2 sept. 2008

Trei poli...
















Trei poli politici: "Liberalism", "Socialism" si..."Populism". Care credeti ca va avea in toamna procentul cel mai bun?

Dezvaluiri despre "polul populist" la Andrei Badin.

Distrati-va citind si comunicatul presedintelui Romaniei.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Serios acum, cat de mult te-ai gandit inainte de a-i include pe taranisti la liberalism?

Da, stiu ca vor fi inclusi cel mai probabil pe listele PNL, dar asta nu ii face liberali.

Anonim spunea...

Uite polul asta...
http://www.geocities.com/romaniancoins/webpoze2/20lei1870a.jpg
Asta era VALOARE la vremea lui.

Lilick Auftakt spunea...

@Libertarian

Sunt poli in care partidele se atrag in mod natural.
Cum natural se atrag Vadim cu Basescu. Cum natural se atrag Voiculescu cu Iliescu. Am pus liberalism pentru ca polul galben sa poarte un nume, dupa partidul cel mai puternic. Doar atat.

Marius Mina spunea...

Cel mai credibil, centru-dreapta,PNL -PNTCD in noua formula cu RADU SARBU la mansa.
Restul de "doi poli" sunt doar impostura de bordura, Doua relicve comunistoide rebotezate "social-democrati" si "liberal-democrati-crestin -populari" de dreapta care scriu si gandesc numai cu stanga.

Marius Mina spunea...

@ibertarianule , nici liberalii nu-s taranisti asa cum nici tarabnistii nu sunt liberali.E o alianta de conjunctura, o obligatie morala pe care PNL o are fata de PNTCD, ia sa vedem daca stii de ce?

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Cum si Basescu are o obligatie morala fata de Vadim. :)

Anonim spunea...

O remarca tendentioasa cu privire la atractia "naturala" dintre Vadim si Basescu. Stiu, ai alte preferinte in plan politic, deci imi pot explica atitudinea ta. Daca, in schimb, ai ajuns prin deductii logice la aceasta concluzie, e mai grav.

In alta ordine de idei, daca pentru tine populismul e un pol al politicii, mai ai nevoie de ceva lamuriri ale conceptului.

Marius Mina spunea...

Daca facem comparatii intre situatii si obligatia pe care PNL o are fata de PNTCD nu cred ca se pot asemui .Nu se poate vorbi despre o obligatie intre Basescu si Vadim.Sunt amandoi doua scursori comuniste alimentate si promovate de securitatea ceausista , nu-mi amintesc ca PRM sa fi tras PD ul lui Basescu in paralament asa cum au facut-o taranistii cu liberalii in 96 cand acestia erau extraparlamentari.

Lilick Auftakt spunea...

@Libertarian

Nu este absolut deloc tendentioasa. Ambii sunt populisti si atata tot. Basescu insa are acum o obligatie de conjuncura: sa-l salveze pe Vadim, asa cum si Vadim i-a dat in 2004 voturile. Ce nu e clar aici?
Intelege: cei trei poli trebuie sa poarte cate un nume. Astea sunt cele mai potrivite. Ce altceva ai gasi tu pentru alianta indiscutabila Vadim-Becali-Basescu?

Anonim spunea...

1. O sa fie o alianta "indiscutabila" atunci cand vor avea un singur rand de candidati, precum ceilalti poli pe care i-ai definit. Pana atunci, nu avem decat speculatii si un Vadim pe ale carui spuse nu ar trebui sa punem baza (eventual acid, ca sa citez un banc vechi).
2. Stiu de ce au liberalii o obligatie fata de taranisti, dar nu stiam ca au fata de Milut si de banda lui (Pavelescu?), care numai taranisti nu sunt, dar pe care o sa ii bage in Parlament. Oricum, cand ceva moare, nu are sens sa il dezgropi (PRM, PC, PNTCD si alte relicve).
3. Vadim i-a dat in 2004 voturile, dar beneficiarii directi au fost si penelistii. Sa inteleg ca si PNL ar avea o oarecare datorie fata de Vadim? Sper ca nu isi imagineaza cineva ca am fi avut acum guvern liberal daca nu castiga inamicul nr. 1 alegerile. De aici, cu aceeasi logica pe care o afisati, trag concluzia ca si PNL e dator vandut lui Vadim. Practic, el l-a facut prim-ministru pe Tariceanu.

Mai sa fie! Un partid dator de la un capat la altul PNL-ul asta.

Lilick Auftakt spunea...

1. am postat si comunicatul lui basescu. conteza ce percepe electoratul. iar electoratul face aceste asocieri firesti, pe care oricat ai vrea sa le combati acum, nu poti.
2. presupun ca de milut si pavelescu se va scapa in curand. dupa cum urmaresc ca merg lucrurile la pntcd, spre asta se merge. gasesti pe blogul lui marius mina care e taranist mai multe detalii.
3. PRM nu l-a votat pe Tariceanu la investire, asa ca orice asocieri ai face sunt fortate.

PS-repet, acestia sunt polii naturali. partidele, in cadrul acestora, se atrag absolut natural. au si acelasi tip de votanti daca vrei.
-votantii polului galben nu vibreaza la declaratii populiste, sau la masuri de stanga, in schimb vibreaza atunci cand aud de Monarhie sau de valori spirituale.
-votantii polului rosu vibreaza la masuri de stanga oricare ar fi ele
-votantii polului portocaliu vibreaza la declaratii. le place sa auda ca (virgula) coruptii vor fi starpiti, ca se vor pune tepe in piete..etc vadim si basescu au acelasi tip de declaratii politice populiste.

