19 sept. 2008

Sorin Tara - "Fa doar ce iti trasneste prin cap. Nu tine cont de sfatul nimanui"




Sorin Tara, "artistul" despre care scria ieri Andrei Badin pe blog, declara senin acum ceva timp la o intalnire gazduita de sediul ICR ca e bine sa faci tot ce iti trasneste prin cap si sa nu tii cont de niciun sfat, niciodata.

Aceeasi persoana insa, declara recent intr-un interviu acordat Cotidianului, ca este cel mai cenzurat om din tara.

Omul e clar psihopat. Sa declari ca e bine sa faci tot ce-ti trece prin cap in viata, tine nu doar de o lipsa de educatie crasa, dar si de niste complexe care isi au "izvorul" in copilarie. Cu toate astea, declaratiile lui se bat cap in cap atata timp cat ICR il promoveaza cu surle si trambite. Deci: unde e cenzura?
Ma intreb si cum de Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, sectia grafica,
a acceptat lucrarea de diploma a lui Tara denumita "ENDLOSUNG"(SOLUTIA FINALA)
Instigarea la genocid poate fi numita arta?

De asemenea, credeti ca aceasta lucrare poate fi considerata arta?













In legatura cu ea Sorin Tara invoca faptul ca a fost cenzurat.

"De trei ani mã izbesc de cenzura vizualã cu tot mai multã ferocitate. Expozitia i-a fost dedicatã unui prieten care m-a trãdat. Eu încã tin la el, îl iubesc si încã astept explicatii. Lucrarea a fost retrasã ca urmare a interventiei a doi indivizi, dintre care unul e prietenul amintit, cenzorii sefi ai Sibiului, sub pretextul cã e o instigare la crimã."

As vrea sa va intreb si eu: atunci cand arati cu degetul (chiar si la modul "artistic") catre o persoana si ii spui "Te voi ucide!" cum ar trebui interpretat?

Drept Penal: Instigarea

"Actiunea prin care o persoana determina cu intentie, pe o alta persoana sa savarseasca o infractiune , fiind o forma a participatiei penale.Instingarea poate fi : simpla, calificata, directa, indirecta etc. Instigarea este simpla cand s-au folosit fata de instigat mijloace imateriale de convingere (rugaminti , indemnuri etc); instigarea calificata cand mijloacele folosite sunt de corupere, cum ar fi: promisiuni de daruri sau alte foloase; instigarea directa cand se indica instigatului ce anume infractiune sa savarseasca; instigarea indirecta cand nu se indica in mod direct si explicit ideea savarsirii faptei, ci indirect, provocand la instigat o stare de spirit care face sa nasca in mintea sa hotararea de a savarsi infractiunea.Se mai face distinctie intre instigarea individualizata, instigarea publica."

38 de comentarii:

Anonim spunea...

Uau, un critic de arta adevarat.

Felicitari !

Anonim spunea...

Ce sa-ti spun, au descoperit ardelenii chibritul sau, mai precis, pe Rabelais si spiritul Renasterii... FA CE VREI! - acesta era sloganul Universitatii la care a studiat Pantagruel, eroul lui Francois Rabelais. Dar...

"Comment était réglé le mode de vie des Thélémites
Toute leur vie était régie non par des lois, des statuts ou des règles, mais selon leur volonté et leur libre arbitre. Ils sortaient du lit quand bon leur semblait, buvaient, mangeaient, travaillaient, dormaient quand le désir leur en venait. Nul ne les éveillait, nul ne les obligeait à boire ni à manger, ni à faire quoi que ce soit. Ainsi en avait décidé Gargantua. Et leur règlement se limitait à cette clause :

FAIS CE QUE TU VOUDRAS,

parce que les gens libres, bien nés, bien éduqués, vivant en bonne société, ont naturellement un instinct, un aiguillon qu’ils appellent honneur et qui les pousse toujours à agir vertueusement et les éloigne du vice."

Cu partea a doua, buna crestere si instinctul natural spre noblete si virtute stau baietii mai prost, cind e vorba sa se bata cu pumnii-n pieptul "liberului arbitru"!

