1 sept. 2010

Alba ca Zapada nu exista! Sau, daca exista, e perversa, cheala si chioara


Ma tot minunez de manipularile grosiere pe care le lanseaza sfatuitorii de la Cotroceni, si nu pot sa nu remarc apoi cum, cu timpul, acestea se intorc impotriva celor care le lanseaza, ca un bumerang. Nu vreau sa ma refer acum la ultima, partidul "Alba ca zapada", care tine de gradinita politica, si e o diversiune esuata din start. Iar "20% Partidul Poporului" e o alta, lesne de demontat. Insa as vrea sa va scriu de alte doua diversiuni, care intr-un timp au creat prozeliti.

Ma aflam zilele trecute intr-un loc public, in care erau mai multi batrani la o coada. Dintr-o data s-a starnit rumoare, pe fundalul stresului asteptarii, si cineva a inceput sa injure... puterea. Stiti foarte bine tipul asta de reactie, l-ati intalnit. Insa, la un moment dat, o persoana a rostit urmatoarea fraza: "Nenorocitii astia au mintit ca micsoreaza Parlamentul si n-au facut-o, ca pentru asta i-am votat". Am zambit. Oare cati reproseaza azi portocaliilor si lui Traian Basescu lucrul acesta? Probabil multi...

De obicei reactionam cand auzeam referiri la Parlament in sensul pe care il stiti. Explicam ce inseamna el intr-un stat democratic, de ce e bine ca el sa fie puternic, vorbeam despre valorile democratiei. Nu va pot spune de cate ori si in cate situatii ,chiar nepotrivite, mi s-a intamplat sa ma trezesc vorbind despre asa ceva. De data asta n-am mai facut-o, preferand un experiment. Am pus si eu sare pe rana la modul diabolic, lasand sa se inteleaga ca nimeni nu si-ar "reduce" scaunul de sub fund, ceea ce, sigur, nici nu este un neadevar. Reactiile au fost de o violenta verbala la adresa lui Traian Basescu de nedescris, lesne de dedus.

Cazul al doilea se refera la "basescianism". Am citit cu stupoare aseara textul domnului Cristian Teodorescu, un om pe care il respect ca scriitor. Acesta ii reprosa presedintelui, pe un ton cat se poate de serios, ca a intinat nobilele idealuri ale basescianismului. "E omul care a trădat băsescianismul", scrie el. Si nu am niciun motiv sa nu cred ca o spune cu durere-n suflet. Omul chiar a crezut in acest basescianism, precum Iliescu in comunismul tradat de Ceausescu. Normal, m-am gandit imediat: cum ar fi sa il acuzi si pe Hitler ca a tradat "valorile" fascismului? Si logica mi-a stat apoi in loc, rapusa.

In ambele cazuri avem de-a face cu victime ale manipularilor populiste. Sunt oameni care... au crezut, au sperat, si care acum, trezindu-se dintr-un vis spulberat, au reactii dintre cele mai dure. Da, cu mult mai dure decat avem noi, restul, cei care am trecut demult de stadiul in care credeam intr-o "Alba ca zapada" politica. Daca acum totul se va transforma intr-o lectie asimilata pentru cei care au luat teapa, e greu de spus. Dar zic sa le mai dam o sansa...

21 de comentarii:

Shadow spunea...

@lilick

daca tu crezi ca ca unul ca teodorescu s-a lasat "manipulat" te inseli. Sunt o "gasca intreaga" la catavencu si nu numai care au facut-o numai "oportunist". Azi "critica" la basec pt noua si inexistenta "alba ca zapada".
O sa vezi ca probabil o sa inceapa "mascarada" in functie de schimbarea guvernului, cu macovei(extrem de tacuta), preda, voinescu si apoi "societatea civila" arondata care si ea "cam tace".

Toti cei de mai sus in lipsa de imaginatie totala cred ca pot aplica "modele" straine. Unul din ele este "modelul francez". Un partid nou pt un presedinte nou. Exista insa diferente prea mari de mentalitate intre romani si francezi.

Hendrix spunea...

