30 sept. 2011

Amantii coanei Leana si prietenii lui Nicu se plimba, linistiti, prin toata presa

"E la modă acum “epoca Ceaușescu”. Orice subiect legat de temă e bun dacă poți pune în titlu numele fostului dictator. Se inventează amanți, se scot de la naftalină securiști, gărzi de corp, unchi, bucătari, paznicii, șoferi, mătuși și să stă la o taclă. E o pălăvrăgeală clasa întîi. Se ia un aer serios, doct și se înșiră năzdrăvănii și aberații. Pare că uitarea s-a așternut. E chiar de bonton să discuți despre marile realizări ale regimului defunct. Amintirile s-au șters. Am uitat frigul din apartamente, cozile, demolările, cartelele. Acum avem nostalgii. Cauzele se cunosc – o ducem prost, Băsescu a dezamăgit speranțele puse în el, corupția e mult mai mare decît în anii 80, societatea românească e în derivă, 3,5 milioane de români au plecat în occident să cîștige o pîine. Așadar, ce bine era pe vremea celor doi făcuți sită la zidul cazărmii din Tirgoviste! Ce bună ar fi o dictatură, democrația asta e o prostie! La 20 de ani revine gustul pentru un anume trecut. O epocă e ștearsă cu burete, delete. Ce rămîne este un reziduu, episoade amuzante, anecdote."

Mai sus e un citat dintr-o postare recenta a lui Stelian Tanase. Pe tema asta a scris si Bogdan Duca, pe "Spune si tu". O tema care ma ingrijoreaza de ceva vreme si la care nu vad o reactie a societatii civile, asa cum ar merita. Si ma ingrijoreaza cu atat mai mult cu cat vad un consens, de la Felix la Tismaneanu, in a aborda pe acelasi ton subiectul. Prietenii lui Nicu sau amantii coanei Leana trec pe la toate televiziunile, de la Antena 3 la B1, apoi prin ziare ca Adevarul, Evenimentul Zilei, Libertatea, si isi gasesc o relaxare linistita pe blogul lui Tismaneanu. De unde a aparut brusc dorinta de a romanta aceasta perioada sinistra din istoria noastra? Aveti idee cine si ce urmareste cu asta? Nu cred ca e vorba doar de rating/trafic...

10 comentarii:

neacsu spunea...

peste 30 de ani o sa citim de amantii doamnei udrea...

Mihai spunea...

Dinescu spunea spre sfarsitul anului 1991. "Le-au trebuit 45 de ani sa decredibilizeze comunismul, iar capitalismul l-au decresibilizat in numai 2".Comentarii?

Lilick Auftakt spunea...

Da, un roman. :))

Lilick Auftakt spunea...

Decredibilizarea capitalismului? Dinescu e ciudat cu multe declaratii.

radu spunea...

Pai, nu. Baetii s-au prins ca electoratul nostalgic e un capital gras de exploatat si incearca sa-i momeasca pe bizioni fiecare cum poate, cu PC sau DD.
Off topic: ultimele stiri dinspre servicii spun ca Piedone, care a lucrat de mult pt. PD (rememeber episodul Teo) a fost activat de basecu si ca va fi candidatul PD la Primaria Bucurestiului.
Pe cat pariu ca la anul vom avea un tradator major din PSD pe nume Miron Mitrea, suspect de culant, ca si Ciorbea, cu slugoiul Liciuriciului?

acuvio spunea...

Nu cred totuşi că o astfel de abordare poate atrage “nostalgicii”, subiectul este din zona de interes a mediei noastre :)

Unknown spunea...

Nu știu dacă PDL poate profita, direct sau mediat, de resurecția ceaușismului, poate că e doar o problemă de rating. Dar e evident și o contribuție majoră la ștergerea diferențelor dintre democrație și dictatură, ceea ce nu poate decît să-i folosească lui Băsescu. Asta face și Putin, la altă scară, în Rusia. Acolo se vede clar cum oamenii își dau libertatea pe "amintiru din copilărie"

acuvio spunea...

@Radu - Cu Miron Mitrea, ar fi perfect, un lider sindical care trece de cealaltă parte a baricadei, pe “stânga” şi dezorientat, scotocind prin buzunare îşi dă seama să caute în “dreapta” ceea ce până acum purta pe stânga :)

radu spunea...

PD pozeaza in anticomunist pentru fraierii telectuali, in vreme ce pe dedesubt recurge la cele mai ceausiste practici. Cred ca doamna Zoe Petre are dreptate.
Ma intrebam de unde atata alonja pentru clona asta de UNPR. Azi am gasit raspunsul care explica f. bine la ordinul cui a parasit Cristian Diaconescu PSD: principalul sustinator extern al UNPR este Partidul Democrat din SUA, unde tocmai fu in vizita slugoiul ca sa-si securizeze mandatul "proamerican".
Lucrurile incep sa se clarifice. Asa cum PD cu "L" in coada a fost creat ca sa elimine PNL de pe dreapta, UNPR a fost creat sa ia locul PSD pe stanga, iar PCM ca sa capuseze UDMR-ul, care bine-ar faca daca ar ramana in Guvern pana in 2012, sa puna de-acolo piciorul pe frana nebunii basiste.
Daca va intrebati cum poate creste UNPR din nimic, apai rapunsul e simplu: racoland cat mai multi primari sau candidati cu sanse, inclusiv din marile orase. Ii avem deja pe Ontanu, Solomon, Piedone, Ciuhodaru. Astia vor aduce voturi asa cum se face la noi, scotand turma de bizoni abrutizati, usor de cumparat cu pomeni electorale.
Pentru alt target se incalzeste pe margine agentul Neamtu.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, ai foarte mare dreptate cu Mitrea. Ajunge sa vedem cum voteaza in Parlament, cat de des voteaza cu puterea. E sef de campanie USL pe Bucuresti? Hehe...

@acuvio, si totui atrage si nostalgici. Sau, ii face pe anumiti cetateni sa devina nostalgici.

Foarte interesanta paralela, doamna Petre.