Nu rostiti numele lui Traian Basescu prin Bucuresti. S-ar putea sa fiti huiduit.
"Dupa un concert exceptional, aplaudat indelung de cei din sala, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a urcat pe scena, pentru a-i inmana dirijorului rus (nota: Vengerov) ordinulul "Merit cultural" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea Festivalului si Concursului International "George Enescu". Dupa ce publicul s-a aratat iritat de faptul ca microfonul nu functiona, neintelegandu-se ce spunea Paleologu, in momentul in care ministrul s-a facut auzit, mai multe persoane din sala au inceput, la propriu, sa huiduie, la auzul numelui lui Traian Basescu. Theodor Paleologu i-a oferit lui Vengerov decoratia, mentionand ca este din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu." - ziare.com
Nu am auzit niciodata huiduieli la Festival! Si totusi, ieri s-a intamplat. Numele lui Traian Basescu, rostit de Theodor Paleologu, a starnit prelungi huiduieli. Oare doar imaginile din cursul zilei, de la Hora Tiganeasca - alt eveniment cultural :D - sa fi starnit mania publicului? Probabil ca nu doar atat. Insa nu e deloc recomandat ca atunci cand in Romania se desfasoara un Festival International sub patronajul presedintiei, presa sa te surprinda pe tine, ca presedinte, dansand si hahaind cu interlopi.
Nici macar Ion Iliescu, pe vremea cand era presedinte, nu a fost huiduit in timpul Festivalului. Desi a facut si cateva gafe. Intr-un an, imi amintesc ca tinea un discurs pe scena Salii Palatului, si a confundat vioara cu violoncelul. Insa asta a starnit doar cateva hohote. Si, in general, Iliescu se simte ca pestele in apa in sala de concerte. La fel si Constantinescu. Nu acelasi lucru il pot spune despre Basescu, care in 2005 a iesit ca o vijelie din incinta Salii Palatului, in mijlocul unui concert, spre stupefactia tuturor.
37 de comentarii:
Vezi ca era la Sala Palatului, nu la Ateneu... Stiu, pentru ca eram acolo... Am si contribuit, din rarunchi...
Merci, merci. Am corectat. Si chiar asa a fost? Ce rau imi pare ca nu am participat... :)
Asa e, mi-a povestit aseara sotia mea. Ea a fost la spectacol, eu din pacate nu... Din pacate pentru muzica, nu pewntru huiduieli...
Multumesc, Emil :)
Credea ca la Sala palatului e ca la Costesti. :)
@Yoda
Electoratul urban respinge dur clanul Basescu. Vezi Udrea la Festivalul de Jazz, vezi Basescu in Bucuresti...
Dar deja Basescu s-a reorientat. Nu mai mizeaza pe noi.
totusi, daca ar fi sa facem un bilant (electoral) si am pune in balanta Craiova, Costesti si Sala Palatului, Basescu a castigat sau a pierdut?
@Cristian
Diseara o sa scriu exact pe subiectul asta.
@Lilick: urmatoarea oprire a Baselului: Strehaia sau Clujani. La Stefanesti nu ca acolo e Nati Meir :)
@Yoda
Haha. E lista festivalurilor pe site la Ministerul Tineretului. Sa te uiti.
Lasind un pic partizanatul, e trist ca s-a ajuns aici. Se intelege din asta ca am intrat in criza si cu intelectualii. De ce sa-i mai condamnam pe suporterii echipelor de fotbal pentru injuraturi si glume de autobaza daca asta e nivelul elitelor?
@Anonim
Dar nu e asta nivelul elitelor. S-a intamplat intr-un singur caz. E un caz extrem. Se intampla si pe-afara.
Parca domnul Theodor Paleologu se specializase in panglici si nu in medalii.
