coadă, care să țină cont și de concluziile raportului medical militar din tinerețe(o eventuală distrugere a actelor, ar constitui infracțiune). Fie trece controlul, și atunci măcar avem liniștea că-i sănătos, dar rău de la natură,fie nu, sau îl refuză, și atunci treaba se complică, pentru el. Merită încercat așa, mai degrabă decât cu ipotetica suspendare.
Anonymus Magnus
Adrian, nu, nu cred ca se supara, ci se bucura sa se discute pe subiectul asta: turism, patrimoniu... Si e atat de mult de discutat...
@Anonymus Magnus, nu-i nimic daca e off-topic. Am auzit si eu povestea, insa ce dovezi exista? Si, ma intreb, de ce ar fi fost inapt militar? Nu pare..
Cred mai degraba ca e inca un subiect plasat de servicii, ca sa se faca valva pe el, si apoi sa iasa Basescu cu diploma. Deci il resping din start. Le miros de la o posta. Daca pune si Antena 3 botul, o sa imi fie si mai clar.
@Lilick: pai e chestie de orgoliu local :) Ca scrisese in urma cu niste zile ca orasul Cluj a fost si este cel mai important din Transilvania. Parerea mea este ca cel mai important a fost si nu mai este Sibiul. Dar va redeveni.
@Anonymus Magnus: nici eu nu cred ca e o tema relevanta. Cred ca nici pentru americani n-a contat foarte tare ca F.D.Roosvelt a fost multa vreme in carucior ... In cazul lui Basescu problema lui e ca e inapt moral, ceea ce e mult mai grav.
@Adrian, pai e si o problema de orgoliu local, dar asta e bine. Macar de am avea toti mai mult orgoliu local si ne-am interesa mai mult de orasele noastre. Bine, tu esti unul dintre cei care chiar fac asta... :)
E si un subiect foarte frumos: turismul urban si turismul istoric. Ai citit in programul USL? Au si ei cate ceva despre asta...
Din pacate n-am citit, m-am blocat in ce a extras presa din acest program, adica aparent partea de contributie alui Mazare. Nu m-am putut abtine si am scris o chestie acida, de nuanta exclusiv politica, ceea ce de regula am evitat pe blogul meu. In ultima vreme insa mi se par tot mai irascibile temele din piata politica a momentului ...
Unde e textul asta cu turismul cel mai usor de parcurs ca acum o sa-l caut?
@Adrian, am vazut ce ai scris. Exact acum cateva minute. Ce pot sa spun? Iti cunosc modul democratic de a gandi si analiza. Strategia si "cacealmalele" politice nu pot merge chiar pana acolo unde ne jignesc bunul-simt.
Uite aici: http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/08/26/viziunea-usl-pentru-dezvoltarea-turismului-in-romania/
Multumesc, am parcurs deja de la "Jocuri de cuvinte" din lista ta de bloguri. Nu zic ca e rau dar se putea si mai mult si ceva mai bine. De exmplu as fi vrut sa stiu care va fi ponderea turismului in preocuparile pentru noul ciclu bugetar al UE, din 2013 incolo. Va fi un program sectorial distinct? Chestii din astea. Ma interesa mai mult decat sa vad ca iar se va relua problema brandingului
Apoi e bine si cu critica dar nu inteleg de ce se critica lipsa locurilor de parcare de pe litoral din prezent? Pai de ce ne-a taxat Mazare pana acum la Mamaia si de ce nu a facut locurile alea din banii adunati? Dar astea sunt "rautacisme" din partea mea. Tot la capitolul asta ma bucura chestia aia cu hotelurile abandonate sau lasate in paragina. Sper ca e cazul cu Baile Herculane desi aceasta fosta perla a Imperiului Habsburgic nu a avut norocul sa fie mentionata explicit precum parcarea partiei din Predeal ... Mi se pare periculoasa maniera de referire la delta si la agrementul nautic de la Sulina si din restul localitatilor. Daca mai moare vreun patron cazand din barca din cauza vitezei? Turismul cultural subtire atins in conditiile in care cred ca grosul turistilor aia straini vin la Sibiu si la manastirile din nordul Moldovei sau la Bran, Peles sau Biertan. Hai ca le scriu si eu la invalmaseala ca nu mi le-am notat decat in memoria de scurta durata, si am memoria un pic afectata de varsta :)) Nu vreau sa fiu chiar carcotasul de serviciu asa ca o sa spun ca exista si lucruri bune acolo. Probabil alea introduse de PNL :)
@Adrian
Stai linistit ca nu-mi strici nicio zi.
Chiar daca cunt clujean nu sunt genul orgolios local, care nu vede realitatile. Sibiul, Brasovul imi plac cel putin la fel de mult ca si Clujul si nu fac niciun fel de ierarhie intre aceste si alte orase.
