1 mar. 2010

Basescu, bolnav de hybris. In antichitate se trata prin taierea capului.


Acum doua luni am scris cate ceva despre cartea Lordului Owen, "Bolnavi la putere", prefatata de doamna Zoe Petre. In prezentarea ei aparea si notiunea de sindrom hybris (sau hubris), si cateva informatii despre formele extrem de periculoase ale acestui sindrom, atunci cand un lider politic le dezvolta.

Astazi as vrea ca, impreuna cu voi, sa aprofundam subiectul. Prin urmare, preiau de pe Jurnalul National un articol al lui Tudor Octavian, in care acesta culege citate dintr-un articol scris de catre Prof. dr Carol Stanciu, din Iasi, si publicat în Viata Medicala:

"Cunoscut din antichitate, comportamentul de tip Hubris era socotit o crimă contra societăţii şi pedepsit ca atare. Se trata prin tăierea capului. În descrierea sindromului Hubris, domnul profesor află toate manifestările paranoice ale omului politic. Iată, într-un singur portret-robot al politicianului ajuns în vârf, cele 14 trăsături definitorii hubris:
1. Narcisism. Lumea e o scenă, iar hubrismanul joacă rolul principal;
2. Tot ce face şi tot ce spune e prin referinţă la el. De altfel, deşi în limba română pronumele personal e redundant, hubrismanul spune mereu Eu, Eu, Eu…
3. Preocuparea obsesivă pentru imagine. Face orice ca să apară la televizor, nu contează în care emisiuni, numai să fie văzut;
4. Comportament mesianic. Are soluţii pentru salvarea patriei, a omenirii;
5. Se identifică în absolut cu instituţia. Nu e ministrul cutare, e chiar Ministerul. Nu e şeful partidului, e însuşi partidul.
6. Foloseşte pluralul în loc de singular: aranjăm noi, facem noi curăţenie, noi suntem cei mai buni;
7. Are numai convingeri, deşi se ştie că deştepţii au şi îndoieli, pe când tâmpiţii doar convingeri;
8. Nu e la judecata oamenilor, ci numai la a lui Dumnezeu. E tot timpul cu numele lui Dumnezeu în gură, ca şi cum ar avea o relaţie privilegiată cu divinitatea. E scârbos de evlavios, până în punctul în care jigneşte credinţa celorlalţi;
9. Poate totul, ştie tot, rezolvă tot, numai să fie lăsat să ajungă preşedintele ţării;
10. E nerăbdător, impulsiv, exagerat, mârlan, tot timpul peste interlocutori, are ultimul cuvânt;
11. Ignora realitatea, evidenţele, ce nu vede şi nu ştie el înseamnă că nu există;
12. Refuză orice corecţie la viziunile şi delirurile sale politice. Democraţia e mijlocul prin care el ajunge la putere şi atât;
13. Din toate aceste pricini enumerate până aici, incompetenţa sa devine un pericol public. E sigur că lumea începe şi se termină cu el. De aceea, când e dat jos, vrea să distrugă totul în jur, ca să-i pedepsească astfel pe ingraţii care nu-i recunosc superioritatea;
14. E cameleonic. Odată ajuns jos, glumeşte pe seama exceselor pe care le-a săvârşit, e linguşitor cu cei pe care i-a chinuit, primeşte cu zâmbetul pe buze picioare în fund şi adună, adună, adună în subconştient motive de răzbunare pentru ziua în care va fi iarăşi sus.

Sindromului Hubris i se mai spune şi boala puterii. Nu-i atinge pe toţi. Dar pe cine-l infectează, îl face arogant, scâr­bavnic cu femeile, grăbit în replică, precipitat în decizii, cinic, infect cu subordonaţii, nechibzuit cu banul public, megaloman în tot ce-i priveşte casa, masa şi funcţia. Minte de stinge cu surâsul pe buze, convins că are şi acest drept, de a-şi bate joc de toată lumea, convins că nu are nimeni ce să-i facă."


Ei, bine! Il recunoasteti pe Traian Basescu? Eu nu cred ca ne trebuie un buletin medical ca sa putem sustine ferm: Da, e grav bolnav. Bolnav de putere!

38 de comentarii:

Anonim spunea...

La multi Ani Lilicka si un milion de urmatoare primaveri pline de soare , sanatate si impliniri!
In ceea ce-l priveste pe chiombalaul atins de boala are scapare de la decapitat din doua motive majore: unu)pedeapsa cu moastrea a fost abolita si doi) imbecilu' n-are ce oferi pentru taiere din lipsa de cap :)
sa fii si tu si toate doamnele si domnisoarele de pe blog si nu numai iubite
marcus

Valive spunea...

Nu e singurul bolnav de asa ceva, insa el sare in fata pt ca e presedinte.

Shadow spunea...

