13 sept. 2010

Scrisoarea lui Crin Antonescu, parinte si profesor


SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PĂRINȚILOR ȘI PROFESORILOR CU OCAZIA DESCHIDERII ANULUI ȘCOLAR 2010/2011

Începem, astăzi, cel mai greu an şcolar din ultimele două decenii. Va fi un an şcolar marcat de nevoi sub loviturile crizei, uneori, de revoltă, alteori de neîncredere. Mulţi dintre noi nu vor găsi, probabil, resursele de care au nevoie pentru a le asigura copiilor lor standardele de educaţie pe care le doresc. Mulţi dintre dascăli, care vor să dea viitorului societăţii tot ce au mai bun, vor manifesta o revoltă justificată faţă de un stat care, astăzi, îi tratează ca pe nişte paraziţi ori ca pe nişte duşmani. Mulţi dinte noi îşi vor pierde, poate, şi bruma de încredere pe care o mai au în şcoala românească.

În dubla mea calitate, de părinte şi de cadru didactic, înţeleg pefect şi greutăţile, şi revolta, şi neîncrederea. Dar, tot în dubla mea calitate, de părinte şi de cadru didactic, ştiu că principala noastră datorie este, astăzi, aceea de a apăra viitorul copiilor noştri în faţa atacurilor furibunde ale unui stat anexat de actuala guvernare şi pus la dispoziţia clientelei politice a acesteia. Un stat care, în loc de şcoli noi sau renovate, le oferă copiilor noştri stadioane cu nocturnă în sate cu drumuri de pământ, sau patinoare inutile, la preţuri umflate de 10 ori. Un stat ai cărui conducători vremelnici îi mint în campania electorală pe profesori şi pe învăţători că le măresc salariile cu 50%, pentru a le reduce apoi, cu un sfert, sub pretextul crizei, doar pentru a nu diminua punga destinată „băieţilor deştepţi” care constuiesc stadioane cu nocturnă în sate cu drumuri de pământ şi patinoare inutile, la preţuri umflate de 10 ori. Un stat ai cărui conducători vremelnici promovează cu obstinaţie dispreţul faţă de şcoală.

Fiecare dintre noi, părinte sau profesor, trebuie să-şi facă datoria faţă de copiii noştri. Ca părinţi, trebuie să-i învăţăm că reușita, în viaţă, este condiţionată de educaţie şi de muncă. Să le spunem că, deşi astăzi se află la putere şi defilează pe toate televizoarele, impostura agresivă, tupeul şi hoţia au picioare scurte. Că, în România viitorului, locul de muncă sau postul de conducere se vor obţine prin competenţă, capacitate de muncă, și nu prin calitatea de „copilul lui tata”, nici prin vorbe goale, ori prin spinări îndoite, chiar dacă, astăzi, îi vedem pe practicanții acestora la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria. Ca părinţi, trebuie, de asemenea, să le spunem copiilor noştri că dascălii lor sunt, cei mai mulţi, oameni pregătiţi, de la care au ce învăţa, şi nu terorişti care atentează la bugetul de stat, ori trântori plătiţi degeaba.

Ca profesori, avem obligaţia să facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a respinge atacul statului clientelar, fără a pune în pericol actul educaţional de care trebuie să beneficieze copiii noştri. Ştiu că vă este greu să trăiţi decent în aceste condiţii, ştiu că vă simţiţi insultaţi şi batjocuriţi, dar mai ştiu şi că reprezentaţi tot ceea ce are mai bun România în materie de valoare intelectuală şi morală. În virtutea acestei realităţi, îmi permit să faca apel la raţiunea şi la bunul-simţ care caracterizează corpul cadrelor didactice: încercaţi să vă exprimaţi revolta gândindu-vă la nevoile copiilor noştri şi la viitorul societăţii româneşti.

