27 ian. 2010

Un exemplu pentru Catalin Avramescu: Nauru


Va rog sa cititi acest articol din Bursa, semnat de Catalin Avramescu. Incepe asa... Citez: "Zilele trecute am fost la o dezbatere politică unde un coleg (profesor la Universitate, însă mai aproape de partidele politice decât subsemnatul) îmi reproşa, amical, stranietatea modelelor pe care le propun. "Texas, Islanda şi Noua Zeelandă!" - a exclamat exasperat respectivul. "Ce relevanţă au acestea?". La care am adăugat: "Ai uitat de Costa Rica"..."

Cititi apoi si comentariile de bun-simt din subsolul articolului. Nu am comentat acolo, ca nu are rost, insa m-am hotarat sa gasesc un exemplu de stat cu Parlament Unicameral pe placul domnului Avramescu. Exceptia exceptiei! Bizareria bizareriei! Stranietatea stranietatii! Conform teoriei avramesciene, daca se potriveste la ei, de ce sa nu se potriveasca si la noi?

Si iata exemplul gasit, pe care i-l imprumut cu generozitate domnului consilier prezidential, in timpul liber "canibal": Nauru. "Nauru, oficial Republica Nauru, este o ţară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud. Cel mai apropiat vecin este Insula Banaba din Republica Kiribati, 300 km spre est. Nauru este cea mai mică ţară insulară din lume, având o suprafaţă de doar 21 km², cea mai mică republică independentă şi singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial. Nauru este o republică parlamentară. Preşedintele este în acelaşi timp şeful statului şi şeful guvernului. Cei 18 (nota: optsprezece!) membri ai parlamentului unicameral sunt aleşi pentru mandate de trei ani. Parlamentul alege preşedintele ţării dintre membrii săi, iar apoi acesta numeşte un cabinet de cinci-şase componenţi. Nauru nu are o structură formală pentru partidele politice; candidaţii sunt în mod obişnuit independenţi. 15 dintre cei 18 membri ai actualului parlament sunt independenţi, iar alianţele în cadrul guvernului sunt adesea constituite pe baza unor legături de familie extinse"

Ei, vedeti? Unicameral, 18 parlamentari, Presedintele e si seful guvernului, aliantele se fac prin legaturi de familie extinse, partide nu exista (exact asa cum sustine "maestrul" ca ar fi bine sa fie si la noi). Ce mai vreti? Nu am gasit exemplul si modelul perfect pentru Romania? :))

24 de comentarii:

Marius Ola spunea...

Că doar oameni sunem, canibali mâncăm:)

Marius Ola spunea...

Oh, uitai să remarc cât de bine s-a reîncarnat Narcis:)

barack spunea...

Nu mai exista canibali,pe ultimul l-a mancat Catalin Avramescu ! :))

codeus spunea...

oau vreau si eu in Nauru, lume putina sanse mai mari de promovare :)unde mai pui ca e insula ,o sa fiu langa mare/ocean

iceman spunea...

Pai tot ne pun institutele internationale de statistica alaturi de Kenya si Zimbabwe. Ce rau ar face o comparatie cu o insula de care eu, pina azi, n-am auzit?
A fost o "Sinteza zilei" pina in campania electorala unde fuse invitat si individul asta. Si la emisiunea in cauza manca acelasi rahat despre parlament unicameral.
Acest omulet cu mintea intoxicata de vinurile de Tohani, ca tot se vorbea pe acolo de Mizil (avand origini in zona stiu va vinurile respective nu sunt destinate celor slabi cu ficatul si cu mintea) nu face altceva decat sa linga cizmele stapanului iar intelectul nu prea-l ajuta sa-si indeplineasca misiunea.

Lilick Auftakt spunea...

Mie acum imi e tare teama pentru soarta lui Avramescu. Mi-e sa nu-l concedieze Basescu ca nu a gasit el primul exemplul asta. Ce bun ar fi fost pentru referendum. :)))))

iceman spunea...

@lilick. Unde mai gaseste Base unul ca el? Eu n-am reusit sa fac nici un caine dresat sa-mi asculte comenzile asa cum face omuletul asta.

[D][S][N] spunea...

Lasa-l in pace ca nu merita! E irecuperabil... Cand l-am vazut cum facea atunci la Gadea, am ramas fara cuvinte.

william spunea...

Ha ha Ha... Nu-i da idei canibalului, ca poate ne procopsim cu o noua reforma...

Florin Matei spunea...

