28 ian. 2010

... Ca sa spun NU

Ce m-ar face sa ies din online... in strada ? Ma intreaba Cristi de la Rating Politic. As putea sa ies pentru idei, pentru principii, pentru respectarea valorilor democratiei, pentru libertate... Nu ma impresioneaza nimic mai mult decat sa vad cum comunitati, mai mici sau mai mari, aleg sa lupte pasnic si demn pentru drepturile lor. Din pacate, nu la noi in tara. Sau... inca prea putin la noi. Poate de aceea povestea pe care am citit-o astazi la Lucia pe blog, despre "banutii din Fontana di Trevi", mi se pare cel mai frumos text citit in ultimul timp. Mi-as dori sa traiesc intr-o astfel de lume, descrisa de Lucia, o lume cu un simt civic atat de dezvoltat. Redau, mai jos, povestirea:

"Am mai povestit, poate chiar pe blog, despre prima mea întîlnire cu spiritul civic în acţiune. Era în 1981, cred. Mă aflam pentru prima dată - şi deocamdată singura - la Roma. Într-o după-amiază am ajuns la celebra Fontana din Trevi, pe care o cunoşteam din "La dolce vita" lui Fellini. Ei, bine, acolo era un fel de grevă", scrie Lucia.

"Ştiţi că toţi turiştii aruncă un bănuţ în apă şi-şi pun o dorinţă. Dar ce se întîmplă cu bănuţii? Pe vremea aceea - nu ştiu ce s-a mai întîmplat de atunci - puştanii din cartier adunau monedele. Ca bani de buzunar sau, uneori, ca sursă de venit pentru cîte o familie mai săracă. Dar cu o zi înainte de vizita noastră, municipalitatea din Roma, în marea-i înţelepciune, luase hotărîrea de a colecta banii pentru urbe, interzicînd accesul tinerilor din cartier. Pe vremea aceea nu exista telefon mobil, nici twitter, dar asta nu i-a împiedicat pe locuitorii cartierului să organizeze de pe-o zi pe alta un protest: puştii din cartier erau căţăraţi pe statuile fîntînii, în timp ce toţi comercianţii din zonă - anticari, vînzători de suveniruri, patroni de cafenele şi restaurante au pus afişul "Închis". Oamenii aceia, care trăiau din turism, au renunţat la cîştigul unei zile în semn de solidaritate cu copiii lor şi ai vecinilor lor.

Nu e mare lucru? E un fleac? Citez din înţelepciunea chineză: chiar şi un drum de o mie de li începe cu un singur pas."

Deci o comunitate mica, luptand pentru dreptul ei aparent nesemnificativ, banutii din fantana... Pentru copiii din comunitate, pentru saracii lor? Si asta! Dar, mai ales, imi imaginez, pentru mandria lor. Pentru ofranda pe care o primeau zilnic de la trecatori, pentru ca tineau zilnic acel loc al urbei viu si primitor. Cu siguranta nu erau saraci cei care au decis sa-si traga in acea zi obloanele si sa iasa in strada. Oricine isi poate imagina cat se poate castiga din turism langa Fontana di Trevi. Insa banutii aia simbolizau ceva, dincolo de valoarea lor. Imi si imaginez cum batranii sau copiii numarau, din ochi, banutii, seara. Si erau mandrii daca intr-o zi straluceau mai multi in apa limpede din fantana. Nu era doar succesul lor, ci al turismului si al Italiei la urma urmei. Si mai era vorba de solidaritate.

Va imaginati ca, la noi, un astfel de protest ar fi luat la misto, ar fi ironizat. Va imaginati ce bascalie s-ar face intr-un caz ca asta? Va imaginati cum televiziunile ar prezenta asta ca pe-o bizarerie, ceva inutil? Imi si imaginez o prezentatoare, cu un suras ironic, prezentand stirea la TV... Aceste lucruri inhiba! Atitudinea mistocareasca, vulgara, inhiba simtul civic. Ti-e jena sa mai iesi in strada chiar si pentru lucruri grave. Ti-e lehamite sa ii vezi pe cei care stau deoparte ranjind...

