Peste doua zile, pe 11 noiembrie, comemoram 15 ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu. Spun "comemoram", dar nu stiu cati isi mai aduc aminte, din pacate, de acea trista zi.
Am participat, pe 14 noiembrie 1995, la cortegiul funerar ce l-a condus pe liderul PNT-CD pe ultimul drum, atunci cand o suta de mii de oameni l-au plans si l-au slavit asa cum merita, ca pe un mare Senior. Tin minte ca voiam sa vad multimea in toata imensitatea ei, de undeva de sus. Nu stiam daca se filmeaza, sau cine filmeaza, daca se va da la televizor, si as fi vrut sa pastrez intr-o zona a memoriei vizuale cat mai mult din acea imagine. Asa ca, impreuna cu alti colegi, m-am urcat pe un bloc din Piata Palatului.
Plangeam cu totii. Cu ochii, sau doar cu sufletul... Stiam probabil ca vom ramane, intr-un fel, mai singuri. Totusi, marea aceea de lume iti dadea un sentiment de bine, de solidaritate si de uniune intru credinta, in valorile morale, intr-un ceva divin, greu de descris. In momentele acelea, exact pe acel bloc (suna aiurea, stiu, dar asta e adevarul), mi-am pus in gand (e prea mult spus "jurat") ca anumite lucruri sa nu le uit si sa nu le iert niciodata. Asa ca ii rog pe o parte din prietenii mei, de azi, de pe bloguri, sa ma inteleaga.
Fiecare avem mortii nostri. Fiecare avem simbolurile noastre la care am aderat, cum-necum, in timp. Fiecare avem muzica sau poezia noastra. Fiecare plangem pe cine vrem, pe cine simtim. Eu n-am sa-l plang insa niciodata pe cel care, cinic, inuman, fara sens, mi-a calcat in picioare candva un lucru sfant, chiar in plenul Senatului. Nu-l iert pe cel ce i-a prilejuit Seniorului, in 1994, cu doar un an si ceva inainte sa se duca, aceste declaratii:
"Dacă în aceste împrejurări, cineva poate trage concluzia că aş fi putut colabora cu Securitatea cred că nu poate fi vorba decât de un caz clinic. Sunt întrebat de cititorii dv. de ce nu am reacţionat la acţiunea concertată de defăimare, insultă, calomnie? Pentru că m-aş degrada intrând în polemică cu nemernicii şi mişeii care şi-au făcut profesiune de mercenari ai unor cauze pierdute şi care s-au pretat la acţiunea de terfelire, dirijată în mod centralizat, împotriva persoanelor incomode puterii politice. Activitatea acestora nu poate fi tratată decât cu dispreţul pe care-l merită netrebnicii şi ticăloşii. Nu oricine este dispus să combată trivialitatea şi vulgaritatea. Ce-aş fi putut să le răspund celor care m-au acuzat că am împuşcat ţărani în răscoalele de la 1907 sau că sunt vinovat de represiunea de la Lupeni din 1929? Calomniatorii nu s-au obosit să se informeze că în 1907 Ardealul, patria mea, era încorporat în Monarhia Habsburgică (iar Corneliu Coposu nu se născuse încă! – nota) şi că în timpul grevei de la Lupeni aveam doar 15 ani"
Da, Adrian Paunescu, pe care multi il plang azi, a fost singurul care si-a permis, in Parlament, sa il acuze pe Corneliu Coposu de colaborare cu Securitatea.
Nu vreau sa uit, si nici sa iert, caci nu sunt Dumnezeu. Sa ierte EL. Iar daca altii uita, e treaba lor. Si culmea, acei ALTII sunt chiar din Cluj. De-acolo de unde lideri fruntasi ai PNT-ului au fost tocmai membrii familiei Boila, prieteni si parteneri de suferinta ai lui Corneliu Coposu. Ma-ntreb, insa, daca n-avem cumva de-a face cu numitii "pavelisti"... In cazul asta, totul se explica. Pavelescu e chiar nepotul bardului disparut.
Cum nu am la ce sa ma astept nici de la "iliesiii", "tismanenii" si "mariesii" anti-comunismului de opereta. Care se bat cu pumnii in piept, condamnand in stanga si-n dreapta, la pachet sau la superoferta, pe banii statului, dar care uita sa aprinda o lumanare, gratis, in Piata Palatului, pentru tinerii rapusi acum 65 de ani de pustile rusesti. Poate pentru ca sunt prea ocupati, in fata Cotroceniului, sa-si apere pan' la Craciun idolul...
