26 ian. 2010

Votul prin corespondenta, electronic si anticipat.

Din nou Traian Basescu si alti politicieni, pedelisti sau nu, propun ceva, dar nu fac nicio minima informare pe subiect. De data asta e vorba de modalitati speciale de vot: anticipat, prin corespondenta si electronic. Ataca Cristian Preda subiectul AICI, dar doar pomeneste aceste modalitati de vot si spune ca sustine ca trebuie introduse.

In pur stil basescian, europarlamentarul nu propune o dezbatere, nu prezinta aceste tipuri de vot implementate prin alte tari, nu spune ca, de exemplu, in cazul votului electronic exista doua metode: cel online/sau "de la distanta" (practicat momentan doar in Estonia) si votul electronic din sectii de vot speciale, practicat si in alte tari ale lumii, insa care a starnit nenumarate contestatii in tari mult mai evoluate din punct de vedere democratic decat noi. Un exemplu.

Pe blogul Transildania, autorul incearca sa explice ce inseamna fiecare din aceste tipuri de vot AICI si AICI. In plus, va recomand sa cititi si acest articol. Iar pe acest blog gasiti cateva link-uri, chiar si catre clipuri YouTube, care demonstreaza nesiguranta votului electronic.

Va propun asadar o dezbatere cu argumente pro sau impotriva acestor modalitati de vot. Specific ca legea initiata acum cativa ani de Daniel Buda, in legatura cu votul prin corespondenta, nu se refera decat la diaspora. La diaspora se refera si Traian Basescu. Iata stirea: “În timpul întâlnirii cu toţi ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, Traian Băsescu le-a promis românilor din diaspora că în următorii cinci ani de Cotroceni va milita pentru introducerea votului prin corespondenţă şi înfiinţarea unui call-center pentru aceştia.“ Mai nou si Ludovic Orban se agita pe acest subiect, dar vorbeste tot despre un proiect care vizeaza doar diaspora.

Citez de pe Transildania referitor doar la votul prin corespondenta: "3.1 Una dintre preconditiile absolut necesare (dar nu suficiente) ca votul prin corespondenta sa poata fi pus pe picioare este o evidenta corecta si la zi (adica actualizata corect zilnic) a domiciliului populatiei si, separat, al alegatorilor. Daca ar fi de urmat modelul german, toti alegatorii ar trebui sa primeasca o instiintare prin posta cu cel putin trei saptamani inaintea alegerilor. Care in acelasi timp contine si un formular prin care alegatorul poate cere trimiterea buletinului de vot prin posta, pentru a efectua votul prin corespondenta. Radierea de pe listele de alegator a celor care au cerut votul prin corespondenta trebuie asigurata.

Alternativ, cererea pentru votul prin corespondenta ar putea fi facuta personal la primarie, consulat, ambasada. Si atunci conditiile mentionate mai sus raman valabile.
3.2 Din punct de vedere teoretic votul prin corespondenta deschide si el noi posibilitati de fraudare. Motivele, intre altele:
- Posibilitatea ca alegatorul prin corespondenta sa vanda buletinul de vot in alb altcuiva, sau sa-l completeze in prezenta cumparatorului de voturi.
- Posibilitatea furtului buletinelor de vot prin corespondenta inainte de a fi completate.
- Posibilitatea ca bultetine de vot completate sa fie interceptate, modificate, distruse sau sa nu ajunga la sectia de vot inainte de inchiderea urnelor.
3.3 In practica, doar in Marea Britanie au avut loc repetate fraude electorale cu votul prin corespondenta, atat la alegeri la nivel national cat si local. Cateva exemple: aici, aici, aici si aici. Daca chiar si in Marea Britanie au fost posibile asemenea infractiuni repetate, atunci in Romania... ar fi nevoie de o extrema precautie."

29 de comentarii:

iceman spunea...

Pai oamenii trebuie sa se puna la adapost de eventuale acuzatii de frauda, nu? Si cum ar fi mai simplu sa faca asta decat implementand un sistem care sa ascunda orice dovada a actiunii lor? Si unde poate fi implementat mai bine decat in locul de unde au venit voturile decisive?

Anca spunea...

