30 sept. 2009

Liberali, propuneti "Guvernul de vis"

Sunt de acord cu Adi de la Paralele - Paralele atunci cand spune ca liberalii nu au mers pana la capat cand au propus un guvern de tehnocrati. Sigur, mai e timp si azi. Insa lumea ar fi trebuit sa citeasca din primul moment pe buzele liberalilor alternativele, solutiile, ca si cum le-ar avea oricand pregatite, in buzunar. Ideal e chiar sa le aiba!

Cateva nume de personalitati in care cei mai multi avem incredere, rostite la televiziunile pe unde au fost invitati liderii liberali, dadeau o consistenta mult mai mare propunerii lor. Ne-am jucat acum ceva timp pe bloguri cu "Guvernul de vis". Un joc prin care am incercat sa aratam care sunt personajele in performanta carora credem. Liberalii ar putea sa avanseze si sa-i propuna lui Traian Basescu un prim-ministru (da, Isarescu cred ca ar fi cea mai buna solutie) si o lista. Poate chiar impreuna cu cei de la UDMR, in numele opozitiei.

Intr-un moment de criza politica opozitia nu trebuie sa para nepregatita, luata prin surprindere. Din contra, e momentul in care pot da o lovitura de imagine, si pot inchide gura celor de la putere care se lupta. Ma mir ca inca nu s-au invatat cu jocul lui Traian Basescu, care in momentul de fata ar putea surprinde din nou, propunand el insusi un tehnocrat perceput ca agreat de opozitie si, in general, de romani. Un Daniel Daianu de exemplu...

20 de comentarii:

Liviu spunea...

N-am sa ma apuc sa fac propuneri, pentru ca nu-s adeptul formarii guvernelor in Cismigiu.

Nu pot insa sa nu remarc ca opozitiei ii lipsesc flerul si - de ce nu? - fantezia.

E adevarat ca Basescu, ca presedinte in functie, are un avantaj din pornire si poate da tonul in multe chestiuni. Practic, din pozitia in care se afla, el propune temele, iar celorlalti le ramane doar sa le combata sau sa le sustina.

Si totusi... chiar si in aceste conditii, opozitia face mult prea putin. Nu-mi amintesc de exemplu ca dl. Antonescu sa fi iesit public, in mod foarte vizibil, lansand o tema majora. Poate ma insel.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Da, si despre asta e vorba. E bine ca ai spus-o.

Gheorghe spunea...

Varianta guvern de tehnocrati e o mare prostie pe care ar dori-o PD-L-ul, dar sa o ceeara adversarii.

Probela guvernarii nu se rezolva inlocuind ministrii cu unii mai respectabili si eventual cu o imagine mai buna.
Problema guvernarii este una de alegere corecta a masurilor care sa fie adoptate, si nu exista o opinie comuna privind masurile, in randul tehnocratilor.

Unii tehnocrati pot sustine idei de stimulare a consumului idee pe care o sustine si Tariceanu,
altii pot sustine reducerea costurilor, cei de formatie contabila (este si strategia FMI),
altii au impesia ca jongland cu dobanda si masa monetara pot conduce economia, sunt economistii monetaristi unde intra Isarescu si Daianu.

Romania si Parlamentul pe ce masuri vor miza?

Masurile unui guvern inseamna somaj, reduceri de salarii si/sau inflatie, inseamna aplicarea tuturor masurilor de mai sus, in doze diferite.

Cine aproba masurile guvernului de tehnocrati? Nu partidele parlamentare?
Care partide isi asuma masurile si le deconteaza electoral?
De ce sunt alegeri daca tara-i guvernata de tehnocrati?
Cine-i numeste si raspunde de tehnocratii respectivi?

Toate cele de mai sus sunt asumari politice care se deconteaza de partide, chiar daca guvernul este de tehnocrati.

Partidele care recurg la guvern de tehnocrati recunosc ca nu au specialisti si solutii, practic isi dau singure un vot de balm.
PDL-ul care joaca numai pe imagine, nu va accepta sa recunoasca, faptul ca nu are solutii.
L-ai auzit pe Boc sau pe Pogea sa-si asume o singura eroare?

- Varianta cea mai rationala pentru PNL si pentru Romania, este sa sustina din opozitie acele masuri care sunt in interesul cetatenilor si sa respinga prostiile guvernului.
Asta nu o poti face ca partener la guvernare, o poate face doar din opozitie. Ca partener la guvernare trebuie a aprobi toate intitativele.

Chat Noir spunea...

Mie-mi place de englezi ... opoziția are tot timpul în priză așa numitul "guvern fantomă". Și nu e numai pe hârtie ... miniștrii fantomă monitorizează în permanență activitatea ministerului real, fac interpelări periodice în parlament, ... Asta arată că opoziția e pregătită în permanență să preia puterea. E adevărat că la noi nici măcar miniștrii reali nu se preocupă prea mult de treburile ministerului pe care-l păstoresc. (Videanu și Udrea sunt cele mai bune exemple).

