11 sept. 2010

Doctrina basesciana... pe Google


S-a tot vorbit de basescianism (Sever Voinescu, Dan Tapalaga, Cristian Teodorescu), iar ieri am citit un articol in care si Mircea Cartarescu pomeneste aceasta doctrina nescrisa. De fapt mi se pare normal sa fie nescrisa, si doar enuntata, in pur spirit basescianist, unde temele doar se enunta nu se si infaptuiesc.

Dar totusi sa vedem ce crede lumea, pe Google, despre aceasta "doctrina". Am gasit imediat cateva referiri la o cautare cu "doctrina basesciana/basescianista" "basescianism" si "doctrina basescu", si le copiez la rand, fara sa selectez. Doar am corectat pe ici-colo cate o litera sau o virgula. Se pare ca nu exista nicio referire pozitiva la aceasta doctrina pe marele Google.

- E aia care zice in 2009 ca nu e criza, dar in 2010 vom depasi varful crizei si incepe cresterea economica.

- Cea in care dizidentul Vasile Paraschiv a refuzat medalia si i-a dat-o inapoi marinarului facandu-l comunist.

- Noua doctrina basesciana. Le rupi oasele prin concertarea tuturor atacurilor pe un partid, lider de partid sau mogul pana il termini. Totul cu un zambet pe fata...

- Doctrina basesciana suna clar, ca dangatul unui clopot funerar: "Nici un respect pentru banii publici, nici un respect pentru banii oamenilor".

- Găozar, ţigancă puturoasă, succesuri, Adi Minune, manele, mafiot obraznic, moguli, să-i sugi lanterna licuriciului, băieţi deştepţi, pixelul albastru, “să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu”, hăhăitul său unic, lacrima abil pişată pe la colţul ochilor, şi cîte alte bijuterii din doctrina băsesciană.

- O ideologie fara forma si fara continut, avand drept doctrina pofta basescian-autoritara.

- Ma gandesc cu groaza ca urmasii nostri vor studia in scoli basescianismul ca doctrina. Orice partz prezidential se va numi de catre supusii sai emanatie basescianista.

- Doctrina basesciana imi inspira mult mai multa furaciune, teapa si prostie.

- Doctrina Basescu trece prin patul lui Procust. Marota modernizarii se rezuma la doua puncte: reforma prin comasare unicamerala a Parlamentului si desfiintarea unor agentii guvernamentale.

- Ca proiecţie de politică internaţională, „Doctrina Băsescu” a fost enunţata în liniile sale esenţiale la sfârşitul anului 2004 şi începutul anului 2005, iar pilonii săi oficiali sunt:
• aşa-numita „Axă Washington-Londra-Bucureşti”;
• politica externă în Est şi în zona Mării Negre1;
• doctrina loviturii preventive

Daca aveti chef, puteti va rog sa scrieti ce inseamna si pentru voi basescianismul. Nu de alta, dar poate mai sunt si altii care vor cauta pe Google. Sa ii ajutam :D

----------------------------

A gasit si Marius Mioc cateva pareri despre perioada asta basesciana. Cititi-le ca o sa va placa! :)

20 de comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Te rog sa nu dezinformezi ca de obicei cititorii. Doctrina basesciana exista si e cu totul alta. E cea care va intra si in cartile de istorie cand va fi vorba de principiile care l-au calauzit pe singurul presedinte - jucator care a fost reales de catre poporul roman, pentru a-si pune in aplicare programul. Am cautat pe net doctrina sa adevarata, pozitiva, ma mira ca nu am gasit-o inca, dar sunt sigur ca o voi gasi. Domnii intelectuali Cartarescu, Voinescu, Preda, multi altii, cei de la ISP, cu siguranta ca au compilat candva aceasta doctrina calauzitoare, altfel ei nu ar fi avut un reper politic si civic, si nu s-ar fi avantat in politica. Mai caut pentru ca vreau sa aflu daca doctrina basesciana este programul din 2001 al PD-ului "Romania puternica - Romania social-democrata", cel din 2004, programul de guvernare din 2008 sau promisiunile din 2009. Undeva pe acolo trebuie sa fie.

Lilick Auftakt spunea...

Hahahaha! Poti sa cauti si-n gaura de sarpe. Doctrina asta se transmite oral, din om in om, ca folclorul autentic. Da, s-ar putea sa fie legata si de tema: cum se trece de la stanga la dreapta intr-o noapte, ca a visat urat Jucatorul. :))

neinfectat de ipocrizie spunea...

Sunt sigur ca te inseli si nu e permis sa faci glume pe tema acesta serioasa. Caut doctrina de abia jumatate de ora, daca nu am gasit-o e ca nu am avut mai mult timp sa o caut.
Ea trebuie sa existe, nici nu se poate altfel. Atatia mari intelectuali au sustinut-o in nenumarate editoriale, si la TV, in emisiuni. Fara acest mesaj al lor nu ar mai fi existat speranta in Romania.
Mult mai grav mi se pare faptul ca ori Basescu in persoana tradeaza acum aceasta doctrina ori ei, intelectualii pe care ii apreciez lanseaza aceasta acuzatie falsa. Nu stiu ce sa mai cred, probabil e vorba de inca o conspiratie a mogulilor rauvoitori ...