@Vlad
Hahaha. E posibil ca medalia sa fi avut si o mica-mica panglica, care sa-i fi facut cu ochiul :))
Inteleg ca la Sala Palatului a avut loc o decernare de medalie cu o "pleasca" pentru Basescu ? Vezi daca se duc intelectuali la spectacol ? daca erau ceva ospatari, mecanici auto sau suporteri de la Steaua (bag aici toate echipele, de fapt) se lasa cu aplauze. Liiceanu cum comenteaza ?
@Craciun
Liiceanu si inca trei-patru amici ar trebui sa stea mai mult pe acasa. In curand e posibil sa aiba si ei acelasi tratament in salile de concert. :)
nu rostiti numele basescu nici in n-v.s-ar putea sa fiti injurati bilingv! dupa tigani,aromani,musulmani,moldoveni, vrea si voturile revolutionarilor!
saracu'
@Mirko
Saracul... E disperat. Pacat ca nu voteaza si pisicile sa il auzim mieunand. :))
In 2004, odata cu aderarea primului val de tzari fost comuniste la UE, moment ratat de Romania, intr-un editorial, Adrian Severin indemna pe fiecare roman sa stea in fatza oglinzii si sa isi traga o pereche de palme.
Cred ca acelasi lucru ar trebui sa facem si acum pentru rezultatul de la prezidentialele din 2004. Eventual sa o facem zilnic zilnic... Pentru ziua de azi, motivul ar putea fi acesta:
http://nastase.wordpress.com/2009/09/07/mandria-unei-natiuni/
Incet...incet!
:)
Ai sa vezi.....
Dacă publicul de la Ateneu a ajuns să se manifeste aşa, e un semnal foarte clar. De aceea s-a şi reorientat Băsescu spre alte genuri de muzică :))
Votează și pisicile ... dar nu cu el.
Doua vesti pentru Basescu:
- vestea rea: daca a ajuns publicul de la George Enescu sa-l huiduie pe Basescu, e grav, nu de alta, dar mai ales la manifestari din astea cu iz oficial spectatorii sunt bine 'selectati' :)
- vestea buna: ce se pierde din electoratul urban (care, oricum, are 'fumuri' intelectuale si se recupereaza greu) se castiga sporit la tara, unde o paranghelie la sfarsit de saptamana face minuni :)
Bine ca n-au aruncat cu rosii stricate sau cu muraturi imputite, fereasca Sfantul! (-:
"Iubiti-l pe Basescu!"
“Iubiti-o si pe Nutzi!” (IQ Test pentru Intelectualii Publici, vezi "PUZZLE"):
http://www.cascador.com/jocuri/trinom/
Ieri sotul meu il injura cu citiva colegi in gara pe berceanu ca le da avansul in 2 rate si cica de luna asta si lichidarea se va da de 2 ori si auzindu-i citiva trecatori au inceput sa-l injure pe base....de ce oare :))
@Draghi
E un motiv important. Nastase citeaza The Telegraph, eu citasem The Guardian acum cateva zile. E aceeasi idee.
Daca m-as intoarce in timp, in 2004, nu l-as mai vota pe Basescu. Dar nici pe Nastase. Oare as sta acasa?
Nu vreau sa ma mai gandesc la 2004. M-am gandit destul... Daca m-as intoarce in timp, nu i-as lua votul lui Basescu sa-l dau lui Nastase. Ar trebui sa iau si sansa liberalilor de a guverna, si ar fi o mare greseala. Acesti 5 ani cu Basescu ii consider un experiment, din care trebuie sa invatam ceva. Dar experimentul trebuie sa se termine ACUM.
@Jenika
:)
@Lucia
Da, sigur. Si el s-a "reorientat" (vorba vine ca el era asa dintotdeauna) si publicul s-a reorientat. :)
@Chat Noir
A, uitasem... Sigur, sigur domnule Motan. :))
@Liviu
Din pacate ai dreptate.
