23 sept. 2010

Un nou abuz: doar Curtea Constitutionala il mai poate demite pe presedinte?

Va invit pe toti sa cititi acest articol din Gandul:

"O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului. (...)

Suspendarea preşedintelui ar putea fi tranşată direct de către Curtea Constituţională, fără să mai fie necesar un referendum, pe baza unei chichiţe legislative introduse în legea prin care procesele nu mai pot fi suspendate dacă se ridică excepţii de neconstituţionalitate. Astfel, o modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă nu numai asupra regulamentelor celor două Camere şi a legilor, dar şi asupra hotărârilor celor două Camere, asupra cărora Parlamentul era până acum suveran.

• "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori", se arată în legea care a trecut deja de Parlament, a fost declarată ieri constituţională şi urmează să fie promulgată de preşedinte.

Pe baza acestui articol, eventuala hotărâre a Parlamentului de a-l suspenda pe Băsescu va putea fi atacată direct la Curte, unde, teoretic, şeful statului are majoritate. După hotărârea judecătorilor, nu va mai fi nevoie de referendum pentru suspendare, Parlamentul fiind obligat să accepte decizia Curţii, ca în cazul oricărei legi.

Procedura de până acum de suspendare prevedea că hotărârea Curţii este consultativă şi aşa a şi fost în mai 2007, când PSD, PNL şi PC au vrut să-l suspende pe Băsescu. Atunci, Curtea a dat aviz negativ şi s-a ajuns la referendum, care a fost însă invalidat din cauza slabei prezenţe la vot."


-----------------------------------------
Update: Cititi comentariile. E vorba de o dezinformare...

59 de comentarii:

Anonim spunea...

Eram convins ca si-au asigurat instrumentele pentru a frauda tot.
Deocamdata sub aparenta legii, mai incolo prin teroare.
Asa a inceput comunismul in Romania.

Strada e singura speranta.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrysthian, vezi ca mai nou sunt probleme din ce in ce mai mari si cu facebook-ul (tie iti merge acum?), si cu messengerul. Nu am putut sa postez doua zile pe blog ca mi-au venit tone de virusi. O sa incerce sa ne faca sa nu mai putem comunica. Dar rezolvam noi. :)

Anonim spunea...

Nici mie nu imi mai merge Facebook. Mess-ul inca da si antivirusul meu se lupta cu virusii.
Intradevar am gasit diverse chestii ciudate azi pe pc-ul meu.

Lucia Verona spunea...

Pe scurt, s-a instaurat dictatura.

Lilick, nici la mine nu merge Facebook-ul. Dacă dau ping pare că funcţionează, dar cînd vreau să intru apar mesaje de eroare sau Service Unavailable.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia, stiu de la cineva care lucreaza la o firma de net, ca se intervine pentru ca anumite IP_uri sa aiba probleme de accesare, etc, etc. Nu dau amanunte, dar va prindeti voi.

Ma rog, eu nu sunt deloc speriata, mai mult ma amuza incercarile lor de a ne face sa nu mai comunicam.

In ceea ce priveste abuzurile astea asupra Parlamentului, erau de asteptat. Si sa nu uitam si de...

"PDL mai are un plan care încurcă socotelile opoziţiei în varianta în care se va ajunge totuşi la referendum. Este vorba despre o modificare a legii astfel încât preşedintele să nu poată fi demis decât dacă la referendum participă jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale, iar "pentru" votează acelaşi procent, adică aproximativ 9 milioane de români."

Anonim spunea...

Stati la locurili voastre! Le-a picat alora serverul.

Dar ce spui tu Lilick e real, se poate face.

Lulutza spunea...

Eu am citit in EVZ si m-am blocat la urmatorul pasaj:

"Variantă de rezervă

PDL mai are un plan care încurcă socotelile opoziţiei în varianta în care se va ajunge totuşi la referendum. Este vorba despre o modificare a legii astfel încât preşedintele să nu poată fi demis decât dacă la referendum participă jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale, iar "pentru" votează acelaşi procent, adică aproximativ 9 milioane de români."

