2 ian. 2010

Cateva cifre pentru jurnalisti lenesi sau politicieni veleitari


Citez din presa, dar n-o sa dau numele jurnalistului (jurnalistilor), pentru ca nu e important. Mai important e ca astfel de opinii am intalnit in mai multe zone ale presei. Probabil unora nu le prea place sa se informeze exact, pe cifre. Dar iata citatul:
"Recomandabil ar fi insa ca PNL sa aiba in frunte o personalitate cu prestigiu. Pretentia domnului Crin Antonescu de a conduce acest istoric partid risca sa traga partidul in jos..."

Sa facem o comparatie intre alegerile parlamentare din 2008, cand Tariceanu era la timona partidului, cu primul tur al prezidentialelor din 2009.

Dupa cum stiti, la parlamentare PNL a avut 18,7%, la prezidentiale aproximativ 20%, insa pe o prezenta la vot mult mai mare.
In cifre absolute (numar de voturi) stiuatia sta asa:
2008: 1.291.029 voturi (la Senat; la Camera Deputatilor au fost mai putine)
2009: 1.945831 voturi pt Crin Antonescu.

Diferenta e de 654.802 voturi, adica cu 50% mai mult decat in 2008!!!
Si Traian Basescu si Mircea Geoana au adus mai multi votanti la urne fata de 2008, insa niciunul nu a reusit sa aduca inca jumate din cat aveau in 2008, asa cum a facut Crin Antonescu. Si anume: Basescu-PD-L (2008) 2,31 milioane voturi; Basescu (2009) 3,15 milioane, deci +36%. Geoana-PSD (2008) 2,35 milioane voturi; Geoana (2009) 3 milioane de voturi, +29%.

Inainte sa arat cifrele din Bucuresti, iata procentele comparate in alte cateva judete, pentru PNL:
Constanta: 2008 - 10,51%; 2009 - 16,21%
Sibiu: 2008 - 17%; 2009 - 22,3%
Cluj: 2008 - 15,5%; 2009 - 20,2%
Si toate pe o prezenta mai mare la vot, deci cresteri in cifre absolute (voturi) mult mai mari decat diferenta de aproximativ cinci procente.

Cel mai spectaculos a fost insa saltul in Bucuresti:
2008 - 15,8%; 2009 - 28,5%
Pe o prezenta mult mai mare la vot, Crin Antonescu nu doar a dublat, ci aproape a triplat (!!!) voturile liberalilor in Bucuresti, si asta in doar jumatate de an de cand a devenit presedinte PNL si a candidat.

Asa ca oricat ne place sau nu ne place ca Antonescu conduce acest partid, e bine sa ne informam pe cifre ca sa intelegem exact saltul partidului sub conducerea lui. Dupa asta mai vedem daca il numim "pitic politic resentimentar" sau altfel. Nu-i asa, dragi jurnalisti? Vorba cuiva: "ciocul mic si joc de glezne". Valabil si pentru cativa politicieni veleitari din PNL.

19 comentarii:

Cristian Banu spunea...

La mulţi ani!
Când compari mere cu pere obţii cel mult marmeladă... Cu Crin Antonescu au votat şi pesedişti, şi pedelişti, şi cei care de obicei sunt trecuţi la "nehotărâţi". Avea Turanbarr nişte grafice destul de elocvente.

Nu sunt de acord că prestaţia lui Crin a tras în sus partidul, cred că mai degrabă este vorba de electorat dezamăgit de Traian Băsescu şi mai puţin electorat entuziasmat de Crin. Din contră, prestaţia lui a fost inconstantă şi cu multe greşeli neforţate. A avut momentele lui, dar nu a depăşit condiţia de "speranţă". Iar cu Radu Stroe la sectorul 1 au dat-o în bară la fel ca în cazul Noricăi. Nu se făcea gaură în cer dacă dinozaurul ăla greţos lua o pauză. Ar fi putut da un semnal. Aşa, poate sunt învinşi de Prigoană jr. şi ajung de râsul curcilor.

Lilick Auftakt spunea...

@Cristian Banu

La multi ani! Deocamdata cifrele astea sunt. Ca sa vedem daca se mentin, trebuie neaparat sa avem si alte alegeri ca sa comparam. Dar nu avem. Pana atunci nu putem sa emitem decat opinii personale. De unde au venit procentele sau in ce scop au venit nu e important. Ci ca AU VENIT spre PNL. Asta cred ca e clar, nu? Si au venit pe mandatul lui Crin.

