29 ian. 2010

Romania, din nou in atentia presei internationale.

"Romania, o tara lider in spionaj" – asa ne numeste astazi presa italiana, mai exact publicatia La Repubblica. Ziarul vorbeste despre forta impresionanta a structurilor informative: "De patru ori structurile de informatii detinute de principalele tari din Europa, 7 departamente de informatii si un serviciu de informare, cu o rata de ofiteri pe cap de locuitor de sase ori mai mare decat a FBI si de cinci ori mai mare decat a MI5-ului britanic.", anunta La Repubblica, care ne priveste ca pe "un caz unic si impresionant".

Publicatia aduce in atentia cititorilor investitia considerabila a guvernului democrat Emil Boc in domeniul serviciilor secrete. Guvernul reduce finantele in mai toate domeniile administratiei publice, sau mareste impozitele, pentru a compensa cresterile bugetare prevazute pentru serviciile secrete, unde investitia anul acesta este masiva. "In unele departamente, de fapt, există crestere a bugetului de pana la 40 la sută", mai scrie La Repubblica, intr-o tara unde, adaug eu, cortina de fier a cazut de 20 de ani. "Este cazul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), un important departament roman de informatii, care, in 2010, va cheltui pana la 52 de milioane de euro", mai scrie publicatia italiana si continua: "Romania a ajuns sa aiba astazi, in democratie, mai multi ofiteri acoperiti decat in timpul dictaturii lui Ceausescu"

Incep sa se prinda si altii ca traim intr-un stat politienesc? Tema aceasta va aprinde un nou scandal international? Tot posibilul.

P.S. - Si o alta stire care vine in completarea celei de mai sus: "Proiectul legii pensiilor nu se atinge de privilegiile foştilor miliţieni şi securişti, care au torturat şi au ucis oameni nevinovaţi." - EVZ

13 comentarii:

Petru Avram spunea...

Am înţeles că unuia care nici nu s-a pus bine pe scaun şi deja îşi trimite slugile să ameninţe directori de televiziuni cerându-le numirea unor agenţi cu pregătire specială să se sacrifice pe altarul presei din poziţia de directori de ştiri, ocupându-se carevasăzică cu politica editorială, nu i se poate arăta obrazul dar ăia din Parlament chiar simt nevoia să fie nesimţiţi în faţa unor articole ca ăsta. Observ că simt această nevoie, probabil pentru a-i confirma elucubraţiile aceluiaşi nenorocit şi ale gânditor-proslăvitorilor lui în sandale şi/sau ale unor intelectuali uşor agramaţi şi profund amorali şi/sau un magistrat scos pe bandă de producţia republicii socialiste multilateral dezvoltate toţi mari reformatori care vor să-i "reducă" că-s, zice-se, ineficienţi. E plină ţara agenţi (cu doi "i" pentru cotoi) 007 Laura, lucrând sub acoperire chiar la vedere, şi anume în presă, să ne apere de anchete de presă şi dezvăluiri, pentru că în lupta dintre presă şi demo(no)craţie câştigă cine trebuie. Foarte tristă privelişte. Profund de tristă.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Avram

Foarte bine si exact zici. Iar in timpul asta, din ce in ce mai multe cartiere ale Bucurestiului stau nopti fara curent sau caldura. Cat despre nenorocitii despre care vorbesti... au asigurat scuipatul nostru, ca odinioara Adrian Paunescu. Sper sa nu se indoiasca ca va veni momentul sa il aplicam ca pe o stampila pe obrazul lor. Ii sfatuiesc sa nu se indoiasca fiindca momentul se apropie.

Matilda spunea...

Oare răbdarea noastră n-are limite ? Oamenii politici, atîţia cîţi mai sunt corecţi, societatea civilă, presa cu adevărat independentă, nimeni nu ia atitudine ?

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Sunt putine voci. Andrei Badin a scris pe tema asta de mai multe ori, dar acum nu mai are blog. A facut-o si Mihai Voicu. Asta e tot ce stiu eu.

Liviu spunea...

Tema supradimensionarii serviciilor secrete si a imenselor cheltuieli care se fac cu ele e una foarte generoasa si din pacate neluata prea mult in seama.

Ma gandesc ca ar fi un subiect foarte bun pentru opozitie. De PSD nu-mi pasa prea mult, dar macar PNL ar putea contraataca eficient pe tema asta, evident daca ar dori si daca ar avea inteligenta s-o faca eficient.

Deceneu spunea...

Am scris si eu cu mult timp in urma despre subiectul servicii secrete
Problema e mult mai grava decat numarul.
- Grav e faptul ca nu exista o legislatie care sa stabileasca ce-i legal si ilegal. Ordinul pentru ei este legal.
- E grav ca nu exista un control financiar,
- Au voie sa desfasoare activitati economice, ceea ce face sa fie partial independenti fata de buget si fac concurenta neloiala comercaintilor prin contracte "aranjate" si acces la informatii care nu sunt publice.

Sistemul servicilor secrete este stat in stat, sufoca economicul si controleaza politicul si puterea.

Prvatizarile frauduloase s-au facut cu complicitatea lor, sau chiar oameni de la varful servicilor au beneficiat de privatizari.
De ce nu exista nici o condamnare pentru privatizari ilegale.
Toate privatizarile au fost facute in scopul de a intra in posesia imobiliarelor, a terenurilor.
Asa se explica falimentul societatilor comerciale.

william spunea...

lilik..nu cred ca ar trebui sa ne facem probleme pentru democratie... e bine aparata! (-

Antiignorantu spunea...

Omul.sfinteste.locul-Politicieni.teroristi.intretin.Iadul.in.Ro In.Ro.sunt.prea.promovati.toti.spagarii.si.Vanzatorii.de.TARA *** Cam 80 % din locurile frecventate de oameni ca Banicioiu Mircea Cosea Geoana Hrebenciuc Nastase Udrea Mitrea Videanu Berceanu Iliescu Becali Tariceanu Orban Antonescu Severin Tiriac Vanghelie si altii ASEMENEA lor, vor fi afectate de Calamitati naturale puternice sau de alte fenomene foarte Neplacute cu grave Consecinte ptr. Romani !

Anonim spunea...

Suntem un caz unic. Impresionant ??? Nu văd de ce.

Apropos, blogul lui Bădin ???
Nu mai am acces la el cam de-o săptămână ?!?

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

Pai... nu vei mai avea acces nici de-acum incolo. Inchis definitiv.

Baricada spunea...

Mi-ar trebui un mail de la tine, pentru a-ti trimite un articol din presa americana referitor la infrangerea liliachie a lui Geoana

Lilick Auftakt spunea...

@Baricada

Te rog, lasa aici link-ul. Sa vada articolul si altii.

Claudia Muresan spunea...

Desi mai tirziu, scriu si eu doua rinduri. e un subiect grav, poate una din cele mai grave probleme ale sistemului democratic in Romania, impreuna cu controlarea prin dosare a Curtii COnstitutionale. Problema e ca aici nu exista vointa politica din partea niciunei fortze politice. Altfel faceau ceva, macar anul trecut cind aveau 65% in parlament. Nu se poate ca oamenii sa sustina din taxele lor atitia paraziti. pentru ca asta sunt - paraziti care nu numai consuma resurse, dar si intoxica viata democratica. E grav, dar daca poporul suporta sa stea cu roi de purici in blana si nici macar nu da sa se scarpine, asta cum se cheama? Nesimtire se cheama. asta este...