De altfel, Pantagruel s-a dus la studii "inarmat" cu o scrisoare de la tatal sau, Gargantua (sfaturi, deh, bleah - ar zice musiu Tara), din care citez doar citeva vorbe, mai generale:

"C’est pourquoi, mon fils, je t’engage à employer ta jeunesse à bien progresser en savoir et en vertu... Méfie-toi des abus du monde; ne prends pas à cour les futilités, car cette vie est transitoire, mais la parole de Dieu demeure éternellement. Sois serviable pour tes prochains, et aime-les comme toi-même... Fuis la compagnie de ceux à qui tu ne veux pas ressembler, et ne reçois pas en vain les grâces que Dieu t’a données."

Cum mama lui Tara acesta nu cred sa fie vreo "madam Gargantua", nu vad ce sfaturi care sa merite a fi urmate poate sa-i dea fiului ei, nascut intelept de moda noua si... perfect.

P.S. Tara asta ce este? Un alt pictor de "capodopere" angajate eroto-politic, ca Levente?

Lilick Auftakt spunea...

@anonim


Tu stii ce inseamna critic de arta? Are legatura ceea ce am scris eu cu critica de arta? Niciuna. Intreb...unde e arta? Cred ca vorbim despre doua lucruri diferite. Incearca sa procesezi. :)
Instigarea la genocid si la crima, sub pretextul actului artistic sunt fapte penale.

Anonim spunea...

Asa cum ziceam ... USA e mult inainte in ceea ce priveste psihologia si psihiatria! Poate aducem de pe acolo pe acilea macar vreo juma de an! Ca e mare nevoie... Si plegomazine la greu!

Parerea lui io... Hic!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Pentru PS:pai ce credeai? :)))

Dar, daca politica e o hazna, "arta" lui Tara e chiar rahatul.

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

:)

Anonim spunea...

Alt caraghios! I se pare si astuia ca e cool sa fii anti "sistem ticalosit" si, de fapt, este si el de-un conformism induiosator, ca si ceilalti clienti & beneficiari ai oportunismului icerist.

Pina la urma, vad ca ICR a oplosit "varza a la Cluj", ca nu pot sa spun "grup", chiar daca seamana intre ei de parca ar avea acelasi tata naturel, vesnic traznind a palinca... sau Chivas Regal... :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Si pe mine ma amuza la nebunie cum cauta astia cu orice pret originalitatea si, pana la urma, ajung la "cultura" de la coltul blocului: fura, injura, ameninta, instiga, se prostitueaza, se drogheaza..Deci chestii cu totul si cu totul banale in viata de zi cu zi. "Arta de lemn" draga, ce vrei?

Lilick Auftakt spunea...

Sa participi la "Cantarea Romaniei" ca si sa participi la "AntiCantarea Romaniei" (asa cum e cazul acestui pseudo-artist) sunt chestii intre care se poate pune semnul egal cu o mare lejeritate.

agaX spunea...

acusica apare unul si ne explica ca asta e arta "vie" etc.

sincer, eu nu inteleg unde incepe arta in poza respectiva. de fapt, din astea desenam toti de plictiseala in orele de economie politica. erau pline bancile din clasele liceu de arta de-asta

nu e nicio gluma, zau

Anonim spunea...

Pina la urma, as fi mult mai incintata de o lucrare monumentala a la maniere de Sabin Balasa, care sa infatiseze Familia prezidentiala actuala, printre nourasi si floricele! Macar m-as amuza de omagiul la adresa intemeietorilor sistemului neticalosit... :)

Chestiile astea cu crash kill destroy dusmanii sistemului neticalosit incep sa fie cam monotone...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Ar mai vinde inca la publicul OTV-ist. Astia inca se mai entuziasmeaza la subiecte pe care le "trateaza" si Tara ca si Neagoe, OTV fiind aspiratorul/"improscatorul" de rahat al tarii.

Lilick Auftakt spunea...

@agax

haha. si eu imi aduc aminte de "lucrari" demne de "anticantarea romaniei":)) Adevarate capodopere. Hihihi!

