8 ian. 2010

Minciunile lui Cristian Preda

Blogul lui Cristian Preda e din nou cazut. Imi pare rau. Insa postasem un comentariu care nu vreau sa se piarda, prin urmare il mut aici.














Lilick { 01.08.10 at 7:08 AM }
In ultima emisiune “Ora de foc” la care ati participat ati facut urmatoarele afirmatii:
« As vrea sa vad si eu de exemplu o diferenta intre Crin Antonescu si Dinu Patriciu. N-am vazut-o de 20 de ani. Intr-o chestiune, intr-o opinie. Ca eu stiam ca liberalii cultiva diversitatea. (…)Cred ca influenta lui Dinu Patriciu in cadrul PNL-ului e infinit mai mare decat cea pe care o are Traian Basescu in PD-L »
http://www.realitatea.net/emisiuni/oradefoc.html (7 ianuarie, 02:15)
O sa va arat eu o opinie diferita, exprimata public, printre multe altele, pentru ca cei de la “Ora de foc” nu au avut reactie:
HotNews - 25 octombrie.2009: “Crin Antonescu: Evaluarile lui Patriciu sunt pur personale si ma detasez de ele. Niciodata n-am sa-l consider pe Geoana ca Tony Blair.”
Mai multe amanunte aici: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6352121-crin-antonescu-evaluarile-lui-patriciu-sunt-pur-personale-detasez-ele-niciodata-consider-geoana-tony-blair.htm
Pana la urma s-a vazut nu numai ca Antonescu nu l-a vazut potrivit pe Geoana pentru postul de prim-ministru, asa cum si-ar fi dorit Dinu Patriciu, dar a ajuns Mircea Geoana sa-l propuna pe Crin Antonescu in postul de prim-ministru.
Prin urmare, intr-o urmatoare emisiune, poate o sa va retrageti afirmatiile, in spirit liberal.

P.S. - Ca sa fie si mai clar va mai dau o stire. AICI. Si AICI, ca o excelenta replica la o sugestie catastrofala. O sinteza excelenta a lui Radu Portocala.

28 de comentarii:

Anonim spunea...

A revenit in forma site-ul, dar comentariul ba. :-)

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Deci bine am facut ca l-am pastrat. Aveam niste presimtiri...

Anonim spunea...

Se vede ca lucram cu flacara violet. Ne ies si presimtirile. :D

Liviu spunea...

Un motiv in plus de a nu-l lua prea in serios pe C. Preda in 'cruciada' lui din PD.

Probabil e vorba de niste jocuri interne din partid legate de o aripa sau alta si mai putin de o incercare de a-l reforma, atata timp cat frazeologia de serviciu e neschimbata.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Adevarul e ca moare de ciuda ca sustinatorii liberali ii tot dau peste nas cu argumente si el nu poate sa raspunda.

Pro DOC spunea...

Draga Lilick,

Scuze ca postez oarecum off topic, dar citindu-ti cu atentie ultimele articole mi-a incoltit o banuiala. O iau metodic:


Mircea Cartarescu: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/881916/SENATUL-EVZ-Rosia-Montana-toti-vom-pierde/

"Îmi pare rău s-o spun, dar partidul principal de guvernământ şi-a început guvernarea cu stângul, la un mod obtuz şi arogant, foarte asemănător cu PSD-ul din epoca Năstase. Guvernul Boc, în care au fost păstraţi sfidător cei mai contestaţi miniştri, acţionează deocamdată în dispreţul clasei politice şi al opiniei publice.

Criticile venite din partea lui Cristian Preda şi a lui Sever Voinescu sunt, din păcate, justificate. De altfel, mă aştept ca în perioada următoare, dacă noii baroni o vor ţine tot aşa, PDL-ul să se scindeze, grupul liberal al lui Stoica şi Stolojan, care nu vor mai putea suporta la nesfârşit „mirosul de mitocan” al partenerilor lor, redevenind un partid independent."