Daca cel putin in prima faza votul prin corespondenta se introduce doar pentru diaspora, metodele de securizare pe care ni le-am permite pentru un numar relativ mic de votanti ar fi calitativ superioare fatza de cazul in care ne aruncam intr-o poveste care, desi perfect normala in alte parti, pe noi are sanse sa ne depaseasca. Best strategy for us seems to be trial and error. Test and extend when it finally works. :) Orisicum, cu cat se dezbate public mai mult, cu atat sunt sanse mai mari sa se acumuleze idei bune si sa se descopere erorile inainte de a face orice miscare. Doar ca la momentul asta presa e putin acaparata de PSD si la coada stau subiecte despre varza concedierilor in masa and more to come. E putin dificil sa impui un subiect in forma "Forget about the no-job bit, let's focus on THIS for a while." :)) Pe de alta parte, e un subiect care trebuie dezbatut acum, pana sunt proaspeti aburii alegerilor. E cumva un caz de echidistanta intre ciocan si nicovala. We'll see where it goes.

Lilick Auftakt spunea...

@Iceman

Liberalii spun ca au un proiect de lege privind votul prin corespondenta. Poate ca, pe o problema atat de sensibila cum e votul, ar fi bine ca ei sa propuna o dezbatere publica pe marginea acestui tip de vot. Ce Dumnezeu? Iar nu ne invatam minte si le lasam lui Basescu si PD-L-ului toate caile sa-si faca propaganda si manipularile obisnuite?

@Anca

Pai pe subiectul asta, cu PSD, pana pe 20 februarie o sa se tot vorbeasca. Eu m-am saturat deja. Toti isi dau cu parerea. Inclusiv cei care nu voteaza PSD. Nu zic, poti avea o opinie, dar doar atat. Sa-si faca schimbarile asa cum considera, nu in aplauzele adversarilor, ca asta ii va face tot mai slabi. In rest... sanatate. Nu suntem obligati ca non-stop, pe toate televiziunile, sa auzim doar de PSD. Si in timpul asta, Basescu si ai lui sa pregateasca tot felul de viitoare fraude.

Anca spunea...

In afara de faptul ca e perfect corect ce spui, fixatia televiziunilor va ramane EXACT asta, fara sa ne-ntrebe nimeni daca nu cumva ne-am saturat de PSD. :)

Hendrix spunea...

Este evident de ce pedeleprele ar dori un vot prin corespondenta pentru cei din diaspora: culegerea voturilor ,,capsunarilor''! Adica a celor spalati pe creier, care nu inteleg mai nimic, care pot fi manipulati mult mai usor. Si, nu in ultimul rand, sa culeaga voturile celor care cred ca pedeleprele s-ar confrunta cu ,,comunistii'' lui ilici, ca pe 6 decembrie.
Si eu sunt destul de circumspect privind FRAUDA atat prin votul prin corespondenta cat si cel electronic. La cat de hotzi sunt pedeleprele n-am nicio indoiala ca asa se va intampla.
Eu as avea o alta idee, practicata in unele tari democratice: INSCRIEREA PE LISTELE DE VOT. Pot sa voteze doar cei care in prealabil se inscriu pe listele de vot, cu ceva timp inaintea alegerilor. Avantaje? Nu vor mai vota mortii, persoanele care de mult nu mai stau acolo unde au domiciliul, cele plecate demult in strainatate, adica toti cei in numele carora se voteaza la greu. Si inca ceva: vor vota doar cei care stiu ce vor, care nu-si vor tranzactiona votul in ziua alegerilor. Sunt convins ca astfel marja de hotzie va fi mult diminuata. Pe cine ar avantaja? Pe cei care nu fura, adica pe liberali si maghiari. Pe cine nu ar avantaja? Pe ceilalti, adica fostii fesenisti.

[D][S][N] spunea...

Eu zic sa instauram votul prin puterea mintii si sa-l punem pe Aliodor sef la BEC !
Se simplifica procedura electorala si se fac economii semnficative la buget !... ;)

Marius Ola spunea...

La noi nu cred că e nevoie de vot electronic, se pot fura şi astea convenţionale. Cu sau fără flacără violetă:)

Matilda spunea...