Cătălin Avramescu, acest exaltat iubitor de sine, narcisistul nr.1 din anturajul lui Băsescu, spune lucruri mai trăsnite decât copiii de la emisiunea lui Virgil Ianţu. Mâncătorului de parlamentari (care - nu-i aşa? - oameni sunt şi ei) i s-ar potrivi un meniu a la Malawi (de pildă), cu ciorbă de buză de negru, frunte cu usturoi, degete la kuktă, genunchi la tavă, furuncul însiropat, buci cu finetti şi, desigur, testicola cu paiul. Ca să vadă şi 'mnealui cu ce delicatese se înfruptă unii...

Lucia Verona spunea...

18 parlamentari, ce vis! Şi încă pe bază de familie extinsă! Da, da, este cel mai potrivit model :))

Anonim spunea...

La noi pedistii sunt independenti, echilibrati, echidistanti, tehnocrati si au ca doctrina interesul national. E perfect !

Marius Ola spunea...

Lilick,
Clar, ar putea să ia măsuri, să-l concedieze pe primadon:)

Marius Ola spunea...

PS: Şi-apoi, noi de cine mai râdem...

Teo Negura spunea...

Si uite ca mauru' si-a facut datoria, debitand inca o tampenie. Ca sugestie pentru nenea asta, intr-o republica din asta bananiera se organizau sedinte de guvern sub apa, pentru promovarea scufundarilor. Cum sefului pe linie directa tot ii place sa arunce la apa orisice, poate n-ar fi o idee mult prea rea ca s-o urmeze, uitand, sub apasarea atator griji, ca sa mai iasa la lumina.

atreides spunea...

Oare cu ce se hranesc locuitorii din insula asta? Nu cumva cu...ce cred eu? Daca este asa, atunci propun ca d-lui Avramescu sa i se acorde, de catre ICR, o bursa de documentare in insula asta, in vederea elaborarii unei lucrari de importanta planetara cu titlul ''Unicameralismul la popoarele canibale''. Aceasta lucrare va fi desigur publicata, ca si precedenta, de catre Princeton University Press cu finantare de la ICR. Prietenii stiu de ce :)

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

"Excrementele de pasari reprezinta principalul export al statului Nauru." Atunci cand nu se hranesc cu fructe sau produsul pentru export, se hranesc si cu... ce banuiesti tu. OK, o bursa acolo pentru Avramescu ar fi de bun-augur. :))

gugu spunea...

Acuma stiti voi prin ce-i celebru acest stat? Prin exportul de fosfati, adica ingrasaminte naturale. Si de unde vin fosfatii? Din gainat!

Ei bine, principala bogatie a tarii (cred ca si unica) sunt depozitele de Guano, adica gainat de pasare depus de-a lungul timpului pe insula.

Pe scurt, Nauru e o insula de gainat, un stat de rahat, o democratie de buda! Da, e bun exemplul. Trebuie ca Avramescu o sa fie incantat, lui ii plac toate cacaturile!

Mai multe detalii despre Nauru si fosfatii sai gasiti aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nauru

P.S. Au si o companie intitulata "Nauru Phosphate Corporation", si chiar si un fond de investitii intitulat "Nauru Phosphate Royalties Trust". De unde deducem ca sunt un exemplu de urmat pentru Avramescu si admiratorii sai. Daca Prigoana scoate bani din gunoaie, "democratii" astia din Nauru s-au dovedit capabili sa scoata bani chiar din rahat! Deci se poate!

gugu spunea...

Am uitat sa mentionez ca in Nauru nimeni nu plateste taxe, somajul atinge o cota de 90%, iar, dintre cei care au un job, circa 95% lucreaza la stat. Misto! Sigur o sa-i placa lui Avramescu, el ar avea un job (consilier prezidential, desigur!), ar lucra la stat si n-ar plati taxe!

Liviu spunea...

Uneori ma intreb care e adevaratul mecanism: Basescu preia ideile excentrice servite de acesti indivizi si le dezvolta in interes politic propriu sau 'intelectualii' portocalii sunt cei care ii sugereaza, servil, teme exotice care vin in intampinarea impulsurilor autoritare ale lui Orange Voda?

Vania spunea...

La 23.02 dau drumul materialului pentru No băsescu Day...

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu

Tari informatiile. :))

@Liviu

Cred ca e vorba de complementaritate. :))

@Vania

S-a facut!

diana spunea...

Pentru cel care a postat acest articol... inainte de a expune anumite afirmatii/opinii ar necesita si o argumentare a acestora!
E adevarat, Nauru, cel mai mic stat insular are Parlmanent unicameral, da, presedintele e si seful guvernului, dar, draga autorule, Nauru are o populatie de 9.200 de locuitori!! 9.200...de aceea 18 scaune in Parlament!!!

Lilick Auftakt spunea...

@Diana si care e problema ca sunt 9200 si 18 scaune de parlamentari? Foarte bine. Am scris eu undeva ca e vreo problema cu asta? Am scris ca majoritatea au legaturi de familie, e altceva.