4 mar. 2010

De la Vointa Poporului la... cheremul conducatorului

Pe langa Preda sau scremutul Voinescu (cu ale lui agiornari, basescianisme si gioanisme de tot rasul), Lazaroiu chiar face ce zice si zice (scurt) ce face. Sau, si mai mult: cand spune un lucru e aproape facut. Si culmea e ca el e cel mai putin vizibil. Nu iese in fata, nu se bate cu presa, nici cu pumnul in piept, nu polemizeaza pe bloguri, nu e europarlamentar, nu mananca... cu polonicul in public ca Patapievici, nu sare in apararea stapanului. Nimic-nimic. Sta la cutiuta. Si din cutiuta iese din cand in cand si musca.

Tipul e foarte periculos... Nu-mi dau seama exact daca el gandeste si Basescu aplica, sau Basescu gandeste si el mai scapa in presa... Oricum, cei doi sunt de acord cu totul, iar actiunile nu tradeaza nicio neintelegere. Prietenia merge, asadar, unsa... Strategia de a racola/canibaliza PSD-ul si PNL-ul ne-a fost anuntata inca din vara trecuta, sau chiar mai demult, in interviuri pe care presa nu le-a luat in seama la timpul potrivit, asa cum ar fi trebuit.

Astazi insa, acea strategie e o evidenta. Democratia e modificata! Parlamentul nu mai reprezinta Vointa Poporului. Nu mai reflecta votul nostru. E victima unui abuz. Suntem martorii unei pervertiri a votului. Puterea portocalie a ajuns sa fie reprezentata in Parlament de ca si cum ar fi castigat zdrobitor alegerile. Si, desi portocaliii au majoritatea in ambele camere, continua sa preseze rana, fortand-o sa sangereze pana la ultima picatura. Ce se vrea? Unanimitate?

Opriti-va! Nimeni nu are pretentia ca democratia sa se manifeste pe toate palierele si in toate aspectele reprezentative ale statului (asa cum de altfel ar fi normal). Avem insa un singur loc unde ea nu trebuie sa fie stalcita: in Parlament, ultima reduta a democratiei!

14 comentarii:

Shadow spunea...

@Lilick

Zau daca e vina lor. Vina este a partidelor din opozitie care stiau ce "muhaiele" propun pt posturile de parlamentari. Dar cu "caramida cu care se bateau in piept" acesti "liber schimbisti" era "enorma" si vizibila au inghitit. Azi platesc "ponoasele". Cu prisosinta.

Teo Negura spunea...

Vezi tu, Lilick, reduta asta e tinta ultima si cea mai indelung asediata a portocaliilor, si teama mi-e ca-ntr-un tarziu ea va cadea, supusa subrezirii din interior, de catre gusteri gata sa inghita tot.

william spunea...

Mie mi-e clar ca basescu a gasit o bresha in sistemul democratic, prin care acum trimite puhoaiele portocalii sa mature totul in cale..
Azi nu mai conteaza rezultatul votului parlamentar , din moment ce, cineva, poate mitui sau cumpara atatia parlamentari cat e necesar ca sa-si faca majoritate (asta e bresha) ... Aceasta practica nu poate fi in niciun fel contracarata de partidele de opozitie (ce ar putea sa faca- sa-si plateasca 'en advance' (toti)parlamentarii alesi cu sume exorbitante ca sa nu tradeze? Nu dispun de astfel de resurse)...PSD-ul s-a gandit tarziu,prea tarziu (!) ca migratia politica trebuie interzisa prin lege (dupa ce si ei au benefciat de asta, la o scara mult mai mica totusi, fata de orgia de acum)... acum, cand, basescu si-a facut majoritate (prin santaj si mita, ca astea sunt mijloacele unui presedinte pentru alte coordonate istorice, cum zicea unu' care ne dadea in 90 lectii de Etica) o astfel de lege nu mai poate fi promovata.
Concluzia mea de destul de dura - nu e suficient votul pt a schimba u astfel de regim... ma tem ca, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa iesim in strada

Matilda spunea...

Ai dreptate, Lilick, dar pentru asta şi opoziţia trebuie să lucreze. Cît mai serios.

Oxygen spunea...

Cel mai trist e ca in felul asta Parlamentul isi pierde legitimitatea. Iar un Parlament perceput ca nelegitim este visul oricarui autocrat in devenire.

Rational Idealist spunea...

Hmmm... Imi pare rau s-o spun, dar parlamentul nu este deloc in forma prea buna. Eu de luni de zile scriu despre pericolul asta - uite de ex. ce spuneam in octombrie trecut: "Nu cred ca miza majora in momentul asta mai sunt alegerile prezidentiale. Oricine ar fi ales, va avea la dispozitie niste parghii de putere care intr-o democratie sanatoasa in nici un caz nu ar trebui concentrate in mainile unei persoane, fie ea chiar seful statului.
Miza majora a Romaniei, pe termen mediu, este refacerea echilibrului puterilor in stat, si in primul rand salvarea institutiei parlamentului ca principal organ al democratiei reprezentative. Si, din pacate, se pare ca parlamentarii insisi sunt ultimii pe care se poate conta in aceasta incercare." (http://rational-idealist.blogspot.com/2009/10/noi-progrese-in-reforma-clasei-politice.html).
Despre modificarea pe cai neortodoxe a configuratiei politice a parlamentului prin influenta executivului, in stil post-sovietic: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/02/fraudarea-alegerilor-ro.html). Despre umilirea parlamentului: http://rational-idealist.blogspot.com/2009/12/siluirea-parlamentului-ro.html... si as putea continua.
Ieri am scris din nou pe tema asta, in contextul mai larg al asa-zisei reforme a statului promovata de Base si ai lui: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/03/opriti-reforma-statului-vreau-sa-cobor.html

Hendrix spunea...