[D][S][N] spunea...

Da,opozitia face prea putin,la nivelul perceptiei publice, Liviu a zis bine.
Antonescu e inca departe..., din pacte pt el, si poate si pt noi; sigur ca poate sa creasca, dar pt asta trebuie mai mult decat un discurs acid in Parlament.

Anonim spunea...

Cred ca a fost buna propunerea de refresh a Guvernului cu o echipa de profesionisti si personalitati ale societatii care sa fie sustinut in primul rand de populatia scarbita de politicieni. Am inteles ca Ludovic l-a propus pe Isarescu, care pare astazi cel mai capabil om sa ocupe postul de premier si sa administreze criza economica si sociala. Apoi, cred ca trebuie facuta o analiza a oamenilor care s-ar putea ocupa de ministere si nu tine doar de PNL, tine si de personajele care ar putea sa fie propuse.

Shadow spunea...

Si da si nu.

Nu sunt de acord cu ideea lui adi de la paralele :-). De ce ar trebui liberalii sa dea si nume? Doar nu ei fac "greutatea" de 73% in parlament care sa valideze aceste nume. Doar asa ca sa se "lege" si ei cu niste "garantati"?

Acum adi se intreaba pe cine sa puna la agricultura pt ca Ciolos a fost luat de pdl. Este sau nu este Ciolos competent? Asta e intrebarea. Si daca este competent merita sa ocupe postul la agricultura.

Postul de la sanatate este insa un post de "sacrificat" din start. Pt sanatate ar trebui sa lucreze intreg guvernul. Ramanerile in urma sunt colosale. Sistemul e in plina "ruptura". Cam la fel dar nu tot atat de "riscant" este postul de la educatie.

Si nu nu sunt deloc de acord cu "nominalizarea" lui ungureanu. Ala nu a fost nici pe departe un bun ministru. Dimpotriva. Nu ai ce "invia" la el. Decat eventual o noua "light roumanian", un godju, o cenzura de sit internet, un avion la "scara" sau, de ce nu, o cenzura a guvernului.

Si pe cine pui la justitie pt ca ministerul acesta este usor "ignorat" de catre adi. Sper sa nu mi se "ofere" oferte expirate de tipul macovei.

Acum problema guvernului de tehnocrati este ca "absolva" majoritatea actuala de 73% din parlament de incompetenta dovedita si viitoare. Un fel de "spalat pe maini" a la Pilat. O mana spala pe alta.

Liviu Jicman spunea...

Cred ca solutia cu guvernul de tehnocrati nu este nicidecum un "guvern de vis" ci o "solutie de gestionare a falimentului actualei coalitii" pe termen limitat 50 de zile. Si cred de asemenea ca PNL ar da votul unui astfel de guvern, ca sa deblocheze criza politica, daca guvernul este asumat de cei care si-au asumat guvernarea anul trecut si nu o mai pot duce la capat. Exemplul dat de Ludovic Orban nu cred ca era in sensul unei nominalizari a PNL-ului, ci un exemplu de om care a mai detinut aceasta pozitie de premier tehnocrat, pe modelul "daca atunci s-a putut, de ce nu si acum". Eu unul ca membru PNL nu as fi deloc de acord ca PNL sa-si asume nominalizari intr-un astfel de guvern, cand are resurse sa propuna ministrii capabili din interiorul sau. Altceva este sa dea un vot in Parlament pentru solutia de final a guvernarii PDL-PSD.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Ei, da. Si pentru asta liberalii trebuie sa mearga mai departe cu propunerea lor. Sa explice ce inseamna guvern de tehnocrati, de ce au facut propunerea asta si multe altele.

@Chat Noir

Asa ar fi frumos si la noi.

@DSN

Sigur.

@Alexandru Marin

Ludovic l-a propus pe Isarescu aproape de miezul noptii, dupa ce toata ziua, pe postul concurent, Radu Tudor l-a pomenit in sensul asta.

@Shadow

Ei, nici eu nu sunt de acord cu toate personajele propuse de Adi.

@Liviu

Pai Crin Antonescu a propus guvern de tehnocrati. Normal ca exista liberali capabili, dar daca asta a fost ideea lui, chiar si pe 50 de zile, sa mearga pana la capat... Si, bineinteles, "Guvernul de vis" era doar un joc.

aurelian spunea...

Nu pot sa propun eu" guvernul de vis"
Il voi lasa pe Crin Antonescu cel in care am avut incredere si care nu m-a dezamagit pana acum.Crin este garantul Libertatii si Democratiei

Anonim spunea...

Sunt de acord cu Alexandru Marin,deci implicit cu propunerea celor de la PNL.Pe fondul crizei financiare,cel mai in masura sa ofere solutii si cel care are o viziune realista este Isarescu,doar are atata experienta si si-a dovedit capacitatile in lunga perioada de activitate.Avem nevoie de altceva,suntem la pamant datorita actualei guvernari.