Mi se pare mie, sau rezulta ca, daca 9 milioane = aproximativ 50%+1 (care ar trebui sa voteaze PENTRU demitere) din 50%+1 (cei care trebuie sa se prezinte la REFERENDUM pentru ca acesta sa fie valabil, adica circa jumatate din 18 milioane, citi stiu eu ca ar fi "inscrisi pe listele electorale" = TOT 9 milioane), populatia VOTANTA a Romaniei ar fi de....

36 de milioane de cetateni votanti !!!

Asta pare o adevarata frauda DEMOGRAFICA, in care ce naiba mai chitaie unii despre democratie?! Avea dreptate zupremu' sa incurce demografia cu democratia! :)

Cum naiba au reusit oranjgutanii sa treaca asemenea lege aberanta?! Sau inca nu au trecut-o???

Lulutza spunea...

@Lucia - eu nu pot intra deloc la tine pe blog, de citeva saptamini, ca mi se blocheaza totu'!

Lilick Auftakt spunea...

Eu nu pot intra de pe PC la mine pe blog. Imi da... Service Unavailable
Error 503. Am intrat de pe Vodafone.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Eu ti-am zis ca nu e asa... dar. :) Poate explica altcineva.

Anca spunea...

Lulutza, nu asa, ia-o simplu: daca populatia cu drept de vot e de 18 milioane, e nevoie de 9 mil. + 1 voturi pro-demitere. Asta inseamna ca prezenta la vot trebuie sa fie egala cu 9 mil.+1 voturi pro, plus voturile impotriva. Easy. :)

Anonim spunea...

@Lilick
Unii furnizori de net blocheaza din interese de marketing accesul pe anumite site-uri.
Daca nu iti merge suna la ei si... stii tu ce sa le zici.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.huffingtonpost.com/2010/09/23/facebook-down-users-repor_1_n_736935.html

Cu facebook-ul s-a mai rezolvat.. Cu restul inca nu.

Bridges spunea...

O mana de oameni dirijati de catre o minte grav bolnava decid soarta a 22 milioane de fraieri disperati...Au pus totul la punct in cele mai mici amanunte ca niste infractori versati ce sint !

Anonim spunea...

Autogol PSD de zile mari

Amendamentul prin care CCR poate fi sesizata si in cazul hotaririlor Parlamentului - deci se voteaza suspendarea, dar CCR invalideaza hotarirea - a fost facut de...senatorul PSD, Dan Sova si a fost votat (cu voiosie) in unannimitate in comisia juridica a Senatului). Dupa ce pesedeii s-au prins ce gogomanie au facut, au atacat legea la CCR ( a semnat si Sova), dar au pierdut acum doua zile. Deci, adio suspendare,daca tinem cont ca la CCR sunt 4 portocalii si un UDMR-ist.
Chestiunea este alta. Judecatorii CCR trebuiau sa respinga amendamentul lui Sova pentru ca intra in Coliziune cu Constitutia.
Mai multe amanunte mainevineri la prinz in Coti (Lucian)

Lilick Auftakt spunea...

Merci, Lucian.

O sa citim in Coti, sigur. Nu stiu ce prostie au facut, poate se bazeaza pe faptul ca UDMR-istul o sa fie de partea noastra, dar mai e important e ceea ce zici tu ca trebuia sa faca CCR.

Lulutza spunea...

Inca nu s-a modificat... modificarea Legii referendumului. Cred ca a fost o eroare a Evz. Sau o sugestie. Sau exces de zel... demografic. :D

Starea NATIUNII spunea...

Am vrut sa postez un comentariu acum vreo 2 ore la acest post, mi-a dat eroare 503.
Comentariul parca era:
Eu propun ca Basescu sa fie investit pe viata, ca doar asa ai sade bine neamului romanesc.
Apropo, si au am avut un atac al portocaliilor pe site, au lasat urme se vad la prima pagina a postului, cica vin de pe mail-ul lui Patriciu:
http://blog.imperiaonline.me/efectele-%E2%80%9Edoctrinei-basescu%E2%80%9D.html

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii, am vazut acum si, scuze, dar nu mai pot de ras. Asta e imaginatia portocaliilor. Sa te faca sa crezi ca te ataca chiar Patriciu. Hahahahahahha! Doooamne, cat sunt de bolnavi? Cat de disperati sunt ca pierd? Cat de jalnici? :)))))))))

SA-TI FIE RUSINE, DINU PATRICIU!!!!

