25 aug. 2011

Nu toti sunt la fel

Exista state in care democratia functioneaza mai bine decat la noi, in care fiecare persoana care candideaza semneaza o declaratie prin care se obliga ca, pe timpul mandatului, sa puna mai presus de orice loialitatea fata de cele mai inalte principii morale si sa nu intre in afaceri cu statul, nici direct nici indirect. Candidatii sunt obligati astfel sa garanteze ca functiile publice pe care le ocupa sunt in primul rand functii de incredere publica.

Atunci cand aceste declaratii sunt incalcate, in timpul exercitarii mandatului, cei care o fac sunt supusi unor sanctiuni din partea partidului care i-a propulsat, sanctiuni care incep de la cenzura (mustrare oficiala) si pot duce pana la expulzarea din partid si din functia pe care o detin, isi pot pierde chiar mandatul.

Romania Curata publica doua liste cu parlamentari (deputati si senatori) care fac afaceri cu statul. Aici sunt deputatii, aici senatorii. Daca listele facute de Romania Curata sunt exacte, raportul putere opozitie este de 37 la 29, cu specificatia ca PDL apare ca cel mai corupt partid, iar PNL este singurul care, macar la Senat, nu are niciun parlamentar care sa faca afaceri cu statul. O veste buna. O veste care ne indreptateste din nou sa speram si sa spunem: nu toti sunt la fel!

5 comentarii:

berenger spunea...

lilick, stii vorba aia, detaliile ne omoara. dumitru oprea conduce un grant al academiei. finantarea e europeana. il bagam la contracte cu statul? il bagam. suna bine. Ion Toma, senator UNPR de Olt: ”Calitatea de membru PSD i-a adus lui Ion Toma numeroase contracte cu institutii publice, majoritatea cu primarii oltene conduse de primari PSD.” pe asta unde il trecem? Mihai ”Aurel Dontu - deputat PNL de Brasov Deputatul liberal are doua contracte cu APIA, derulate prin firmele Robusta Horus Tour SRL si Donad Turism SRL, reprezentand ajutor financiar nerambursabil in valoare de 396.998 euro. Deputatul a tinut sa mentioneze in declaratia de interese ca aceste ajutoare nu reprezinta contracte cu statul.” sau pe asta?
cert e ca, dincolo de orice, bag sama ca si in opozitie se traieste bine. intreaba-l pe relu sau pe felix.
dar fiindca senatorii penelei nu au contracte cu statul, nu vin si ei cu o prpunere legislativa prin care demnitatile publice sa excluda orice activitate economica cu statul? ar fi o chestie liberala si si-ar merita si crin, o data, salariul

Lilick Auftakt spunea...

Mai, berenger, pai deocamdata sugerez eu o astfel de masura. Tu nu vezi? Tocmai pentru ca liberalii raman, asa cum se zice, "cei mai curatei". Insa ideea nu e pana la urma sa te bati in vorbe in reguli si principii, ci sa le urmezi. Cand a fost la guvernare Tariceanu nu s-a innebunit sa afirme valori liberale ci pur si simplu le-a impus. Iar despre Crin... sa nu mai aud ca chiuleste, atata timp cat e si presedinte. Pai trebuie platiti mai bine senatorii PDL care nu lipsesc dar fac afaceri cu statul?

berenger spunea...

stai lilick, chiar ca-s masochist acum, dar presedintii de partid sunt platiti de la buget?

Lilick Auftakt spunea...

Sunt platiti ca in toate tarile unde presedintii de partid nu participa decat la voturile importante. Verifica!

berenger spunea...

da, daca la coana evropa e asa, cine sunt eu sa mai zic ceva :(