Acum doua zile aveam o intalnire, cateva persoane, undeva in Piata Universitatii. Si, pentru ca ajunsesem destul de devreme, ne-am plimbat putin prin zona. Am intrat mai intai prin pasaj si am vazut ca in magazinul de suveniruri au steaguri cu stema regala si sigla Regelui Mihai in cele patru colturi. Imi spusese Vasi ca au adus, asta dupa ce un timp am tot intrebat noi, inclusiv acolo, unde am putea sa gasim unele mai de calitate. Cand ieseam din pasaj, pe scari, am vazut Muzeul de Istorie. Dintr-o data parca cu alti ochi! Renovat, luminos, parca era o bijuterie care stralucea in soare. Pana nu demult nici nu il mai vedeam. Gri, tern, parca era ascuns trecatorilor...
Un Rolls Royce galben, elegant, parcat in curte si portile larg deschise parca te invitau sa intri. Am intrat sa-l vizitam, de ce nu... Nu mai intrasem pe-acolo, cred, din copilarie... O cladire pe langa care pana acum treceam indiferenta, doar pentru ca municipalitatea nu il pusese in valoare, nu il intretinuse asa cum era normal. M-am bucurat sa vad obiecte care apartinusera lui I.C. Bratianu, lui Heliade Radulescu, lui Rosetti, celebrului primar Pache Protopopescu, alte fragmente din istoria orasului pe care poate le-am uitat.
Iesind din muzeu m-am uitat cu ochi de turist curios catre orasul pe care il cunosc atat de bine, si care pe alocuri incepe sa dea semne ca redevine un oras european. Am plecat mai departe, fara sa pot evita cateva anticariate, carora impreuna cu colegii mei de la Clubul Bloggerilor Liberali am ajuns sa le facem intens vanzare, de cand intalnirile noastre au loc in zona centrului vechi.
S-a tot vorbit despre turism zilele astea. Nu cred ca avem nevoie de ceva spectaculos ca sa atragem turistii din tara sau de-afara. Imi confirma acest lucru si Adrian Craciunescu, intr-un comentariu la o postare anterioara. Romanii sunt grandomani si au prostul obicei sa se creada buricul pamantului, poate dintr-o imensa frustrare, sa isi imagineze ca numai prin ceva kitschos, imens, iesit din comun, de multe ori in sensul cel mai horror cu putinta (vezi Ceausescu si Dracula), putem atrage atentia. De fapt trebuie pur si simplu sa pastram, sa intretinem, sa reparam ceea ce avem deja. In Bucuresti, in Cluj, in Sibiu, la Timisoara si in atatea alte mari orase... Pastrate asa, orasele, locurile, casele, le vom privi in primul rand noi cu placere si ne vor da acea stare de bine, de prosperitate, de curat. Si, daca le vom privi noi asa, le vor vedea la fel si altii.
P.S. - Inainte sa va arat cateva fotografii facute de mine sau de Marius Rizea, va recomand insa sa cititi si despre Cluj. Prietenul Transildania a scris un articol exceptional, preluat si de Ziua de Cluj, despre orasul in care s-a nascut, si pe care astazi clujenii (si nu numai) il aniverseaza. La multi ani, Cluj!
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
17 comentarii:
lililck
si io mi's din ce in ce mai des turist p'in orasu' (si al) meu, de placere, pe picere...
ieri treceam pe trotalu' de pe linga mausoleu' casii popo'ului.
cald si bine.
zaresc si o doamna adevarata turista etranjera, cu rucsac in spate, care se postase linga tablitza indicatoare a statziii de avtobuz supraetajat al doamnii udreasca.
tablitza era d'aia, model vechi, pe care o stim totzi din copilarie.
putzin mai incolo era un canal cu capacu' spart si deplasat de la locu'i, nu se stie daca de catre ceva copii ai strazii sau de vreun muncitor adepe care se vede ca trecuse p'acolo (era iarba proaspat tunsa).
nu stiu daca avtobuzu' a mai gasit'o intreaga pe turista.
azi dimineatza, o noo secventza:
vad o turista nipona prelingindu'se dinsp'e vechiu' hotel nord, actual ibis, insotzita de un dulau impunator, negru.
la inceput crezusem ca erau impreuna, asa ca nu i'am acordat importantza, da', contrar obiceiului meu, am intors capu' dupa citziva metri, si am zarit'o pe niponca vadit panicata de faptu' ca dulau', de altfel, foarte pasnic, n'o slabeste cu prezentza.
mi'am adus aminte de un alt nipon sfisiat (ucis) de ciini pe linga piatza victoriei.
noroc cu ciinele care s'a oprit in dreptu' statzie de metro, asa ca n'a mai fost nevoe sa'mi depun diligentzele!
bucuresti!