Alina Mungiu Pippidi, in articolul mentionat de tine: http://www.sar.org.ro/blog/?p=596

"Acum ca au trecut alegerile, hai sa incepem sa reconstruim societatea civila, distrusa de oportunisme si partizanate etc., etc."

Pe de alta pate, Stolo si Cristian Preda - hopa si ei, d-l Preda dand impresia ca de abia i s-au deschis, pe jumatate, ochii mintii politice.

Eu vad o oarecare concertare a intentiilor in aceste iesiri la rampa in prima saptamana din nou; an si incep sa am si o banuiala asupra directiei in care bat sus numitii. Doar timpul imi va confirma sau nu banuiala ca ei au inceput sa lucreze la temelia unei "noi" alternative la actualul marasm pedelic, o alternativa de genul ciorii revopsite in porumbel alb.

Sunt aproape sigur ca "alternativa" minus L plus societatea civila "reconstruita" are in vedere alegerile din 2012 (sau eventuale anticipate), astfel incat controlul resurselor sa ramana in "la grande famille" si dupa eventual dezastru total si "oficial" al asa-zisului proiect Basescu.

Pai, cum ar putea sus mentionatii sa lase societatea civila pe mana intelectualilor care l-au sustinut pe Crin Antonescu la prezidentiale, a unei parti a blogosferei si pe mana necontrolabilului Crin Antonescu si a manunchiului de liberali care chiar ar putea constitui o alternativa viabila la urmatoarele alegeri parlamentare?

Pentru evolutia ce va sa vina, praguri importante vor fi alegerile de la congresele celor trei partide mari: PDL, PSD si PNL.

irongates spunea...

Dacă vrei să ai confirmarea la îndemână trebuie musai print screen, altfel...nici usturoi n-au mâncat nici guriţa nu le miroase.
E o părere personală, nu e nici o dizidenţă la portocale, Băse a împins intelectualii în faţă ca să camufleze necazurile care vor urma. Iar Cezar Preda să vadă de L-ul din coada iubitului său partid. Ca să ştim la ce foloseşte. Şi L-ul şi partidul şi Cezar Preda. Şi să nu-l chinuie nesomnul de grija lui Crin Antonescu.

Lulutza spunea...

Bazaconiile lui Preda? O diversiune, de genul dezbaterii sarkoziste despre identitatea nationala... In timp ce noi ne batem capul cu aburelile lor, alegerile sunt "cistigate" de cine vrea Il Capo de la Cotroceni, cu procentul pe care-l doreste tot acesta. Ca sa nu bata prea tare la ochi ca BEC s-a mutat in Modrogan 22... Cred ca deja votul nostru are aceeasi valoare ca si pe vremea lui Ceausescu. Daca sectia mea de vot nu ar fi atit de aproape de casa, nici nu m-as mai duce sa votez, ca nu are nici un rost.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Da, dar nu inteleg.. Un aparartcik, sa se ia dupa astia, dupa Mungia, dupa Cartarescu? Acum cand are masinarie electorala, are si partid, are si - cum zicea chiar Preda - o instalatie de strans banii si de redistribuit banii, acum, sa dea cu piciorul la tot?

@Irongates

Da. Dar unora din PD-L le sta ca un ghimpe L-ul ala. De-abia asteapta sa scape de denumirea asta, o data cu schimbarea numelui.

@Lulutza

Trebuie schimbata Legea Electorala, asa cum ne dorim. Altfel e asa cum zici, nu mai are rost sa votam.



C D: Sa se apuce acuma sa faca alt proiect prostesc, un nou partid mixtat cu societatea civila?

Lilick Auftakt spunea...

Da, nu zic nu, intelectualii pot crede in asa ceva, intr-un proiect utopic. Da, nu zic nu, chiar Basescu ii poate incuraja sa mearga in directia asta. Da, ei, adica intelectualii astia, il pot crede si pot marsa la asa ceva. Da, se pot apuca chiar de treaba.... Dar Basescu n-o sa puna in final botul... N-o sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard. N-o sa strice si n-o sa schimbe o masinarie electorala, care, cu toate neajunsurile ei, s-a dovedit a fi foarte performanta, adica s-a dovedit a fi castigatoare. Sunt tare curioasa ce va fi.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Cred ca Stolo, AMP, Cristian Preda si altii (numiti generic "structurile") au inteles ca au doua posibilitati: sa se scufunde odata cu corabia condusa de Basescu ori sa construiasca o alternativa la aceasta, eventual pentru a-i incaleca/minimiza pe liberali si PSD-isti la proximele alegeri.