Anca spunea...

E psihopat intr-adevar. Nu ca artistii n-ar avea doza lor de nebunie, dar si arta are nevoie de echilibru.

Anonim spunea...

interesant sorin tzaranu asta...

Anonim spunea...

Mishteaux. Au evoluat bagabontii la nivelul "dement cu acte in regula" Pe urma alti ticniti vecini de salon sar sa-i apere. In mod normal cand dai nas in nas cu unu' d-asta il strivesti ca pe-o plosnita. Dar e posibil ca unii " intelectuali culturali romani " dupa atatea limbi in cururi sa adore plosnitele ca meniu.

Vrajitorul din OZ spunea...

Mai, ce plini de ura sunteti. Aveti un singur scop:Patapievici si ICR. Va mana de la spate Badin cel alterat de scoala securista, cel care primeste bani frumosi si ordine de la sefii lui, securistii vechi care nu vor sa accepte infrangerea. Apropo de exprimarile grafice ale tinerilor despre care vorbiti, le priviti superficial, fara sa va ganditi si la faptul ca sunt extrem de reale. Este Romania in care traim, exportatoare de carne vie, fariseica, tenebroasa, murdara. Ei au curajul sa se exprime, voi va ascundeti in spatele celor scrise pe un blog. Nu va ingrijoreaza faptul ca acesti oameni vad lucrurile cu adevarat importante si ca ceilalti tineri din generatia lor sar in sus si ii ataca cu multa ura si mai putina gandire? Hai sa lasam ura, scopurile abjecte si sa incercam sa-i sprijinim pe cei care chiar au curajul sa-si expuna ideile si sa traga niste semnale de alarma. Asta ar trebui sa vedem: semnalul de alarma. Traim intr-o societate imposibila si acesti oameni doresc niste schimbari. Badin si ai lui sunt nereprezentativi pentru generatia noastra. Hai sa-l lasam in mocirla lui si sa gandim cu capetele noastre. Incercati macar o clipa sa vedeti cu ochi limpezi ce vor artistii astia sa ne arate si apoi mai discutam. Nu va mai dati oripilati de cele expuse ca nu e cazul, Nu sunteti voi cei mai puritani si cei mai morali din tara asta!

Anonim spunea...

Eu as prefera un Cozo sau Floe.

Anonim spunea...

huh, mare-i gradina! :-)

Anonim spunea...

Cred ca individul reprezinta o "refulare" a noului sistem social aparut in Romania dupa '89.

Va mai aduceti aminte de cultura hipie ? rockul psihedelic, canabis, LSD, revolutia sexuala,etc , au fost contra-reactiile unei parti a tineretului american inpotriva conservatorismului politic, a tot ceea ce inseamna lege si ordine .

De ce nu ar fi acelasi lucru si cu individul in cauza ?

PS.

Lilicko , nu te mai uita in gura "anonimilor" !

Anonim spunea...

Stimata doamna critic-de-arta-procuror-judecator-curte-cu-juri-psihanalist-de-okazii.ro-psiholog-de-serviciu-caine-de-paza-al-democratiei-si-visteriei-publice...
Dupa ce va lasati ideile sa zburde liber, cu gratia zulufilor blonzi ce va caracterizeaza gandirea bruneta, vorbiti despre GENOCID. Paradoxal, fac parte dintre cei ce au urmasi printre supravietuitorii Holocaustului. Ca sa facem (Shalom), inca n-am plecat cu toti in Israel...
Dv. va raportati intr-o maniera HIPER-POLITICALLY-CORRECT la ceva ce nu intelegeti / stapaniti ca limbaj: Genocidul, CF Dex (precum si alte surse) inseamna ceea ce urmeaza:

GENOCÍD, genociduri, s.n. Crimă comisă cu intenţia de a distruge un grup uman, naţional, etnic etc. - Din fr. génocide. (DEX '98)


In ce consta incitarea la genocid pe care o insinuati in text? Unde se face referire la genocid? Nu am gasit nicaieri. Va rog asadar sa faceti corecturile de rigoare si, incercati (desi stiu ca nu veti reusi...) sa va temperati verbalitatea gratuita. Nu va transformati blogul intr-un tabloid...

