18 aug. 2011

PDL vrea sa il fetisizeze pe Ceausescu

Pana si o basista fanatica precum Sabina Fati a sesizat ceea ce orice om normal la cap sesizeaza. Citez:

"Pentru majoritatea românilor, comunismul a fost o idee bună, pe care ar vrea să o repete. Ministra Turismului, Elena Udrea, le oferă acestor nostalgici un Circuit Ceauşescu după modelul „drumurilor roşii“ din Coreea de Nord sau China.

Într-o ţară unde rănile regimului comunist sunt nevindecate, unde trăiesc încă oamenii care au făcut închisoare politică, au suferit umilinţe nesfârşite şi domicilii forţate, Elena Udrea lansează cu zâmbetul pe buze noul traseu turistic „Pe urmele familiei Ceauşescu“. Pentru ea, comunismul face parte dintr-o istorie care poate fi comercializată, deşi Circuitul Ceauşescu va fi, în acelaşi timp, un itinerar propagandistic după modelul inaugurat de Mao şi preluat ulterior cu pasiune de Kim Ir-Sen şi de ruşii care-l regretă încă pe Stalin. (...)

Lansarea ideii Circuitului Ceauşescu ar putea fi utilă din punct de vedere electoral dacă PDL vrea să-şi schimbe alegătorii şi orientarea sau dacă vrea să-şi dea mâna cu Vadim Tudor, singurul politician român, în afara Elenei Udrea, care defilează fără complexe la braţ cu defunctul dictator. (...)"


Nu ca face un ministru PDL o astfel de gafa e important si trebuie subliniat, ci ca daca Basescu era un adevarat anti-comunist, daca condamna in mod real comunismul, in cateva ore acest ministru primea un sut in fund. Oare ce zice Tismaneanu?

Foto: Romania Libera

28 de comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Cum, nu stii ce va zice si face Tismaneanu??
Pai el va fi primul care va cere includerea muezeului sa IICCMERIRetc.etc pe traseu.
A distrus trei institute si le transforma acum in mueu.
Nu muzeul "Crimelor Comunismului" ci "muzeul comunimului", deja din denumire reiese ca va fi un loc de pelerinaj pentru toti nostalgicii...

Lilick Auftakt spunea...

@neinfectat :)))

Acum inteleg de ce l-a denumit asa. Ca sa fie util si intr-un caz si in celalalt, sa-l viziteze si anticomunistii si nostalgicii comunisti cu acelasi interes. :))

Lilick Auftakt spunea...

Tismaneanu ar putea sa fie chiar ghid, e cel mai competent. Sau ar putea sa scoleasca cativa politruci gen Neamtu. In functie de grup, trebuie doar sa isi schimbe mimica. La anticomunisti sa bage o fata trista, la nostalgici sa bage zambetul acela parsiv al lui. :)))

Micawber spunea...

Dupa cum v-am scris si pe Facebook, in principiu e cum ziceti dvs., insa in practica e un non-subiect, ma indoiesc ca starneste vreun ecou semnificativ la suficienti indivizi. Cel mult au sa zica unii manelisti, admirativ, 'e data naibii Nuti etc.' Asta nu inseamna ca n-ar fi nevoie de o strategie cat mai inteligenta a opozitiei pentru toamna asta.

Lilick Auftakt spunea...

Micawber, pai chiar mi se pare o bataie de joc. Facem Muzeul Comunismului ca sa duca Udrea chinezi acolo? Nu trebuie iertati impostorii astia portocalii. De ce sa ii menajam?

Wilkins Micawber spunea...

E bataie de joc, just, eu sunt insa mai cinic si nu cred ca e o tema de prea mare succes.

Lilick Auftakt spunea...

Poate nu e... Dar sa o facem. :)

ADRIAN spunea...