Petru Clej spunea...

Toate aceste etichete ideologice nu au nici cea mai vagă substanță.

E un fel de joacă de-a politica în această țară de operetă, în jurul acestui triunghi "toxic" - PDL- PNL - PSD a cărui identificare politică - și aici includ și atitudinile celor care comentează pe acest blog - este raportarea la persoana lui Traian Băsescu.

Nu știu dacă realizați mediocritatea absolută și relativă a vieții politice din România (deși pare un truism).

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej

Ca o realizam sau nu, asta avem/ cu asta ne "jucam", cum si ei se joaca cu noi. Traian Basescu e presedintele pe care l-am ales, inclusiv eu personal, si pentru asta am dreptul sa-l analizez cum vreau. Polii exista, indiferent ca sunt toxici sau ca nu sunt (si sunt, va dau dreptate). Nu se poate sa te referi la politica romaneasca fara sa te murdaresti. NU o pot face nici eu nici dumneavoastra. Ar mai ramane varianta sa nu mai scriem nimic, ceea ce nu e indicat, pentru ca macar atat avem: libertatea de a scrie ce gandim. Deocamdata! Propuneti, va rog, subiecte de politica interna care sa solicite interesul. Sunt deschisa sa le dezbatem.
Realizez mediocritatea, dar atata vreme cat in ea ne-au adancit inclusiv cei care se considera elitele acestei tari, o accept fara sa am puterea sa schimb ceva. Daca dumneavoastra aveti, va rog sa o faceti.

Petru Clej spunea...

Vă propun să discutați esența fenomenului nu suprafața, că e foarte plicticoasă și nu avansați cu nimic.

Iată trei exemple:

1) PDL și PNL adoptă rata unică de impozitare a veniturilor și profitului, PSD se opune. Măsură de "dreapta".

2) Guvernul PNL forțat de campania demagogică a PSD mărește pensiile. PDL încearcă să profite. Măsură de "stânga".

3) Președintele Băsescu retrimite în parlament pripunerea legislativă privind compensarea chiriașilor cumpărători - măsură de "stânga" - susținută de PSD și PNL.

Vă întreb - ce fel de politică e asta și ce valoare au etichetele ideologice într-un astfel de context?

NU credeți că e mai interesant să vă întrebați înaintea primelor alegeri parlamentare decuplate de cele prezidențiale care e politica celor trei mari partide și a aliaților lor în următoarele probleme:

1) Fiscalitate - ce se întâmplă cu cota unică?

2) Pensii - există o politică coerentă sau se continuă demagogia?

3) Problema proprietății - continuă jaful inițiat de regimul Iliescu și încurajat de TOATE guvernele de după 1989?

4) Care este politica privind depopularea țării?

5) Ce poziție are România în Uniunea Europeană?

6) Când va fi gata România să adere la euro?

7) Ce se întâmplă cu trupele din Irak și Afganistan?

8) Ce politică energetică adoptă România?

9) Care este poziția față de Republica Moldova?

10) Ce poziție au partidele față de diaspora română?

Cred că e mult mai interesant decât discuții despre non-entități politice precum Avramescu, Săftoiu, Udrea, Muscă, etc.

Petru Clej spunea...

Corecție: la măsura trei în loc de PNL se va citi PDL.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej


Sunt foarte bune temele dumneavoastra si va multumesc. O sa le postez si eu. Din pacate insa nu stiu cine (dintre politicieni) mi-ar da raspunsuri la ele. Pentru ca noi, in zona asta, nu suntem decat bloggeri si ziaristi cu bloguri. Politicienii nu se inghesuie chiar asa de tare in blogosfera iar daca le cerem parerea sunt iritati. Ca sa nu zic ca multi dintre ei la cele 10 intrebari puse de dumneavoastra nu ar stii ce sa raspunda.
Politica noastra e toata un cancan, precum stiti. Daca tara merge inainte asa, si avem noroc sa nu ne loveasca nicio catastrofa, e bine. Doamne fereste sa se intample ceva rau.
Precum vedeti, pe putini ii intereseaza problemele importante puse de dumneavoastra. Si in general pe romani numai un scanadal ii mai poate mobiliza. Sau un razboi? (dar de asta ma cam indoiesc). Nu tu greve, nu tu proteste... Orice apel la o dezbatere serioasa sau un miting ar strange in jur de 10 adepti...si tot asa. Vedeti vreo rezolvare?

Petru Clej spunea...

Vedeți, eu am această deformare de la BBC de încerca să trec dincolo de trivial, de aparență, de bârfă, ceea ce nu reușește cu nici un chip presa din România.

Ce-i de făcut?

Păi în primul rând să redactați un chestionar pentru cele trei mari partide, ca venind din partea unui grup de persoane aparținând clasei de mijloc, în care să-i întrebați concret cum intenționează să guverneze (aici intră și chestiunea foarte importantă a alianțelor din cadrul triunghiului toxic, inclusiv a sateliților - PC, PNȚCD, PRM și PNG).

De pildă una dintre întrebări ar fi: sunteți de acord cu afirmația că despăgubitile către proprietari nu vor fi plătite complet decât până în 2050? Și dacă nu, cum vedeți rezolvarea problemei.

Trebuie evitate întrebările care se pretează la răspunsuri evazive și pentru orice promisiune trebuie întrebat cât costă și de unde vin banii.