In ce priveste modul in care administratiile clujene trateaza cu dispret patrimoniul, centrul cel mai vechi, muzeele, fatadele, politica de urbanism si de trafic am fost si sunt extrem de critic. am scris foarte des despre toate astea.
Iar despre cel mai important oras din Transilvania, nici aici nu isi au rostul prea multe ierarhizari, eu m-am referit probabil la o perioada din istorie in care datorita desprinderii Clujului din randul oraselor sasesti, din cauza faptului ca era singurul care nu avea interdictie pe baze etnice (singurul in care maghiarii si romanii puteau fi cetateni), a devenit un oras aparte. Centru academic, un oras in atentia magiarilor si romanilor.
Ca si capitala a Transilvaniei Clujul si Sibiul au detinut cam la fel de multi ani aceasta onoare, cu schimbul. Cand austriecii erau mai suparati pe maghiari mutau capitala la Sibiu, cand erau ceva mai prietenosi fata de ei o lasau la Cluj.
Da, exista, slava Domnului, si lucruri foarte bune. :) In plus eu mai stiu liberali care au de gand sa isi puna in platformele lor politice de candidatura tinte legate de infrastructura si turism (istoric, cultural), ceea ce ma bucura. Dar chiar te rog, cand ai timp, sa scrii.
In legatura cu subiectul lui Magnus. Iata ce scrie Cepeca, Florin Craciun:
"Ușurel, că nu dau turcii. Base a primit un „inapt” de la medic. Potrivit regulamentelor în vigoare, militarul/candidatul/elevul/studentul declarat inapt, după standardele medicale militare (pentru o armă anume - aici marina militară), în caz că defectul nu era, în sine, în măsură să afecteze efectuarea serviciului/școlii etc., rămânea la latitudinea comandantului să îl păstreze sau să se dea curs prevederilor regulamentare în cauză. Voi, civilii, nu sunteți de vină că nu știți astfel de ... amănunte. Însă, militarii nu erau încorporați dacă aveau sub 1,65 m - cu excepția tanchiștilor (!) -, nu aveai ce face cu militari peste 1,90 - cu excepția celor de la Garda de Onoare -, la unele arme (printre care și grăniceri) nu puteau ajunge (fiind considerați inapți) tineri cu diferite performanțe fizice reduse - auz, vedere, rezistență fizică, rezistență psihică, probleme cum ar fi teama de întuneric-înălțime-apă etc. Eu am fost inapt pentru marină (purtam ochelari !), dar eram apt pentru „justiție” - unde am cerut - și am nimerit la grăniceri (singura armă unde se predau materii de drept în școala de ofițeri). Unii erau inapți pentru diferite arme, la Base a fost inapt pentru marina militară însă el era pentru comercială ! Ca atare, chestia asta este un balon de săpun."
@Transildania: corecta remarca cu interdictiile etnice pe care si Sibiul le-a avut pana tarziu in sec. XVIII chiar si pentru maghiari daramite pentru romani!
@Lilick: Daca tot suntem la turism si Sibiu, mi-aduc aminte cum in 2000 la confectionarea strategiei pentru Sibiu, localnicii se plangeau ca n-au hotel de 5 stele dupa cum vad si in analiza programului de azi a USL. Chestie de proportie si scara a lucrurilor. Daca vrei bani multi si gramada sau vrei ca toata lumea sa beneficieze in mic. Cred ca Sibiul ducea lipsa de exploatarea fondului vechi cu pensiuni si hosteluri pentru turisti care sa creeze animatie de exemplu. La fel, hoteluri in delta mi s-ar parea periculos ca orice chestiune care ar duce catre exploatare intensiva a locului in loc sa se tina in control rezervatia.
Am ajuns iar in zona Dobrogei si vreau sa mai remarc un lucru periculos si pe care nu-l inteleg. Anume chestiunea aia cu constructiile costiere si propriatatea plajelor la autoritatile locale. Nu stiu cat de corect se pupa cu constitutia si cu legea privind proprietatea publica ce zice altceva despre fasia de coasta ... De exemplu, ce s-a construit intre soseaua Constanta-Mangalia si mare, intre Eforie Nord si Eforie Sud, mi se pare ceva cel putin suspect si neplacut
Aha, foarte interesant. Nu stiam.
Da, asa este, pana prin sec. XVIII nu puteai sa ai proprietati sau sa locuiesti in orasul Sibiu daca nu erai sas. Nu-mi aduc acum aminte cazul unui nobil maghiar care a avut nevoie de o dispensa dupa ce se casatorise cu o sasoaica dintr-o importanta familie locala ...
Inteleg ca tipul asta de mentalitate s-a pastrat pana foarte recent caci in urma cu niste ani, cineva din Cisnadie imi spunea ca el, in copilarie, stia ca roman, ca atunci cand trecea sasul pe trotuar era indicat ca el ca roman sa mearga pe trotuarul celalalt. Probabil ca e o exagerare dar nu o exclud a fi reala
Trimiteți un comentariu