De asemenea, ca părinţi şi profesori, trebuie să fim conştienţi de o realitate despre care, politicienii care au anexat statul, în frunte cu şeful temporar al acestuia, răcnesc în fiecare campanie electorală, dar de care, în fapt, nu le pasă: resursa cea mai importantă a unei societăţi este resursa intelectuală, produsă şi formată în actul educaţional. Datoriile de zeci de miliarde de euro, pe care actualii guvernanţi le-au pus în cârca copiilor noştri, nu vor putea fi plătite de naţiunea de chelneri sau de tinichigii, visată de şeful statului clientelar, ci de o naţiune care produce, în primul rând, valoare intelectuală. Iar această valoare este produsă încă de pe acum, de efortul nostru comun, al părinţilor şi al profesorilor. De aceea, vă chem, în dubla mea calitate, de părinte şi de profesor, ca, în acest an şcolar, să rezistăm împreună în faţa atacului statului clientelar şi să apărăm viitorul copiilor noştri şi al societăţii româneşti!

CRIN ANTONESCU,
Preşedintele Partidului Naţional Liberal,
Părinte şi profesor

9 comentarii:

vali plesca spunea...

am si eu o mare lacuna in educatie, poate ma lamureste cineva: ce scoala, universitate sau orice alt asezamant in care invataceii primesc lumina educatiei are marele privilegiu de a-l avea pe crin profesor?

Lilick Auftakt spunea...

@Vali, chiar daca acum nu e incadrat ca profesor, desi a fost, aceasta e o profesie de vocatie, pe care ti-o exerciti in absolut orice conjunctura, chiar si in politica. Iar cand pe diploma ta de licentiat scrie ca ai o dubla specializare, asa cum e si la Crin, iti poti exprima opiniile si in fuctie de specializarile pe care le ai, nu numai in calitate stricta de politician. Nu crezi?

Hendrix spunea...

@vali plesca Mey tovarase, mey priopagandist portocaliu, Crin Antonescu a fost, indiferent ca rei mataputza sau nu! Inteleg imensa ta frustrare de postac portocaliu in fata unui om precum Crin, dar iti spun doar atat: aveai imensa ocazie sa taci iat tu n-ai profitat de ea! Cat de bobitoc poti sa fii incat sa fii capabil sa scrii asemenea mizerii? Cum te suporti, mey tovarase?

Shadow spunea...

@vali

e drept nu "profeseaza". Mai bine asa decat cu "profesori" precum boc, preda, udrea, baba, etc care si-au luat luni de zile si "salariile" de profesori fara sa fi dat pe la scoala macar in "gand".
Ca tot era "criza" deh. Aia binenteles nu intra la socoteala de "ticalosi" enuntata de marele "tinichigiu" al neamului.

PS. ca tinichigiu asta e o meserie, o profesie. Sarmanii nu au nici o vina pt "chelnerii" prezidentiali.

Lilick Auftakt spunea...

Adevarul e ca pe putini politicieni profesori i-am auzit vorbind si din calitatea asta. De parca ar fi o rusine... Pe Iorgulescu l-am auzit vorbind des la televizor, mai ales in ultima vreme, spunand ferm: "Eu sunt profesor". Si asta ma bucura, pentru ca mi-a fost si mie profesor. Si ma bucura sa stiu ca si Crin se mai considera inca profesor.

radu spunea...

Da, e un mesaj bun. Prostovanii care eructeaza despre repetentia lui Crin sa-i intrebe pe colegii lui de facultate sau pe doamna Zoe Petre ce student si pe urma ce prof bun de istorie era. Cand Crin facea naveta la tara, Ba-secu punea umarul voiniceste la operatiunile de spionaj economic de la Anvers pentru regimul Ceasca.
Intrebarea e "cum rezistam" impotriva ciumei portocalii.
@Hendrix: ignore @Vali Plesca. Pot sa-l intreb si eu ce mare branza pentru RSR a facut idolul lui sfertodoct inainte de lovilutie, cacomandant de vas si bisnitar numit de Elena Ceausescu sub directa obladuire a DIE. Iar mai in zilele noastre ce lumina da profesoara Nutzi Udrea la particoler, sau profesorul patibular Gabi Oprea, cel cu doctorate moca.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, ei, basescu are voie sa ne vorbeasca ca fost marinar (trecator cu capul sus prin furtuni), dar Crin nu are voie sa ne vorbeasca ca profesor.

vali plesca spunea...

ce-ati face, dragilor, daca n-as posta eu pe aici? oricum am primit raspunsurile exact cum ma asteptam de la fiecare...

Lilick Auftakt spunea...

@Vali

Pe mine nu ma deranjeaza nici prezenta nici absenta ta. :) Sper insa ca ti-a placut raspunsul meu. :)