6 ian. 2010

Democratia interna a partidelor

Recentul scandal din PD-L, despre care scrie astazi si Inpolitics, impune deschiderea unor noi teme de discutii si dezbatere in online. Cea mai importanta este: democratia interna a partidelor, despre care scrie Transildania AICI sau Deceneu AICI.

Am scris de mai multe ori ca votez PNL pentru ca este partidul care se consulta cel mai mult cu electoratul atunci cand ia decizii, si ca totul in interiorul partidului este transparent, de la alegerea liderului pana la cele mai putin importante decizii. Nu acelasi lucru se poate spune despre PD-L. Recenta impunere "de sus" a candidatului Prigoana e un exemplu evident. Dar mai sunt multe altele. Atat de multe, incat vocea unui membru, Preda, a devenit o adevarata dizidenta. Un Parvulescu de tip nou.

Devine foarte necesar, o data cu noua Constitutie, sa existe o Lege a Partidelor mult mai clara, mai europeana, mai democratica. Asta va interzice accesul catre putere a unor partide cu structuri militariste tip PD-L. Astept opiniile voastre pe aceasta tema.

In rest, ce se intampla la PD-L ma duce cu gandul la PCR si la faptul ca Ceausescu il mai punea din cand in cand pe cate un intelectual al partidului (vezi Eugen Barbu - caci trebuia sa fie unul obedient, nu cu adevarat critic) sa aduca cate o critica (constructiva fireste, asa cum e si cea a lui Cristian Preda), pentru ca mai apoi sa spuna: "Vedeti, tovarasi? La noi e dezbatere de idei!"

28 de comentarii:

cineva spunea...

Cu toate ca sunt de acord cu faptul ca PNL este cel mai democratic partid din Romania, intr-un moment al lui nu a fost chiar asa de democratic si anume atunci cand Tariceanu a impus nume de ministri dupa placul cotrocenilor: predoiu, actualul sef de la sie (imi scapa numele acum) si mai sunt vreo cativa. Asta nu inseamna ca nu mi-a placut tariceanu cand i-a tinut piept lu' baselu'. Ba da, dar a luat decizii de unul singur in acele momente si s-a vazut ca nu prea are fler la lucruri de astea.......

Teo Negura spunea...

Legea despre care vorbesti ar trebui sa vina destul de curand, pe de o parte. Pe de alta, potentatii clipei sunt tocmai cei din PDL, capabili sa-si intinda tentaculele murdare in orice principiu de legiferat sau nu. Logic, nu putem spera sau astepta prea multe, nu in viitorul apropiat, chiar daca, sigur, constiinta ne dicteaza, la fel ca bunul simt si ratiunea, ca e momentul sa schimbam ceva, macar in privinta asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Cineva, @Teo Negura

In definitiv ce au facut Preda sau Parvulescu? O microcritica, o criticuta pe propriile bloguri. :)) Va imaginati ca asa ceva pentru PD-L e de neconceput, de a luat atitudine presedintele partidului si toata presa s-a scandalizat?

Lilick Auftakt spunea...

@Cineva

Asa e. Tariceanu a pus cativa ministri pe placut Cotrocenilor. Dar partidul mi s-a parut ca ar fi acceptat. Nu au zis nimic atunci.

@Teo Negura

Macar pe tema asta, a democratiei in cadrul partidelor, PD-L nu poate sa vorbeasca inca. Mai are muuult, enorm de mult, pana sa ajunga sa se schimbe. Si mi-e greu sa cred ca un partid care in interiorul lui e nedemocratic poate impune legi democratice pentru tara.

Hendrix spunea...

@cineva Ii reprosezi lui Tariceanu ca a impus si nume pe placul lui ba-secu, referindu-te la predoiu. Uiti insa, as zice in mod deliberat, conjunctura acelei numiri. Adica uiti faptul ca a numit-o pe Norica Nicolai ca ministru al justitiei in ianuarie 2008. Uiti ca a refuzat numirea ei pe motiv de ,,mapa profesionala''!!! Si mai uiti faptul ca situatia respectiva a fost provocata tocmai de ba-secu, mai bine zis porc-urorii sai din DNA, care i-au facut un dosar politic 100% lui Chiuariu. Si mai uiti faptul ca slugile lui ba-secu din CC au dat o hotarare absolut tembela conform careia presedintele are dreptul sa refuze o singura data numirea unui ministru!!!
Este jenant sa intri pe acest blog cu astfel de atacuri penibile. Puti de la o posta a jivina portocalie asa ca ar fi mai bine sa te duci la stapanii tai.
Referitor la topic reiau ce am mai spus de multe ori: Partidul Derahat(cica democrat) este cel mai bun exemplu de partid COMANDO, organizat in gen militar, care actioneaza la ordinele unui singur sef(ba-secu), care nu are ideologie politica, care urmareste doar PUTEREA si atat. Orice discutie despre libertatea de exprimare in partid, despre democratia interna este pierdere de vreme. Acest partid nu are nimic in comun cu democratia pentru simplul fapt ca ba-secu nu are nimic in comun cu democratia.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Pls, nu ataca. Nu e portocalie.