Ia sa vada romanul - dragul de romanas din tara si din afara tarisoarei -, "speranta renascuta" cu "adevaratii liberali" si cu "adevarata societate civila", care va spune ca, iata, s-a maturizat si e in masura acum sa ne ofera solutia buna, cu adevarat salvatoare si unica, si nu doar raul cel mai mic, ca pana azi.

Dupa cum se misca guvernul si parlamentul, nu ar fi excluse niste alegeri anticipate si CINEVA trebuie sa scoata atunci un iepuras nou-nout, curat si uscat, din palaria combinatiilor politice. Sa fie iepurasul cel nou PNL-ul lui Crin Antonescu? Sa se incredinteze serviciile si structurile adiancente pe mana lui Crin si a sustinatorilor lui care l-au sprijinit si pe outsider-ul Emil Constantinescu? Ori, pentru ele (servicii, structuri, grupuri de interese, aparatcici) ar fi mai bine sa isi creeze propriul iepuras-coconas si propria "societate civila", renascuta ca pasarea Phoenix din propria-i cenusa?

Eu cred ca reactia lui Cristian Preda et compania a fost grabita si de prabusirea imaginii externe a lui Basescu, legat de incredintarea marelui portofoliu un mainile controversatei sexy- ministreasa! Prea s-au unit "mogulii" din Italia, Belgia, Anglia, Germania si prea si-au pus "ciutacii si laptop-ii" sa cante la unison hit-ul "Controversata Udrea, protejata lui Basescu"!, ca sa nu puna pe ganduri (si mai ales pe... strategii) serviciile, structurile, "societatea civila" si "partea curata si cu adevarat reformista" din PDL...

Hendrix spunea...

Iesirea lui preda impotriva trompetei prezidentiale boc a avut ca pretext numirea lui Horrorius ca si catindat al pedeleprelor la alegerile din colegiul 1. Pozitia lui era oarecum indreptatita, orice om de buna credinta neputind fi decat indignat de numirea odraslei unui mafiot portocaliu drept posibil deputat. Sfidarea Regelui Gunoaielor este comparabila cu mascarada electorala creata de EBA. Daca pitzipoanca semianalfabeta a fost propulsata in PE, de ce n-ar fi si Horrorius Printul Gunoaielor deputat? In fond asa cum EBA poate acum sa ne sfideze ca ar fi fost aleasa democratic cu voturile directionate ale pedeleprelor( celebrele 10 voturi obligatorii in fiecare sectie de vot) asa si Horrorius ar putea sa ne rada in nas ca a fost ales ,,uninominal''! Apropos, ar fi o noua dovada irefutabila ca VU este eminamente un vot politic. Astfel, daca ar fi candidat Gutza, piticul porno sau Alina Plugaru rezultatul era acelasi, respectivul intrand in Parlament. Asa cum s-a furat masiv pe 7 iunie, pe 22 noiembrie, pe 6 decembrie, la fel se va intampla si pe 17 ianuarie.
Unde era insa stimabilul preda pana acum? Intr-un turn de fildes cumva? Era autist si acum s-a trezit la viata? Era cumva in sevraj? Sorry, dar el reactioneaza exact ca un om trezit brusc la o crunta realitate si vorbeste neintrebat...adica fara voia pedeleprelor.
Atacurile in haita ale lui cotoi( cunoscut si ca voinescu), ale lui draga stolo arata extrem de clar ca acesti indivizi n-au trecut printr-un catharsis si au avut revelatii, nu! Ei joaca sceneta ,,Intelectuali indignati'', dupa moda lansata de pippidi anul trecut. Ei se pretind ultragiati de ce se intampla, sunt consternati de acest Horrorius-Printul Gunoaielor si extrem de precauti ca dragul lor partid sa nu ajunga un partid-stat precum psd-ul in perioada 2001-2004. Ei sunt deja partid-stat prin tot ce fac. Ei sUnt de prea multa vreme biete rotite in mecanismul basescian de cucerire a PUTERII TOTALE incat sa poata fi suspectati de buna credinta.
Daca ar fi intr-adevar oameni care nu vor sa fie in preajma unor nulitati cu megatupeul lui Horrorius ar trebui sa plece imediat! O vor face? NICIODATA!