Foarte bună propunerea ! Aşa vom şti cu siguranţă de unde "provin" circa 70.000 de voturi. Şi cum la alegerile viitoare PDL va avea nevoie de o diferenţă mult mai mare, cinstiţii portocalii se pregătesc de pe-acum... Doar nu-i deranjează nimeni, nu-i aşa ?

Vania spunea...

Vot electronic! Aşa, fără Referendum?...

Mai bine doi spunea...

Buna ziua. Va rog sa postati o adresa de e-mail la care va pot contacta. Multumesc!

Mircea spunea...

Va mai amintiti de Adrian Cioroianu, fost ministru de externe in perioada aprilie 2007-aprilie 2008?. Ei bine, la cererea romanilor din strainatate, domnia sa a introdus, inca din toamna anului 2007, un proiect de lege privind votul prin corespondenta. Il gasiti "uitat" pe site-ul: http://www.mae.ro/poze_editare/TL_2007_DRRP.pdf

Lilick Auftakt spunea...

Buna @Madi

Eu nu obisnuiesc sa postez adrese de e-mail. Daca vrei, posteaza tu o adresa de e-mail, si te voi contacta eu.

Liviu spunea...

Tema foarte vasta si sensibila. Exista doua pericole principale. In primul rand, votul prin corespondenta se poate transforma intr-o tipica forma fara fond pe care heirupismul portocaliu traditional o s-o exploateze cum stie el mai bine. In al doilea rand, chiar facut legiferat cu buna credinta, votul prin corespondenta se poate doveni o mare vulnerabilitate in absenta incapacitatii noastre endemice de a pregati si gestiona infrastructura necesara.

PS Pana una, alta, ce se mai aude cu cazurile de vot multiplu din vara trecuta? Si care e stadiul investigatiilor privind neregulile de la prezidentiale?

Lilick Auftakt spunea...

@Mircea

Multumesc mult. Nu stiam de proiectul asta. O sa il citesc. Dar cu atat mai mult imi dau seama ca trebuie o dezbatere si lumea trebuie informata.

Lucia Verona spunea...

În loc de vot electronic sau prin corepondenţă, n-ar fi mai simplu să se legifereze votul cu autobuzul?

[D][S][N] spunea...

Raman la parerea ca votul telepatic reprezinta solutia care tebuie implementata..., se muleaza perfect pe situatia din tara si pe caracterul oamenilor.

Lilick Auftakt spunea...

Of, daca am incerca sa nu mai fim atat de superficiali, ce bine ar fi. :)

Anonim spunea...

Nu ţi se pare că ne pierdem prea mult timp cu elucubraţiile d-lui Preda?

Lilick Auftakt spunea...

@About food & Bizarre

A, nu, deloc. El, dupa cum stim, tot ce spune citeste de pe biletelul strecurat in buzunar de Traian Basescu. Mi se pare chiar foarte important sa il urmarim pe Preda.

[D][S][N] spunea...

Pai nu sunt remunerat ca sa fiu mai putin superficial in comentarii, dar am sa incerc sa ma autocenzurez de-acum, cand nu simt nevoia unui comentariu serios. :)

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

:)) M-ai zapacit. :))

Deceneu spunea...

- Votul trebuie sa fie secret, iar votul prin corespondenta sau electronic, nu respecta cerinta confidentialitatii.
Cei care-l promoveaza au in vedere fraudarea alegerilor.

- Cetatenii ar trebui sa poata vota unde se afla indiferent de domiciliu, eventul pot primii o carte de alegator cu CNP-ul, seria si nr actului de identitate inregistrate, sub forma de card electronic, cu care sa nu poata vota de mai multe ori.

Mi se par mai importante masurile de diminuare a votului multiplu si in numele celor absenti, decat votul prin corespondenta sau electronic.
Grija pentru respectarea drepturilor cetatenilor ascunde de fapt metode noi de frauda.
Cum in exteriorul tarii sunt milioane de romani, voturile externe ar putea deveni mai numeroase decat cele din tara, sau mai numeroare decat voturile unui partid de 15-20%.

[D][S][N] spunea...

WAW !... :D

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Exact! In cele doua cazuri votul e neconstitutional.


@DSN :P

transildania spunea...

De acord cu @hendrix, o solutie asemanatoare propun si eu.