La multi ani Lilick si tie si fetelor care mai dau pe forum. Sa fiti iubite si pretuite la justa valoare :-).

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc mult, Marcus. :)
In ceea ce il priveste pe Basescu... ce sa zic? Macar stim (de la medici) ce ar fi patit in antichitate. :)) Stiau oamenii aia pe atunci ce stiau, cand ii tratau pe-acesti bolnavi cu tinctura de ghilotina. :))

Hendrix spunea...

Citind cu atentie portretul omului politic atins de grava maladie a puterii parca s-ar face portretul lui ba-secu! Multe din caracteristicile unui astfel de ,,bolnav al puterii'' i se potrivesc perfect. Megalomania lui, ticalosia lui, grobianismul sau il fac unic. Spre deosebire de alti dictatori precum stalin, hitler, mussolini sau ceausescu este doar mai marlan decat acestia! Educatia lui precara, manelismul sau politic arata ca la putere pot accede si niste bolnavi agramati, primitivi din toate punctele de vedere. Pacat ca mai avem de suportat aceasta oroare, acest accident al naturii inca 4 ani si ceva, gratie manelistilor care l-au reales. In definitiv, daca acest electorat manelistic n-ar exista n-ar ajunge la putere astfel de monstri! Ranjetul Manastirii Secu va pluti asupra noastra cat timp acesti nostalgici ai securist-comunismului vor mai avea un cuvant de spus in tara asta. La asemenea tara bolnava, asemenea dictatior!

Hendrix spunea...

La multi ani, Lilick! La multi ani tuturor femeilor care ne fac viata mai frumoasa! va doresc tot binele din lume, sa aveti parte doar de bucurii. O primavara frumoasa1

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, Hendrix! Multumesc, multumim! Sa aveti si voi o primavara frumoasa!

[D][S][N] spunea...

Stii cum e cu iarba rea... ;)

Shadow spunea...

@Lilick

O sa avem:-). Azi e o zi superba in Paris (o zi de primavara) chiar si dupa furtuna de pe coastele oceanului din Weekend.

PS. basecu e bolnav doar de "securita". Chestia "buchisita" si "insusita bine" de pe vremea "studentiei sale" nu "violete" doar "violente". De aici si "retusarile" in photoshop demne de un "pitic politic".

cosmin spunea...

nici cu crin nu mi-e rusine, si el manifesta niste simptome, unele mai pronuntat, altele mai latent

Lilick Auftakt spunea...

@Cosmin

Care sunt semnele? Ca Antonescu nu a fost la putere. Nu se poate vorbi decat de cei ajunsi in fruntea puterii. Mai citeste...

iceman spunea...

Daca aceasta boala ar privi si alta putere decat cea politica, cel putin la noi, taisul toporului calaului nu s-ar usca niciodata.

Anonim spunea...

Martisor Guvernamental

Dragi doamne si domnisoare, tinerele sau trecute,
Azi guvernul va aduce, nu tu flori, ci nefacute,
Fluturasi ca martisoare, ciuruiti de nanoboc,
Ce la ordinul lui Base, procedat-a la un troc.

Ati crezut in vorbe goale si-ati votat in bloc pe chelu'
De Pasti veti manca spanacu', ciuruit a fost si mielu'.
Iar de azi in saptamana, Ziua voastra cand va fi
Drept cadou un mare ciuciu de la Boc voi veti primi.
de la marcus,
sa fiti iubite!

sorin andreica spunea...

primavara sa-ti aduca fericire si noroc
http://www.youtube.com/watch?v=crYm91p8jM8
cu respect

Lilick Auftakt spunea...

Marcus

Frumos, si tu sa fii iubit! :)

@Sorin, multumesc mult de tot. :)

Wilkins Micawber spunea...

Eu invatasem la scoala ca hybris (sau 'hubris', nu intru in discutii filologice) e un comportament care il caracterizeaza pe eroul tragic.

Daca si Basescu mai e vreun erou tragic, atunci eu fara indoiala ca sunt patriarhul Antiohiei :)

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Da, tragic, pentru ca duce inevitabil la o moarte (nu neaparat fizica). Hubrisul, pacatul arogantei, care supara pana la urma si zeii, atrage dupa el inevitabil pe Nemesis, justitia divina. Asa credeau... In fapt, e mult mai simplu, si putem analiza strict istoric destinul unor dictatori, personaje pana la urma tragice.

Anonim spunea...

@Micawber: depinde de pe care parte a usii privesti personajul :)
sa fii iubit (a)
marcus

william spunea...