@Babydac
Uitasem sa iti multumesc. A facut-o Tony pe o postare anterioara. Jucam. jucam. Merci! :))
Clasa sociala elevata nu si-a dat seama de teatrul ieftin al presedintelui si l-a primit foarte calduros cu huiduieli bine meritate.Sper ca toti cetatenii sa isi dea seama de tacticile lui Traian Basescu si sa nu il mai voteze.
@Beatris
Asa e. Am avut si eu de cateva ori experienta asta. Am asistat la revarsari instantanee de ura, desi nici nu era vorba "in propozitie", cum se zice, de Basescu. Sau nu direct. In rural insa e o situatie putin diferita.
@Andrei
Stirea asta nu patrunde la sate. INFORMATIA e bomba din curtea PD-L. De asta injura ei de zor presa. De asta Basescu uraste atat de rau ziaristii. Stirile astea, daca ar patrunde in rural si ar influenta electoratul, l-ar termina.
Nu e suficient că l-au huiduit, dacă nu se duc şi la vot, degeaba l-au huiduit, asta ca să leg ce scriu aici şi de noua ta postare, că absenteismul îl avantajează.
@Madalina
Da, din pacate electoratul urban e cel care absenteaza. :(
@Lilick
Daca chiar si cineva cu discernamantul tau in ce priveste politica gandeste asa, atunci sa ne pregatim sufleteste pentru inca (cel putin) cinci ani de Basescu. :(
@Draghi
Eu nu imi doresc inca 5 ani cu Basescu deloc. Stii bine asta. Dar n-as putea decat sa le scot ochii liberalilor acum, ca au facut in 2004 alianta asta sinistra, cu PD - un partid de stanga - si Basescu. Si totusi cu sa le scot ochii? A fost singura posibilitate la momentul ala sa intre la guvernare. Printr-o alianta cu un partid populist. Nu am incontro si trebuie sa accept acest compromis imens, si sa sper ca nu vor mai fi nevoiti, si nici tentati, sa il faca.
Daca ar fi dupa mine as vrea ca liberalii sa mearga singuri la guvernare, sau sa stea singuri in opozitie (ca acum). Nu va fi posibil la nesfarsit. E totusi politica. Asta suntem, asa voteaza oamenii. Chiar si cu sinistrul PD-L. M-am gandit atunci ca acum ar fi ideal sa se faca o alianta (chiar nescrisa) pe termen lung, cu PSD, si ambele partide sa dea presedinti doar cate un mandat. Deci o constructie pe verticala, ca in Parlamentul European. Am inteles ca e greu. Ca nu se poate. Atunci.. ce facem?
@Lilick
Ce facem? Ne uitam la realitate si nu la etichete. Mai ales cand acestea sunt cele "la moda".
Nastase, care a facut cele mai multe privatizari, ne-a bagat in UE, si a reusit prima crestere economica sustenabila din Romania post-decembrista e oare intr-adevar "de stanga"? Tariceanu care a marit pensiile si ne-a amanetat viitorul mentinand cresterea economica doar prin masuri anti-economice diletante a fost cu adevarat "de dreapta"?
Daca conventional wisdom-ul ne spune ca "dreapta" e cea care se pricepe la economie iar "stanga" e doar o forma de linistire a plebei, chiar putem sa renuntzam la o analiza critica a unor performante individuale, pe fapte si pe realitati?
Hai sa facem o lista, de realizari pozitive si negative, subiectiv, fiecare pentru el, sa le punem pe o lista si sa dam note. De la -10 la +10 si apoi sa facem suma si sa vedem cine merita cu adevarat increderea noastra.
Eu inteleg foarte bine idiosincrazia elitei romanesti vis-a-vis de tot ce poate fi asociat cu vechiul regim ceausist. Dar nu pot sa inteleg de ce aceasta se manifesta atat de superficial, doar la nivel unor etichete. De ce nu putem sa ne privim dincolo de ele mai ales cand acestea au fost lipite de niste personaje mai mult decat dubioase.