Nu cred ca trebuie sa iesim in strada doar daca ne ajunge cutitul la os. Nu cred ca trebuie sa iesim doar daca ni se pune calusul la gura. Cred ca trebuie sa iesim cu mult mai devreme, pentru orice incalcare a valorilor democratiei. Nu e deloc desuet. O fac cei din vest foarte des. Pasnic, desigur. Pentru ce am putea sa iesm noi? Pentru ASTA! Pentru ASTA! Pentru NOI. Pentru sanatatea noastra morala, ca reprezentanti ai unei pretinse natii, nu a unei populatii care vietuieste lent, si tamp, pe pajistea din ce in ce mai arida, pe care ne-o ingradesc cu sarma ghimpata, de la zi la zi, ai nostri conducatori. Nu mi-e rusine sa spun ca as iesi in strada, de exemplu, daca mi se interzice dreptul sa fiu reprezentata in Parlament, alaturi de altii care gandesc si voteaza ca mine, asa cum se incearca.

Pe 2 aprilie voi reinvata si voi exersa sa spun, din punct de vedere civic, din nou "NU ". Poate in strada. Sau poate nu. Asta nu e atat de important. Dar sigur alaturi de o mica comunitate, asa cum este grupul nostru de pe facebook. Alaturi de cei aproximativ 75 de bloggeri care s-au alaturat Miscarii Violet, pe blogul No Basescu Day. Pasnic. "NU"-ul nostru e violet. E o atitudine. Putea sa fie orice culoare. Dar se intampla sa fie violet si imi place ca e asa. E o culoare cu personalitate.

Astazi, poate nu intamplator, e 28 ianuarie. Sunt 20 de ani de cand 100.000 de oameni au iesit in strada, chemati de partidele istorice, impotriva FSN-ului, partidul-stat. Oamenii aceia incercau sa spuna tot "NU"... Cine isi mai aduce aminte de asta?...

P.S. - Bloggerii care sustin No Basescu Day vor face astazi un apel simultan.

30 de comentarii:

Lucia Verona spunea...

Mulţumesc, Lilick.
Da, e important să învăţăm să spunem NU de cîte ori observăm un derapaj de la regulile democratice, de cîte ori statul se consideră mai important decît cetăţenii săi. A fi cetăţean nu înseamnă doar a plăti impozite şi a vota o dată la 4 sau la 5 ani.

Lucia Verona spunea...

Ah, acum am observat, şi blogul lui Cody a trecut la violet!

Vania spunea...

Ămi amintesc de 28 ianuarie 1990, că eram în PNŢ pe atunci. S-au petrecut multe lucruri nostime, din care amintesc unul: un tip din Timişoara fusese condamnat la 25 de ani de detenţie, în 1996, pentru omor. A reapărut în Bucureşti pe 28 ianuarie 1990, eliberat pentru a ajuta la contamanifestaţie. Prin martie, a venit la sediul PNŢ din Timişoara, auzind că se dă valută. Prin iulie acelaşi an, a fost închis pentru o altă crimă...

Deceneu spunea...

De remarcat ca oamenii au iesit si ies in strada in occident pentru apararea unor libertati, pentru dreptul de a fi informati sau pentru protectia mediului, dar nu am vazut manifestatii pentru lideri, pentru schimbarea lor.

Toate manifestatile au la baza apararea principilor.

Organizarea civica pentru apararea democratiei a facut posibil progresul acestor tari.
Asta ar trebui sa fie si obiectivul nostru.

Persoanele politice sunt produsul unoor relatii sociale.
Daca relatile sunt morale si produsul o sa fie moral.
Daca relatile in societate sunt mafiote liderii vor fi "capo di tutti" in plan local, iar presedintele "capo di tutti capii".

Anonim spunea...

Felicitări pentru apelul simultan. Să fie într-un ceas bun !

Virgil spunea...

nu imi aduc aminte sa fi avut vreun protest vis-a-vis de ce s-a intamplat la cnsas sub supravegherea lui vantu
si nici atunci cand regele mihai s-a afisat cu iliescu si felix.

asa ca...

madalina ionescu spunea...

http://madalinaionescu.blogspot.com/2010/01/vinerea-mare-si-micii-rinoceri.html. NBD ul meu

Elisa spunea...

Lilick,sa fie cu urmari pozitive!
http://elisagradinameadevis.wordpress.com/2010/01/28/no-basescu-day/

Teo Negura spunea...

Din pacate, lista lunga a pacatelor lui Traian Basescu, pentru care nu merita sa fie presedintele meu si al romanilor, nici macar al celor care l-au votat pe bune, lista asta, vreau sa spun, e mai degraba un pomelnic dureros al suferintelor unei tari intregi, contabilizate sarcastic de unii, ca un semnal de alarma de altii. Rezultatul insa e mereu acelasi: indiferenta lui, a lor, a celor care ne picura zi de zi indoiala si deznadejdea in suflete.

Omu din 5 spunea...