Cristi, tu te pricepi la politica si nu cred ca nu iti dai seama ca acesti dinozauri in PNL au si ei rolul lor. Ca ne plac sau nu. Si ca astfel de personaje TREBUIE sa existe in toate partidele. Inclusiv in PNL. Cineva trebuie sa-si asume rolul de caine de paza, care sa muste cand e cazul. Nu-mi place Norica, dar eu inteleg foarte bine rolul ei.

Lucia Verona spunea...

Nu ştiu cine e jurnalistul, dar simptomul mi-e cunoscut. Exact ca în cazul PSD: diferiţi jurnalişti sau analişti explică foarte "convingător" cum ar trebui reformat partidul, cum ar trebui să fie doctrina, ce lideri ar trebui eliminaţi şi cine ar trebui promovat. Respectivii jurnalişti nu numai că nu se uită pe cifre, care le-ar strica teoriile, dar în mod evident n-ar vota partidul a cărui reformă o pretind.
Foarte bine că dai toate cifrele, prea s-a obişnuit lumea să ia de bune afirmaţii făcute după ureche!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Sunt mai multi. Eu mai sus, intre ghilimelele de la inceput si de la sfarsit, am citat de fapt doi. Bineinteles ca vorbesc despre o reformare a partidului, dar nu au votat partidul. OK, putem sa avem opnii, dar trebuie sa luam in calcul si cifrele care arata clar ca partidul a crescut sub Antonescu. Si tu stii ca Antonescu nu e chiar preferatul meu din acest partid. Dar nu ma pot face ca nu vad o realitate care se demonstreaza aritmetic.

Lulutza spunea...

Daca, in ciuda tuturor eforturilor lui Traian Basescu, din 2005 incoace, de a scoate in afara legii PSD si PNL, aceste partide nu au inregistrat scaderi in preferintele electoratului, inseamna ca una dintre putinele realizari ale Lui - cresterea in Parlament a PD de la 7% la 35% - a fost o chestie mai mult... oculta, decit meritata!

In plus, oricit i-ar multumi pentru asta... mina lui dreapta si blonda, nu este deloc o manevra constitutionala din partea unui presedinte care nu ar fi trebuit sa aiba vreun partipris.

Sa mai spun si cit de constitutionale sint implementarea de PD-isti in toate functiile de conducere, de racolarile din PRM, PSD, PNL de suflete pierdute?

Cit despre asa-zisa "reforma/modernizare" prin infiintarea unui BEC paralel in sediul PD, prin infiintarea de sectii de votare in lacasuri de cult baptiste, penticostale, ortodoxe, in manastiri, gradinite de copii, cinematografe, firme de turism, hoteluri, case particulare etc etc etc, prin distrugerea Parlamentului, concedierea tuturor nemembrilor PD de peste tot, bulibasirea organizarii administrative a Romaniei, ce sa mai zic?! Or fi constitutionale si aberatiile astea, daca cei 9 dinozauri din CCR au ajuns deja membri PD...

Eu una m-am saturat pina peste cap de populistii astia mincinosi, manipulatori si demagogi nu numai din Romania, ci si din Parlamentul european... Cabala bigotilor!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Din fericire au inceput si altii sa se sature de populistii astia, nu numai aici, dar chiar si afara. Manelizarea politicii trebuie sa inceteze.

Lulutza spunea...

@Cristian Banu - cine este "dezamagit" de Traian Basescu, nu-i mai crede niciodata balivernele si nu-l mai voteaza.

In ce-l priveste pe Dezonorius Prighena, ma repet: "infiintarea unui BEC paralel in sediul PD, prin infiintarea de sectii de votare in lacasuri de cult baptiste, penticostale, ortodoxe, in manastiri, gradinite de copii, cinematografe, firme de turism, hoteluri, case particulare etc etc etc" da voie PD sa-si aleaga si un gindac de bucatarie, in orice post posibil!

