26 nov. 2010

Varujan Vosganian catre Mircea Cartarescu: "Guvernarea liberala nu a lasat dezastru si nu a risipit banii prin cazinouri"

Preiau pe blog comentariul lui Varujan Vosganian, ca raspuns la articolul lui Mircea Cartarescu din Evenimentul Zilei. Mai intai, un fragment de articol:

“Ne-am scufundat din nou în sărăcie, ne-am întors în anii ’90, după ce câţiva ani am crezut că va fi mai bine. Nu ştiu ce s-a făcut bine şi ce s-a făcut rău în guvernarea Tăriceanu, dacă a crescut economia sau doar s-au mâncat economiile statului. Nu mai sunt sigur de nimic. Dar ştiu că aproape fiecare dintre noi am respirat puţin mai uşor cam între 2007 şi 2009, după care speranţele noastre s-au ruinat iarăşi. Naiba ştie, poate că guvernul Boc face ce trebuie făcut, pe când guvernul Tăriceanu a făcut prostii. Dar omul de rând (şi, când e vorba de buzunar, toţi suntem oameni de rând) vede că sub Tăriceanu a trăit mai bine şi sub Boc trăieşte prost şi din ce în ce mai prost. 
Ce am câştigat, deci, într-o parte, prin economii, pierdem prin frânare economică. Suntem asemenea lui Hagi Tudose, care-şi tăia din fundul anteriului ca să-şi peticească pieptul şi mânecile. 

Aici liberalii au dreptate, aş vrea s-o recunoască şi Boc, şi preşedintele Băsescu. Sigur, poate soluţia urgentă a fost limitarea cheltuielilor bugetare, dar foarte rapid politica bugetară trebuie să basculeze către încurajarea economiei, căci austeritatea pe termen lung ucide. ” - Mircea Cartarescu, Evenimentul Zilei

Raspunsul lui Varujan Vosganian:

"Faptul ca Mircea Cartarescu isi schimba, odata cu trecerea timpului, pozitia atat fata de guvernarea liberala cat si fata de cea pedista, este salutar. As vrea sa raspund, totusi, la aceasta indoiala a lui Cartarescu privind felul in care au fost “mancate” in timpul guvernarii liberale economiile statului.

Iata cum stateau, in 2009, tarile Uniunii Europene, in ce priveste datoria publica (% PIB): Marea Britanie – 68,2%; Irlanda – 65,5%; Portugalia – 76,1%; Spania 53,2%; Franta -78,1%; Belgia 96,2%; Olanda – 60,8%; Germania – 73,4%; Italia – 116%; Grecia – 115,1%; Suedia 41,4%; Finlanda – 43,8%; Polonia – 50,9%; Austria – 67,5%; Ungaria – 78,4%. Media Uniunii Europene era de 55%.

Sa vedem acum ce mostenire a lasat Guvernul liberal aliantei PD – PSD in 2009. Ne vom raporta la metodologia UE, aceeasi in baza carora au fost calculate si datoriile publice ale celorlalte state. Ei bine, in anul 2008, datoria publica a Romaniei era de – tineti-va bine – 13,3% din PIB! Datoria publica externa era de sub 6% din PIB!

Datoria publica totala a coborat de la 18,8% din PIB, cat era in 2004, cu 5,5%, asta aviz socialistilor care acuza guvernarile de dreapta. In 2008 eram cam la egalitate cu Luxemburg si Bulgaria, numai Estonia avea o datorie publica mai mica.

Ceea ce a urmat stiti si dumneavoastra. Potrivit metodologiei europene, datoria publica a urcat cu aproape 10% in 2009, la 24% si ea va depasi, probabil, 30% in 2010.

Asadar, domnule Cartarescu si dragi romani, aceasta este dovada de netagaduit ca Guvernarea liberala nu a lasat dezastru si nu a risipit banii prin cazinouri. Faptul ca in perioada 2005 – 2008 datoria publica a avut o medie de 13,5% (deci anul 2008 nu a “explodat”, ci a fost usor sub media celor patru ani) fata de 23,2% in timpul guvernului PSD si 22,7% din PIB in timpul mandatului de un an al lui Isarescu, este elocvent.

Se dovedeste, astfel, ca am avut dreptate si in legatura cu deficitul din 2008. El este in mare masura un deficit contabil, nu rezultat al cheltuielilor peste posibilitati ( reamintesc, 1 miliard de euro au fost actiunile la Fondul Proprietatea si 1 miliard de euro excedentele primariilor din anii precedenti, utilizati in 2008 la investitii). Daca am fi cheltuit, peste posibilitati, 5,2% din PIB, acest lucru s-ar fi reflectat in datoria publica si, precum vedeti, nu este asa. In timp ce guvernarea PD a adaugat numai in 2009 peste 10% din PIB, adica vreo 12 miliarde de euro!"

3 comentarii:

gugu spunea...

Lung e drumul orbului pana la biserica!

Pana la urma, da, va ajunge si dl. Cartarescu la concluzia ca liberalii erau mai buni decat pesedistii, si infinit mai buni decat pedelistii... dar drumul e lung! Dansul inca tanar, sper sa-l parcurga pe tot! Eu unul n-am rabdare sa stau dupa el ca sa-l indrum!

Oricum, dupa cum se vede, pana nu va da in toate gropile nu se va lasa. Si nu pot sa am mila de el caci orbirea de care sufera este una voluntara. Succes si drum bun!

Hendrix spunea...

Articolul lui cartarascu din Oficiosul merita un sincer: ORBITOR! Caci doar un orb nu poate sa vada realitatea. Sau un propagandist portocaliu, precum cartarascu!

Lilick Auftakt spunea...

Nu afisez aici prostia anoninimilor portocalii. E un loc liber de basism.