5 nov. 2010

Trei guri de oxigen pe ziua de azi, istorie reala si normalitate.

1.Radu Portocala scrie astazi un articol foarte important despre "primii zece ani" ai lui Ceausescu: "Cei zece ani despre care Traian Băsescu pare a-şi aminti cu nostalgie reprezintă un sfert din timpul care i-a trebuit comunismului pentru a distruge România." Mai mult, aici.

2.In sfarsit, gasesc si o evocare decenta a lui Paunescu. Autorul, Dorin Tudoran, ramane acelasi om frumos pe care il stim. Multumim. Unii dintre noi aveam nevoie de asa ceva, ca sa nu ne inecam in fluviile de bale care curg, de ore, din ecranele tv.

3. Va recomand, de asemenea, sa cititi in Observatorul Cultural discursul de deschidere rostit de Herta Muller la Simpozionul „Crimele dictaturilor din Europa de Est“ – Berlin, 27 octombrie 2010, la care a participat in calitate de invitat si Marius Oprea. Marius Oprea, nu Vladimir Tismaneanu. Ca sa fie clar.

10 comentarii:

Micawber spunea...

Despre Adrian Paunescu am gasit o postare foarte lucida si echilibrata (departe de delirul pe care l-am vazut azi la multi) si pe blogul scriitorului Marin Anton:

http://marinanton.blogspot.com/2010/11/privind-in-urma-lui-adrian-paunescu.html

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber, :) Cred ca se pot scrie tone de articole si chiar sute de carti DESPRE Adrian Paunescu. Chiar e un fenomen de analizat. Dar sa scapam de jalea asta care ne sufoca. Si Simona Tache incearca un apel la calm: http://www.simonatache.ro/2010/11/05/paunescu-acest-diavol-acest-inger-acest-porc-si-acest-geniu/

Merci pt link!

Lilick Auftakt spunea...

http://octaviansoviany.wordpress.com/2010/11/05/la-plecarea-lui-adrian-paunescu/

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-nu-il-iert-pe-paunescu-204941.html

Opinii de toate culorile...

Deceneu spunea...

"Trăiesc într-o cultură a lipsei de vină"

O cultura care avantajeaza puterea abuzuva, pentru ca daca cei vinovati ar plati pentru erori, ar descuraja pe altii sa le repete la nesfarsit.
Comunismul s-a sprijinit pe apararea "tovarasilor" de sanctiunile legii pe care le incalcau la ordin.
Securitii la fel, isi apara secretele ca sa functioneze in continuare ilegalitatile.
Daca societatea ar reglementa ca ilegalitatile nu pot fi aparate de confidentialitate, multe lucruri s-ar schimba in Romania.

Lilick Auftakt spunea...

Asa e, Deceneu. :(

radu spunea...

Lilick, multumesc. Textul lui Tudoran de pe Certocratia e impresionant.
Crezusem, cand am citit jumatatea de adevar despre Cenaclul Flacara, ca ai alunecat spre stilul ultimei postari a lui Tismaneanu. Imi pare bine ca m-am inselat. Si scuze pt. jignirea din fraza anterioara, cea cu Tismaneanu. :)
Asa e, un fenomen de analizat. Si un poet adevarat, cu toate pacatele lui.
Amuzant, perioada relatata de Tudoran e cea dupa care tanjeste Basescu. Vad ca i-a cam enervat pe latraii de pe hotnews. Pana si Patrasconiu a marait.
Macar Paunescu a ramas cinstit pana la capat cu angajamentele lui, si a tinut cu adevrat la publicul lui, la tara lui. Dar cand il vad acuma cum se da in stamba pe un Iliesiu, care a facut filmul "Te salut generatie-n blugi", mi se intoarce stomacul pe dos de atata fariseism.
Paunescu m-a facut de-a lungul timpului sa-l detest si sa-l iubsec simultan. Tismaneanu si ai lui imi provoaca doar greata. Sunt mediocri si ca pupincuristi, pe langa faptul ca sunt farisei si, spre deosebire de Paunescu, n-au facut nimic sa-i ajute pe oamenii aflati la greu.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, textul lui Tudoran e absolut superb si face furori in online. Mai ales pe facebook, dar si in blogosfera. Multi au scris ca au fost impresionati pana la lacrimi. Si nu neaparat fani Paunescu, poate chiar din contra. S-ar putea face un film, serios, despre povestea a doi tineri pe care dictatura i-a despartit, facandu-i sa plece pe drumuri total opuse. Poate ii vine cuiva, vreodata, ideea asta.

Petrini spunea...

Foarte fain textul lui Tudoran. Chiar ca s-ar merita un film - buna idee.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, da. E mai mult decat despre Paunescu si Tudoran acolo si e mai mult decat cuvant si sentiment. Pai, ce sa zic? Nu cred ca Iliesiu si Tismaneanu ar putea avea un aport la ideea asta. Resentimentele care ii domina nu ii lasa. Dar un regizor tanar, poate...

radu spunea...

@Lilick, Tismaneanu si ai lui (cascadorii plansului) tocmai au scos in grup o carte despre resentiment, o porcarie. Mai bine s-ar uita in oglinda si ar scrie despre propriile resentimente. De, barna din propriii ochi.