Interesanta povestirea ta cu votantii portocalii suparati pe ba-secu ca n-a redus Parlamentul. Asta este ...boborul basescian, pur si dur! Niste nostalgici ai comunismului, care nu inteleg rolul Parlamentului intr-un stat democratic, victimele perfecte ale unei manipulari mediatice precum cea cu referendumul din decembrie 2009. Nu te bucura, nu este cazul? Stii cu cine vor vota acesti degenerati? Cu cineva care va sustine tampeniile sustinute de ba-secu sau cu cineva la fel de populist ca el, de exemplu Senzationescu!
Din 90 incoace fesenistii s-au concentrat asupra unui singur lucru: conservarea imensului bazin electoral format din ,,stupid people''. Acea gloata care a votat cu ilici in anii 90, care a pus botul la un nationalism primitiv promovat de unii ca vadim sau funar, care a votat cu ba-secu in 2007 si 2009. Manipularile mediatice au un singur scop: tampirea electoratului, naucirea lui. Cat timp numarul acestora va fi manjoritar un individ ca ba-secu va apare din nou. Si din nou. Securistul de la Anvers este doar expresia puterii securist-comuniste din ultimii 20 de ani. Singura sincopa a fost mandatul lui Constantinescu din 1996-2000, dar au avut grija baietzii sa-l faca praf chiar din interior. A doua sincopa a fost Tariceanu! Dovada? Modul infiorator in care a fost atacat de securisti in fiecare zi de mandat timp de 4 ani. Securistii vor sa distruga fiinta poporului roman, iar cu ba-secu la timona sunt mai aproape ca oricand.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, am si eu o slabiciune pentru Teodorescu. Mi-a inselat de multe ori asteptarile, dar am preferat sa spun ca e un idealist incurabil, decat sa il acuz de oportunism. Poate pentru ca imi place cum scrie, una la mana. Si nici nu stiu sa fi obtinut cine stie ce avantaje speciale din sustinerea sa pentru Basescu. Restul, toti pe care ii enumeri, Preda, Voinescu, Macovei, au papat din palma lui TB, au obtinut functii...

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, mi-e teama ca ai dreptate. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, de fapt mi-am dat seama ca toata lumea acum se justifica de ce a votat cu Basescu, cu PDL. Ceea ce e bine. Cand ceilalti se justifica, cand inca incearca sa aduca argumente sau sa se declare inselati, inseamna ca exista o presiune, exterioara sau interioara, care ii obliga sa faca asta.

Hendrix spunea...

@Lilick Cand spui ca basescienii acum se justifica pentru ,,alegerea'' facuta il incluzi aici si pe teodorescu? Prin 2007-2008 comentam impreuna la Coti iar el scria ceva mai echilibrat, spre deosebire de TRU,cotoi, vighi, ranghel. Incerca sa para mai neutru dar tot era portocaliu pana in prasele. Nu mi-au placut niciodata oamenii falsi care incearca sa para altceva decat sunt, sa para impartiali cand ei sunt in mod evident partinici. Acum il acuza el pe ba-secu de ,,tradarea basescianismului''? Oroaaareee! Declaratia este mai gretzoasa decat cea a lui ilici din 22 decembrie 89, cand il acuza pe ceasca de intinaea nobilelor idealuri ale socialismului. Ce-ar vrea un jeg precum teodorescu? Viseaza probabil la ceea ce viseaza si lazaroiu, la o Alba ca Zapada care sa aiba 35% in 2012. Daca proiectul pd-l s-a dus dracului, ar fi momentul aparitiei ,,noului pd-l'', acela reformator, n'asa? Eu imi pun o singura intrebare: chiar atat de tampiti ne ced securistii astia? Se vor mai gasi oare 50,33% care sa voteze ,,noul pd-l'', mai curat si mai uscat???

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, declaratia lui Teodorescu e incredibila, socanta. Si, ceea ce e cel mai grav, e ca intr-adevar, asa cum spuneti si voi, tu si Shadow, deschide drumul unui alt lider providential care sa duca mai departe "valorile basescianismului". Eu SPER totusi ca Teodorescu nu face asta constient. Vreau sa il cred un naiv politic.

Lilick Auftakt spunea...

Offtopic (si nu prea), citat din Vosganian referitor la "noul" guvern: "Principala misiune a acestui Guvern va fi aceea de a strange cat mai multi bani pentru partid si pentru sine. Caderea in popularitate a partidului nu va putea fi compensata decat cu bani multi in campanie, pentru publicitate jurnalistica, pentru reteaua electorala, pentru godaci,curcani, ulei, zahar si alte produse din acest Carrefour gigantic care va fi campania electorala a PD."

Hendrix spunea...