In 2004 elita noastra s-a lasat sedusa intr-un mod mai mult decat jenant si intr-o superficialitate dureroasa a negat realitatea alegand sa creada in baloane de sapun frumos colorate. De ce dupa cinci ani de dovezi aproape zilnice ca s-a inselat, inca nu se intelege care e esentza greselii de atunci? De ce, in numele unor vanitati intelectualoide, nu avem curajul sa apreciem valoarea autentica, pozitiva, chiar si atunci cand aceasta e "politicaly incorrect" din perspectiva propriilor simpatii politice?
Trebuie sa credem si sa sustinem cu toata energia un sistem meritocratic, rational, trecand peste emotziile formatate de cine stie cine si in cine stie ce conditzii. E singura noastra sansa! Sa avem incredere si sa ii sustineem pe cei care au aratat ca pot sa faca ceva bine. Altfel, vom pune si peste cinci ani diagnostice corecte, insa ne vom mira de ce, aparent, nu exista solutzii.
@Draghi,
Ai dreptate. Cu stanga-dreapta, cu idiosincrazia elitei romanesti.. etc. Totusi, pe vremea lui Nastase s-a institutionalizat coruptia. Nu putem sa trecem nici peste asta. A, ca Basescu e chiar mai corupt decat Nastase, e si mai adevarat. Nu pot sa il pozitivez pe unul fiindca e raul mai mic. In cazul asta Nastase e acum, dupa tot ce a facut Basescu, raul mai mic. Nu ma gandeam in 2004 ca se va intampla ce s-a intamplat in acesti cinci ani. Eu recunosc. Sper sa recunoasca si altii ca nu au putut sa prevada dezastrul. Insa orgoliul lor s-ar putea sa fie mai mare.
@Lilick
Treaba cu coruptia a fost un alt balon de sapun. Coruptia e inerenta in sistemul capitalist pentru ca, evit o cacofonie, capitalismul permite nedreptati legale care sunt foarte greu de de separat de nedreptatile ilegale. De aceea apare perceptia maselor ca oricine are bani TREBUIE sa fie corupt si de aici impresia ca exista o coruptie generalizata. Mai suprapune peste asta aplecarea romanilor catre basme si mituri, si o sa ai explicatia perceptiei romanilor asupra coruptiei.
In realitate nivelul coruptiei din Romaia era in 2004 unul aproape normal. Desigur, oricat ar fi fost el, era de nedorit, dar cum spuneam, venea la pachet cu sistemul, despre care se zice ca e totusi cel mai putin prost din ce a inventat omenirea pana acum. Iti spun asta traind in Germania si avand o firma in Romania, deci intr-o oarecare cunostintza de cauza. Cate exemple de coruptie vrei sa iti dau din Germania, cea mai "corecta" tzara din p.d.v. al perceptiei romanesti? La orice nivel vrei tu.
Citind Romaia Europeana a lui Nastase (ti-o recomand, e un model de program si viziune politica; o gasesti si ca PDF pe net) cred ca am inteles care a fost ratiunea pentru care Nastase a tolerat un anumit nivel de coruptie, pe care repet, eu il consider unul "normal". Pentru Nastase era vorba de prioritatzi. Prioritatea #1 era aducerea Romaniei in vest, ca singura solutie pentru modernizrea ei rapida. Perceptia era ca exista o fereastra de oportunitate care nu e voie sa fie ratata. Ori pentru asta era nevoie inclusiv de sinergia coruptilor si a "coruptilor" din Romania. In plus mai era si o problema de imagine. Cred ca nu iti spun un secret ca in anul 2000 nu prea multi doreau ca Romania sa faca parte din UE si NATO. Asa ca s-a mai pus si batista pe tzambal.
In fine ar mai fi multe de spus pe tema asta, dar nu vreau sa monopolizez discutia pe threadul asta, mai ales ca am deviat cam mult de la subiectul initial.
Nu, @Draghi
Nu e nicio problema. Imi place sa te citesc. :)
Trimiteți un comentariu