Daca unii sint atit de... naivi, incit sa ia de bune judecatile de valoare ale lui Traian Basescu cu privire la unul sau altul, sa le intre bine in cap ca pentru T.B. oricine este bun, viteaz si competent numai daca este docil, servil, lingusitor. Si inregimentat in partidul Lui.

codeus spunea...

pe unii chiar ii deranjeaza faptul ca acest politician nu face politica care o stiu ei,nu se complace in cloaca lor, au ramas blocati in sistem si probabil vor deveni niste dinozauri, pentru ca politica merge inainte nu sta pe loc, se schimba

Lilick Auftakt spunea...

@Codeus

Pe multi ii deranjeaza in mod special Crin Antonescu. Iti imaginezi cat de rau, daca si dupa incetarea campaniei electorale, si dupa mai mult de o luna de cand acesta a iesit din cursa, tot il ataca.

Anonim spunea...

Lilick, complimentezi niste mizerii care nu prea pot sa poarte pe umeri titlul de ziaristi daca culeg informatii si afirmatii dupa gard.
Crin este omul care a facut oamenii sa creada, nu doar sa voteze. Si daca avea decat un vot, acesta oricum era mai curat decat toate voturile adunate de ei din morga sau cimitir. Sa le fie sanatosi votantii, in cazul in care sunt in viata, dar asa cum Coposu o sa ramana presedintele moral al Romaniei post-decembriste, Crin o sa fie ghimpele in coasta populismului cu arma moralitatii si cu memoria Seniorului in maini. Go, Crin !

Pro DOC spunea...

Da, e ciudat cum reapar aceste preocupari de schimbare a ierarhiei in PNL, tocmai acum, cand acest partid a dat un leader capabil de-a a construi o alternativa la marasmul politico-moral actual. Jurnalistii citati de tine, Lilick, care de altfel treceau drept oameni principiali, nu doar ca ignora cifrele - singurele in stare sa ne dea o masura obiectiva a realitatii de la un moment dat - dar par a ne canta dupa ureche aceeasi melopee prezidentiala. Daca imi amintesc bine, acum doi ani, jurnalistii "principiali" - aceeasi sau altii - cereau la fel imperios inlocuirea lui Calin Popescu Tariceanu de la conducerea PNL! Daca atunci cererea lor ar fi avut o oarecare indreptatire, liberalii fiind la guvernare, fapt ce producea efecte economice, zadarnicind astfel unele ambitii ale presedintelui Basescu, astazi demersul lor e cu ata mai ciudat cu cat partidul este intr-o fireasca opozitie, agreata de majoritatea covarsitoare a votantilor lui.

Ciudat e ca jurnalistii (aceeasi sau altii) nu sunt preocupati de noul buget "de criza" al cabinetului Boc 4, cu o repartizarea aiuritoare a fondurilor si cu acordarea portofoliului cu cel mai mare buget controversatei si talentatei doamne Udrea, nu par deranjati, in principialitatea lor, nici de candidatura lui Honorius Prigoana la colegiul din sectorul 1 al Capitalei, (o copie la indigou a experimentului EBA de "primenire' a clasei politice) si nici de aberantul grup parlamentar "independent" care a obtinut chiar portofoliul Apararii - acordat cu o usurinta suspecta fostului "mafiot sef" al lui Adrian Nastase.
Nu sunt interesati cu adevarat nici de asa-zisa reforma a statului pe care vrea s-o puna in opera presedintele reales, reducand parlamentul la o camera, fapt ce contravine reglementarilor UE, potrivit carora in 2013 trebuie sa intoarcem la bicameralism.

Ciudat e ca acesti jurnalisti sau/si altii sunt preocupati pana peste poate de "naturaletea" aliantelor pe care le face PNL, un partid de centru dreapta, membru al grupulului european ALDE, cel care in Parlamentul European ocupa centrul politic, tinand balanta intre socialisti si popularii (populisti!) si votand cel mai des alaturi de primii, dar nu zic nici carc despre alianta PD-L-ului cu proaspetii "independenti".

Cam prea multe ciudatenii, nu?

Lilick Auftakt spunea...

@Alex, @Pro Doc

Nu ma indoiesc ca acesti ziaristi cunosc rigorile jurnalismului de calitate, dar ma tem ca imbraca haina aceasta uneori scortoasa, rigida, doar cand sunt fortati de sistem si nu in mod natural. Dau doua exemple, care nu au legatura cu postarea de mai sus: TRU si Rodica Culcer. Cat de bine purtau haina jurnalismului de calitate la BBC si cat de zdrentarosi par de cand au reintrat in sistem, aici.