Domne, da' pina la idei, principii, democratie, bla, bla, bla, credeti c-ati putea iesi in strada ca sa protestati impotriva unor aberatii zilnice, tolerate de toate culorile politice intr-o tara membra a UE?
Si nu vorbesc de problemele "macro" de mai sus, pe care le rostogoliti in gura toata ziua, voi, politicienii si bloggerii afiliati.
Ma refer strict la probleme marunte, care tin de competenta elementara a administratiei locale.
E normal sa te ia ciinii vagabonzi de cur in Cismigiu?
E normal sa n-ai loc pe trotuar de masini? Inclusiv in parcarea Salii Palatului, cu care se mindreste Chiliman, garantatul lui Vanghelie.
E normal sa nu stii cind e verde la semafor ptr ca becul ars e neschimbat de luni de zile?
E normal ca vizavi de Parlament, in fata Academiei Romane, sa fie un maidan cu ciini vagabonzi, gunoaie, fieratanii ramase de la paranghelia-teapa Bucharest Ring, si boscheti in care se intilnesc tiganii cu politistii in jeep alb, in scopuri reciproc avantajoase?
Madam Alina Gorghiu a descoperit si ea acum vreo 2 saptamini haosul din jurul cladirii in care fac figuratie sefii tai si sanchidusmanii lor de la putere. S-a mirat putin retoric, dupa care a trecut la probleme adevarate, serioase, doctrinare, n'asa?
Vara, e normal sa-ti bubuie geamurile in casa de la parangheliile maneliste din vecini, sau de la parangheliile house in aer liber, toate tolerate de politie si primarii, in dispretul total al reclamatiilor facute de oamenii (din ce in ce mai putini, tineri sau batrini) care inca mai spera sa traiasca intr-o tara ca in UE, unde cica ne aflam?
Ma tot uit pe blogul asta ptr ca am prea mult timp si ptr ca, in fond, ramin un timpit.
Tot mai sper, ca un bou ce sunt, ca la un moment dat o sa va ocupati si de problemele oamenilor obisnuiti, care nu intra in vibratie la auzul numelor basescu, tariceanu, crin, geoana, nastase, iliescu etc etc.
Oricum, dac-o tineti tot asa, cu spiritul asta de secta, nu va mai mirati ca la vot veniti doar voi si ai vostri, adica membrii si tuterii de partid+manelistii de bine (care se deosebesc de manelistii de rau ai sanchidusmanilor).

Lilick Auftakt spunea...

@Draguta

Pentru asta pot sa protestez direct. De exemplu ieri, mergand prin sectorul trei, am vazut haite de caini printre blocuri, si maldare de gheata. O sa ii scriu direct primarului Negoita. Altceva?

Vania spunea...

Am mai găsit un articol fain:

http://gabrieladsavitsky.wordpress.com/2010/01/28/basescu-no-more-day/

Alexandra Cel Mare spunea...

Da..e trist ca simtul civic, cel putin la noi nu are valoare! Este tratat cu aroganta si catalogat drept non-valoare tocmai de presa, a patra putere in stat, cea care ar trebuie sa reprezinte cel mai bine vocea cetateanului. Dar cum ziceai si tu, mistocareala e la mare pret in ziua de astazi. Tratam cu seriozitate discursurile politice ale unor incompetenti, candidatura la PE a lui Gigi Becali, dar cand vine vorba de lucruri cu adevarat serioase, batem in retragere. Din fericire, noi, cei 75 de bloggeri, facem doi pasi in fata si stam in prima linie! Noua nu ne este rusine sa "iesim in strada" pentru a ne cere drepturile! Poate ne vor urma si alti exemplul, cum se spune, speranta moare ultima!

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Am fost, am multumit, am bagat in blogroll. :)

@Alexandra

Si deja suntem 77. :)

Roxana Iordache spunea...

L., n-am prins momentul în care ai lansat iniţiativa şi n-am fost sigură dacă e a ta. Oricum o contestam şi cum te-am anunţat pe site-ul mov, o voi contesta. :) Dar asta cred că nu va face decât să-i crească, evident, cota. :) Deci, va urma. O polemică. Poate dură, dar cordială. Cel puţin din partea mea. :)

Referitor la ce ai scris azi, am fost oarecum gând la gând, în sensul că şi eu aveam de gând să scriu pe blogul meu şi am să scriu despre această dată şi despre acel protest, dar cu totul altfel decât tine. Chiar diametral opus.

Protestele paşnice sunt una din cauzele dezastrului în care ne aflăm acum. Protestul paşnic e adecvat într-o democraţie consolidată, nu într-o tentativă de despărţire de o dictatură. Părerea mea!