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Starea NATIUNII spunea...

:) :D
Crapa astia de ciuda, dar m-au enervat si mai tare, voi publica MANUALUL de MANIPULARE, de maine, capitol cu capitol, sa afle tot romanul se tehnici de manipulare au aplicat

transildania spunea...

Interesant ce spune @Lucian. inca o dovada ca o parte a opozitiei parlamentare se comporta in mod diletant, daca nu este vorba chiar de complicitate.

Foarte putin s-a vorbit de exemplu de faptul ca din cauza dezorganizarii opozitia a ratat alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala.
La primul vot in Camera pentru Dorneanu opozitia (Dorneanu) a avut 161 de voturi, cu 7 mai putin decat cele necesare. Probabil au votat pentru Dorneanu si parlamentari ai puterii sau independenti.
Insa atunci la vot au absentat de la vot 13 parlamentari ai opozitiei!! Configuratia Curtii ar fi aratat cu totul altfel.

transildania spunea...

P.S. Am uitat linkul:
http://nastase.wordpress.com/2010/06/16/absenti-votare-judecator-la-curtea-constitutionala/

Micawber spunea...

Oricat am detesta regimul portocaliu (si il detestam!), sa nu cadem in exagerari. Probleme cu Facebook au avut multi oameni (cam 500 de milioane) in ultimele zile - cititi aici:

http://news.yahoo.com/s/ap/20100923/ap_on_hi_te/us_tec_facebook_problems

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber. Am pus si eu asta la 00:32.

Hendrix spunea...

Articolul din Gandul este unul menit sa lanseze TEAMA opozitiei, NEINCREDERE! Tot articolul se bazeaza pe speculatii privind un articol ce prevede ca CCR se pronunta asupra CONSTITUTIONALITATII unor,,hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului''. Ei vor sa afirme ca este sufucient ca borfeta roberta sa spuna ca ar fi nweconstitutionala suspendarea monstrului securist pentru ca CCR sa invalideze acea hotarare. FALS! Borfeta roberta cum ar putea motiva suspendarea lui ba-secu ca fiind neconstitutionala? Procedura este prevazuta de Constitutie, ce ar putea invoca?
Ei se bazeaza pe faptul ca CCr ar functiona ca o masinarie de vot portoca;lie. Tineti minte ziua de 25 iunie? Eu da. A fost ziua in care CCR a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15%. Ei bine, judecatorul udemerist, banuit a fi portocaliu, a votat corect. Va face altfel daca borfeta roberta va invoca neconstitutionalitatea suspendarii lui ba-secu? Mira-m-as!
Si inca ceva. Orice decizie a CCR este motivata juridic. Doar niste dobitoci portocalii pot sa creada ca acei oameni ar putea inventa motive de neconstitutionalitate.
Parerea mea este ca presa portocalie s-a inflamat deja si baga fitile ca acestea. Sunt disperati ca idolul lor securist va fi maturat de referendum. Problema ramane una singura: vor avea majoritate in Parlament?

vali plesca spunea...

din cate stiu eu, prevederea a pornit de la pesedei. in acelasi timp insa, nu inteleg un lucru: ccr filtreaza orice decizie a parlamentului, daca e solicitata. de ce o cerere de suspendare a unui presedinte trebuie tratata altfel? asta pe de o parte. pe de alta, la suspendarea trecuta, parlamentul a votat, ccr nu a fost luata in seama (apropo, atunci pedeleii nu erau majoritari, daca asta inseamna ceva...), iar electoratului fix undeva i-a pasat de vointa parlamentara. acum, daca se ajunge la referendum, motivul constitutional de suspendare ar fi mai intemeiat (desi vina e a TUTUROR parlamentarilor: formal si legal presedintele poate promulga orice lega aprobata, in hartii, de parlament> nu presedintele e vinovat de o frauda facuta de altii), numai ca nu va conta pentru electorat. daca va fi suspendat, presedintele va fi suspendat nu pentru incalcari majore ale constitutiei, singurul motiv, alaturi de tradare, pentru care poate fi suspendat, ci, pur si simplu, pe motiv de criza. cu alte cuvinte, o eventuala suspendare ar introduce un relativism decizional la nivel politic de toata frumusetea, o grenada cu cuiul tras pe care si victor si crin si-o arunca cu voiosie unul altuia.