@Lilick: stii ca mi-e antipatica Udrea insa aici nu cred ca trebuie lovita pe subiectul asta. N-are nicio legatura comunismul sau anticomunismul cu specularea comerciala a unui personaj de notorietate mondiala precum fostul dictator. Spun "fostul", asa cum se spune despre "fosta securitate" pentru ca exista si dictatorul actual si securitatea de azi ... inchid paranteza.
Deci, ca si Dracula, Ceausescu este un obiectiv de interes pentru turistii de masa din tipul cultural american de exemplu. Ei trebuie "serviti". Fara indoiala, pocitania numita Casa Poporului este azi prima atractie turistica a Bucurestiului si cred ca niciun grup nu rateaza balconul revolutiei asa cum la Verona n-ar rata balconul alalalt. Casa Poporului este o grozavie care a dus la distrugeri de patrimoniu si de vieti, o porcarie arhitecturala ce n-ar fi trebui sa existe. Acum insa, daca tot exista, de ce sa nu recuperam o parte din pierderi exploatand-o?
Cred sincer ca e o greseala a se face legaturi ideologice pe acest subiect. A se vedea ca la Budapesta exista un parc tematic unde au fost stranse toate grupurile statuare comuniste si asta e un punct de atractie. A se vedea ca in Germania se face mult comert pe temele fostei DDR. In fine, parerea mea este ca ideea cu traseul Ceausescu nu e o treaba rea si nici nu va atrage nu stiu ce nostalgii sau ca va resuscita nu stiu ce miscari comuniste care n-ar face altceva decat sa se acopere de penibil. Chiar daca va pune niste nostalgici pe drumuri, asta nu va face decat sa mai ruleze niste bani si niste servicii cu aceasta ocazie; eu nu vad o problema. Se pot foarte bine asocia crimele comunismului si pe o astfel de insailare. Parerea mea ...

radu spunea...

Parerea mea e ca e un mare fas. Cum sa vina chinezii sa viziteze traseele unui tip care s-a inspirat din modelul lor de-acum patruj`de ani? N-o sa iasa nici un ban din asta, cum n-a iesit nici din Draculaland-urile lui Spagaton. Sa faca bine baremi sa restaureze obiectivele de pe traseu.
Nea Volo poa sa fie un bun ghid, mai ales daca le arata chinezilor si scoala unde a studiat alaturi de Nicusor Ceausescu. :)
Oare pe Valentin l-o fi intrebat Woodrea de trebusoara asta?

Arogantu' spunea...

Hai sa n-o mai dam pe dupa cires, ca tot acolo unde-i este locul ajunge !
1. Comparatia cu Dracula este neavenita.
2. Dupa ce ai scuipat comunismul, declarindu-l criminal, nu se face sa scoti bani de jupoane traficindu-i simbolurile.
3. Cum sa bagi in circuitul turistic vilele lui Pingelica - adica sa-l evacuam pe INCULPAT din ele ? Nu-i vorba, va fi evacuat. ATIT !
4. 'Casa Poporului' merita mai degraba destinatia de MUZEU AL ORORILOR COMUNISMULUI decit pe aceea de Parlament. Si atunci, cu o infrastructura sanatoasa, scoteai mai multi bani din vizitarea ei.
Acum ? Citi turisti vin special s-o vada ? Cine s-ar duce in excursie ca sa vada (sa zicem) Parlamentul din Woogoo-woogoo ?
Sigur - ar fi un obiectiv intre altele, dar la afluxul actual de turisti ...
Banii aruncati pe sali de sport, parcuri la sate, bazine de inot etc puteau fi cheltuiti cu mai mult folos (inclusiv pentru dezvoltarea pe orizontala a economiei) daca ar fi fost alocati infrastructurii de transport. Asa - au contribuit la dezvoltarea multilaterala a firmelor abonate la banul public si la cresterea importurilor de jupoane si rochii de tot felul ...

Lilick Auftakt spunea...

Problema e ca noi (vorba vine noi) ne dorim un turism iesit din comun, ceva cat mai kitschos, mai spectaculos. Cand daca am intretine frumos cladirile istorice, ne-am ocupa de curatenie, de statui, de parcuri si am avea servicii OK ar veni turisti ca in orice alt oras european frumos intretinut. Si nu zic doar de Bucuresti. Orice oras bine intretinut, primitor, ar atrage turisti.

Arogantu' spunea...

Ar mai fi destui de 'daca' ...
Daca Delta Dunarii nu ar fi ajuns in parasire, pe mainile unor nepriceputi sau/si lacomi din cale-afara, am fi avut numai acolo un dever zdravan. Este, orice s-ar spune, unica in Europa ! Si imi amintesc de asta ori de cite ori vad prin filme secventa din jungla amazoniana, cu peisaje mirifice ...
Ce vedem ? Prima grija a bocilor lui ba'SECU a fost sa juguleze IMM-urile, in numele foamei de bani a bugetului. De unde atunci servicii - de la amaritii care transfera in buzunarele clientilor droaia de biruri crescute ?
Iata de ce cred ca UDMR nu trebuie iertata pentru prelungirea actualei stari de lucruri, in numele intereselor unui grup privat (UDMR). Pentru ca nici macar minoritatea maghiara nu are de cistigat din prezenta lor alaturi de pedei si, indiferent cit de mari ar fi avantajele pe care le-ar avea UDMR prin prezenta la guvernare - nu vor compensa resentimentele maghiarilor fata de ei. Un gest curajos le-ar fi readus, probabil, simpatia pierduta in favoarea adeptilor lui Tokes.
Asa ...