@Lilick Tu il crezi pe teodorescu un naiv, un romantic, un idealist, un intelectual sau cate un pic dintoate astea? Tu spui asa:,,Eu SPER totusi ca Teodorescu nu face asta constient. Vreau sa il cred un naiv politic.'' Trebuie sa judeci oamenii dupa fapte si nu dupa altceva. Cum poti sa spui ca teodorescu nu o face constient??? Teodorescu un naiv politic? Te asigur ca stie extrem de bine ce face. Extrem de constient de ceea ce face. Nemernicul asta ar fi in stare sa-ti spuna cu lacrimi in ochi ca ba-secu a fost un acdevarat cavaler al luptei impotriva comunismului si coruptiei, a fost cel mai mare reformator al statului dar mogulii, liberalii, Patriciu, presa nu l-au lasat sa-si duca la capat nobilele icdealuri! Si pun pariu ca ar minti fara sa clipeasca, precum stapanul sau.

Lilick Auftakt spunea...

Nici chiar asa.

radu spunea...

@Lilick, am aceleasi pareri ca si tine despre Cr. Teodorescu. Sunt convins ca n-o face pe bani, ci din convingere, si ca e un basescian dezamagit. Ca doar, nu-i asa, Traian decat a intinat nobilele idealuri ale basismului. :) Numai ca, atentie, cei ca el nu vor marsa la un partid-pubela de tip PP DDD, ci la un alt partid, mai cu motz, macovisto-predisto-cotoist, adica un PDL imbunatatit. Ei, dragii mosului, si asa se vor separa, cu voia celui de sus :), apele basismului rezidual: de o parte ex-basistii troglo, care vor merge cu DD. De cealalta - ex-basistii cu staif, telectualii in cautarea unui partid din asta idealist, justitiar, care sa le dea un steag de lupta alb-alb-alb in care sa-si infasoare ambiturile cacanii.
In felul asta, electoratul PD se va duce incet-incet spre doua partide noi, basesciene, iar vechiul PD va disparea, ca nu va mai fi nevoie de el.
Fac si eu scenarii, ca maestrul Lazaroiu. Pe gratis, nu ca el. :) @Hendrix are totusi dreptate. Cei 20 sau 35 la suta de care vorbeste Lazaroiu sunt exact plaja de electorat care poate fi ocupata oricand de un partid din asta antisistem. Iliescu a incercat cu succes manevra in 2000, cu Vadim, si i-a iesit. Chirac la fel, in Franta, cu Le Pen. Basistii spera si ei, acum. S-ar putea sa le iasa, daca va prinde la bobor diabolizarea "clasei politice compromise", care "n-a facut nimic in ultimii 20 de ani".
Nasol ca Ponta, pretenarul lui Udrea-Cocos si finul lui "Gabi" Oprea face blat cu Traian, sub obladuirea lui Adi Nastase, si da apa la moara celor care au pus gand rau adevaratei opozitii anti-PD si anti-Basescu. Adica opozitiei liberale.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, basescianismul a atras doua categorii de electorat care au mers o vreme de mana: intelectualul de tip Teodorescu, Liiceanu, Patapievici si manelistul Guta. Culmea e ca aceste doua categorii s-au intalnit in campanie la OTV. A fost insa o ciocnire din care nu au sarit scantei ba, din contra, Funeriu sau Patapievici cu al lui "sex oral" s-au simtit chiar bine. De asta ziceam ca "Alba Ca Zapada" e perversa. Pentru ca poate atrage intelectuali de genul Patapievici sau Funeriu fara sa stranute.

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Dom'le, am o vârstă, nu cred în zâni. Dar vă jur, el era, preşedintele zân!

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

Haha! I se vedea parul de pe picioare pe sub rochia de zan. :)))

Garcia Muerte spunea...

Apel Serban Foarta - merita popularizat, poate ajunge la urechile cui trebuie.

http://garciamuerte.blogspot.com/2010/09/scrisoarea-unui-intelectual-neangajat.html

Lilick Auftakt spunea...

@Garcia Muerte:

Opozitia a convenit asupra urmatoarelor aspecte:
1. colaborare parlamentara - rezistenta impotriva abuzurilor parlamentare - intruniri periodice

2. motiune de cenzura - inaintata impreuna de psd si pnl

3. construirea unei alternative la guvernare - guvern de criza cu un mandat precis, cu masuri imediate, reparatorii, si care sa pregateasca alegerile anticipate - prim-ministru convenit de ambele partide.

Lilick Auftakt spunea...

@Garcia Muerte

Multumesc pentru link. De fapt asta am vrut sa scriu, dar am postat masurile asupra carora opozitia a cazut de acord. :)

Adrian Stoica spunea...