Anonim spunea...

ERATA:

La paragraful II, fraza a 2-a

"Paradoxal, fac parte dintre cei ce au urmasi printre supravietuitorii Holocaustului."

se va citi

"Paradoxal, fac parte dintre cei ce au stramosi printre supravietuitorii Holocaustului".

Scuze. Graba tastarii mi-a jucat un renghi.

Anonim spunea...

am trimis o erata; o moderati? multumesc

Anonim spunea...

STIMATA DOAMNA,
AM TRIMIS O ERATA. VA ROG, MODERATI-O.
MULTUMESC

Lilick Auftakt spunea...

Cu scuze si cu promisiunea ca voi raspunde fiecarui mesaj, ma opresc acum doar sa raspund ultimului anonim, care se pare ca e ceva mai grabit: domnule (?), scot toate comentariile de la moderare atunci cand m aflu in fata calculaatorului, conectata la internet, in masura in care nu contin injurii. Sper ca nu imi reprosati ca nu sunt non-stop conectata...

Lilick Auftakt spunea...

anca bundaru

Sub pretextul ca arta nu trebuie limitata, cenzurata, un “artist” a lasat un caine sa moara de foame intr-o expozitie, in captivitate. Pe cand un om?


@luminita.q

) Pentru un tzaran e interesant, da. Haha!

@moshCalifar


Spuneai pe blog ceva de genul “ei au dreptul sa creeze si sa expuna, noi avem dreptul sa-i criticam”. Si, as adauga..mai ales atunci cand si ei, si noi o facem pe aceasi bani: ai nostri


Vrajitorul din Oz

Dumneata esti foarte prost. In primul rand vreau sa-ti spun, sa afli si dumneata , si daca nu crezi intreba-l pe Patapievici ca el stie cel mai bine, ca ma plateste Mossadul.
Acum, facand si apel la logica care dumitale iti lipseste, de ce nu ai putea crede ca NOI il influentam pe Badin, sau...ca avem si noi minte destula sa apreciem o lucrare. Sau pur si simplu mesajul “Te voi ucide” sa nu ne placa. Dumitale iti place? Ce e “cu adevarat important” in acest mesaj. Ce e cu adevarat important in “solutia finala”?
NU domnule, traiesc printre astfel de oameni si nu isi doresc mai mult decat altii schimbari. Nicidecum. Isi doresc sa iasa in evidenta cu orice chip. Ti s-a mai explicat mai sus: Anticantarea Romaniei e la fel de imbecila ca si Cantarea Romaniei.

@sophia

Fac un mare deserviciu si invatamantului artistic romanesc. Efectele se vor vedea in urmatorii 5 ani deja.

@canadianule

Exact. E un lucru superfumat care ni se ofera in ambalaj nou.

Anonim spunea...

@anonimu' cu stramosi:
Daca se citeste atent textul... ai intelege de ce apare cuvintul genocid! Presupun ca partea istorica o cunosti odata ce zici ca ai avut in familie experienta holocaustului...

Parerea lui io... Hic!

agaX spunea...

pentru cei care vedeti arta in exponatul prezentat aici, am o observatie si o intrebare:

ca nespecialist, eu astept de la o opera de arta sa aduca in fata mea, fie o valoare estetica of any kind, fie sa imi prezinte o realitate intr-ul alt fel decit pot sa o reprezint eu, intr-un mod expresiv, diferit, original ...

as zice: cumva cum nu poate chiar toata lumea sa o faca ... nu de alta, dar nu cred ca vrem sa ajungem sa numim arta si schitele antrenorilor de handbal din timpul unui meci cu scor strins

daca voi intelegeti (si) altfel arta, va rog sa va explicati; poate nu e rea-vointa in nici o "tabara" (in cazul meu, sincer, nu e) - asa cum cu mare usurinta se poate acuza oricine, oricind - poate ca e nevoie pur si simplu de explicatii mai detaliate.

eu chiar as vrea sa inteleg

Anonim spunea...

vineri a fost o emisiune la radio france international despre sorin tara.
s-a vorbit acolo despre faptul ca e negationist, adica neaga holocaustul.
o doamna, intervievata, a reactionat cu indignare si i-a luat apararea, afirmind ca artistii si nebunii au o libertate absoluta.

