16 aug. 2011

M-am saturat de certitudini, de scenarii, de sondaje, de etichete...

Vorbeam zilele trecute cu cineva de la Paris. Imi spunea despre unele mesaje care ii vin de la Bucuresti. Pline de certitudini care te infurie. Concluziona trist: "Romania exceleaza in domeniul asta nenorocit, al certitudinilor."

Nu e un subiect nou, dar traim intr-o vreme in care numai despre certitudini nu se poate vorbi, iar tema trebuie tratata cu mai multa seriozitate. Uneori mi se pare chiar amuzant cum, in jurul nostru lumea e cuprinsa de incertitudini, chiar si in tarile considerate foarte sigure, iar noi, la Bucuresti, proiectam de zor un viitor luminos, fie ca suntem din tabara puterii, fie din cea a opozitiei. Zau, e ridicol.

Despre putere nu vorbesc. E inutil. Stim mesajul. "Nu e nicio criza! Taxele o sa le micsoram imediat, dupa ce le mai marim doar putin, iar salariile le marim sigur, sigur, dupa ce le mai taiem o data" Combinat cu mai noul: "Noi nu suntem populisti!" Nu, deloc.

O sa ma refer insa putin la mesajele care vin dintr-o anumita zona a opozitiei, pe care le percep la fel de optimiste, de un optimism bolnav, si la frenezia sondajelor. Chiar incep sa ma irite. Ascultand sau citind diversi analisti politici din tabara opozitiei descoperi imediat certitudinile. USL e deja castigator, asta nu intra in discutie. Toate sondajele spun asta, nu?

Stim sigur, sigur cum voteaza Bucurestiul, sectorul 2, sau judetul Giurgiu. Si pentru ca stim sigur, facem repede si desemnarea candidatilor pentru anul viitor. Uneori pe bloguri sau in studiouri de teleiziune. Daca si bursa zvonurilor confirma faptul ca un candidat sau altul va fi castigator, imparteala e deja facuta. In plus, se pun etichete simple. Aia sunt de dreapta, ceilalti sunt de stanga. (Am rezolvat cu electoratul !) X e in gratiile lui Ponta, Y nu. (Am stabilit si candidatii !)

Scuze, dar asta nu e politica. Nu e nici macar analiza politica. In plus, vorba lui Cepeca, modul acesta de abordare si de prezentare a lucrurilor, pe cei informati si cu bun-simt ii jigneste. Il citez: "După părerea mea, toate scenariile omit, cu bună știință (?!), actul de voință al oamenilor care vor vota. De ei nu se ține seama. În plus, modul acesta de abordare a problemelor jignește, consider eu, demnitatea celor de bună credință. Este un subiect asupra căruia simt nevoia să insist, pentru că îl consider deosebit de important."

La urma urmelor si Dan Diaconescu se prezinta ca "viitorul presedinte al Romaniei". Cu o certitudine triumfalista. Ba unele "sondaje" incep sa ii dea si aripi. Cum si din opozitie, probabil, multi au plecat intr-o lunga vacanta, cu certitudine, surazatori, increzatori, cu stampila votat aplicata multiplu pe piept. Dar pana una-alta, doar puterea are cu-adevarat putere. Iar asta, pana in momentul cand Boc va pleca de la Victoria si Basescu de la Cotroceni, chiar ca e o certitudine.

Mai e ceva... Vad ca toate analizele se fac numai in functie de persoane, fara sa se refere, de exemplu, la aberatia care a fost votata ca lege electorala. Persoanele azi sunt, dar maine pot sa nu mai fie... Nu punem prea mult accentul pe persoane si nu pe teme, idei, programe, cazand iar in capcana intinsa de mass-media?

De la aceste analize simpliste, dupa mine cu valoare zero, de la aceste scenarii de desene animate, ba cu Patriciu prim-ministru peste piticii lui Lazaroiu, ba cu Oprescu deja primar, ori chiar presedinte – desi uitam ca in 2009 a luat doar 3 procente la prezidentiale – de aici, deci, si pana la votul concret, drumul e lung si plin de incertitudini.

Am avut ocazia sa vad in unele fiefuri PNL cum se fac cu adevarat voturile. Nicio legatura cu sondajele, cu scenariile, cu etichetele... Am vazut cat trebuie sa muncesti, ca om politic, ca sa convingi fiecare votant. De exemplu prin Ardeal, in zone majoritar maghiare, unde niciun sondaj nu ar fi dat PNL castigator dinainte, au fost sate castigate. Analistul ar fi spus cu certitudine: "Asta e si asa va fi. O spun cifrele.", punand scurt, cu un an inainte, o eticheta. Daca politicienii s-ar fi bazat doar pe asta?

16 comentarii:

Horatiu spunea...

Suntem cu un an înaintea alegerilor locale și cu un an și jumătate înaintea alegerilor parlamentare. Din nefericire, opoziția trăiește exclusiv din osânza celor 60 % prezentate prin sondaje. Mi-e teamă că nu ajunge ...

Lilick Auftakt spunea...