Hendrix spunea...

@vali plesca Mey tovarase, mey pupincurist portocaliu, asa-i ca iti vine sa plangi ca idolul tau securist va fi suspendat? Asa-i ca iti vine sa urli ca la referendum ba-secu va fi pulverizat de o populatie ajunsa la disperare din cauza lui ba-secu si mafiotzilor care distrug tara asta? Te inteleg, mey tovarase, esti demn de mila! Pardon, sila!!! Ieri-alataieri te declarai liberal iar acum ce faci mataputza? Te intrebi de ce n-ar putea CCR sa se implice si in invalidarea unei suspendari a monmstrului securist. Este de domeniul evidentei ca ai face tot ce este posibil sa-l mai vezi pe dement la 3coceni, n'asa? Hai, plimba ursu, tovarase portocaliu! Du-te la stapanul tau ba-secu si mai lingel odata in coor si apoi vino inapoi pe vlog sa ne spui cat de ,,liberakl'' esti tu. Mare jeg mai esti!

Lulutza spunea...

Cica, inainte de anuntul lui Ponta cu pisica suspendarii, Ambasadorul S.U.A. a facut o vizita de curtoazie la sediul P.S.D... Cred ca Legea pensiilor se va revota, eventual un 65 va redeveni 63, alte mici concesii facute de puterea baseboccie odioasei opozitii. Btw, in Senat nu s-a intrunit niciodata cvorum pentru discutarea acestei legi si ea a fost adoptata "tacit". Fara sa mai fie nevoie de frauda la vedere...

Andrei Pop spunea...

Ce rost mai are curtea constitutionala? A validat alegerea lui Basescu si sunt convins ca va valida si legea pensiilor. Tot ei trebuie sa decida daca Basescu e suspendabil sau nu. Nu cred ca presedintele se va lasa suspendat asa usor.

Rational Idealist spunea...

Am vazut si eu articolul din Gandul inca de aseara, pare o alarma falsa (in cel mai bun caz) sau o incercare de intoxicare (in cel mai rau), pentru a descuraja opozitia sa se gandeasca la suspendare.
Procedura suspendarii - inclusiv rolul consultativ (!) al CCR si cel decizional al Parlamentului - este scrisa explicit in Constitutie. O lege de functionare a CCR (chiar cu tot cu interpretarea ziaristului de la "Gandul") nu poate anula sau modifica prevederile Constitutiei.

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist, de parerea asta a fost si Transildania. Cred ca voi aveti dreptate.

Hendrix spunea...

@Ratinal idealist De acord cu tine, exact asta am sustinut si eu la ora 8:49! Speculatiile facute de ziaristul de la Gandul sunt absolut tembele. La fel ca si cele aparute in Excrementul Zilei! Prietenii stiu de ce!
Imi place blogul tau, esti un tip inteligent. Singurul repros este ca nu faci efortul sa raspunzi comentariilor. Eu ti-am scris de cateva ori si n-ai binevoit sa raspunzi. Treaba ta! Intrebare: de ce ti-ai mai facut blog?

Hendrix spunea...

@Lilick Va ca ii dai dreptate lui @Rational si lui @transildania. Mie nu?
Poti sa-mi si mie de ce te-a alarmat atat de tare articolul asta din Gandul? De ce asta si nu articolul din Excrementul Zilei, care spumega exact pe aceeasi tema?

Lilick Auftakt spunea...

Scuze, Hendrix. Normal ca iti dau dreptate si tie!

Lilick Auftakt spunea...

In Excrementul nu am citit.

Hendrix spunea...