Pro DOC spunea...

Si... un arc peste milenii sau nimic nou sub soare:

"Bugetul trebuie echilibrat, Tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micşorata, aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderata şi controlata, şi ajutorul dat altor ţari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment. Oamenii trebuie sa înveţe din nou sa munceasca în loc sa traiasca pe spinarea statului."

(Cicero, anul 55 înainte de Cristos)

lucian burjuiul spunea...

Doc,
Fara suparare, dar te imbeti cu apa rece daca crezi ca ii sufla cineva in ciorba lui Zeus. Prea i-au iesit pasientele pana acum ca sa-l cred o secunda naiv sau ca sa admit ca "structurile" generic numite de tine au "oua" sa plece de sub palaria stapanului.
Stii vorba aia: un dosar.... la vremea ei face cat 7 femei! Iar marinerul a tot strans dosare.

Liviu spunea...

@Pro DOC

In general sunt de acord cu dvs.

O simgura observatie: nu se spune structurile, ci... structur'le :)

Pro DOC spunea...

Draga Lilick,

Ai citit si articolul lui Bleen semnalat pe blogul "Alianta dreptei"? Asadar tot despre o renastere din propria cenusa e vorba. O renastere a PD-L insa, in afara lui Basescu, Boc, Videanu, Berceanu (nicio vorba despre sexy-ministreasa insa). O "renastere" (revopsire a ciorii) in jurul minus L-ului si a catorva new entries, cu Funeriu cap de serie.

Cred ca la proximele congrese ale partidelor majore se vor produce niste valuri seismice, dupa care esichierul politic se va reconfigura. E posibila si fractionarea PDL. Observi ca toata agitatia din PDL a fost produsa de consolidarea pozitiei lui Crin Antonescu in constiinta publica. Asta transpare din 'analiza" lui Bleen, care de altfel il impinge pe Crin cu liberalii lui mai spre stanga pentru a face loc, pe dreapta, unui eventual PDL "reformat" sau unui PLD renascut.

Toata agitatia asta ma duce cu gandul ca vom avea alegeri parlamentare inainte de termen.

Pro DOC spunea...

@lucian burjuiul

Prea s-au sincronizat "reformistii" din PD-L si sustinatorii lor. Citeste, te rog, si 'analiza' lui Bleen, pana mai ieri un probasescian ortodox ca la Cartea pedelica. Ramane de vazut daca reformatorii il vor include in randurile lor si pe Basescu sau nu. Inclin sa cred ca da, dar nu sunt chiar sigur.

@Liviu
Corect: "structur'le" si "const'tutionale" !:))

Lilick Auftakt spunea...

Eu cred ca ce-si doresc ei e o utopie. Nici nu as fi citit daca nu posta Gabi Savulescu pe Alianta Dreptei.

Teo Negura spunea...

Serios? N-au avut replica cei de la "Ora opaitului"? Sa fie suflul flacarii violet de vina? de ce nu ma mai mir? Cat despre Cristian Preda, e doar un altul care n-are nici in clin, nici in maneca, sa zicem, cu politichia.

Lilick Auftakt spunea...

@Teo Negura

Sa stii ca e un politician f slab.

lucian burjuiul spunea...