Horatiu, pai se vorbeste numai de sondaje, de scenarii, se pun etichete. Cei care au mai vazut alegeri pana acum stiu ce valoare au sondajele. Sa scot acum, de la alegerile din 2004, sa vedem ce cifre erau inainte si ce cifre au fost la vot? Conteaza ca acum am avea si 80%? Cu ce il incalzeste pe Nastase ca in 2004, inainte de alegeri, era castigator? Dar pe Geoana?

Shadow spunea...

Un articol care m-a uns pe inima Lilick. Ai perfecta dreptate. In "hada" politica romaneasca punem "oamenii" de fapt nici oamenii, "liderii" temporari in mijlocul dezbaterilor dar foarte, foarte rar punem ideile.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, s-ar putea face si altfel, dar din nou ne place sa punem etichete si sa zicem: nu se poate, asta e electoratul si punct. :)

Arogantu' spunea...

Aveti putintica rabdare, stimabililor si onorabililor !
Inca putin si vom vedea cum se manifesta 'actul de voință' al alegatorului roman din doua colegii etalon pentru zonele lor.
Daca alegatorul va urma indemnul liderilor Opozitiei ('pupa-l in bot si-i papa tot') - mai sint ceva sperante de adeverire a sondajelor (asa manipulatoare cum sint ele).
Daca NU - nu.

Cârcotaşu spunea...

Cred că această paradă de sondaje, siguranţă şi dat cu cărămida-n piept ar urma să aibă doar un rol psihologic. După cum ai remarcat şi DD mimează siguranţa că va fi ales.
În interiorul partidelor însă, cred că nu se pune bază pe sondaje şi există realismul necesar desfăşurării unei activităţi în măsură a apropia succesul. În asemenea condiţii optimismul afişat nu are ce să strice.
Îmi vine greu să cred că după modul în care s-au desfăşurat alegerile în 2004, 2008 şi 2009, mai poate fi cineva atât de... naiv încât să se bazeze pe sondaje.

Lilick Auftakt spunea...

@Arogantu si @Carcotasu (ce-mi plac nick-urile voastre)

Ce sa mai zic cand citesc asa ceva ( e un text preluat din presa locala):

http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/08/16/alegeri-in-colegiul-6-neamt/

Da-i cu sondaju', da-i cu campania "manelistica" (?) si gata.

transildania spunea...

Cine vorbeste cu un an de alegeri de sondaje, sau spune sau crede ca anumite batalii sunt castigate ar trebui sa lase politica.
In politica sondajul (daca e corect...) este cel mult consecinta muncii politice, rezultatul, nu conditia.
Singurul sondaj care conteaza este rezultatul la urne...
Uneori am impresia ca in Romania unii vad lucrurile invers. Sondajul mai intai si restul un fleac si o consecinta a sondajului...
La fal de grav ca si a considera unele batalii electorale deja castigate, este a da pe altele pierdute, ceea ce se intampla momentan in multe zone, tot din cauza "sondajelor".

Mai este multa vreme pana la alegeri si cu o munca politica adevarata se poate castiga aproape tot, cu mult peste ce indica sondajele. Cu relaxare in umbra placuta a unor sondaje, cu imparteli, blaturi cu adversarul politic, abordari superficiale se poate pierde tot.

Lilick Auftakt spunea...

Transildania, da, se poate castiga mult dar trebuie sa fie si un castig calitativ, nu doar cantitativ. Cantitatile sunt volatile, calitatea e pe termen lung.

ADRIAN spunea...

... rasucit cutitu' in rana ...

radu spunea...

Asa e, sondajele ne pot induce intr-o eroare care ne poate fi fatala. Dar, Lilick, de educat, nu mai putem educa electoratul asta pana la alegeri. Ce putem face e sa fim si activi si inteligenti, fara sa fim inadecvati. Adica sa gasim un format inteligent de campanie si sa-l difuzam in teritoriu pana la ultimul catun. Sa fim macar ceva mai decenti decat pedistii. Eu nu m-as supara daca am castiga pe manele antibasecu la sate si pe hiphop anti-basecu la oras. Ce ar trebui sa gandim bine, noi, liberalii, e o capanie diferentiata pe categorii sociale, de la tarani la intelectuali. Si ar trebui sa nu ne mai mancam intre noi, ca pedeii atat asteapta.
A, si mai sper sa nu luam bataie in Baia Mare si Neamt. Am vazut ce greu a fost la Hunedoara, asta apropo de difernta dintre sondaje si realitate.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, n-as fi vrut...

@radu, dar de ce sa castigam pe manele si hip-hop? Pentru ca pe politica nu suntem in stare si trebuie sa copiem pedeleii? De ce sa invinuim electoratul si sa ne plangem ca nu il mai putem schimba? E vina lui sau a politicienilor care sunt impotenti si nu au mesaje... poftim... penetrante?

niku_elektriku spunea...

hopaaa!

lilick, nu'mi vine a crede ce citesc aici!

Lilick Auftakt spunea...

Ce, Nikule?

niku_elektriku spunea...

@lilick

te leapezi de satana?

(satana stii cine e, nu? PITZURCA, si el liberal de cazino)

glumeam!

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiu cine e Satana la care te referi tu, Nikule, dar ca sa ma lepad de vreunul ar trebui sa ma fi inchinat la el candva. Ceea ce nu e cazul.