@Articolul din Excrementul Zilei este mai spumos, ca sa zic asa. Dupa mintea astora este clar ca CCr va declara neconstitutionala suspendarea, ca sa vor muschii judecatorilor portocalii numiti intr-o frumoasa noapte de iunie, pe la 2 noaptea!!!
Cele 2 articole sunt mana in mana, scrise de portocalii, slugi ale lui ba-secu. Scopul lor este extrem de simplu, primitiv chiar: DE A INTIMIDA OPOZITIA! Nu cred ca un om serios ii poate baga in seama, eventual in altceva. De aceea n-am inteles de ce o tipa serioasa ca tine a bagat in seama articolul de toata jena aparut in Gandul.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendix, enorm de multa lume l-a bagat in seama. Daca vedeam in evz poate ca nu bagam. Dar uite ca si in Coti l-au bagat in seama: http://www.cotidianul.ro/125081-Traian_Basescu_e_aproape_imposibil_de_suspendat_si_de_demis

Iar Lucian nu vrea sa ne induca in eroare, stai linistit. A fost si el indus in eroare.

Lilick Auftakt spunea...

Articolul ala trebuia scos, pur si simplu, iar cei de la CCR nu au facut-o. Dar si asa, existand acolo, nu are nicio putere.

Hendrix spunea...

@Lilick Uite ca m-ai facut curios si am citit articolul lui Lucian Gheorghiu. Am tot respectul pentru el, este un om de bunacredinta, fara doar si poate. Se pare ca a picat si el in capcana intinsa de telectualii basescieni din presa portocalie, cum ca CCR ar putea sa declare neconstitutionala suspendarea monstrului securist. Nici gand! AVIZUL CCR ESTE CONSULTATIV, conform Constitutiei. S-a schimbat cumva Constitutia din 2007 si n-am aflat? Parlamentul este cel mai important for democratic si institutinal din tara asta si NIMENI nu poate sa conteste asta! Nimeni cu exceptia lui ba-secu si a sectei care i se inchina. Inca!

Hendrix spunea...

@Lilick Articolul nu trebuia scos, sa stii! Are rostul lui, doar ca speculatiile facute de portocalii sunt facute cu partea dorsala.
Articolul este un efect al luptei portocaliilor pentru debarcarea lui geoana de la carma Senatului. Articolul are menirea de a-l proteja, de a proteja de fapt Parlamentul in fata agresiunii portocalii. In niciun caz nu este o ,,arma'' de ajutor pentru ba-secu, procedura suspendarii neavand absolut nimic cu acest articol, intelegi?

Lilick Auftakt spunea...

Da, mai, inteleg. Daca te rog ceva poti sa faci? Sa scrii un text scurt dar nu dur pe tema asta... Si sa il public. O sa ii rog si pe Transildania si pe Rational Idealist sa scrie ceva. Ca sa demontam idiotenia.

radu spunea...

@Lilick, eu il suspectez de blat pe Ponta, dincolo de toate declaratiile lui guevarriste. El si cu Dan Sova au dat o pasa la adversar de toata frumusetea. Ponta a facut partie PD la votul pt. reprezentatii CCR, retragandu-se din sala, iar Sova a fost cel care a propus amendamentul buclucas, votat in unanimitate, cu privire la rolul neconsultativ al CCR in eventualitatea suspendarii presedintelui. Nu uit ca Ponta voia sa plece, inainte de alegerile interne din PSD, la UNPR-ul lui nasa-su Gabi Oprea, cum nu uit prietenia lui cu Cocoseii Udrea si Dorin. Si mai cred eu ceva. Fesenistii lucreaza pe dedesubt, fie ca se numesc PD sau PSD.
Spuneau unii, si cred ca aveau dreptate, ca la B1 Ba-secu "si-a ales adversarul", pe Ponta, ca sa-l lase in offside pe Crin.
Urmatorul pas va fi la reforma electorala, cand, daca se va ajunge la uninominal intr-unul sau doua tururi de scrutin, parca vad ca vom avea urmatorul clasament: PSD, PD si, la mare distanta, PNL. Adeca exact ce vrea Ba-secu.
Pe ce ma bazez? Pe pomenile electorale masive, pe inceputul de crestere economica speculat la greu electoral, pe sprijinul serviciilor secrete si pe furtul la vot. Trebuie sa avem maaare grija cu astia.
A mai zis Ba-secu ceva despre niste primari PDL sau, SUBLINIEZ, PSD. La care PSD-ist se va fi referit? La Oprescu, daca revine in partid si-i ia fatza lui Ponta? Vom vedea.
Eu zic asa: cea mai mare greseala e sa le dezvaluim pedeleprelor toate intentiile noastre. Trebuie sa lucram in tacere si sa lovim surprinzator, cand se asteapta mai putin. Intr-un razboi ca asta, castiga cei mai inteligenti.

radu spunea...