Lilick Auftakt spunea...

In rest ai dreptate 100%. Citeste, te rog si la Alina. Un partid nedemocratic, ca PD-L, nu ne poate impune nicio reforma asa-zis ... democratica.

Hendrix spunea...

@Lilick ,,Reforma'' statului gandita de ba-secu se realizeaza pe 2 cai:
1.adoptarea legii VU ,,dur si pur'', conform carea sa ramana pe esichierul politic doar 2 mari partide: cel al lui ba-secu( FALSA DREAPTA) si psd de stanga. Cam asta visa si ilici in '90 cu FSN-ul lui, adica o ,,democratie originala'', mai bine zis o DEMOCRATURA.
2. modifiarea Constitutiei prin treceea la un singur for parlamentar, mult mai mic decat cel de acum, adica Mica Adunare Nationala, care va functina la fel ca defuncta MAN ceausista. Nu in ultimul se doreste marirea rolului presedintelui, inclusiv posibilitatea demiterii premierului si dizolvarii Paramentului.
Daca aceste 2 lucruri se vor realiza vommai ramane doar cu libertatea presei si libertatea e exprimare. Oare cat timp?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Probabil foarte putin. :)

Hendrix spunea...

@Lilick Bingo!

Vania spunea...

Şi soţia mă poate critica constructiv în şedinţele Asociaţiei de locatari, spunând: "desigur, au mai fost şi greşeli" sau "să ne mobilizăm pentru ca, în noul an, să avem realizări superioare"...

Roxana Iordache spunea...

În primul rând, dă-mi voie să-ţi urez un an nou bun, cu sănătate, bucurii şi împliniri, pentru tine şi pentru cei dragi ţie. Şi dacă n-am apucat să-ţi urez la timp, să ştii că m-am gândit la tine. :) Ştii că n-am obiceiul să minţesc. :D

Referitor la articolul tău, aşa i-am scris şi eu lui Tavi Pelin, că în PD-L e o vrăjeală propagandistică vizând imaginea "democraţiei interne". În realitate, Voinescu l-a lăudat pe Prigonius pe blogu-i - cum a şi ţinut, azi, să precizeze, iar Preda, să fim serioşi, când a candidat la europarlamentare, ştia că are să fie coleguţ cu EBA. Deci, să ne lase!

Liviu spunea...

Nu vad rezolvarea problemei democratiei interne de partid prin introducerea de legi sau modificarea celor existente. Sa nu uitam ca la noi problema e de cele mai multe ori nu inexistenta legilor, ci nerespectarea/neaplicarea lor.

In plus, sa nu uitam ca partidele politice sunt in esenta asocieri libere ale cetatenilor - atata vreme cat acestia respecta legile existente, constitutia etc. nu vad cum le poate cineva impune reglementari care sa le afecteze viata interna.

In rest, la PD D-zeu cu mila, nu cred in sinceritatea 'rebelilor' si in dorinta lor de a clarifica lucrurile, dar asta e deja o alta problema.

Brad spunea...

"Vedeti, tovarasi? La noi e dezbatere de idei!"

Mi se pare OK!
De vazut - vedeau, tovarasi erau, dezbatere era, idei existau, poate si-un sprit ...
Istoriceste vorbind, ar fi pacat sa se piarda un pattern atat de reusit !
Cine are nevoie de alta lege clara care sa fie calcata ?!

Jpost.ID spunea...

offtopic.

Un articol nerusinat al lui Andrei Plesu, în Adevarul, aflat in dialog cu un imaginar student blond, care indrazneste sa-l chestioneze asupra remarcii lui Karnoouh (si el blond, la vremea lui) cu privire la intelectualii vînduti din România.

De 20 de ani manelarii lipesc bancnote pe fruntea celor care detin monopolul opiniei avizate, în schimbul unei vorbe seducatoare. O vorba care sa le asigure înca un mandat, în fata celor care asteapta creduli ca lucrurile sa apuce pe calea ce buna. Monopol, fiindca nici întrebari nu mai pot fi puse, darmite sa critici, fara a fi atacat. În opinia lui Plesu tinerii care întreaba sunt creduli, ignari, agresivi si, forte important, nereprezentativi. Reprezentativi, probabil sunt EBA, Honorius alaturi de ciracii lingusitori bine plasati in posturi de consilieri, europarlamentari sau cel putin gazetari cu stat de plata.