Arogantu' spunea...

A propos de Tismaneanu !
Daca in 'Casa Poporului' s-ar fi infiintat un muzeu al ororilor comunismului (pe scurt, ca ma dor deshtele: MOC) eu l-as fi ales pe Tismaneanu sa fie NU ghid, ci EXPONAT ! 8 ore pe zi, platite ca in capitalism, sa intruchipeze odrasla de fanatici ai comunismului. Dupa 8 ore - treaba lui cum isi consuma banii, dar macar ar fi muncit pentru ei ! Asa cum ii primeste acum - nu prea-i merita ...

Crăciun Florin spunea...

Suntem în plin socialism. Dacă admitem ideea că un ministru al guvernului României face trasee turistice, înseamnă că întoarcerea la comunismul înfloritor este o binefacere pentru noi și nu un coșmar.

Oare cu ce se ocupă tur-operatorii români și străini ? Doar cu aducerea turiștilor și luatul banilor ? De ce nu se ocupă aceștia de infrastructura turistică ? Dacă vor un traseu cu Ceaușescu să îl facă ei, nu Guvernul. Așa ar fi corect.

Pe timpul comunismului totul era planificat și executat de Guvern. Oare când ajungem și noi la capitalism ?

ADRIAN spunea...

@Lilick: Sunt in perfect acord cu ceea ce ai spus referitor la turism. Am si scris-o intr-un articol, parte a unei carti despre Bucuresti la care am fost invitat sa particip:
"Nu zic că ne-ar paşte acest pericol ci vreau să arăt că ţinta unei astfel de strategii trebuie să fie locuitorul băştinaş iar turistul trebuie doar să fie o consecinţă. E hilar să ne imaginăm că scopul principal al conservării unui patrimoniu minor (în convenţii internaţionale se vorbeşte despre valoarea pe care o poate purta şi o construcţie modestă ca amploare sau notorietate dar care poate reprezenta ceva pentru comunităţile locale) ar fi creşterea numărului de turişti veniţi special să le fotografieze! Las la o parte faptul ca se vorbeşte despre turism în Bucureşti de-a valma, fără a a se preciza natura respectivului turism: cultural, de afaceri, e transit. Stim foarte bine că a existat şi poate mai există un turism medical (stomatologic, de implanturi mai mult sau mai puţin legale de embrioni umani) sau chiar sexual dat fiind numărul incredibil de mare de perverşi occidentali atraşi de numeroşii copii ai străzii de pe la noi. Ştie cineva până acum, sub adăpostul deja celebrei frunze a “brandului” turistic naţional, ce portret robot are turistul pe care-l aşteptăm în Bucureşti şi nu mai vine (mă refer la categoria turimului în masă)? Eu cred că nu.
Or nu trebuie să ne coborâm până acolo încât să ne punem energiile la bătaie pentru acest turist anonim când de fapt ar trebui să o facem pentru noi, pentru identitatea noastră, pentru sentimentul nostru de bine că trăim într-un oraş căruia îi putem vedea evoluţia, cu care creştem şi pe care-l cunoaştem pentru că se schimbă într-un ritm firesc, aproape biologic. Trebuie să ne gândim la valorile de patrimoniu ca la acel copac ce era odinioară sădit la naşterea unui copil şi care creştea odată cu el. Era un copac pe care tatăl îl putea arăta copilului spunându-i că e cel sădit de bunicul său. Patrimoniul trebuie să ni-l identificăm şi să-l păstrăm pentru noi bucureştenii şi nu pentru ipoteticul turist. Aici intervine o altă meteahnă a bucureşteanului: comparaţia nepotrivită în cheie de lamentaţie." Chestia asta cumva mai aparea si in textul ala despre liberalism si dezvoltare urbana.

ADRIAN spunea...

@Cepeca: foarte corecta afirmatia! Centrul ar trebui sa se rezume la reglementare, control, studii si cercetari de interes general pentru domeni - respectiv ce spuneam mai sus, adica sa stim si noi cine-i turistul mediu, cati bani are, de ce vine, unde se duce ... chestii socoteli. Cu datele astea ar putea si privatul de care spui sa-si faca un calcul mai corect privind afacerea

ADRIAN spunea...