@Hendrix: Intrebarea e: mai e sau nu avizul CCR unul consultativ, dupa noul amendament deja votat? Asta n-am inteles din articolul lui Lucian Gheorghiu.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, nu e asa. Hai ca le-a reusit diversiunea. Nu mai pot coninge pe nimeni ca e asa cum zic Hendrix, Rational Idealist, Transildania.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, Constitutia e SFANTA. Daca nu s-a schimbat Constitutia, ramane asa. Da, consultativ.

Hendrix spunea...

@radu Ma mir ca un tip inteligent ca tine n-a inteles cum sta treaba. Citeste mai cu atentie ce am scris sau ce a scris @Rational si sunt convins ca vei intelege!

Shadow spunea...

@vali

Da din pacate CC filtreaza doar la "solicitare" si nu in mod obisnuit (orice lege, orice hotarare, orice ordonanta) asa cum ar trebui.

Suspendarea presedintelui nu este o "lege".

La referendumul trecut cum ai spus bine electoratul a hotarat sa nu tina seama de ceea ce a hotarat parlamentul. Motivul exista si atunci. Simplul fapt de a "gandi" si a "pregati o lege" intr-o institutie care nu detine competente de "legiferare"(parlament, guvern) este o incalcare valida a constitutiei(legea serviciilor ca si asta spune ceva...). Electoratul a ales atunci sa voteze pt "anticoruptia de fatada" a lui basecu si nu pt incalcarea reala a constitutiei. De ce te-ar deranja acum ca ar vota "pt criza" daca nici atunci nu au votat pt "incalcare"? In realitatea azi electoratul stie foarte bine cine a umblat cu minciuni pt a se "realege". Nu vor vota atat pt "criza" cit pt "manipularea" la care au fost supusi de catre presedentie + guvern + pseudo coalitia la putere. Manipulare care si ea reprezinta si ea un motiv suficient Constitutional.

Elisa spunea...

Problema e ca infractorii versati o pun la punct in secret,nu stie nimeni decat dupa.Astia,infractorii pedelei, o fac la vedere .Asta-i marea stupizenie ,lumea a inmarmurit(nu vine de la Marmureanu ;) )si asteapta sa se intample infractiunea.

Crăciun Florin spunea...

Hmm. Se pare că eu am altă poziție.

Ideea de modificare a legii CC aparține lui Șova (PSD). Pe fond, ideea este bună. Hotărârile Parlamentului, că sunt în una din Camere, că sunt în plen, au putere asupra instituțiilor statului asupra cărora sunt îndreptate. Iar parlamentarii au votat cu spor o groază de hotărâri, unele pe lângă prevederile constituționale.

Pe de altă parte, se pare că derbedeul de la Cotroceni ar putea beneficia de un control de constituționalitate asupra unei hotărâri care au dispune suspendarea lui. Este discutabilă o astfel de abordare (este ziaristică !). Poate beneficia dacă cei care propun suspendarea dau dovadă de superficialitate. În situația în care propunerea de suspendare vine cu argumente constituționale, este de presupus că judecătorii constituționali să constate încălcarea Constituției de către derbedeu și să constate constituționalitatea hotărârii. Altfel ar crea un precedent periculos, oricare individ putând, în temeiul unei judecăți strâmbe a CC să încalce acele prevederi din Constituție.

Eu cred că această interpretare a fost „găselnița” portocaliilor. Vine alături de „găselnița” negocierilor PSD pentru bani și are drept scop scoaterea din butoiul cu scandal media a fraudării votului la legea pensiilor.

Cu referire la modificarea legii referendumului, se pare că se dorește revenirea la forma inițială a legii, modificată în 2007 tocmai pentru a demite pe Băsescu. Așa că ...