Hi Doc,
Thanks. Am citit. Poate sunt eu mai obtuz dar nu observ decat ca toate partidele au nevoie de o reforma interna. La fel de bine dupa alegeri sunt polite de platit dar nu s-au facut cartile inca. Mirajul puterii e acelasi. Reminder - a avut PDL-ul nevoie de voturi si imediat s-au executat un snop de independenti. Mai mult ca sigur ca mai sunt si altii prin parlament capabili de traseism.
S-au ridicat cateva voci sa critice si cam atat. Base nu reactioneaza decat la lucruri serioase - familie, putere.. are vreun sens sa se piarda in dialoguri sterile acum dupa ce a castigat alegerile??
Cei care n-au fost pe mare nu stiu cum isi conducea un comandant nava; ce metode avea sa tina un echipaj sub comanda, sa-i invrajbeasca pe marinari unul impotriva altuia, sa ascunda buf-ul, etc. Ce frustrari apar si cum isi pun ele amprenta. Base nu are incredere in nimeni din anturajul lui, defect profesional. Iar ca sa conduci cu mana de fier niste caini gata sa muste pe oricine i se ordona trebuie sa le arati pisica din cand in cand. Voi uitati ce tupeu au afisat imediat dupa alegeri toti capii PDL-lui? Credeti in schimbare? Va inselati! E similar situatiei condamnatului la moarte care are nu stiu cate crime la activ si reuseste sa stoarca cate o lacrima vaduvelor care cred in schimbarea lui in bine daca-si face cruce cand se aseaza la masa.
Asa si PDL si Basescu. O schimbare in PDL peste capul lui Basescu va fi posibila doar daca cineva scoate dosarul lui, dar cum acest dosar refuza sa apara mi-e teama ca tot marinarul tine haturile si ceilalti alearga dupa cum spune el hais sau cea. Asadar acest vant de reforma e mai mult ca sigur strict supravegheat de sus si cu un scop precis care probabil ca mie imi scapa la momentul asta. Evident alt scop decat consolidarea pozitiei lui si a famigliei care este subinteles.

Lulutza spunea...

C.Preda este un politician teoretician, mai aproape de presupusa "aripa liberala" a PD-ului. Spre deosebire de restul PD-ului, in care pragmatismul darwinist domina.

Astia s-au priceput sa mulga si ultima picatura de lapte matern de la mai toate "oile" ideologice (PCR, FSN, PSD, PRM, PNG...), asa ca acum nu le-a mai ramas decat... cretin-democratia milutzista. Cu tot cu sediul ultracentral - detaliu esential, unde in curind se va inalta vreun zgirie-nori a la (Third) Millenium... Cica asta este "noua" responsabilitate sociala a capitalistilor multilateral dezvoltati.

P.S. Cind am spus ca sediul BEC s-a mutat in Modrogan 22, m-am referit la logistica, la... hardware, mai degraba decit la... software.

Pro DOC spunea...

@Lucian burjuiul

Ai citi si articolul lui Bleen?

Eu nu spun nicaieri ca va fi o reforma reala in PDL, ci un alt rebranding . Sistemul - asa cum il cunoastem din decembrie 89 - a luat diverse forme si sigle pentru a se perpetua si a-si pastra controlul asupra resurselor economice. A trecut prin mai multe randuri de rebrenduire. Sa nu uitam prin cate anagramari au trecut siglele cele doua FSN-uri, insasi ruperea FSN-ului fiind o stratagema care sa-i permita sistemului sa se divizeze pentru a ramane si in opozitie (prin unul dintre capete) si la guvernare (prin celalalt capat). Ca si Iliescu, Basescu este o interfata a sistemului, o interfata de drum lung , care poate tine 11 ani, ca la Iliescu, sau mai putin, fiindca planeta toata a intrat, din mai multe puncte de vedere, intr-o stare de iutire. Intre timp, diverse forme de alternativa - controlate si controlabile, au fost permise - pentru a ni se da - noua, Europei, occidentului democratic etc., impresia de multipardism, conditia insasi a democratieiei: PNT-CD, PNL, sporadic cate un partidulet verde.
A devenit tot mai clar - chiar si pentru presa occidentala, ca Basescu si PD-L nu au adus si nu mai am cum sa aduca solutiile promise pentru Romania ( vezi articolele anti Udrea si, implicit anti-Basescu aparute in ultimele zile in UPI, Die Welt, Sunday Times, 7 sur7, Gente), asa ca TOATA lumea pare a cauta alternativa la actuala guvernare. Multi, inclusiv constiinta publica romaneasca, par sa intrezareasca alternativa in Crin Antonescu si in partidul lui liberal. Or, cel putin din ceea ce am vazut pana azi, Antonescu si liberalii care au ramas in jurul lui nu sunt santajabili, ramand asadar in afara controlului exercitat de servicii, structuri, aparatul de stat etc. Ei vor fi atacati in continuare si discreditati pe toate caile, fiindca rolul PNL a fost acela de a-i da lui Basescu (omul sistemului), o fatza noua, de reprezentant al dreptei, in 2004.

