25 ian. 2010

Da, liberalii au o obsesie antitotalitarista. Nu trebuie ca asta sa convina tuturor


Citesc cateodata articole in care autorii se arata indignati de faptul ca PNL staruie pe ideea anti-Basescu. O numesc o obsesie. O sa citez de exemplu dintr-un articol recent al lui Armand Gosu, Revista "22": "Aflat în opoziţie, PSD are 3 ani până la viitoarele alegeri parlamentare ca să se reformeze. Timp suficient pentru a se transforma într-o alternativă politică veritabilă. Nu într-o anexă a PNL, care nu dă semne că s-ar vindeca de obsesiile anti-Băsescu."

PNL nu face insa altceva decat sa respecte o traditie antitotalitarista. Sunt consecventi. Nu pot sa fie altfel. Si NU TREBUIE sa se vindece de asta. Au o istorie antitotalitarista in spate, prin care au trecut cateva generatii de liberali. Orice incercare de impunere autoritara a vointei, in plan politic, o sanctioneaza ca atare. Adica cu duritate. Liberalii se educa din generatie in generatie intru respingerea unui lider autoritar, cu tot ce inseamna asta: camarila personala, partid-stat. Asta nu e o obsesie. E un principiu. Un crez. Cine nu vrea sa inteleaga asta, nu intelege. Nu trebuie ca toata lumea sa fie la fel. Iar ceea ce sustine AICI Ludovic Orban este foarte adevarat. Si este sustinut de toti votantii PNL. Citez integral:

"La ora actuala, in Romania, exista un singur partid politic in adevaratul sens al cuvantului, PNL. Un partid politic nu trebuie sa fie o adunatura de oportunisti in jurul unui lider carismatic - Traian Basescu - asa cum e PD-L. Un partid nu trebuie sa fie nici expresia nostalgiei dupa niste vremuri demult apuse asa cum s-a constituit FSN, in jurul domnului Ion Iliescu, si cum continua sa fie PSD", a declarat Orban duminica la Timisoara, cu prilejul unei manifestari organizate pentru celebrarea a 20 de ani de la reinfiintarea partidului in judetul Timis, informeaza
Mediafax.

Ludovic Orban considera ca in timp ce pedelistii trebuie sa se raporteze permanent la Traian Basescu, Petre Roman sau Petru Groza, iar social-democratii la Ion Iliescu, liberalii "sunt obligati" sa se compare cu inaintasii lor, personalitati care au marcat istoria Romaniei.

Liderul PNL a profitat de ocazie pentru a-si exprima regretul ca mai exista romani care in ciuda convingerilor anticomuniste se lasa "sedusi" de "ultima relicva a totalitarismului", Traian Basescu si "camarila portocalie".

"Mi se rupe sufletul, astazi, sa vad ca mare parte dintre cei care au facut Revolutia, care au participat la toate mitingurile anticomuniste de dupa '90, care au crezut in valorile democratiei europene, occidentale, astazi se lasa sedusi de ipocrizia, parsivenia fenomenala a camarilei portocalii, in frunte cu Traian Basescu. (...) De un exponent care nu este al democratiei, al drepturilor si libertatilor individuale si care este ultima relicva a totalitarismului, Traian Basescu", a conchis Orban."


Sper ca se intelege bine... Aceleasi principii i-au facut pe liberali ca in trecut sa strige "Jos Iliescu" sau "Jos Nastase". Atunci cand acestia au fost la putere. De ce crede cineva ca ar trebui, acum, brusc, vis-a-vis de Traian Basescu si de camarila lui, sa fie altfel?

17 comentarii:

Vania spunea...

Să zici că a fi anti-băsescu e o obsesie este ca şi cum ai reproşa cuiva că vrea să găsească un closet curat...

monica spunea...

Cred ca cei care considera consecventa liberalilor drept o obsesie sunt persoane pro-basescu. De altfel, Armand Gosu, ca toti ce-si expun opiniile in "22", sunt vadit pupinbasesti. Aceasta publicatie, care a avut valoarea ei la inceputuri, s-a transformat intr-un oficios al Cotroceniului basescian, ca doar nu degeaba traieste din subventie (iar ziare care au avut o alta atitudine fata de putere, au disparut). Sau un fel de "Romania Mare" scrisa intr-un alt limbaj. De aceea. liberalii trebuie sa ramana consecventi. E sansa lor de a arata ca nu-si abandoneaza principiile de dragul de a fi pe placul unor papagali.Si e sansa lor sa creasca!

Anonim spunea...

Revad zilele astea seria Rzboiul Stelelor. Pe bucati, cand am timp.

Poate pentru cei care nu inteleg ce si cum cu democratia asta si costurile ei, ar fi o metafora mai usor de digerat decat diferitele manuale de istorie ale omenirii.

Recomand cu caldura mai ales primele 3 episoade (in special episodul 2)...

Forta fie cu voi! :D

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Un closet curat dupa ce a fost folosit. :))

@Monica

Am dat si eu ultimul exemplu de jurnalist al carui text mi-a cazut in fata ochilor. Insa sunt mai multi si, precum spui, toti sunt pupinbasiti. "Sindromul" Adrian Paunescu n-a murit.

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Forta fie cu voi! :) As vrea si eu sa revad ... :)

Marius Ola spunea...

