22 ian. 2010

Gordon Brown si Obama cu violet


Adriana Dutulescu remarca, pe blog, ca Obama a purtat o cravata violet in campania electorala. Adevarul e ca a fost o intreaga dezbatere pe internet si in presa clasica, la americani, atunci cand politicienii barbati (americani sau nu) au inceput sa poarte aceasta culoare.

Primul se pare ca a fost Gordon Brown in Marea Britanie. In "The Guardian", pe 8 decembrie 2008, Zoe Williams se intreba cum a ajuns violetul o noua culoare politica. Cititi AICI. Nu este, asadar, o fita romaneasca. Numai ca la noi moda a venit putin mai tarziu. Am vazut dezbateri pe internet in care politicieni englezi sau americani erau acuzati ca sunt homosexuali.

Eu am mai scris: e vorba in primul rand de moda. Dar pentru ca aceasta culoare e asociata cu puterea, e "culoarea puterii", a regilor (oamenii de rand nu aveau voie sa o poarte si, oricum, se obtinea prin procedee si din substante extrem de scumpe), se nasc de aici tot felul de suspiciuni. "Oare politicianul care poarta aceasta culoare vrea mai multa putere? Oare ce vrea sa spuna cu asta?" Poate da, poate nu. Poate o poarta intamplator, pentru ca nu stie ce simbolizeaza, si a vazut si el ca e la moda.

E adevarat, personaje ca Obama sau Gordon Brown nu se imbraca chiar singuri. Li se recoamanda ce culori si ce haine sa poarte intr-un anumit context. Nu stim daca li s-a recomandat special sa poarte violetul, cum nu stim nici la Traian Basescu, si la oamenii lui, de ce au purtat aceasta culoare doar in campanie. Si de aceea totul pare ca pluteste intr-o aura de mister...

Insa "vraciul" Aliodor nu e un mister, iar Traian Basescu trebuie sa explice public de ce l-a carat pe la toate intalnirile, in campanie. Si daca l-a platit din bani publici. Pana nu izbucneste in presa straina un scandal, mai mare, si pe acest subiect. Ludovic Orban are perfecta dreptate.

7 comentarii:

Anonim spunea...

O sa-i foloseasca tare mult lui Gordon Brown flacara violet. Se pregateste de cea mai mare infrangere laburista din 1979 incoace.
Si, nu stiu de ce, cred ca si lui Obama o sa-i foloseasca tot cam asa.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai Voicu

Pai sper ca si lui Basescu la fel sa-i foloseasca violetul. :)

Shadow spunea...

@Mihai

Din pacate Brown plateste oalele sparte de blair. Ca asa este in tenis.

Cu obama e drept insa vazand "non - combatul" de la locul in Congres lasat de "ted" tare am impresia ca Obama nici ca ar mai vrea sa faca asa zisele "reforme sociale".

@Lilick

Se poate sa sustii ce a spus Orban? Pai s-a "oparit" piticul morar ca cica "echivalent" ar trebui sa explice Crin de ce se afisa cu Geoana. Ce sa-i faci daca "explicatiile" nu ajung acolo la tara si le trebuie si niscaiva "scheme".

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Crezi ca eu citesc pitici? :)) Eu scrisesm pe blogul violet asta, dinainte. :))
Citesc un singur blog portocaliu: Preda. Restul nu au nicio importanta. :D

Anonim spunea...

Lilik, basescul n-a raspuns nici la povestea cu frate-sau nici la povestea cu fiica sa asa cum nu va raspunde nici la celelalte intrebari incomode ce le va primi de astazi inainte.
Traim, cu totii, in prima luna a primului an din urmatorul "cincinal" prezidential si daca nu se intampla nimic cu adevarat important "omul nostru" va ramane bine mersi in scaun pana la sfarsitul acestui interval in vreme ce "serviciile" precum si intreaga administratie "vor face totul" pentru ca interesele prezidentiale sa nu fie grav afectate.

Lilick Auftakt spunea...

@Vlad Rosca

Exact! Si nimeni nu zice nimic. Se multumesc multi sa ironizeze una-alta si atat. Stiu ca sunt o groaza de intrebari la care nu raspunde. Pentru ca nu are ce. Iar pentru toate intrebarile la care nu raspunde trebuie sa-l consideram vinovat. A, stiu, divizia de zvonuri si bancuri a securistilor lui se pricepe de minune sa minimizeze orice problema. Iar nesimtitul isi imagineaza ca domneste peste mosia lu' ma-sa.

Marius Ola spunea...

Şi eu care credeam că violetul reprezintă culoare curvelor.
Parcă era un banc ceva de genul... cu rochia de mireasă a unui blonde, pe carea aceasta o solicitase să fie mov, iar croitorul, mai pudic din fire, îi spusese că nu se prea poate, că e vorba despre o instituţie sacră, cea a căsătoriei, iar movul nu se cade. La insistenţele blondei, croitorul răbufni:
- Doamnă, nu se poate, mov-ul este culoarea curvelor!
- Bine, domnule, faceţi-o cu ce culoare doriţi, dar... musai să aibă o dungă mov! – hotărî blonda.
Şi-apoi, de când politicienii sunt nişte mironosiţe?...
:)