Anonim spunea...

lilick, in cluj nici dracu nu il baga in seama pe tara, toata lumea stie ca e ticnit bine, e un fel de gorzo de-al vostru. cat despre lulutza se vede ca gandeste prea mult "geopolitic"(are ea un complex fata de cluj, cred ca e stelista- inca o chestie "varza a la cluj" vine de la un bucatar pe care il chema kolozsvar dar comunistii au tradus numele kolozsvar in cluj, bucatarul, nu orasul) cum in limba romana nu prea se traduc numele, tot miticismul asta de 2 lei e dezgustator. oricum scoala de arta din cluj a fost mai buna decat in bucuresti aproape tot timpul. pacat ca sunt in cadere libera de 10 ani amandoua. e anarhie totala, probabil ca si in timisoara si iasi. cu iz de academism.
insa despre tara, nebagat in seama pe la cluj s-a carat la bucuresti sa-si gaseasca fraieri ca voi care sa ii faceti publicitate. nu intelegi karina ca tara v-a prins in plasa?!! nu credeam ca e asa destept. celalalt e chiar penibil pe langa el, nici nu am auzit vreodata de el. de unde dracu l-ati scos? voi sau icereul, haha
oricum is mindru ca pana acum(in ultimii 50 de ani) era problema centralizarii, artistii din bucuresti luau toate bursele si toate premiile uap etc etc. acum s-a gasit lulutza sa dea in clujeni ca sunt super promovati , ete na, plus ca tara e din sibiu, hihi...
oricum clownul nostru e mai talentat decat al vostru... adica tara e mai funny ca gorzo , doar ca amandoi sunt activi in bucuresti.mare succes cu tara, sper sa nu te intalnesti vreodata fata in fata cu el...

Lilick Auftakt spunea...

kolosvari kapuszta


Ma bucuri ca specifici ca noi ii facem reclama.
Pai asta ii si facem taranului nascut la coada vacii: reclama! A nu se intelege altceva. Asa i-am facut si lui Neagoe care a si multumit. Sa nu aud ca am intrat cu forta in viata sarmanilor si alte aberatii. Nici gand: intram cu voia si la invitatia lor. K?

Anonim spunea...

@agax, iti spun eu ca tara are ceva probleme la cap, il stiu, dar e incredibil de talentat, poate exponatul de aici nu e arta(poate nici nu asta expune la berlin), dar am vazut mai demult o expozitie de-a lui la academia de arta cluj si m-a lasat perplexa, baiatul chiar stie desena. dar probabil statul trebuie sa ii integreze si pe oamenii ca tara, adica cu probleme medicale, dar de cand cu neoliberalismul asta totul merge aiurea in sistemul medical, asa ca omul e lasat de izbeliste presei care il expune doar pt audienta. e cam ca in elephant man de lynch. lilick il foloseste ca i s-a pus pata pe icr, care probabil la un control mai atent al conturilor va fi desfiintat.

Anonim spunea...

@Lulutza: du-te la pesti.

asi zice ca mai degraba Voi sunteti cei care l-ati descoperit abia acum pe Tara.

intamplator ii stiu mazgalelile de mai bine de 10 ani si tipul sigur nu e imaginea pe care o promovati.
de fapt asta e si motivul pentru care a primit atat de multa atentie, mai ales din partea presei, care se bucura la orice mizerie pe care o poate rascoli si imprastia (asa a inceput in sibiu si vad c-a ajuns pana-n capitala).

cat despre tupeul de a pune in discutie, ce este sau ce nu este arta... mi se pare aberant in sine, incat nu mai e necesar sa fie combatut explicit. (se demonstreaza prin reducere la absurd)
parca V-ar fi dus Tara de par la expozitie si V-ar fi obligat sa Va uitati la lucrarile lui;
daca-ti place bine, daca nu, da-i pace.