Cînd critica vine de afara, mai mare rusinea, autorul criticii e facut român. Dar nu "român" ca Plesu ci român de-ala de-al lui Patapievici. Mare-i dragostea de români în rîndul intelectualilor subtiri. În timp ce intelectualii nostri, de dreapta, cum altfel, patrunsi de-o lene impetuoasa, nobila probabil, stau pe banii sponsorului sau ai platitorilor de taxe, Karnoouh umbla, se documenteaza, scrie si preda la catedra, dar e de stînga, zice Plesu, uite de-aia îi ataca pe Ei.

N-am putut posta pe siturile trustului Adevarul (sic). Profit de blogul tau, Lilick pentru a-mi exprima solidaritatea fata de studentul poate obraznic, dar cu siguranta satul de viclenie.

Teo Negura spunea...

Ei uite, chestia asta e inca o dovada, daca mai era nevoie, a faptului ca libertatea de exprimare, de a avea opinii proprii si de a le afirma e doar o iluzie in randurile portocalii. In frontul ce cuvanta la comanda si la unison, dupa tipicul nazisto-marxist, o limba ascutita sau clevetitoare nu are ce sa caute, si ea va fi curand redusa la tacere, prin orice mijloace specifice... Pe scurt, ca sa citam din marii clasici, "cine nu e cu noi, e impotriva noastra!"

agaX spunea...

"In rest, ce se intampla la PD-L ma duce cu gandul la PCR si la faptul ca Ceausescu il mai punea din cand in cand pe cate un intelectual al partidului (vezi Eugen Barbu - caci trebuia sa fie unul obedient, nu cu adevarat critic) sa aduca cate o critica (constructiva fireste, asa cum e si cea a lui Cristian Preda) ..."

Asta ne ajuta sa intelegem mai bine personalitatea lui Cristian Preda: un "membru" mic care gidilat un pic devine temporar mare. Apoi deserteaza si ... la loc.

Deceneu spunea...

Merci de sustinerea temei.
Democratia incepe si se demonstreaza cu disponibiliatea la dialog.

Si cum spuneam blogul e o forma de vorbarie dezordonata, pe cand forumul este o dezbatere mai bine structurata. :)

Deceneu spunea...

Si ce am scris la Republica "banaiera" este important, pentru clarificarea mecanismului de functionare a puterii.

Lilick Auftakt spunea...

@Roxi

La multi ani!!!! :)

Va multumesc tuturor si La multi ani celor pe care inca nu v-am "vazut" pe anul asta. Mi se pare o tema foarte importanta, ca si cea despre presa. Asa e. Legile nu se respecta. Asta nu stiu deocamdata cum o rezolvam. :(

@Deceneu

Stiu toate subiectele pe care le tratezi si as vrea foarte mult sa le popularizam.

cineva spunea...

@Hendrix,
Imi pare rau pentru doua lucruri:
1. Faptul ca jignesti fara nici un fel de suport. Credeam ca numai cei portocalii sunt in stare sa jigneasca fara argumente, pe sistemul" Buna ziua, iar portocaliul - du-te-n p...a ma-tii".
2. Faptul ca n-am pomenit de Norica Nicolai de la bun inceput asa cum am vrut. O fac acum: niciodata Tariceanu NU a vrut-o pe Nicolai la MJ. Toata tevatura cu CC a fost facuta la presiunile altora si nu din dorinta lui Tariceanu de a o pune ministru. Sa fim seriosi, niciodata n-a suportat-o pe N. Nicolai! Sa ne aducem aminte de reactia lui publica de la congres cand a fost chemata in prezidiu dupa ce a fost aleasa vicepresedinte. I-a taiat macroana scurt si direct.
Cat despre democratia din pdl n-am vrut sa scriu pentru ca am considerat ca nu am despre ce. E doar un simulacru foarte prost si ieftin. Sa nu uitam ca Preda i-a fost consilier lu' baselu'. Eu n-o consider democratizare ci urechiatul lui boc de catre basel. Atat. Mi-as dori, pe viitor, un limbaj mai putin violent, mai putin virulent si mai multe argumente. O seara buna tuturor!

Lilick Auftakt spunea...

@Cineva

Te rog, nu te supara. Eu stiu ca nu trebuia sa te jigneasca. Dar asa e @Hendrix. Se repede si loveste. E mai radical. Eu sunt de acord cu ce ai scris. Tariceanu, nu stiu din ce motive, a cedat. Si nu doar cu Predoiu. Si cu Ciolos, si cu securistul ala de la externe...

cineva spunea...