Shadow spunea...

@Liviu

Lasand deoparte cateva "exemple minore" din guvernarea Tariceanu eu am avut impresia ca NU exista prea multi "ministri capabili" printre membrii pnl. Nu de alta ca unul ca tariceanu, melescanu, vladescu, ciolos, orban dispar in noianul de remesi, adomnite, davizi, chiuarii, pacurari, etc.

Nu pot intelege cum PNL a putut sa piarda pe unul ca Ciolos sau pe unul ca Daianu. Fara suparare.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Sa stii ca mie imi pare rau si de Cioroianu.

Anonim spunea...

Majoritatea sunt invatati cu jocul lui Basescu si nu mai pun botul. Dupa parerea mea, strategia electorala a PNL ului este cea mai corecta. Cea mai buna, nu ma pronunt - dar sunt convins ca Antonescu este cea mai buna solutie pentru presedinte! Liviule, a iesit in public semnaland probleme majore, probleme care nu se pot rezolva cand altii se gandesc numai la alegeri! Votul meu e al lui Crin! Razvan

Shadow spunea...

@Lilick

Da e si Cioroianu caruia i s-a facut un proces "media" super agresiv de catre jurnalopitecii prezidentiali(aia e voie de la GDS), mai e si tipa de la Ministerul Muncii, mai sunt si altii pe care nu i-am pus in prima lista.

Gheorghe spunea...

All bateti campii.

Guvernarea se asuma politic, decizia strategica e politica, masurile aplicate sunt tehnocrate.

PD-L ul si PSD-ul trebuia lasate la guvernare sa suporte efectele politicii lor.
In '97 CDR-ul a reparat "parjolul bugetar" lasat de PSD si cu ce s-a ales?
Daca liberalii intra la guvernare vor avea aceeasi soarta.

Cu 20% pondere sa fie nebuni sa-si asume guvernarea, sau sa accepte un guven de tehnocrati.
E ca si cum ar accepta ca PDL-ul si PSD-ul sa se spele pe maini, ar fi ca o complicitate cu ele.

Guvernul actual a luat un imprumut imens si nu a investit nimic in afaceri, totul s-a dus pe pomeni electorale.
Scadenta urmeaza sa vina la anul. Cine incaseeaza socul?
Normal ar fi cine a consumat fondurile pe pensii de lux, salarii uriase acordate celor care le acopera mizerile, din justitie, politie, servici secrete.
Sunt si multi si cu salarii mari.

Sa vedem cum se descurca cu sindicatele cand va iesii lumea in strada. Pana acum le-au controlat prin intermediul liderilor de sindicat.

Anonim spunea...

Partidul National Liberal poate oricand a forma un guvern capabil sa conduca aceata tara, avand resursele necesare umane pentru a putea lua fraiele puterii scapate din maini de carutasul beat Basaescu.

alexandraaa spunea...

sigur Crin va gasi o echipa din oameni capabili care sa guverneze si sa scoata tara din mizeria lasata de Basescu.
liderul PNL este de departe omul care nu ar promite un "guvern de vis" daca nu ar avea o baza reala. exita penelisti cu mult mai inteligenti decat marean sau boc, si asta ar trebui sa o admita toata lumea.

Anonim spunea...

Un guvern liberal care sa ia masuri liberale - cred ca ar fi ceea ce trebuie.Reducerea cu cruzime , cu sadism , a personalului bugetar(de ex. pina la disparitia unor ministere cum sint cel al sporturilor, turismului etc ), reducerea spectaculoasa a impozitelor si regenerarea bazei micilor firme disparute anul asta,o politica de incurajare a creditarii ;asumarea unei perioade grele de spre exemplu un an.De ce guvernele liberale nu au avut mai mult curaj niciodata?Nu au fost liberali autentici?Pentru ca astia (PSD +PDL)nu inteleg dezastrul :multe firme din industrie sint deja in somaj urmind ca in iarna sa ia masuri extreme.Pentru ca majoritatea parlamentara (a celor doua partide) vor da guvernul inca patru ani.Care trebuie sa gestioneze dezastrulpentru care se bat atita.
2.Un presedinte liberal ar fi un factor de echilibru.Sau nu ar fi deloc.Tariceanu s-ar fi descurcat minunat.
3.De ce nu se uita Crin in camera ?Ca doar are ochi albastri frumosi.Si electoratul majoritar e cel feminin .
Poate ca i-ar sta bine si ca rebelul care vorbeste de utopii.Si in plus ,prezentarea lui in familie , in multime -un pic de telenovela,un pic de umanitate.E prea sarcastic mereu , nu?
Dar nici macar liberalii lui nu-i dau sanse ca nu-l prea ajuta.

Lilick Auftakt spunea...

Mutumesc tuturor pentru comentarii. Ii rog pe anonimi sa foloseasca un nick, oarecare, pentru a-i putea diferentia. :)