Buna lilick
multe lucruri pe care voiam sa le scriu au fost spuse de hendrix deja...sa vedem ce a mai ramas..
Pai ba'secu e o bruta inculta, satyr, impostor la modul hiperbolic(ai observat ce abilitate are sa subtilizeze teme corecte (ANTICOMUNISMUL DE PILDA) si sa se substituie celor indreptati sa le sustina? tipu' e un NATURAL BORN STEALER!), un jucator de teatru ieftin, o nulitate patentata in toate domeniile (exceptand glumele fara perdea poate....aici are Know-how-ul), amfitrion insablubru pentru toti carieristii (de la prigoana la cotoi), bolnav de sindromul Munhausen si culmea (!) narcisist (oare a spart toate oglinzile de la Cotroceni intr-un acces de furie bahica?)

Orry spunea...

primavara insorita si plina de flori colorate!
( ai un martisor la mine! )

Draghi spunea...

In Grecia Antica zeii ii pedepseau pe cei cu hubris, daca retin bine. Asa ca nu pot sa spun decat un "Doamne ajuta!" :)

Draghi spunea...

... si un mic <a href="http://andreir.files.wordpress.com/2009/03/martisor.jpg>martisor virtual</a>, cu ocazia zilei de 1 Martie.

Cu drag,
Draghi

Stevie the LightningRod spunea...

@micawber - da, pai e tragic baselu, nu primul rand pentru noi :))

Cos spunea...

Ooooo, dar descrierea asta li se potriveste multora! Deviatie de egotism.

vali plesca spunea...

interesant. atata doar ca dr carol stanciu e hepatolog...

Deceneu spunea...

Sa aveti o primavara insorita si un an cu multe flori.

Revenind la Basescu, nu el este problema, ci sistemul care promoveaza asemenea epave umane ca mari politicieni.

Se pare ca in antichitate sistemul era mai bun daca le taia capul. Sistemul actual ii promoveaza in functii, cu cat sunt mai ticalosi cu atat urca mai sus.
A devenit meschinaria o valoare sociala.
Trebuie schimbat sistemul promocate alte criterii de valoare si oamenii evaluati pe baza lor.

Nu trebuie as incepem cu oamenii, trebuie sa punem ca fundament valorile spirituale, principile, si oamenii care se identifica cu ele sa fie sustinuti si promovati.

Speram ca AC sa-si defineasca acele valori dar nu a facut-o, motiv pentru care a facut fasss.

Anonim spunea...

"Nu sunt nici zeu, nici vrajitor
Sunt doar un marinar
Un tanar marinar
Atat".
(Traian Basescu, "Poezii", in curs de aparitie la Editura Humanitas).

Alin spunea...

Cele bune: http://www.lakeshoreimages.com/images15/snowdrop.jpg

Cât despre domnul Băsescu imi displace subiectul acesta referitor la boală. Omul e sănătos tun, e vorba tot despre victimizare, doar asa a castigat mereu imagine. El nu are nici o legatură cu situatia economică şi cu lipsa de măsuri luate de Boc.

Off topic: ce nu înţeleg eu este cum poate intelectualitatea pro Băsescu să scrie la odiosul de mogul şi mă refer aici la Idei în Dialog. Deci cum e cu mogulul Vântu şi cu spa-ul din Paris? Ştiu sunt un paranoic anti elitist, dar mă tratez.

Lilick Auftakt spunea...

In primul rand vreau sa va multumesc mult, mult de tot celor care mi-ati trimis martisoare virtuale.

In al doilea rand nu putem sa vorbim in legatura cu hybrisul decat in legatura cu cei care sunt sau au fost in fruntea puterii: Ceausescu, Iliescu, Constantinescu si Basescu.
Daca o sa cititi cartea Lordului Owen o sa intelegeti de ce.

M-am gandit putin si am numarat in comportamentul lui Ceausescu 13 din 14 caracteristici (asta pentru ca nu a supravietuit decat extrem de putin propriei prabusiri), la Iliescu 4 sau 5, la Constantinescu 2 si la Basescu 12. Daca vreti, vorbim despre asta. Voi cate caracteristici ale sindromului ati gasit la fiecare din acesti patru?




I

Vania spunea...

Ştiinţa antichităţii o depăşea pe cea de azi! Cel puţin în tratarea hybrisului...

Lilick Auftakt spunea...

@Vania, la asta m-am gandit si eu.

Anonim spunea...

Oameni buni
Stati strimb si judecati drept: presa l-a facut pe Basescu presedinte a doua oara! Va multumesc ca m-ati facut sa cistig un pariu (am spus de mult ca va fi reales, pt. ca efectul va fi taman pe dos!)
Acum roadeti-va unghiile de ciuda! Dar mai uitati-va si pe de-alaturi, si prin alte partide.... e plina tara de astfel de oameni, fosti sau prezenti la putere...mai invatati sa fiti macar putintel in tema cu subiectul abordat! Prea se pricep toti la toate.... de asta suntem unde suntem!

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Mai concret? Ce ar trebui sa facem?

Plano spunea...

