In martie, Crin Antonescu anunta ca PNL a introdus recent in mecanismele de functionare ale partidului "Cluburile Liberale din diaspora". Incetul cu incetul, aceste cluburi apar, si vor fi din ce in ce mai multe, pentru ca sunt destui romani ingrijorati de soarta Romaniei afara, interesati de politica liberala, care nu mai vor sa ramana pasivi. Cum se face un astfel de Club? O sa va dau un exemplu concret, la care am colaborat si eu: Clubul Liberal Reutlingen, din Landul Baden-Württemberg, infiintat de Dr. Liliane Michels, o romanca stabilita de multi ani in Germania.
In primul rand, cel sau cei care vor sa infiinteze un astfel de Club trebuie sa fie sau sa devina membri PNL. Pentru asta, multe persoane din diaspora mi-au scris ca ar prefera o modalitate mai facila de a se inscrie, eventual prin intermediul internetului. O problema la care liderii PNL e bine sa reflecteze.
Cu Liliane Michels m-am intalnit pentru prima oara la Bruxelles, in iunie, unde a mers special sa cunoasca liberali din Romania, si sa isi expuna intentiile de a se alatura partidului. A cunoscut-o acolo pe Ramona Manescu, eurodeputat, pe Lucia Varga, deputat si presedinte OFL, pe Cornel Popa, senator. Apoi ne-am intalnit din nou in Bucuresti, dupa doua saptamani, unde a venit sa puna la punct toate aspectele legate de acte.
Dupa ce a primit acordul pentru a infiinta Clubul Liberal, a inceput sa contacteze prieteni, colegi, cunostinte personale, sau cunostinte ale cunostintelor care traiesc in Germania, in aceeasi regiune, ca sa ii anunte despre lansarea Clubului, si despre faptul ca pot sa devina membri activi sau doar simpatizanti liberali, dupa cum isi doresc. Nu e usor sa contactezi atatea persoane. E ca si cand ai face o filiala noua de la zero. Insa avand la indemana internetul si retelele de socializare, totul devine din ce in ce mai simplu.
Liliane e si membra FDP, asa ca a putut sa organizeze intalniri comune ale celor doua partide. Intalniri in aer liber, la munte, sau la o cafea, in centrul orasului. Exista deja un grup pe facebook unde se propun teme de discutie si dezbatere. Teme liberale, sau care preocupa in mod special romanii, sasii si svabii din Germania. Prietenul nostru blogger, Transildania, deocamdata membru simpatizant al Clubului, se ocupa, impreuna cu Liliane, dar si cu alte persoane, de informarea membrilor in ceea ce priveste temele de politica interna din Romania.
De cateva zile, Clubul Liberal Reutlingen are un blog. O tema de mare interes pentru cei din diaspora este cea tocmai postata de Transildania, despre cum iti poti (re)lua cetatenia romana si cum iti poti face pasaport romanesc, act obligatoriu pentru a putea vota.
Mai mult, Monika Lungu, o alta membra a Clubului, a participat acum doua saptamani la Bucuresti la Cafeneaua Liberala din strada Doamnei, la intalnirea bloggerilor liberali cu Calin Popescu Tariceanu, unde a pus cateva intrebari legate de politica PNL-ului si a USL-ului in ceea ce priveste diaspora si relatiile noastre cu Germania, intrebari formulate de membrii Clubului, pe facebook.
In curand, Clubul Liberal Reutlingen va avea un sediu. Va face si o lansare oficiala. Nu pot decat sa salut si sa felicit aceste initiative care intaresc PNL-ul, nu numai prin sporirea numarului membrilor, dar mai ales prin calitatea acestora.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
3 comentarii:
Foarte fain ! Doamne ajuta sa devina puternice si sa reuseasca sa se apropie de electoratul din diaspora care e cel putin confuz de situatia din Romania...
Da, Razvan. Avem un atu de care trebuie sa ne folosim. O parte a romanilor de-afara, vorbea despre aceasta parte Vosganian impartindu-i in "romani de diaspora" si "romani de exil" (si sunt altceva decat imigrantii sau "romanii de vecinatate"), voteaza sau ar vota PNL fara niciun dubiu. Dar au diferite probleme legate chiar de faptul ca multi nu au cetatenie romana. Pe ei trebuie sa ii ajutam cu tot felul de informatii si sa ii aducem aproape. E electoratul nostru.
Si e si cel mai elevat electorat din diaspora, impreuna cu studentii plecati la studii si alti intelectuali.
Trimiteți un comentariu