Alexandra Cel Mare spunea...

@Lilick: Ti-am spus eu! Incet, dar sigur! Sa vezi ca actiunea de azi va mari si mai mult numarul celor interesati! La mai mare, la mai mare! :P

Lilick Auftakt spunea...

@Roxi,

Eu cred ca simbolul e mult mai puternic decat urletul.

KALUGARUL TEOFIL CEL VIRIL spunea...

SUNT KALUGARUL TEOFIL CEL VIRIL SI LOCUIESC IN PUSTIUL ARIZONEI DIN STATELE UNITE. AM FOST INFORMAT CA JAVRELE PISHADISTE SI JIGODIILE PENALISTE DIN ROMANIA PLANUIESC IN SECRET O LOVITURA DE STAT MISELEASCA IMPOTRIVA GUVERNULUI BOC 4 SI CONTRA IUBITULUI NOSTRU PRESEDINTE TRAIAN BASESCU, PE 2 APRILIE 2010. HAI SIKTIR, BAI DESCREIERATILOR PISHADISTI SI PENALISTI, HALI-MI-ATI KUKU' DE PE OUA SI PUPA-I-ATI PUPAZA ADELEI LUPSE ! SPERAM DIN TOATA INIMA CA IN SEARA ZILEI DE 6 DECEMBRIE 2009 SA MURITI IN CHINURI GROAZNICE DE OFTICA PENTRU REALEGEREA PRESEDINTULUI NOSTRU DRAG TRAIAN BASESCU, INSA VOI ATI CONTESTAT REZULTATUL ALEGERILOR SI ACUM INCERCATI ZADARNIC SA ATACATI IN CADRUL MANIFESTARILOR ANTIDEMOCRATICE DIN 2 APRILIE 2010 COORDONATE SI FINANTATE DE MOGULII NENOROCITI VANTU, VOICULESCU SI PATRICIU PUTEREA POLITICA PEDELISTA INSTAURATA PRIN VOT POPULAR LIBER EXPRIMAT. MOOYEAH, FRAIERILOR ! NOI, PEDELISTII, AM ELABORAT IN MODOROGAN UN PLAN STRATEGIC GENIAL DE COMBATERE A INITIATIVEI MARSAVE "NO BASESCU DAY" LANSATA PE BLOGURILE ROMANESTI DE JAPITELE ORDINARE PISHADISTE SI PENALISTE. AVEM LISTE COMPLETE, OBTINUTE PRIN AMABILITATEA SERVICIILOR SECRETE, CU NUMELE, PRENUMELE, ADRESA, PROFESIA, LOCUL DE MUNCA SI MINICARACTERIZAREA PENTRU FIECARE DINTRE GOLANII PISHADISTI SI PENALISTI IMPLICATI IN ODIOASA CONSPIRATIE DE BLOGURI ANTIBASESCU SI ANTIPDL. VOM CAUZA DIRECT SAU INDIRECT SUFERINTE INIMAGINABILE FIECARUIA DINTRE ACESTI BAGABONTI PISHADISTI SAU DERBEDEI PENALISTI CARE AU INSULTAT SI AU CALOMNIAT PERMANENT IN BLOGOSFERA PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL SI PE LIDERUL NOSTRU SUPREM TRAIAN BASESCU. IN PRIMUL RAND, MEMBRII ORGANIZATIEI DE TINERET PDL VOR ACTIONA IMPREUNA CU GRUPARILE INTERLOPE EXTREM DE VIOLENTE DE TZIGHANI, UKRAINIENI SI MOLDOVENI DIN BUCURESTI, BRAILA, CONSTANTA SI BRASOV PENTRU A LOCALIZA EXACT BLOGGERII TEMBELI ANTIBASESCIENI SI ANTIPEDELISTI SI PENTRU A ORGANIZA O CONFRUNTARE SPONTANA DE IDEI SI DOCTRINE POLITICE IN STILUL FILMELOR CU RAMBO, ROCKY, VAN DAMME SI BRUCE LEE. POC ! TROSC ! PLEOSC ! VA ASIGUR CA FOARTE MULTI DINTRE KRETINII BLOGGERI ANTIBASESCU SI ANTIPDL CARE SUSTIN MISCAREA ONLINE "NO BASESCU DAY" ISI VOR RECONSIDERA ATITUDINEA TICALOASA DUPA RESPECTIVA CONFRUNTARE POLITICA. IN AL DOILEA RAND, PE 2 APRILIE 2010 VOR FI MOBILIZATE PE INTREG TERITORIUL NATIONAL BRIGAZILE SPECIALE DE COMANDO PDL, CARE SA TAIE FARA MILA CABLURILE OPTICE DE INTERNET, LINIILE TELEFONICE SI, EVENTUAL, CURENTUL ELECTRIC, ASTFEL INCAT JIGODIILE PISHADISTE SI PENALISTE SA REDACTEZE CU PIXUL ARTICOLELE DE PROTEST IMPOTRIVA PRESEDINTELUI BASESCU SI CONTRA GUVERNULUI BOC, EVENTUAL LA FLACARA VIOLETA DE LUMANARE SAU DE LAMPA, CA NOSTRADAMUS IN SECOLUL XVI. HA HA HA ! IAR IN AL TREILEA RAND, PE 2 APRILIE 2010, UN SUPERCOMANDO PEDELIST VA PATRUNDE TIPTIL-TIPTIL IN LOCUINTA CURVEI PULIBERALE CU NUME DE COD "LILICK AUFTAKT", PRINCIPALA PROMOTOARE A PROTESTULUI INTERNAUTIC "NO BASESCU DAY", VA IDENTIFICA SERTARUL DE LENJERIE INTIMA SI VA TURNA PUDRA SPECIALA DE SCARPINAT "PICA PICA" DE LA DILISHOP IN CHILOTII ACESTEI NEMERNICE TARFE PETROLIBERALE. ... APOI SUPERCOMENDOUL PEDELIST VA AGATA CHIAR IN FATA PATULUI DIN DORMITORUL PENALISTEI LILICK AUFTAKT UN TABLOU REPREZENTAND O FOTOGRAFIE DIN CAMPANIA ELECTORALA CU BASESCU PRESEDINTE SI BOC PREMIER VICTORIOSI IMPOTRIVA DUSMANILOR, IAR IN COMBINA MUZICALA VA INTRODUCE UN CD CU MANELE ELECTORALE INTERPRETATE DE NICOLAE GUTA, FLORIN SALAM SI ROXANA PRINTESA ARDEALULUI. ASA VOM PROCEDA. SIGUR CA DA. HUO BAI BLOGGERILOR TAMPITI CARE SUSTINETI PARTIDELE DE PROSTI PSD SI PNL ! HUIDEO ! HAI SIKTIR BAAAAAAA ! NOI PEDELISTII SUNTEM INVINCIBILI ! NOI CONSTRUIM VIITORUL ! NOI ASIGURAM DEMOCRATIA ! BASESCU PENTRU ROMANIA !