@ Lilick: Acei intelectuali care s-au lasat amagiti de basescianism si acum ne arata cat de mult regreta nu sunt altceva decat niste CANALII. Pentru ca, pe de o parte, ce fel de intelectualu' lu' peste prajit esti daca te inseli si o faci intr-un mod atat de groaznic? Ce sa mai zic eu, cel care "muncesc, dar nu gandesc"?
Pe de alta parte, daca tot ai gresit, bine, asa o fi, dar nu mai comenta acum atat.
Dar nu, nu e cazul. acesti indivizi nu au rusine, nu au caracter, nu au coloana vertebrala, nu au decat un urias apetit de bani, functii, putere.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, intr-un fel, daca scrii, te expui si mai rau oprobiului public si ironiilor. Si un intelectual nu are cu sa nu stie si asta. Uite de exemplu ce misto face Florin Iaru. Ii lasa pe blog lui Teodorescu poezia asta, scrisa de vreun pedelist fanatic:

Basescu Traian
Fiu de dac roman
Dusmanii-i goneste
Tara o iubeste.

Presedintele iubit
Guvernul l-a intarit
Cu oameni destoinici noi
Luati din esalonul doi.

Cine pe Traian nu-l vrea
E dusman pe tara sa
Cu Traian ne este bine
Acum si-n era care vine.

De mult tanjea acest popor
Sa aiba si el in sfarsit
Un viteaz conducator
Uman, empatic si cinstit.

Oameni buni din PDL
Fiti onesti si luati aminte
Singura sansa va e
Traian Basescu preşedinte!

Oameni buni de la comune
De pe-ogor si din pasune
Toti ne bucuram c-avem
Un conducator suprem.

Avem o tara frumoasa
Bogata si nepatata
E frumos sa dai la coasa
Cand stii ca tara-i apărată.

Ce inseamna sacrificiul?
Sa pui tara inaintea
Baronilor din partide
Progresul e beneficiul.


:)))))

transildania spunea...

O duce lipsa tara de multe, insa de diversiuni niciodata.
Despre Teodorescu nu prea vreau sa-mi dau cu parerea pentru ca nu l-am prea citit, insa as fi tentat sa zic "halal intelectual", nu cred ca face parte din aceasta categorie.

Interesant in legatura cu ultima diversiune cu Alba ca Zapada, este scopul diversiunii.
Acum in vizorul diversiunii sunt oamenii lor, parlamentarii care ar putea sa voteze motiunea. Lor li se prezinta un fel de Fata Morgana.
E un bluff penibil de tot.

Bogdan spunea...

Paradoxal dar in al doilea mandat Basescu n'a mai marsat la fel ca'n primul pe cartea demagogiei si populismului. Eu vad lucrul acesta ca pe un plus, chiar daca inteleg motivatia. In primul mandat, pe timpul cresterii economice a guvernului liberal, Basea isi permitea promisiuni cu nemiluita, referendumuri pentru te miri ce, intoarceri la popor zilnice, anchetarea ministrilor neobedienti si tot tacamul unui factotum care se respecta. In mandatul al doilea lipsa resurselor il priveaza de a'si expune calitatea sa de baza: demagogia.

Sigur ca acest plus din al doilea mandat este rapid contrabalansat de obsesia lui Basea de a controla tot, de a'si da nu numai cu parerea despre lucruri de care n'are habar, dar de a'si impune prostiile pe post de adevar absolut.

Teodorescu pare a se situa in grupul pupinbasestilor mesmerizati de demagogia si populismul Sarlatanului din primul mandat. In mod normal Teodorescu este extrem de dezamagit acum, insa nu pentru ca ar fi descoperit imparatul gol, nici vorba!, ci pentru ca Basea nu'l mai prosteste frumos.

Desi atitudinea lui Basea din al doilea mandat ar fi trebuit sa triggereze toate minciunile Sarlatanului din primii 5 ani(promisiunile de cresteri salariale de 50%, alianta cu PSDul, alierea cu scursurile pesediste, chiar si cu mafia personala a lui Nastase etc), Teodorescu nu este capabil sa faca acest pas minimal, ramanand captiv demagogiei si populismului basescian, intr'un cuvant basescianismului.


Dintre cele doua categorii de pupinbasisti, grupul stipendiatilor si cel al naivilor(ca sa nu le spuneam chiar prosti), ultimul este sortit celei mai crunte dezamagiri, fara a avea sansa de a invatza ceva din aceasta. Cu prima ocazie Teodorescu isi va agata sperantele de alt "factotum luminat", pregatindu'si calea catre o noua dezamagire.

Indivizii astia sunt iremediabili, insa desigur sunt spre gloria sa!