daca scrijelesc ceva, pe un perete, sau pe o foaie de hartie, sau cu jetul in zapada, si asta reprezinta/transmite 'ceva', pentru mine sau pentru un alt privitor, atunci e arta.
insa daca va fi sau nu expusa la Luvru, e cu totul alta problema.
asta puteti hotra Voi, alaturi de restul criticilor calificati.

si asi putea incheia cu niste citate (de preferinta in limbi francofone), care sa-mi deconspire vasta cultura, da' mi lene sa intru pe wikipedia.

"sterg incet o lacrima... "

Anonim spunea...

@Lulutza: du-te la pesti.

asi zice ca mai degraba Voi sunteti cei care l-ati descoperit abia acum pe Tara.

intamplator ii stiu mazgalelile de mai bine de 10 ani si tipul sigur nu e imaginea pe care o promovati.
de fapt asta e si motivul pentru care a primit atat de multa atentie, mai ales din partea presei, care se bucura la orice mizerie pe care o poate rascoli si imprastia (asa a inceput in sibiu si vad c-a ajuns pana-n capitala).

cat despre tupeul de a pune in discutie, ce este sau ce nu este arta... mi se pare aberant in sine, incat nu este necesar sa fie combatut. (se demonstreaza prin reducere la absurd)
parca V-ar fi dus Tara de par la expozitie si V-ar fi obligat sa Va uitati la lucrarile lui;
daca-ti place bine, daca nu, da-i pace.

daca scrijelesc ceva, pe un perete, sau pe o foaie de hartie, sau cu jetul in zapada, si asta reprezinta/transmite 'ceva', pentru mine sau pentru un alt privitor, atunci e arta.
insa daca va fi sau nu expusa la Luvru, e cu totul alta problema.
asta puteti hotra Voi, alaturi de restul criticilor calificati.

si asi putea incheia cu niste citate (de preferinta in limbi francofone), care sa-mi deconspire vasta cultura, da' mi lene sa intru pe wikipedia.

"sterg incet o lacrima... "

Lilick Auftakt spunea...

@ultimul anonim


In primul rand te-as ruga sa-ti dai osteneala si sa inveti sa scrii corect in romaneste. Nu ti-as fi spus asta, numai ca vad ca te lauzi cu o vasta cultura, desi dumneata te zbati la nivelul abecedarului. Dupa ce te pui la punct cu asta mai discutam.

T.P. spunea...

vai de capul meu,dar ce sa ii faci am ajuns prea tarziu draga kolosvari kapuszta ma cheama Carina cu "C" si iacata ca am dat ochii cu domnu' Tara,nu s-a intamplat nimic mortal.sincer ar fi fost penibil din partea mea sa fac ceea ce ai spus tu in textul scris de tine.nu ma amestec in astfel de treburi.dar nici chiar asa ma enerveaza si trebuie sa ripostez cumva ca ma bagat intr-o oala gresita!!!!

Anonim spunea...

nu mai cauta domne arta unde vrei dumneata,ca n o gasesti!lasa arta sa vina la tine,daca poti sa te deschizi la asa ceva ,cu toate ca te vad cam conservativ.Se pare ca ai o conceptie preconceputa despre arta,ceea ce nu e artistic deloc.Nu stiu daca ai facut comentarii despre arta ,dar te ai referit la ea si nu prea ai argumente destule.Nu ti place ,foarte bine ,dar nu te mai da filozof.E arta(buna sau rea)pentru ca cel ce a facut o e artist-ce nu stii sa citesti?Scrie clar ca omu' a facut studii.

Anonim spunea...

Imi cer scuze, am crezut ca acu un an si ceva nu mi-a aparut comentariul si de aia am mai scris odata, plictisindu-ma si citind tot felul de articole despre domnul Tara, daca doriti puteti sa nu-l publicati, ma distra agitatia, domnisoarei Bucatar din Cluj si trebuia sa spun si eu ceva... :)