Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
29 mai 2008
Buldogul: din "orasul rusesc" in capitala europeana
Intreprinderea condusa de Blaga in ultimii ani ai comunismului e fostul SOVROM-KWARTIT deschis in 1952 de sovietici in satul (pe atunci) STEI, odata cu deschiderea exploatarii miniere Baita-Bihor la 12 kilometri de STEI.
Zona a fost ocupata de armata sovietica si dispunea de toate utilitatile necesare soldatilor. Datorita unui decret guvernamental, in ianuarie 1956, satul Stei devine oras de subordonare raionala. Doi ani mai tarziu, in 1958, guvernul condus de Gh. Gheorghiu-Dej ii da numele de Doctor Petru Groza, pana in anul 1996, cand se revine la vechea denumire de Stei. Constructiile facute de rusi mai exista si astazi. Comunitatea mare de rusi isi construise locuinte, blocuri, cinematografe, scoli, ba chiar si baze sportive, fapt ce a atras in zona un numar foarte mare de oameni din toate colturile tarii. In anii 70 Steiul numara 200.000 de locuitori. Azi au mai ramas doar 10.000. Locuitorii mai in varsta isi aduc aminte cu regret de plecare rusilor, in anii 70, deoarece considera ca pe atunci orasul era infloritor.
Intreprinderea exporta cate 3 trenuri de minereu pe zi in URSS. Steiul era supranumit "Orasul rusesc".
“Numai eu si cu presedintele Traian Basescu l-am avut subordonat direct pe ministrul de Interne,” declara, cu mandrie, Petru Pantea la cei 80 de ani ai sai, cel care a condus intreprinderea din Stei peste 30 de ani, relateaza Gazeta de Olt
Orasul Stei mai este cunoscut si pentru ca acolo functiona unul dintre cele mai urate locasuri de tortura, dupa cum povesteste si Paul Goma: Spitalul de psihiatrie si masuri de siguranta. E locul unde nenumarati detinuti politici au fost torturati psihic si omorati lent de care nu mai stie nimeni azi. Spitalul din Stei e pomenit de asemenea si in Raportul Tismaneanu ca un azil in care erau internati cei care nu puteau fi exterminati prin mijloace fizice.
Acesta e orasul in care Blaga a copilarit, a invatat, a fost educat, iar apoi a lucrat. Un oras sovietizat in care exista un obiectiv strategic de importanta nationala in jurul caruia se desfasura toata activitatea economica din zona: Intreprinderea Mecanica. Oras in care Blaga, datorita meritelor (sau "meritelor"?), a fost promovat ca OM NOU pana la functia de director al acestei intreprinderi. Tot aici OMUL NOU al comunismului a devenit peste noapte revolutionar fesenist si mai apoi s-a ridicat ca prefect de Bihor.
Ar avea o persoana educata intr-un mediu sovietic deschiderea sa conduca un oras european cum este sau ar trebui sa fie Bucurestiul?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Deci toti cei din Stei sunt stalinist i? Sau doar cei care au facut ceva in viata lor?
@anonim
Toti au fost candva atinsi de boala rosie. A fost un oras ocupat de sovietici.
Andreea
aproape de ceea ce scriam. mai e ceva. mult mai important.
@anonim, andreea
Poti sa faci ceva in viata si daca cresti in jungla. Conteaza cum faci.
@andrei badin
orice ar ascunde pana la urma iese la suprafata. trebuie!
Trimiteți un comentariu