Blogurile au spart tacerea complice a presei.
Comunicarea virtuala un dusman teribil pentru comunicarea institutionalizata si oficioasa.

Anonim spunea...

Reuşesc să intru aşa de greu aici, că încerc să acopăr mai multe teme odată şi mă cam întind la vorbă... O fi şi asta un simptom?! Vedem, ne cercetăm!
Aşadar:
Într-o ţară adevărată, adică democrată, se procedează aşa:
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/release-presidents-medical-exam
Într-o dictatură, iese satrapul dintr-o cârciumă şi declară, duhnind, că el e mai sănătos ca alţii (?!). Foarte sănătos! Cel mai sănătos! Probabil se crede la Vancuver, în vreo competiţie olimpică. Maybe. But only in his fucking delirous mind.
Care numai asta poate concepe:
“Cine zice ăla e. Ba p-a mă-sii! Să moară moguluii dracului, care mă dă de gol! Am şi bani, am şi putere, toţi duşmanii scuipă fiere şi femeile mă vrea, da-ţi-vă-ţi în p'aia mea! (din top 99%)”
Propagandă. Vorbe. Declaraţii. Şi dr. Goebbels tot asta făcea. Propagandă. Vorbe. Declaraţii. Cu cât declaraţia era mai gogonată, cu atât era mai crezută!
Dar, vorba ciuruitei (cealaltă): Do-va-da!? Buletinul medical!?
Este o obligaţie constituţională să prezinte naţiei starea lui reală de sănătate.
Sau, dacă nu e încă, ar trebui să fie. (A propos de revizuirea Constituţiei. Aviz amatorilor.)
Oricum, intră în fişa postului. Poporul are dreptul să afle dacă este condus de un ciuruit!
Că de un şoBO(C)lan ştim că e!
Aşa că “vestea" că e sănătos are un singur vestitor. Sănătosul în persoană. Pentru unii e suficient. Pentru toţi ceilalţi, nu. Depinde de unde ş-a băgat votul fiecare.
Şi încă ceva.
Modelul FSB şi SRI-ul:
TVR 1 a difuzat ieri noapte cutremurătorul film al lui Nerkasov, “Poisoned by Polonium: The Litvinenko File”. Probabil că Sassu îşi lansează cântecul de lebădă.
Bogdan Tiberiu Iacob postează pe blogul SRS asta:
http://www.sroscas.ro/site/2010/02/28/asemanari-uluitoare-basescu-elena-udrea-si-rusia-lui-putin/
Ce poate fi mai elocvent?!
Cât de tâmpiţi ne cred ăştia?!
Fuck the bastard(s)!
În fine, promit să fie ultima:
Într-un documentar despre viaţa într-o rezrvaţie din Africa de Sud, (de animale, nu...)s-a descoperit că elefanţii omorau rinoceri dintr-un motiv senzaţional: nu aveau cei 7 ani de-acasă!
Adică fuseseră introduşi în habitat doar elefanţi tineri, care nu apucaseră să crească într-o turmă dominată de unul sau de mai mulţi adulţi, care să-i pună la punct pe adolescenţii întraţi în călduri înainte de vreme. Cum au adus câţiva bătrâni, cum au încetat atacurile mortale asupra rinocerilor. Nu a fost nevoie decât de una sau două încontrări în fildeşi pentru ca junii să priceapă cum vine treaba.
Venind şi... Ptiu, era să scriu "noi"!
Reiau: Venind şi eu la pa'ş'opt, constat că PSD şi PNL îşi au patriarhii lor, Iliescu, respectiv Câmpeanu şi Ionescu Quintus, în vreme ce PRM (aici, ce-i drept, umbra lui Eugen Barbu se întinde către oaste, dar...), UDMR, PNG, şi PD-L nu au niciunul. Nici un patriarh. Şi, cu toate astea, toţi preşedinţii sunt tinerei!
Asta poate explica, oarecum, comportamentul... În fine, nu vreau să-l caracterizez. Comportamentul liderilor.
Cine nu are bătrâni, să-i cumpere!
Că bani ar avea...
Desigur, şi boala are un cuvânt de spus. Originea ei, însă, rămâne necunoscută.
Ce-i drept, acum îi zice altfel: schizofrenie paranoică megalomaniacă.
Şi nu se mai tratează prin tăierea capului. Există instituţii.
Deşi, e adevărat, cei mai mulţi nebuni sunt liberi!

Anonim spunea...

OK, am mai reuşit o dată!
Pentru a posta un caz de hybris clasic. Orice asemănare NU este DELOC întâmplătoare.
Hă, hă, hă, hă, hă!!!!!
Voila de vezi:
http://www.metacafe.com/watch/178650/rare_video_of_hitler/

Lilick Auftakt spunea...

Merci! :)

Anonim spunea...

de becali ce ziceti?...