Asta, pe de o parte.

Pro DOC spunea...

@Lucian burjuiul (2)

Pe de alta parte, PDL-ul are o majoritate fragila inca in parlament, anul asta se anunta unul dificil economic si social si o noua cadere in parlament a guvernului nu este exclusa. Basescu pare sa-si fi epuizat arta combinatorie, asa ca, in cazul in care ii propune iar pe Boc, Negoita sau Croitoru drept premier, nu este exclus sa ajungem la anticipate. Si asta pe fondul unei nemultumiri clare a electoratului basescian si pedelist fata de solutia politica gasita de Basescu dupa realegere. Si cei mai vajnici votanti pedelici au marait vazand ca iar vine Boc, iar vine Udrea, iar vine Videanu s.a.m.d.
In acest context sistemul (servicii, structuri, aparatcici, grupuri de interese), pentru a-si mentine controlul asupra resurselor trebuie sa imagineze rapid o formula politica castigatoare. Aceasta nu mai poate fi PNL ( necontrolabil in totalitate) si nici actualul PD-L condus de Boc, ca portavoce a lui Basescu, fiindca nu mai pot fi invocate diferente notabile intre PDL si mult hulitul PSD. . Nu e chiar exclus sa se renunte si la Basescu, in favoarea lui Stoica, de pilda. Oricum, se cauta o persoana cu credibilitatea externa intacta si cu o imagine interna cel putin decenta. Sa nu ne imaginam ca ea nu poate fi altcineva decat Basescu, fiindca Basescu, desi controleaza sistemul este, la randul lui, controlat de sistem.
Punandu-se de un partid nou, nascut chipurile din spuma marii ( de fapt un partid compus din cioburile pedeliste controlate de sistem) se pot salva si asa zisii intelectuali elitari ( de partid si de stat), care vor prea-canta noii lideri si "nou- nascuta" lor formatiune, marginalizandu-i in acelasi timp pe liberali si pe oricine ar incerca sa formeze o alternativa reala. Pentru a supravietui, sistemul trebuie sa se reproduca din nou, tot prin diviziune, asa cum facut-o la spargerea FSN-ului. Din punctul meu de vedere , agitatia de azi din societatea civila si din aripa liberala a PD-L-ului e semnul unei ample miscari politce care, vorba lui Farfuridi, va revizui sistemul, fara sa se schimbe nimica. Altfel, fara revizuire, sistemul risca sa se schimbe pe ici, pe colo, si anume in punctele esentiale, ceea ce nu cred ca isi doreste, fiindca abia asa ar simti ca in 1989 a avut loc si o revolutie, nu doar o lovitura de stat cu niscaiva dezordine si peste 1100 de morti.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc. Am pus postare noua pe tema asta cu.. intelectualii pd-l. Te superi daca iti mult postarile acolo?

Pro DOC spunea...

Lilick,

Spui tu, bine, in final: "In plus, un astfel de partid ar fi credibil doar ca opozant ferm al PD-L si a tot ce reprezinta rau acesta, comparat azi de reformisti cu un PSD din perioada Nastase. Altfel... va disparea asa cum a aparut. Vai, acesti intelectuali... Daca cred asa ceva sunt de plans... Sau sunt de ras? De tot rasul...?"