@Lilick,
Iti multumesc! Conteaza mult pentru mine faptul ca imi dai dreptate. Mi-e ciuda, insa, ca atunci cand il critici pe Tariceanu esti brusc portocaliu si bun de injurat. Eu nu l-am votat pe chior nici macar in 2004 (cand POATE @hendrix a facut-o) cu atat mai putin acum.

Lilick Auftakt spunea...

@Cineva

Da, te cred. E baiat bun @Hendrix dar iute la manie daca miroase ceva... portocaliu. Nu e cazul de data asta. Cred ca o sa revina el. Eu l-am votat pe Basescu in 2004 (pentru a treia oara) si pe Tariceanu nu prea il critic. Dar bineinteles ca noi nu trebuie sa avem apucaturile portocaliilor. Criticati ce liberal vreti pe aici.

transildania spunea...

Nu pot fi de acord cu Liviu si Brad.

@Liviu:
1. spui "In plus, sa nu uitam ca partidele politice sunt in esenta asocieri libere ale cetatenilor - atata vreme cat acestia respecta legile existente, constitutia etc. nu vad cum le poate cineva impune reglementari care sa le afecteze viata interna."

Tocmai, daca democratia interna este ridicata la rang de obligatie constitutionala, si reglementata printr-o lege mai clara, atunci cetatenii din partide care nu ar implementa democratia in partidul ar incalca constitutia si legile.

2. Nu sunt de acord cu argumentul fatalist "nu avem nevoie de legi noi pentru ca problema nu sunt legile ci faptul ca nu se respecta". Daca gandim asa de ce sa nu amnestiem toti puscariasii, si sa inchidem toate tribunalele?

3. Legile pot fi aplicate si respectate. In cazul de fata este extrem de simplu: cine nu respecta legea nu poate participa la alegeri. Punct.

4. In cazul de fata TOCMAI legea actuala este problema. Pentru ca nu contine prevederi care sa oblige partidele sa-si cultive democratia interna. Deci problema nu este nerespectarea legii, cum spui. Voi posta un update despre asta.

Liviu spunea...

@ Lilick

Ca intotdeauna, imi face placere sa fiu contrazis.

Totusi, sunt foarte sceptic fata de ideea ca partidele se pot 'reforma' (a ajuns sa-mi fie sila de vorba asta, dar in fine) prin prevederi legale.

Putem noi sa dam legi cat cuprinde, de dimineata pana seara, dar atata vreme cat in partide nu exista un efort intern sincer de democratizare prevederile legale vor fi ocolite cu gratie.

Cred cu naivitate ca solutia se afla in societatea civila. Naivitatea provine din faptul ca, cel putin in situatia de azi, zisa societate civila a atrofiata, inregimentata politic sau cointeresata in mentinerea starii de lucruri prin sistemul de sinecuri intretinut de putere.

O societate civila autentica, puternica si independenta de interese politice reprezinta cel mai puternic motor de democratizare a vietii partidelor.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Cred ca ii raspunzi lui Transildania. :)

Deceneu spunea...

@Liviu - daca iti place te contrazic.

Am comentat pe alt blog urmatoarele:

Corea de nord si de sud, Vietnamul de nord si de sud, Germania de vest si de est, sunt demonstratii ca acelasi popor guvernat de alte relatii adopta comportamentul imprimat de putere.

Mai vreti si alt exemplu?
Un roman plecat intr-o tara democrata se coporta cum ii dicteaza legislatia si autoritatile, si un occidental venit in Romania se comporta ca un roman veritabil.

Concluzia viata unei natiuni depinde de calitatea legislatiei, si a procedurilor care fac institutile functionale.

Oficiali occidentali declarau ca avem legi bune dar nu sunt aplicate.
Noi avem institutii democratice, dar ele nu functioneaza, pentru ca nu au fost dotate cu proceduri care sa-i motiveze pe functionari sa-si faca treaba.
Daca functionarii sunt motivati, stimulati, promovati dupa valoare, activitatea lor monitorizata si derapajele sanctionate, ii obliga pe oamenii se comporta in consecinta.

Reforma statului tine de managemtul institutional, nu de schimbarea Constitutie, a Parlamentului sau a legii electorale.
Procesul de reforma ar trebui sa porneasca de la reforma partidelor politice, pentru ca ele nu performeaza si efectul ar fi in cascada.

In concluzie legile pot imprima o conduita cetatenilor, si motivarea functionarilor se face prin lege.
In cazul partidelor poate fi impusa prin lege o stacheta minima a calitatii.