Lilick Auftakt spunea...

Traiasca Basescianismul si Boborul! :D

Sfarma-Piatra spunea...

,,Doctrina'' lui Basescu,e prea mult spus ! Individul asta aparut din neant in 1990(atunci l-am vazut prima data)are capacitatea uriasa de a prosti in fata si de a minti cu o naturalete de necrezut!El nu are idei,are instincte!El doar reactioneaza,nu e capabil de a crea ceva! La o privire atenta la psihologia lui,se vede un primitivism infiorator!Iar din pacate o mare parte a poporului roman se aseamana pina la identificare cu el !

radu spunea...

Doctrina Ba-secu e praxis, nu theoria, dragii mei.
In acest moment, doctrina ba-secu inseamna linsajul securistic de pe Hotnews, de pe B1 si din Evz impotriva jurnalistilor si politicienilor "care-l sustin pe Vantu". Inseamna imprecatiile scatofage ale agitatorului Mihail Neamtu de pe Madame blenoragy.
Si o sa vedeti in curand ce mai inseamna. Am sursele mele, care imi spun ca pe 21 septembrie ba-secu isi va relansa in Parlament proiectul de taiere a unei camere si de reducere a parlamentarilor la 300, cu sau fara uninominal intr-unul sau doua tururi de scrutin.
In tot acest timp, noi lasam "justitia" basesciana sa-si faca datoria (iarta-ma @Lilick, dar exact asta am auzit ieri si de la Pora, si de la Cezar Preda), in vreme ce TVR1 devine tot mai guvernamental pe fatza, iar posturile tv. neprietene sunt distruse si pregatite pentru a fi preluate de oamenii lor. In tot acest timp, mafiotii din PD fac intalniri de taina la Drobeta unde se sfatuiesc cum sa-si mituiasca echipele din teritoriu si sa cumpere alegatori cu ajutorul banilor taiati din salarii sau imprumutati de la FMI. In tot acest timp, opoztia timorata cade in capcana discursului justitiar al basescianismului despre moguli. Pacat, stiam ca opozitia are puseuri autodistructive, dar nici chiar asa.

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Trăiască!
http://www.tita.ro/2010/08/basescianismul-pe-intelesul-tuturor
:))

Mihai spunea...

Scuze. Ce Bocbor?

Claudia Muresan spunea...

Lil, cum de va mai bateti capul cu asa ceva? Asta ar trebui sa fie istorie deja din toamna asta si cu toata gasca lui sa umple inchisorile, dupa. Si il mai cautati la doctrine? problema e ca marte parte din tara e ca ei sau devine ca ei si intre timp opozitia e in mare parte alcatuita din diletanti habauci. Doctrine???? CInd nici ABC-ul democratiei sau al statului de drept nu mai stau in picioare la noi?

Lilick Auftakt spunea...

@Sfarma Piatra

Da, doctrinari romanii care i se aseamana, ceva de speriat. :)))


@Radu, TVR a fost mereu cu puterea, sa nu exageram. Doar stim cat de devotata i-a fost lui Iliescu, apoi stim cum Alina Mungiu a dat afara iliescieni si a facut alte angajari, si tot asa. Pe Mihail Neamtu, stai linistit, ca nu-l citeste mai nimeni. Ei se citesc doar intre ei.

Multumesc @Paul

:)))

Ar trebui, @Claudia, dar inca nu e.

Lilick Auftakt spunea...

Mi-a addus aminte Anca Radu ca pe dictionarul urban e o definitie a basismului:

http://www.123urban.ro/def/b%C4%83sism

băsism
1. Acţiune specifică preşedintelui Băsescu, în general ceva grobian sau contrar oricărei inţelepciuni politice.

Horatiu spunea...

Știți cum stă treaba cu limba țigănască: nu există scriere, chiar dacă încearcă unii să atribuie tot felul de semne la fel și fel de sunete. Așa și cu băseismul / băsismul / etc.: nu există, dar se vede. Din fericire, până să capete o formă scrisă, se va risipi ca un fum, chiar dacă intelectualii încearcă ...

Lulutza spunea...

"Doctrina Basescu" este una "eminamente"... militara, agresiva. "Viata e o lupta", deci te lupta, prapadit cetatean, cu El si oranjgutanii Lui, pina dai ortul popii... sau I te alaturi! Orice act democratic, prin care opozitia incearca sa-i atentioneze derapajele de la Constitutie sau actioneaza in alegeri este infierat continuu ca fiind o lovitura de stat si doar gindul ca opozitia ar putea sa fie cistige un demers impotriva vointei sale este alungat prin amenintari publice insidioase cu declansarea unui razboi civil, la "vointa opiniei publice".

Au mai observat-o si altii:

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/febra-loviturilor-de-stat-139270.html

Oare puterea asta actuala o fi legitima, in conditiile in care a "cistigat" ultimele alegeri invocind pericolul extern ("vin rusii!"), niste "conspiratori" inexistenti ("vin comunistii!") si face o "reforma si modernizare" aducind poporului votant saracie lucie, dar jigniri si umilinte maxime?!