Se doreşte cu ardoare atragerea PNL către PD-L, ca scop final chiar înghiţirea liberalilor de către camarila portocalie, ulterior aceasta din urmă să-şi aroge istoria liberală. Asta pentru a concretiza dictatura totală, chipurile de dreapta expusă atât de des şi susţinută fals de Băsescu şi ai lui.
Şi nu e deloc o şopârlă.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Asta s-a dorit dinainte de alegerile din 2004. Insa acum sunt diferite curente in PD-L care vor sa scape de L, inclusiv de "liberalii" din PD-L. Se va schimba si numele partidului curand, in "Partidul Popular", iar Sever Voinescu vorbeste si de schimbarea siglei.

iceman spunea...

Liberalii chiar au ceva personal impotriva lui Basescu si a apropiatilor lui. Nu spun ca nu ar avea dreptate in ceea ce sustin insa in spatele unor motive intemeiate sa vorbeasca si sa actioneze impotriva prezentei oranduiri, se ascunde o mica ura pasionala.
Liberalii, inainte de a vorbi despre camarila ar trebui sa-si aduca aminte de motivele pentru care i-au retras sprijinul Ministrului Daianu si de motivele care au stat la baza instituirii "Taxei de prima inmatriculare". Mai au multe pacate de spalat ca sa aiba credibilitate.

Teo Negura spunea...

Vezi tu, mai nene, obsesia asta despre care vorbesti coincide cu acea consecventa pe care o tot trambitati si plangeti dupa ea, ca nu ar exista la oamenii politici sau la casele mai mari, adica la partide. Desigur, atunci cand nu va mai convine, e o "obsesie". Dar daca a spune ca Basescu e malign pentru popor si tara e "obsesie", atunci sunt si eu un obsedat, deci ma inscriu!

mirko spunea...

premiu! stiu ca mai ai, dar asta-i special de la mirko!

www.pelin.com spunea...

Lilick,sunt liberal dar sunt si impotriva a tot ce inseamna Dictatura,deci sunt si anti-basescu,o saptamana frumoasa !

Hendrix spunea...

Imi aduc aminte cum in 1990 strigatul cel mai des auzit a fost ,,Jos iliescu!'', bineinteles strigat din aceleasi piepturi care strigau in decembrie 89 ,,Jos comunismul!''. In mintea tuturor tinerilor si nu numai era clar ca Revolutia se transformase intr-o lovitura de stat si de asta au ripostat impotriva autorilor unei revolutii furate. Piata Universitatii a debutat intr-o frumoasa duminica de 22 aprilie si a strans acolo u nucleu de zeci de mii de oameni in fiecare seara care protestau energic impotriva lui iliescu. El simboliza ramanerea comunistilor la putere, a securistilor, a tuturor activistilor de partid ce populau noul FSN, continuatorul pcr.
Ei bine, asa cum strigatul ,,Jos iliescu!'' era perfect fundamentat in 90 pentru orice om ce dorea democratie si nu democratie originala iliesciana, acum strigatul ,,Jos basescu!'' este un strigat impotriva intoarcerii la dictatura. Ba-secu nu este decat un alter ego al lui ilici din 90. Liberalii au luptat impreuna cu taranistii impotriva restaurarii comunismului in 90. Ei erau obsedati de persoana lui iliescu? NU! Sunt ei acum obsedati de ba-secu? NU!
Fesenistii urlau si atunci, in 90, ca opozitia este obsedata de strigatul ,,Jos iliescu!''. Total neadevarat, asa cum o fac acum si propagandistii lui ba-secu.

Dan Patrascu spunea...

Nu este nimic rau in a fi adversarul politic al unui parti sau al unui politician. Aceasta nu cred ca este o obsesie.

Atunci cand e vorba de obsesii, totul trebuie privit cu foarte mare atentie, caci poate fi o atitudine periculoasa care duce la pierderea simtului realitatii (apropo de asta tocmai am scris ceva despre mirajul teoriilor conspirationiste, deci tot despre obsesii).

In cazul PNL, mi se pare absolut corect sa fie anti-Basescu! Faptul de a arata mereu cu degetul pericolul unei dictaturi, mi se pare ca aluneca spre o obsesie, ceea ce nu e bine.
Parere mea.

Deceneu spunea...

Contrar majoritatii eu cred ca e gresit sa fi anti-Basescu, pentru ca faceti din el o victima.

Normal ar trebui ca liberalii sa fie pro-democratie si anti masuri totalitare pe care le promoveaza Basescu. Liberalii sa lupte pentru transparenta procesului decizional guvernamental, pentru reforma institutilor statului, a justitie, a sevicilor si a administratiei.

Nu trebuie atacata persoana Basescu, trebuie atacate demersurile de personalizare a puterii, incalcarea Constitutiei de cel care ar trebui sa o apere, utilizarea institutilor statului pe care le tuteleaza in scopuri personale si in interesul apropiatilor.

Deceneu spunea...

Revin cu completari.

Basaescu nu trebuie laudat ca e mare politican cum gresit fac adversarii lui.
El trebuie compatimit ca nu intelege democratia, pentru ca nu are cultura politica. Este un biet capitan de vapor, care incearca sa conduca o tara cu aceleasi metode de comanda, metode bune pentru armata, dar dezastruoase pentru o natiune.
Metodele lui militare sunt metode demne de "epoca de aur" a comunismului.

Metodele lui compromit democratia si realegerea lui ne compromite pe noi ca popor, si ne aduce deservicii. Politica externa e sterila pentru ca nimeni nu-l invita la intalniri oficiale.

ana idu spunea...

@ Deceneu

anti-basescu nu insemana anti persoana basescu ci anti totalitarismul care in zilele noastre poarta numele basescu, asa cum mai demult se numea ceausescu, iliescu, comunism. cel putin asa am citit eu textul de mai sus.

ana idu

Lilick Auftakt spunea...

@Ana Idu

Exact! Basescu putea sa se numeasca oricum.