@Arogantu':
1. Nu era vorba despre nicio comparatie, era doar o alaturare de nume pe care orice batut in cap din America ar putea sa le recunoasca vorbind despre Romania.
2. Si nemtii au scuipat Zidul Berlinului cu barosul dar nu de tot. Acum il exploateaza fie ca au refacut check point Charlie, fie ca au conservat o portiune, fie ca vand sau cumpara bucatele din el. Ungurii au facut acel parc inca de acum 20 de ani. Can mi-am vizitat un prieten la Bratislava in urma cu 10 ani asta m-a dus la o carciuma numita KGB, cu decor si meniuri facand aluzie la spionaj si dominatia sovietica. Era mai plina decat alte carciumi etc etc
3. ...
4. Casa Poporului, s-ar putea sa te surprinda, are cel putin doua muzee - cel de arta contemporana si cel al costumului popular (sectie a muzeului satului). Mai e loc nefolosit cacalau si pentru alte muzee, nu trebuie desfiintata functiunea actuala pentru a mai face un muzeu acolo. Daca se mai face si Catedrala alaturi, se poate face jonctiunea si va fi inca si mai mult loc ... Oricum, probabil ca te faci ca nu vezi cati coboara din autocare acolo sa faca poze si probabil nu sti cati fac tururi de vizitare interna
In ce priveste salile de sport si alte acareturi de care spui cred ca e foarte corecta ipoteza ta ... dar care e legatura cu subiectul ?

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, pai sa iti spun ce mi s-a intamplat ieri. Aveam o intalnire, cateva persoane, undeva in zona Universitatii. Si pentru ca era destul de devreme, ne-am plimbat putin prin zona, desi ajung la doua trei zile pe-acolo stand si destul de aproape. Am intrat prin pasaj si, cand am iesit, am vazut Muzeul de Istorie parca cu alti ochi. Asa, renovat, dragut, parca era o bijuterie. Pana nu demult nici nu il mai vedeam. Gri, anost, tern, parca era ascuns... Avea un Rolls Royce galben, dragut, parcat in curte, si am intrat. Am intrat in muzeu, sa-l vizitam. Nu mai fusesem din copilarie. Apoi am fost si prin anticariate... Si mi-am dat seama ca incep sa vad totul, asa, mai renovat, mai curatel, deja altfel. Ca imi da o stare de bine! Si daca mie imi da, m-am gandit ca probabil si altora: romani, bucuresteni/ nebucuresteni sau straini. Si am realizat ca pana si orasul pe care il cunosc atat de bine il pot vedea cu ochi de turist multumit daca imi place.



Oricum, chiar ma gandeam ieri la tine. Voiam sa discutam ceva. Mi-au venit niste idei legate si de turism si de liberalism... O sa iti scriu mai detaliat cand am putin timp.

Lilick Auftakt spunea...

A, la casa Poporului vin foarte multe grupuri. Am vorbit cu o fata care e ghid acolo (cica se tot angajeaza ghizi) si imi spunea ca au fost zile si cand au fost 80 de grupuri. Problema e ca meseria de ghid acolo e infernal de grea. Trebuie sa mergi pe jos zilnic, kilometri...

Deceneu spunea...

Am postat un comentariu la articolul din RL, (ca Moftangiu) si sunt curios daca apare, pentru ca un mesaj anterior similar vad ca nu a aparut.

"Ce-i spui unui turist care intreaba cum a fost posibil ca un cismar sa domine un popor?
Cine l-a sustinut si de ce? De ce nu s-au revoltat romanii, de ce l-au suportat?
Cine facea odele si ce s-a intamplat cu ei?

Daca facem o paralela Ceausescu cu Hitler si comunistii cu hitleristii, acolo era vorba de un dictator inteligent inconjurat de oameni dotati. Unii faceau cercetari medicale pe detinuti, altii utilizau detinutii ca forta de munca pana la epuizare.
De ce nemtii nu fac un traseu al lui Hitler?
De ce nu se mandresc cu el?
De ce simbolurile naziste sunt interzise si cele comuniste nu? Ele nu sunt istorie?
Ambele curente politice au uzat si abuzat de putere. Hitler a ucis alte nationalitati, comunistii si-au ucis proprii conationali.
Hitleristii au fost judecati activistii comunistii au fost realesi sa conduca poporul.
Prin ce-i superior comunismul si prin ce sunt mai buni coomunistii decat hitleristii?

Moderarea, mai aveam un mesaj similar replica la Luciditate!

Lilick Auftakt spunea...

Foarte bun comentariu, Deceneu. Exact asta imi spunea cineva ieri. :)

ADRIAN spunea...

