27 ian. 2010

Traian Basescu si acolitii continua sa actioneze in stil securist si mafiot

Demonstram zilele trecute ca puterea portocalie actioneaza in stil securist si mafiot. Va rog sa recititi AICI. Dupa CNSAS, a venit si randul IICCR-ului. Cititi comunicatul de mai jos, apoi va rog sa cititi la Bogdan Apostolescu scrisoarea trimisa de echipa IICCR lui Emil Boc pentru sustinerea lui Marius Oprea.

"Sindicatul IICCR se arată îngrijorat de informaţiile apărute în presa privind imixtiunea factorilor politici în activitatea Institutului.

Sindicatul IICCR se arată profund îngrijorat de informaţiile vehiculate în presă privind imixtiunea factorilor politici în activitatea Institutului, în numirea președintelui și dezaprobă ferm orice încercare de anexare a acestei instituții.

În presa de astăzi au apărut informații cu privire la presiunile care se fac de către anumite cercuri politice pentru schimbarea cadrului instituțional al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Credem că investigarea științifică a crimelor comunismului și sesizarea organelor de cercetare penală nu trebuie să se întâmple odată la 4 ani. Activitatea de cercetare și investigare în acest domeniu presupune cooperarea și colaborarea cu instituțiile statului, dar acest lucru nu se poate realiza fără independență operațională, sprijinul societății românești și păstrarea unei conduite apolitice.
În decembrie 2009, Guvernul României a luat decizia comasării a două institute de cercetare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România și Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc. Am constatat că, pe lângă aspectele pozitive (sporirea atribuțiilor, unificarea eforturilor pentru cercetare și investigare etc.) ale noului cadru legislativ de organizare și funcționare a noii instituții create (IICCMER), și importante modificări menite să ne îngrijoreze. Din păcate, activitatea IICCMER a fost blocată pentru mai bine de o lună, fiind afectată activitatea operațională. Cea mai importantă modificare este însă anexarea Consiliului Institutului președintelui instituției, fără ca acest lucru să fie în beneficiul instituției. Figuri proeminente (Doina Cornea, Radu Filipescu, Petre Mihai Băcanu, Marius Oprea, Dennis Deletant ș.a) ale societății civile, care s-au remarcat prin rezistența împotriva regimului totalitar comunist, au fost practic înlăturate prin desființarea vechiului Consiliu. Mai mult, în vechea formă de organizare a Institutului, președintele era ales dintre membrii Consiliului și prezenta rapoartele activității în fața Consiliului. În noua formă, Consiliul nu mai are practic niciun atribut, iar președintele nu mai este numit dintre membrii acestuia.
Activitatea IICCR din ultimii 5 ani a dovedit că formula unui Consiliu format din personalități ale societății civile reprezintă o garanție pentru neanexarea politică. Pe înţelesul tuturor, nu vrem ca la IICCMER să fie numite sau angajate de acum înainte, pe criterii politice, „persoane de încredere”. Tot în ultimii 5 ani, activitatea IICCR nu a fost politizată, recrutarea personalului s-a făcut pe baze exclusiv profesionale, şi nu este întâmplător că majoritatea tinerilor care au fost angajaţi la Institut au publicat numeroase studii și cercetări recunoscute în domeniu. Un alt aspect deloc de neglijat în aceşti ani au fost programele cu finanțare externă derulate de Institut si apreciate de numeroase instituții și organizații internaționale. Câtă credibilitate ar mai avea o instituție în care numirile sau angajările se fac pe criterii politice, iar activitatea ar fi pusă în slujba unor persoane politice sau a unor partide?
Avînd în vedere punctele prezentate mai sus, sindicatul IICCR face apel la echilibru instituțional, continuitate și responsabilitate din partea decidenților politici. În același timp, avertizăm că nu vom rămâne impasibili la tensionarea climatului de lucru al Institutului sau la afectarea activității de investigare și cercetare.
SINDICATUL INSTITUTUL DE INVESTIGARE
A CRIMELOR COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA"

6 comentarii:

Radu Portocala spunea...

...Si e aproape sigur ca sefia celor doua institute comasate ii va fi propusa lui Tismaneanu. Care va aduce dupa sine citeva lichele de prima mina.

Lilick Auftakt spunea...

Normal, domnule Portocala. Pentru ca, dupa cum observam, lichelele nu reactioneaza deloc in cazul acestui comunicat. Chiar nu vede o tara intreaga cum securistii astia de rit nou actioneaza in gasca, se proptesc unul pe altul, se lauda si isi dau burse unul altuia? Apare si in comunicatul IICCR referirea la „persoane de încredere”. Cred ca e o referire cat se poate de clara la anumite persoane din cercul lui Traian Basescu.

Ce face opozitia? PNL trebuie neaparat sa reactioneze.

Liviu spunea...

Eu ma si miram ca mai exista institutii in care sa nu fie pusi la varf oamenii PDL (ma rog, cu exceptia catorva sinecuri de circumstanta pentru UDMR).

Cat despre reactia opozitiei sau a societatii civile... ma faceti sa zambesc, nu reactioneaza ei la altele mai gogonate. Ca sa nu mai spun ca in cazul de fata va fi uns un ayatolah al luptei basesciene impotriva comunismului :)

GS spunea...

Lilick, in fruntea unuia dintre ele, nu era director domnul Dinu Zamfirescu?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

:)

@GS

Dinu Zamfirescu era la Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc

Brad spunea...

Cam tarziu, dar am reusit sa postez cate ceva !
Click-dreapta - Save Picture As Gif...
Atentie, Blogspotul nu permite redare animatiei, asa ca imaginile trebuiesc download-ate mai intai...