Pe restul, cati ati mai ramas, va chem alaturi, intr-un gest simplu de memorie si de recuperare a adevaratelor valori, azi prea usor uitate.
"Statornice inimi curate, ce bateti la fel cu a mea/ Va cheama iubirea de frate, din temnita aspra si grea!" - Corneliu Coposu
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
14 comentarii:
Anumite lucruri nu trebuie uitate... Si nici iertate...
Scara valorilor ne este proprie fiecaruia. Si e nimerit sa ne gandim, din cand in cand, la asta!
La Ateneu a fost expus corpul unui poet. Apoi, in ziua urmatoare, s-a comemorat ceea ce descrieti dvs. in postarea precedenta. Fiecare a ales ceea ce doreste. Fiecare cu valorile sale!
Eu stiu insa ca doar unele valori sunt perene. De partea cealalta va ramane (daca va ramane) un volumas subtire de versuri. Atat!
@Gugu, nu. Anumite lucruri NU. Ai citit si la dnul Portocala?
Mergem in fiecare an. E la noi in parohie.
Din pacate parintele Taicut a adormit si dumnealui. Se afla impreuna acum.
Pe an ce trece vin mai putini, unul care nu a lipsit niciodata e Emil Constantinescu.
Cateodata vine si Regina.
PNTCD nu mai exista.
Da, @Alex, stiu ca e la voi. Vin din ce in ce mai putini ca se duc, pe rand. Noroc cu Emil Constantinescu, cu Regina... Totusi ma bucur ca am vorbit acum cu cineva, cu o tanara, care atunci avea 9 ani. Si isi aminteste bine ziua de 14 noiembrie. Fusese cu mama ei. Iar in ceea ce priveste PNTCD: asta m-a enervat cel mai rau. Cum poti sa faci/sa propui asa ceva, stiind ce s-a intamplat?
Iata ce dementi zburda liberi pe internet: http://www.youtube.com/watch?v=7x6MtXV9rrA
Sunt si oameni care il plang pe poetul Pauneascu.
Si eu tin minte perfect acea zi de sambata, 11 noiembrie 1995, cand Seniorul s-a stins din viata. A fost singurul REPER MORAL al celor care credeau dupa lovilutia iliesciana ca democratia poate fi recladita, ca notiuni ca libertate, demnitate si adevar urmau sa reinvie. Coposu a fost cosmarul lui ilici si fesenistilor sai pentru simplul fapt ca spunea lucrurilor pe nume, fara ura, ca avea inteligenta care i-a permis sa inteleaga perfect ca Sistemul comunist doar isi schimbase ambalajul si ataca cu alte mijloace, pseudodemocratice.
Putem spune ca am avut ca am avut marele noroc de a beneficia de un om ca si Coposu in 89. In ciuda varstei inaintate, nascut fiind in 1914, trecut prin inchisorile comuniste timp de 14 ani pentru ,,vina'' de a fi taranist, a reusit sa coaguleze o lupta a partidelor istorice impotriva Sistemului prin crearea Conventiei Democratice. A fost singurul om politic care a inteles perfect modul in care fesenistii pot fi invinsi. Pacat ca n-a mai apucat si ziua de 17 noiembrie 1996, cand proiectul sau s-a finalizat.
Coposu are imensul merit de a recrea unul din elementele fundamentale ale democratiei, acela de partid politic. A format PNTCD in primele zile de dupa lovilutie, dupa ce acest partid fusese scos in afara legii de comunisti in 1947. Impreuna cu Radu Campeanu, fondatorul noului PNL, a demonstrat faptul ca partidele istorice pot fi doar interzise de comunisti si nu distruse. Proiectul lui ilici de creare a unei mase amorfe sub numele de fsn s-a lovit de partidele istorice.
Ura lui ilici si a fesenistilor fata de Coposu era de inteles. El a fost motorul adevaratei vieti politice libere de comunism dupa 89, el a fost cel care a coordonat opozitia si a creat Conventia Democratica. A fost un om vizionar, un adevarat om politic, un adevarat patriot. Comunistii au facut din el un martir in 1947, odata cu arestarea sa si intemnitarea sa timp de 17 ani. Ilici a facut din el in 1990 un SIMBOL al democratiei, in contrapondere cu cea ,,originala'' promovata de el. Daca acum putem vorbi despre democratie in mare parte se datoreaza Seniorului! Aceasta este mare victorie a lui Coposu asupra lui ilici, este triumful democratiei asupra Sistemului!