"Doctrina Basescu" = doctrina "revolutiei continue", pentru "viitorul luminos" al Famigliei Basescu... Pe hotnews.ro si in alte "grote" oranj se fac liste negre cu puscariabili, proscrisi ai vremurilor "noi", se transmit indemnuri la lupta "reformatoare si modernizatoare". "Revolutia continua"... continua victorios, pina cind vom fi cu totii recunoscatori sa fim lasati sa laudam "emanatiile" mediocrei, dar fortoasei, Famiglii Basescu...

radu spunea...

Doctrina Basescu inseamna contractul dintre fortza securistica a lui Basecu si fumurile celor de la ISP, adica un fel de putinism balcanic cu parfum de CIA.
@Lulutza: daca intram in logica jocului basist, de "care pe care", trebuie sa-i lovim cu armele pe care clanul Ba-secu nu le stapaneste. In primul rand, economia, pt. ca flatulentele regimului Partzescu vor sa ascunda dezastrul economic si lipsa de orizont a tarii.
Alt argument dur pe care il putem invoca impotriva ciumei portocalii ar fi cel al comparatiei cu vecinii: adica am ajuns prostii prostilor din Europa, rad si bulgarii de noi cu fundul.
Dar cel mai puternic argument prin care poate fi contracarat sloganul lor de avarie "toti e hoti (in frunte cu mogulii)" ar fi urmatorul chiar daca ar fi asa, voi sunteti si incompetenti, pe deasupra. Si ticalosi, si prosti, e deja prea mult pentru niste cavaleri ai dreptatii lu` peste prejit!
Deocamdata vad ca prin atacul impotriva Realitatii TV baietii au declansat contraatacul pe toate fronturile. Entuziasmul postacilor oranjgutani s-a reactivat, semn ca Ba-secu a reusit sa le mai aprinda ce a mai ramas din festila credintei in damful lui. Si o face pe bani grei, a caror urma trebuie sa o luam din nou si sa o denuntam cu toata puterea. Parerea mea.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, s-au activat? Sa-ti spun ceva... Pe data de 9 septembrie, deci odata cu arestarea lui SOV, in online, referirile la Basescu au crescut de la aproape 190 la 380. Putin mai mult decat dublu. Mai toate sunt referiri negative. In contextul asta "activarea" LOR pe vreo doua trei bloguri nu face nici cat doua cepe degerate. Cum nici implicarea PNL-ului nu e necesara pe subiectul asta. Dar temele tale de atac, asa, la modul general, cred ca sunt foarte corecte.

Lucia Verona spunea...

A vorbit cineva de iliescianism ca doctrina? Sau de constantinescianism?
Asta arata ca o alta doctrina (decit inexistentul basescianism) este azi mai infloritoare ca oricind: pupincurismul.

Lilick Auftakt spunea...

@Horatiu, cam asa. :)

@Lulutza, ei legitima... Nici gand.:)

Exact, @Lucia. Dar e rusinos ca ei, care au nascocit acest termen, basescianismul, nu au fost in stare sa il creioneze cumva, pozitiv, cu tot ISP-ul si cohortele de pupinbasisti "intelectuali". Daca stai sa cauti mai profund, chiar in felul cum incearca ei sa defineasca basescianismul, gasim cel mai des referirea la "buna intentie" careia, ca si pe vremea cand era primar si nu avea "consiliul" ca sa realizeze ce a promis, i se pun piedici. Mai nou acum priedicile, dupa Cartarescu, le pune tot poporul. Dupa Teodorescu sau Tapalaga, incredibil, dar piedicile le pune insusi Basescu. Iar dupa Voinescu de vina e si partidul/PDL, nu indeajuns de basescian pe cat si-ar dori el. Pana la urma, tragand o concluzie, observam ca toti complotam impotriva acestei "bune intentii" basesciene, in frunte cu Basescu. Deci toti, toti, toti, suntem rau-intentionanti.

radu spunea...

Ohoho, dar vad ca ati luat in serios doctrina Basescu sau Ideea Basescu!
Eu zic asa, ca basescianismul nu tine atat de Basescu, cat de asteptarile smintite pe care acesti pupinsinecuristi si le-au creat cu privire la liderul lor politic, intamplator numit Basescu. Mare pacat ca nici romanii, ca popor, nici PD-ul, ca partid, nici macar Basescu, ca om, nu sunt demni de idealurile acestor smintiti intru Zeus!

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, stai putin ca s-ar putea sa il transforme in liberalism, dupa cum da Cartarescu "din casa".

radu spunea...

@Lilick: CartarAscu e cu fundu-n doua luntri. Una crede el, altfel il ghidoneaza dnii Tismaneanu si Liiceanu, garantii carierei sale internationale. Poate s-o fi gandind la democrat-liberalism (hehehe), sau poate vrea sa-si asigure o iesire onorabila in cazul in care pedeii sunt alungati de la guvernare, sau o fi vreo constiinta vinovata la mijloc.
Sau toate la un loc.