Eu cred ca un asemena partid va aparea urgent, ca o contrapondere la PNL, daca in fruntea PNL-ului se va mentine, si dupa congresul partidului, tot Crin Antonescu. PDL-ul, asa cum este el azi, e orice, doar partid liberal, reformat si doctrinar nu. Tot mai multi il percep ca partidul-stat, inlocuitorul PSD-ului. Am explicat si in ultimea postare de la articolul tau precedent, in raspunsul pentru Lucian, de ce cred asta. Ar fi foarte bine sa ma insel, dar nu prea cred. Vom trai si vom vedea, vorba ceea.

Pro DOC spunea...

@Lilick
catusi de putin, chiar iti multumesc. Am mai postat ceva, pentru articolul tau nou - cu intelectualii, dar nu mai stiu daca aici, sau acolo. Oricum, era pentru acolo. iti multumesc.:)

lucian burjuiul spunea...

Hi Doc,
Mie mi-a dat fost de ajuns un dus rece, cred ca mi l-a servit Garfield, cand tot "bateam campii" cu lipsa de repere morale si construirea unui candidat in timp. De atunci suflu si-n iaurt. Ce-i drept nici nu am o vedere de ansamblu de aici din provincie, sursele mele find cele aflate la indemana tuturor. Din punctul asta de vedere se poate sa am scapari majore. Lasand asta la o parte eu nu cred in coincidente. Nimic nu e accidental. Iar a-l exclude pe papusar din teatru e o dovada de naivitate. Cred ca n-o sa avem nici o miscare pe tabla de sah de la Bucuresti atat timp cat in partidele cu greutate (PSD, PDL si PNL) nu se face ordine. E esential gresit sa incepi un razboi fara sa ai cu ce. Abia dupa ce se vor regrupa intern PSD si PNL vom vedea o miscare interna in PDL, care PDL va sta in clocot pana va spune Basescu. Nu uita ca imediat dupa alegeri si castigarea puterii Base a lansat invitatii in toate directiile. E si asta o tactica prin care subminezi increderea celorlalti. Iar eu il consider pe zeus cel mai perfid animal politic din tara. Orice face are cel putin doua alte sensuri ascunse. Schimba garnitura de consilieri de cateva ori pe an, e dictatorial, e paranoic, grobian dar se imbraca cateodata ca si Ceausescu pentru ca pe undeva prin tara va obtine voturi pe chestia asta. Da alegatorului ceea ce vrea sa vada/auda. Geoana poate fi asemanat cu o tartina de icre negre pentru unii - majoritatea vor stramba din nas, tot mai bune sunt o friptura in sange cu vin rosu sau o bere si 10 mititei.

Nu-l vad sa lase puterea din mana si sa devina din vanator o tinta. Sper sa ma insel. Priveste la cine-l inconjoara: oameni fara coloana, oameni dispusi la orice concesie financiara, oportunisti... Pai cand vorbim de afaceri de milioane de euro e pe viata si pe moarte. Nu-ti permiti sa gresesti. Lumea isi da in cap pentru cateva sute iar acolo sunt bani grei de impartit mai ales pe timp de criza, cand ai ocazia sa-ti falimentezi concurenta. Acelasi lucru s-a intamplat la varf si in PSD cat timp a fost la putere. A devenit o suma de interese financiare.

Occidentul/USA sunt nemultumite? Pai nu prea au de ce atat timp cat interesele financiare le sunt satisfacute. Ori eu nu intrevad nici o schimbare aici. Suntem in continuare o piata de desfacere aproape exclusiv pentru niste companii globale, o piata de munca relativ ieftina (datorata crizei, altcum obiectivele trebuiau mutate si mai la est, iar estul asta are si el o limita).

Iar criza si-a consumat resursele pasnice pana acum. Urmeaza ultima zvacnire in care vom da cu fundul de pamant (the rock bottom). De acolo teoretic nu exista decat crestere, una greoaie dar totusi o crestere.

...