Matilda spunea...

Am citit cu întîrziere postarea dnei Verona (afişată în ziua cînd eu sunt bunică) şi-ţi dau dreptate, este o pildă superbă.
M-am făcut şi eu puţin mov, şi aşa rămîn pînă pe 2 aprilie !

Lilick Auftakt spunea...

@Kalugarul

Ti-am raspuns si dincolo: le bag CD-ul cu salam pe gat portocaliilor.


@Matilda.

Sigur, Matilda. :)

Anonim spunea...

Mission accomplished!

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

:) S-a marcat!

STAR spunea...

NU NU şi iar NU :)

Lucifera spunea...

Sa fie intr-un ceas bun, Lilick! 77 de bloggeri...nu-i rau deloc ;)
Pe 2 aprilie cu siguranta vom fi mai multi si mai violet ca oricand!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucifera

Cred ca sunt deja 80 :)

O sa pun maine, in continuare, postarile voastre. O zi a fost prea putin ca sa le postam pe toate pe blogul violet.:)

Lucifera spunea...

Cred ca pana pe 2 aprilie ar mai fi loc de inca un apel simultan asemanator celui de azi. Ce spui, Lilick?

Lilick Auftakt spunea...

A, iti spun sigur ca o sa mai avem alte actiuni. :)

atreides spunea...

@Omu din 5 ''E normal ca vizavi de Parlament, in fata Academiei Romane'' Academia Romana se gaseste pe Calea Victoriei, langa intersectia acesteia cu Prelungirea Dacia, este o cladire veche, frumoasa si incarcata de istorie. Chestia aia aflata vizavi de Parlament este (sau era acum cativa ani) doar sediul unui Institut al Academiei (cel de lingvistica), ca si al altor comitete si comitii. Sa nu incurcam deci lucrurile.

cipslim spunea...

spui ce vrei ca de aia e democratie.
Totusi "Nu" Basescu, "Da!"cine?
Sau viitorul, logica, planificarea, competenta, luciditatea nu prea conteaza?

Lilick Auftakt spunea...

@cipslim

Intrebarea nu e CINE ci CE.