@Pro Doc

Spui ca nu se preocupa de anumite teme... Pai cum sa se preocupe sa scrie despre asta? Considera ca e sub demnitatea domniilor lor. :D

Mai spui ca PNL e intr-o fireasca opozitie, agreata de majoritatea sustinatorilor lor. Si asta se fac ca uita acesti ziaristi. Se fac ca uita ca 70% dintre liberali au votat in turul doi cu Mircea Geoana. Si de asemenea pare ca nu au aflat ca PNL e singurul partid care, prin politicienii sai, si-a consultat electoratul in legatura cu ramanerea in opozitie sau intrarea la guvernare. :)

Liviu spunea...

Insusi faptul ca multi din acesti jurnalisti ii imputa lui Crin Antonescu tot felul de trasnai ale lui Basescu (cum ar fi numirea lui Boc premier) ne arata ca dl. Antonescu e pe drumul cel bun.

Daca n-ar reprezenta un pericol real pentru partidul-stat portocaliu, probabil nu si-ar irosi atata energie pe el.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Exact. Si nu neaparat Crin Antonescu, cat mesajul corect si cooerent pe care l-a avut. Dupa mult timp in politica a aparut cineva care nu e dispus sa faca ORICE compromis.

Si mai e ceva... ce banuiesc ca ii sperie: posibilitatea ca in 2 ani PNL sa castige Bucurestiul. Ii sperie faptul ca pana si in sectorul 3, portocaliu (Negoita), diferenta intre Basescu si Crin a fost de doar un singur procent. Iar in sectorul unu i-au despartit doar 1000 de voturi. Asta suna rau pentru portocalii, nu? :)

nicole spunea...

Excelent articol, Lilick. Antonescu m-a convins sa ma inscriu in PNL(sper sa reusesc acum, in ianuarie! :D). Crin Antonescu este presedintele meu.

octavpelin spunea...

Lilick,felicitari pentru postare,Crin Antonescu a facut ca PNL sa-si mareasca bazinul electoral,iar Traian Basescu si "deontologii" vad in Crin Antonescu un lider autentic de un partid istoric,pe care-l vroiau desfintat,vad in PNL adevarata primejdie pentru PDL,iar in Crin Antonescu liderul opozitiei parlamentare si dusmanul lui Traian Basescu,o duminica minunata ,cu stima Tavi!

Lilick Auftakt spunea...

Ma bucur, @Nicole

Mai stiu cateva persoane care au spus ca se inscriu acum. PNL va avea parte de un aflux de membri de calitate. Pe de alta parte se curata de dezertori, ceea ce foloseste de asemenea PNL-ului. Uite un alt motiv pentru care Crin si deciziile lui sunt importante. Pentru ca mesajul si principiile pe care le declara fac posibile aceste permutari salutare. :)

Merci, Octav! :) Imi pare rau ca eu nu pot posta deloc la tine. Nu am un profil de wordpress, si blogul tau nu ma lasa. O duminica frumoasa iti doresc. :)

Anonim spunea...

Am citit mai sus un comentariu in cuprinsul caruia s-a afirmat ca nu prestatia lui Crin a tras in sus partidul, voturile acestuia rezultand de fapt de la un electorat dezamagit de basescu. Nu stiu cat de mult conteaza pozitia mea, dar eu l-am votat pe Crin Antonescu pentru prestatia lui. Si m-am hotarat sa ma inscriu in PNL tot datorita lui Crin Antonescu. Si nu sunt singura care gandeste astfel. Pe mine m-a trezit din amorteala si m-a facut sa sper. Insa ma gandesc cu teama la congresul care va urma ...

Cristina

Lilick Auftakt spunea...

@Cristina

Faci parte dintr-un electorat de calitate. Ma bucur ca te-a atras Crin si ca pentru el te vei inscrie in PNL. Acum, da, e meritul lui. Aproape exclusiv al lui. Insa sper ca pana la urma vei iubi acest partid indiferent de cine il va conduce, pentru ca PNL nu s-a construit numai pe liderii lui ci pe principii, pe doctrina, pe spirit democratic. Oamenii vin si.. se duc, insa valorile astea nu se pierd niciodata. Inca o data.. ma bucur ca ai ales asa. :)