@Lilick: multi nu mai sunt in stare sa vada ca Bucurestiul e un oras ce are multe de oferit; s-a instaurat cliseul asta cu maghernitele, sobolanii si lipsa de valoare. Nu e vina Bucurestiului ca a fost vandalizat in halul asta din cauza ignorantilor care l-au condus sau al marsaviilor legate de proprietate si taraganarea rezolvarii acestui aspect, timp in care "nationalitatile conlocuitoare" continua sa-l vandalizeze si sa-l faca praf. Si ca sa nu se ridice praful il mai si stropesc cu urina din belsug ...

ADRIAN spunea...

@Deceneu: unul dintre autorii de ode, fie ele si doar uteciste, se pare ca ar fi chiar prim ministru :)

Deceneu spunea...

@Adrian sunt multi, prim sau fosti prim ministrii, parlamentari sau ministrii, consilieri sau secretari de stat.

In ce priveste Bucurestiul ma durea sufletul de cladirile in paragina de pe Brezoianu si de pe strazile din jurul ei. Monumente de arhitectura sunt lasate intentionat sa se degradeze ca sa fie demolate.

Unii primari vad ca au initiativa obligarii proprietarilor sa le renoveze. Le-au vandut la chiriasii care le-au utilizat o viata fara sa bage un ban in repararea lor, si acei pensionari sunt incapabili sa finanteze lucrarile de restaurare. Primaria ar trebui sa participe cu fonduri cel putin pentru refacerea fatadei, daca nu si pentru o parte a consolidarii structurii de rezistenta, in cazul imobilelor declarate monumente de arhitectura, pentru ca ele sunt atractii turistice de care beneficiaza comercantii locali si primaria.
Nu poti pretinde unui proprietar sa suporte costuri care aduc profit urbei.

Bogdan spunea...

Uite in Evezeu la sondajul cu Rosia Montana cum voteaza pedeleprele la foc automat: practic sute de voturi in 10sec

Momentan cica 93.7% sunt de acord cu Basescu, vreao 16600 de voturi:)))

Sondajul e deschis, se poate vota de cate ori vrei.

Insa ce referinta buna o sa iasa: asta vrea Romania!:P

Lilick Auftakt spunea...

Au innebunit de tot. Cica au angajat sute de postaci acum. Sa vedeti ce face William Branza pe facebook. Racoleaza sute de persoane pe zi, extrem de agresiv.

Arogantu' spunea...

@Adrian
1. Poti sa fii linistit - nu vor da navala toti analfabetii Americii, au alte locuri de vizitat. Iar cei care isi permit sa viziteze Romania (Europe) nu vin pentru ca au auzit citeva nume.
2. In primul rind - Germania (y compris Berlin) ofera infinit mai multe de vazut decit acel zid sau ramasitele lui. Pun pariu ca majoritatea vizitatorilor sint fie fosti militari americani stationati cindva in BRD, fie cei din tarile Europei Rasaritene. Pentru ca Zidul a insemnat ceva in vietile lor.
Ce-a insemnat Pingelica in memoria omenirii ? Un dictator mai mult.
3. ...
4. Ce ma deranjeaza pe mine este superficialitatea cu care se pare ca este gindit proiectul. Am vazut pe un blog (scuze - nu-mi amintesc): da, ar fi un proiect reusit daca in 'circuitul rosu' ar fi incluse si locurile unde a pierit asasinata floarea acestei natiuni. Asa ...

Credeam ca se vede legatura dintre banii irositi pe 'investitii' in sali, bazine, terenuri (in realitate - simple cheltuieli, nu investitii) atunci cind am mentionat ca era mai util ca fondurile respective sa fie cheltuite in modernizarea infrastructurii de transport. Nu sint prea multi cei care si-ar putea permite sa viziteze Romania calatorind cu elicopterul ...

Anonim spunea...

Răspuns(întârziat) la întrebarea lui Deceneu,”Prin ce sunt mai buni comuniștii, decât hitleriștii?”
În realitate, prin nimic.
Dar, naziștii au fost, sunt și vor rămâne în istorie ca exterminatori ai evreilor, prin instrumentarea ”soluției finale”. Ori, organizațiile evreiești statale sau non-statale sunt extrem de influente, peste tot în lume, la nivel economic, dar și la nivel politic. Iar printre conducătorii comuniști, începând chiar cu primii membri ai Kominternului(iar la noi, cu mulți dintre membrii marcanți ai nou-născutului PCR, dirijat direct de la Moscova) au existat destule nume cu origine semitică. Simplu, nu?
Anonymus Magnus