Da, Basarica, fiecare sa planga pe cine doreste.
@Hendrix, da, e exact asa cum ai scris. Si eu cred si simt exact la fel si nu ma indoiam ca si tu. Dar vezi, memoria publica e scurta.
@Lilick Subiectul postarii tale m-a indurerat teribil, poate ca ACUM resimt mai acut ca niciodata ABSENTA lui. Suntem tara membra UE din 2007, facem parte din NATO inca din 2002, dar cu toate astea democratia mi se pare intr-un pericol extrem de cand securistul de la Anvers stapaneste absolut tot de 2 ani, de cand a reusit sa scape de guvernul liberal condus de Tariceanu. Iar de un an are chiar control absolut!
In 1995 eram sub talpa lui ilici, dar il aveam pe Coposu! Acum suntem din nou in regim de tara ocupata, de asta data de fesenistii portocalii. Daca este sa fac o comparatie intre ilici de atunci si ba-secu de acum mi se pare infinit mai diabolic ba-secu. Sa fie oare de vina cei 15 ani scursi? In 1995 il aveam pe Senior, acum il avem pe Crin si PNL, caci de PNTCD s-a ocupat ba-secu si baietzii la timpul potrivit, prin 98-99. Diferenta exista si se simte.
Stii ce mi se pare cel mai trist? In 1995, in ciuda dictaturii feseniste care controla totul, in ciuda dezastrului economic si social in care impinsesera tara, aveam SPERANTA. Stiam ca va veni ziua cand cosmarul fesenist se va incheia, nu avea cum sa mai tina mult. Acum speranta este muribunda, mai palpaie din cand in cand.
Suntem o tara bolnava, condusa de securisti si de urmasii comunistilor. Culmea, se mai declara si de dreapta! Traim o apoteoza a ticalosiei in stare pura, in care toti netrebnicii si nulitatile parca si-au dat mana peste tara. Oamenii sunt cum sunt, daca este sa te gandesti ca anul trecut pe 6 decembrie ba-secu a fost reales. Oare chiar ne putem face bine? Daca acum ar trai Coposu sunt convins ca da, dar el nu mai e!
@Hendrix, speranta e mica, mica, din ce in ce mai mica. Eu am inhalat totusi alaltaieri, la Ateneu, o gura de speranta. Normal ca Basescu, la ora asta, prin tot ce a facut alaturi de slugile lui, e cea mai toxica emanatie a securitatii. Apoteoza ticalosiei, asa cum bine zici. Sa nu uitam ca una din slugile lui, Preda, voia sa il asemene chiar cu Coposu.
Din pacate perspectiva schimbarii se indeparteaza. Desi toti romanii sunt nemultumiti dinamica schimbarii are doua viteze: poporul lent, puterea rapid. Inevitabil acum cateva zile mi-a zgariat urechea remarca lui Solomon ca fiecare familie de romani are un dosar penal. Daca scopul puterii e sa-i aserveasca pe miliardari si pe talhari atunci vom avea dosare peste dosare iar persoanele in cauza vor fi lasate in libertate pentru a putea fi santajate. Obiectivul e unul singur: obtinerea unui instrument de represiune inafara legii. Masa de manevra nu prea mai e manevrabila si cineva trebuie sa le inchida gura celor care vocifereaza. Cine poate asta?
Total de acord cu ce spune Hendrix. Cert e ca ramanem fara ocazii/personalitati in curand. Pe cele mai bune le-am pierdut/epuizat din lipsa de maturitate/cultura politica. Pe cele prezente si/sau viitoare riscam sa pierdem de fraieri.
Bine spus apoteoza, pe zi ce trece puterea inventeaza cate ceva si mai distructiv nimic constructiv. Ar trebui sa le spunem "Terminatorii" incepand cu Basescu si terminand cu cel mai neinsemnat membru PDL care jinduieste si el la ceva...
L., şi-a cerut iertare. A fost iertat.
@Roxana, si-a cerut iertare dupa moartea lui C. Coposu. Tarziu si de neiertat, oricum. Cel putin eu nu pot, si stiu ca nici altii.
@Lucian, trebuie sa gasim altele. Alte personalitati. Dar daca nu exista proiecte, solutii, principii, dupa ce le cautam, dupa ce le selectam?
Trimiteți un comentariu