Ai dreptate in privinta lui lazaroiu, un tip serios! Poate cel mai serios dintre pedelepre, in sensul ca spune ceea ce gandeste si face ceea ce spune. Exista o singura problema cu el: gandeste periculos!!!
Nu cred ca se pune problema cine hotaraste intre el si ba-secu. Ar fi o naivitate sa credem ca lazaroiu este ,,master mind'' iar ba-secu pune in aplicare ideile acestuia. Nu contest faptul ca poate avea o influenta majora, dar nu cred ca el are ultimul cuvant.
Cunosti parerea mea privind cine conduce pedeleprele: aceleasi forte obscure aflate neintrerupt la conducere de la lovilutie incoace, Manastirea Secu!!! A existat o singura perioada cand n-a condus, in mandatul lui Constantinescu, dar si atunci detineau suficienta putere politica incat sa rastoarne guvernul reformist Ciorbea in urma unui asediu mediatic de 3 luni(!!!), sa controleze presa si miscariule sindicale. Sunt aceiasi securisti care au emanat in decembrie 89 cu ilici in frunte, care au jefuit din greu tara, care l-au sustinut pe nastase cand tara era a lui si acum, cand de 5 ani isi fac mendrele prin intermediul lui ba-secu.
,,Stilul'' de lucru este acelasi, chiar si ,,cadrele'' sunt in general aceleasi. Practic nu s-a schimbat nimic intre fesenistii care calcau in picioare democratia la inceputul anilor 90, pesedistii lui nastase de la inceputul anilor 2000 si pedeleprele lui ba-secu. Aceasta continuitate arata fara dubii acelasi NUCLEU care ia decizii, care conduce cu adevarata tara. Atunci cand ba-secu va fi epuizat politic in mod sigur se va ,,inventa '' altul. SISTEMUL RAMANE, SE SCHIMBA DOAR ACTORII!!!
Orice putere nedemocratica a dorit sa subjuge Parlamentul. Sa ne amintim ca la fel agandit ilici pana in 96, nastase intre 2001 si 2004, ba-secu din 2005 incoace. Pot sa spun ca ce face acum ba-secu este de neegalat! Nastase parca a procedart mai cu perdea, in timp ce ba-secu o face pe fata, sfidand totul!
Presiunile sale nu sunt in zadar, pentru ca el stie ca mai toti parlamentarii pesedisti au pete la ,,dosar'', pot fi santajati. Sau, daca nu pot fi santajati, pot fi ademeniti sa puna botul la niscaiva ,,afaceri''. Ce nu inteleg ei este ca ba-secu doar se foloseste de ei pe moment, dar va veni si vremea cand vor fi rapid indepartati! Este exact una dintre lectiile staliniste de a face politica: foloseste un om cat poti, apoi arunca-l! Lozinca asta l-a ghidat pe ba-secu in cei 20 de ani de facut politica damboviteana si se pare ca a devenit un AS!

Vania spunea...

E mai simplu să-ţi explice cârmaciul ce dorinţe ai...

irongates spunea...

Se vrea controlul absolut şi pentru asta nu mai e nevoie decât să mai zgâlţâie un pic scaunul lui Geoană. Restul e ca şi rezolvat. Congresul PNL e abea la debut, indiferent cine va ieşi eu cred că vor fi dezertări şi de la ei.

Shadow spunea...

@Lilick
O sa asteptam "informatii" calde de la congres. Sa nu ne "uiti" daca poti si in "pauze" sau cand gasesti un moment liber sa ne informezi.
Multumesc si bafta :-)

Stevie the LightningRod spunea...

ai vazut articolul lui Cartarix? il ia la tocat pe Crin, pt ca trebuie distrus ca imagine.
il cam confunda cu basescu :) zice ca e rau si corupt dar ca deh, il intrece orban. infiorator de stravezie argumentatie... aproape ca im vine sa-l comentez pe blogul meu! :))

Stevie the LightningRod spunea...

loool Cartarix cica nu crede intr-un partid care se aliaza cu stanga...
cum ar fi PDL in guvernul PDL-PSD abia ce trecu?
si nu crede in partidul condus de un singur om....
cum ar fi un partid condus doar de, si anume, zeul Basecu?

m-ar durea mintea daca nu m-ar durea burta de atata ras :))

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc tuturor pentru comentarii. Azi am fost toata ziua ocupata cu un alt eveniment, doar in parte politic. Decernarea premiilor "Blog de blog" la Uniunea Scriitorilor, care s-a lasat si cu o petrecere. Asa ca nu stiu nimic, dar nimic despre congresul PNL. :)

Buleftrificarea spunea...

Lazaroiu, ca sociolog , stie ce vrea prostimea!
Ce vrea cel mai semnificativ segment al electoratului... aia ii spune si Basescu, bazat pe cercetarile sociologice ale Lazar(berbec)oiului.
Fara votanti n-ar fi existat nici base-n boci!