Da, Niku, stiu ca tu esti un adevarat turist prin Bucuresti, ca ma distreaza la nebunie pozele pe care le faci. Mai, pai da! Astea sunt niste probleme. Eventuale canale deschise, cainii... Acolo, in centru, si locurile de parcare... Mai sunt multe de pus la punct. Bine, eu am multe nemultumiri daca e sa o iau asa. Dar sa privim si partile bune. Si Bucurestiul, fata de alte orase ale tarii, incepe sa arate tot mai bine.
@ lilick
pe mine o (re)priza de centru de bucale ma deprima mai tare decit o saptamina in glina sat, ceea ce nu se poate spune despre alte "centre civice" ale altor tirguri si tir'şoare, chiar si din saracutza moldova.
ca sa nu zic de alea din ardeal, ca ale nu se pune :)
Imi place Podul Basarab, am mers si ziua si seara, e superb, parca esti in alta lume. S-a tot construit in Bucuresti, chiar si National Arena arata bine, sunt constructii moderne care mai schimba fata orasului alaturi de cladirile gigant din metal si sticla :)
Serios? Eu nu, din contra. In orice oras mai mic ma plictisesc imediat. Vad tot orasul si gata, nu mai am ce face. Plus ca ma deprima orasele mici, pt. ca au cladirile in paragina. De exemplu am trecut prin Campulung acum doua saptamani. Pacat de orasul ala. O saracie crunta, toate casele alea frumoase nerenovate, gata sa cada. Ca sa nu mai zic ca si Clujul e asa. Doar Sibiul e OK, in centru.
Organizare evenimente, podul arata binisor, arena mai putin. Dar ele sunt mai mult o necesitate. Avem nevoie de poduri, pasaje.. etc
O mica precizare: n-am zis ca n-am avea la Bucuresti lucruri speciale ci doar ca n-au neaparat anvergura unor locuri deja consacrate ca turistice si cu care indeobste nihilistii fac comparatii. Niciun grup de straini pe care i-am condus prin Bucuresti pana acum (si slava cerului am tot avut de condus astfel de grupuri) nu a omis sa spuna ca a fost o surpriza placuta, diferita de imaginea pe care si-o conturasera din sursele de informare clasice. Toti au remarcat varietatea si bogatia de imagine care, intr-adevar, e subminata de mizeria (produsa de "cetateni" si nu de altcineva) de pe strazi, de lipsa de intretinere, de cainii si "conationalii" vagabonzi, de anarhia amenajarilor si a publicitatii ...
Pai bine soro, tocmai Cafeneaua Liberala n-o pusesi??? Care reprezinta centrul Universului Cosmic!
Pai pe aia o tot pun. Dar acum nu am fost acolo. :))
cum as putea sa iau legatura cu dumneavostra sa va intreb ceva?
O sa iti scriu mail.
de-a dreptul futuriste imaginile.
Sa citesti si ce a scris Mircea Marian despre Bucuresti!!
Ce sa citesc si unde? :) Dar mi-e cam frica sa-l citesc. Ala nu e bolnav?
Pe surse venite din ambele partide, gasiti mai jos cateva date despre situatia votului din Maramures si Neamt la ora 12:
In Maramures, candidatul USL este cu mult in fata competitorilor, avand 50% din voturi, pedelista are 28, iar Dolha 20%.
In Neamt, pe de alta parte, lupta se prezinta ceva mai stransa. Si aici, insa, Harbuz si USL conduc cu 48%, avand peste 5% peste Radulescu (43%). In Neamt, insa, PDL recupereaza distanta din furat. Din cate am inteles, zeci de microbuze sunt pe traseu si duc lumea la vot, fiind vorba de implicarea directa a lui Pinalty, Porumboiu si Culita Tarata.
La Neamt, Pinalti fura fara frica!
La Maramures, Tataru este pe primul loc si daca nu se fura, va castiga colegiul pentru USL. Exit poll la ora 16:30 : Tataru - 1611 voturi, Popa - 1006 voturi, Dolha - 468 voturi, NS/NR - 1204 voturi.
Trimiteți un comentariu