23 ian. 2011

Michael Shafir si ideea protestului personal

Michael Shafir: «Eu nu incit pe nimeni. Dar daca domnul Basescu se va trezi maine la Cotroceni cu foarte multe medalii, atunci voi sti ca am dat un semnal» - Sinteza Zilei, 23 ianuarie.

L-am ascultat pe profesorul Shafir vorbind despre protestul personal. I-a dat drept exemplu pe cei care protesteaza la benzinarii, singuri sau in grupuri mici, dar probabil multi s-au gandit si la Cristiana Anghel, la Adrian Sobaru, la Alice Rotta, milionara din Cluj. "Asta mi-a trecut mie prin cap sa fac. Sa inapoiez decoratia primita de la presedintele Basescu", a mai spus profesorul. Si de data asta probabil multi, daca l-ati auzit, v-ati gandit la eroul Vasile Paraschiv, sau la Herta Muller, scriitoarea care a refuzat "tinichelele" presedintelui.

Mitingurile mari nu mai sunt astazi o solutie. Sau nu mai sunt singura solutie pentru a schimba un regim. Protestele celor de mai sus fac, fiecare in parte, cat poate face un miting intreg, daca nu mai mult. Pentru ca cel ce vede constientizeaza mai bine gestul si poate spune: "Dar eu de ce nu as putea face ca el?"

Cei enumerati mai sus poate nu au nimic in comun, in afara de gestul personal prin care spun: "Asa nu se mai poate. Eu protestez". Sunt oameni de conditii sociale diferite, cu pregatiri diferite, cu varste diferite... Daca va mai aduceti aminte, Adrian Sobaru a declarat ca el a hotarat sa faca ce a facut, vazand-o la televizor pe Cristiana Anghel. Asa a prins curaj.

Caci despre curaj e vorba aici. Nu conteaza ce facem. Sau daca facem ceva singuri sau intr-un grup mic. Si cel mai sarac poate sa isi atarne o pancarta de gat cand iese pe strada, sau sa-si trimita coltul de paine uscata, la pachet, pe adresa Cotroceniului.

Am urmarit de-un an incoace cum protesteaza italienii, francezii, englezii si germanii. Am urmarit cum isi construiesc nu numai marile manifestatii, dar si micile proteste. Cu cata imaginatie...

Oamenii trebuie insa sa inteleaga ca nu li se poate intampla nimic mai rau decat tocmai ni se intampla tuturor, stand in casa si asteptand vreo mare revolutie. Cand se va ajunge si la noi la gradul asta de constiinta civica, fiecaruia ii va veni imediat si ideea cum sa-si exprime protestul personal.

12 comentarii:

Rational Idealist spunea...

Este imbucurator ca se inmultesc astfel de exemple. Il reamintesc si pe cel al lui Serban Foarta.

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist, da, multumesc mult. Si protestul lui Serban Foarta e exact ce trebuie pentru a demonstra ca fiecare putem avea, daca vrem, o idee prin care sa ne expunem protestul fata de ceea ce se intampla astazi.

radu spunea...

Respect domnului Shafir. Ii urmaresc demult interventiile, este un model de intelectual civic. Sper sa fie urmat. Rusine lingailor lui basecu!

Gabriel spunea...

Imi amintesc de mintingul din noiembrie 1991, cand Alianta Civica a mobilizat fara fax, facebook, telefon mobil, fluturase, autobuze, agitatori politici cca. 250.000 de cetateni. A fost ora zero a Conventiei Democrate. Astazi cu greu mai poti strange 250.000 de oameni. Protestul personal nu este o solutie fiindca poate fi atomizat si neutralizat. Cel mai efectiv protest ramine cel la urna de vot. Asta o dovedesc toate scrutinurile care se desfasoara pe fundalul unei crize si al unui conflict social.

Lilick Auftakt spunea...

Lumea nu mai are incredere nici in vot, Gabriel, dupa marile fraude, in special de anul trecut.

radu spunea...

Eu vad in gestul dlui Shafir si o smetie aplicata lui Volo Tismaneanu, care 3 sa fi vazut stele verzi dupa ce a facut cunosctinta cu podeaua.
Dupa ce Volo a returnat medalia PNL, acum vine replica: Meritul pt. educatie azvarlit de dl. Shafir direct in scafarlia cheala a amantului udrei, diktachiorul hahaila.

Lilick Auftakt spunea...

Volo se face de tot rahatul la faza asta. :))

Lilick Auftakt spunea...

Si.. a propos, lui i-a inmanat medalia Mona Musca. :))

Anonim spunea...

Adam Tesler,Boris Grunberg (Alexandru Nicolschi),Aaron Gershvin*Gheorghe Apostol,Tescovici Burah- Teohari Gerogescu si Ana Pauker,erau mici copii pe langa actualii pupatori de evrei,cica ,,anticomunisti,, (evident ca atunci romanii sunt filo-rusi!)

Lilick Auftakt spunea...

Ana Pauker era mic copil pe langa politrucul Theodor Baconsky.

Anonim spunea...

HAIDUCII LUI AVRAM IANCU:

nu stiu cine esti exact,insa nu imi place ca il publici pe acest shafir,care cere despagubiri Romaniei de 50 miliarde euro pentru un holocaust nedovedit cu atatea sute de mii de crime.

Lilick Auftakt spunea...

Nu-mi pasa de Shafir ca persoana. Eu aici am subliniat o idee: protestul personal.