In ce priveste votul prin corespondenta: introdus la mantuiala creaza posibilitati noi, uriase, nebanuite de fraudare. Imaginati-va un cumparator de voturi care merge intr-un sat, azil de batrani, etc si le spune oamneilor: "daca faceti cerere pentru vot prin corespondenta si imi aduceti buletinul de vot in alb sau completat cum vreau eu, atunci primiti xyz lei/euro".

Iar in ce priveste sanctiunile, in Anglia mai multi indivizi au fost condamnati la peste 5 ani de inchisoare pentru fraudare prin votul prin corespondenta. Cand in Romania se va intampla acelasi lucru vom fi pe calea buna si vom putea face pasul urmator. Deocamdata nici macar englezii nu au ajuns la o concluzie cum sa modifice procedura pentru a elimina posibilitatea de fraudare

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania

Da, si eu sunt de acord cu Hendrix. Buna informatia ta legata de sanctiunile de la englezi. Cand vom vedea si aici, atunci sa mergem mai departe...

Petrini spunea...

@Deceneu

" votul prin corespondenta sau electronic, nu respecta cerinta confidentialitatii".

Te inseli in privinta votului prin corespondenta. Se pot folosi plicuri cu adresa BEC deja tiparita, iar alegatorii pot fi instruiti sa nu isi treaca propria adresa la "expeditor". Deci nu e o problema de neconstitutionalitate. Ramane insa posibilitatea de fraudare, care insa nu mi se pare mai serioasa decat in cazul folosirii de liste speciale.

@transildania

Referitor la exemplul cu batranii, poate ca de-aia s-au propus mai multe metode, adica prin corespondenta pentru diaspora (unde cumpararea voturilor ar fi o metoda de fraudare prea costisitoare pentru orice partid), si vot anticipat pentru cei din tara.

Bine, cu putina imaginatie, am putea avea o combinatie de vot prin corespondenta/anticipat si pentru cetatenii din tara (de fapt o combinatie intre acestea doua si actualele liste speciale). Studentii, de exemplu, s-ar putea prezenta anticipat la vot, dar nu in localitatea de resedinta, ci in orasul in care invata; un calculator ar putea scana cardul de alegator si apoi sterge din lista de alegatori din circumscriptia respectiva a persoanei care tocmai a votat. Singurul element de corespondenta ar fi aceasta comunicare electronica a faptului ca alegatorul respectiv a votat si, deci, nu mai poate aparea si pe lista de vot din localitatea de domiciliu. Evident, listele speciale obisnuite s-ar desfinta. Acest sistem ar permite celor care lucreaza/invata in alte localitati sa voteze si ar preveni votul multiplu prin desfintarea listelor speciale. Votul prin corespondenta propriu-zis ar fi rezervat strict pentru diaspora.

Eu nu cred ca este "aberanta" folosirea mai multor metode, asa cum zicea transildania pe propriul blog, daca asta ne permite un mai bun control al fraudelor si inlesneste accesul la vot pentru mai multi oameni.

iceman spunea...

Ieri cred ca am exagerat un pic.
Un astfel de sistem este perfect in momentul in care ai garantia impartialitatii institutiilor care il opereaza si il controleaza, ceea ce nu este posibil la noi.
Nu trebuie schimbat sistemul de vot in intregime ci corectat cel existent. Daca cineva doreste cu adevarat ca sa dispara orice suspiciune de frauda atunci trebuie ca cetatenii ori sa voteze exclusiv in localitatea unde isi au domiciliul, in felul asta sa desfiintam sectiile speciale, ori sa avem un sistem electronic, complementar celui actual al carui rol sa fie de a vrifica daca o persoana a votat de doua ori, cu ajutorul unei baze de date centralizata asupra evidentei populatiei si sa mai aiba functia de a centraliza datele obtinute in urma numaratorii voturilor.

transildania spunea...

@petrini

eu nu am teoritic nimic in contra aplicarii mai multor metode cu conditia sa fie 100% blidate in fata fraudei. Am adus insa argumente de ce aceste metode de vot creaza noi, nebanuite si nediscutate metode de fraudare. Si ca una singura, implementata bine ar ajunge. Si ca totul porneste de la liste de alegatori corecte si actualizate la zi.
Daca aceasta conditie nu este indeplinita, nu este posibil nici votul prin corespondenta nici votul in alta circumscriptie.