Să nu ne grăbim. Băsescu va călca pe bec cât de curând. În plus față de celelalte „becuri” sparte. Portocalii vor părăsi barca puterii și este posibil să voteze moțiunea de cenzură. În caz că cei din PSD vor avea suficientă „miere” pentru a ține captivi pedeliștii ce vor vota moțiunea, nu este exclus ca Băsescu să fie forțat să desemneze un premier care va avea ca sarcină alegerile anticipate. Cu o altă compoziție parlamentară și un guvern ostil, Băsescu se va retrage pe „bățul” din „colivie” și se va da huța-huța până la sfărșitul mandatului, dacă mai apucă.

Hai să lăsăm drobul de sare la locul lui.

radu spunea...

@Lilick, @Hendrix: yea, I hope so. Am citit si incep sa devin ceva mai optimist... Numai de s-ar sincroniza organizatiile sindicale (respect politisti!) sa pune presiune simultan cu actiunile opozitiei parlamentare!
Aflu ca incep sa defecteze cativa pioni din arcul guvernamental.... Hai Frunda, baga mare!

Rational Idealist spunea...

@Lilick

Am incercat sa explic:
http://rational-idealist.blogspot.com/2010/09/diversiuni-de-sezon-ro.html

@Hendrix
Raspund la comentariile de pe blog cand am ceva anume de spus (o obiectie, o completare); nu e in stilul meu sa raspund doar pentru a intretine conversatia. Deci, in general, daca nu raspund poti sa consideri ca am fost de acord :) Iar pentru a face acel blog am motive mai multe, dar asta e o alta discutie.

Bogdan spunea...

Am citit parte din comentarii, e drept nu am ajuns la final, insa parerea mea este urmatoarea:

Legea de functionare a CCR nu are intaietate in fata Constitutiei. Iar Constitutia stipuleaza clar care este rolul CCR la suspendarea presedintelui: CONSULTATIV.

Dim moment ce Constitutia spune ca rolul CCR este consultativ, nu poate veni nici o alta lege de functionare care sa schimbe acest rol.

Acum daca doar tinem cont ca la CCR sunt mai multi pupinbasesti si ca de fapt Constitutia nu conteaza, orice discutie nu'si mai are rostul, evident ei putand face orice vor.

Bogdan spunea...

Acum am observat, ma bucur sa constat ca si Hendrix are aceeasi parere: e vorba de o manipulare/minciuna rostita cat de des de tucalari cu intentia de a o face un adevar. Caz clasic manipulare pupinbasista.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, concluzia ta e perfecta. Nu afecteaza Constitutia cu nimic, insa pentru ei nu conteaza Constitutia.

transildania spunea...

Total de acord cu @Hendrix, @Rational Idealist etc.

Este vorba de o dezinformare lansata pentru a descuraja opozitia dar mai ales PARLAMENTARII COALITIEI DE LA PUTERE CARE AR VOTA MOTIUNEA. "nu votati motiunea, pentru ca nu mai pot fi suspendat si totul e deageaba".

Am scris si pe blog: Nicidecum modificarea unei legi simple nu modifica Constitutia sau vreo procedura Constitutionala. Asa daca ar fi corecta stirea lansata de distinsii jurnalisti Curtea Constitutionala ar putea declara neconstitutionala si motiunea de cenzura daca trece, si orice alta atributie si decizie constitutionala a parlamentului care nu convine!! Sa fim seriosi!

Anonim spunea...

Lucian

Cateva precizari

Am vazut toate comentariile, inclusiv la textul meu. NU am fost indus in eroare. Si din pacate am dreptate si mi-au confirmat si cativa din cei implicati, care, vineri s-au luat cu mainile de cap.

Hai sa lamurim chestiuni de procedura

1. Opozitia, face referat de suspendare a lui Basescu si il trimite la Curte

2. Curtea delibereaza si da verdictul. Acesta este consultativ

3. Se dezbate si se voteaza in plen. Sa presupunem ca se string cei 236 de voturi necesare suspendarii. ACUM e ACUM

4. Daca nu se intimpla nimic dupa vot, in 30 de zile este referendum Daca vin la urne 9 milioane si jumatate plus unu din astia spun da demiterii, Basescu este demis.

4(1) Roberta (solo) sau 50 de PD pot sa atace hotarirea de suspendare la Curte. Motive gasesc pt ca sunt specialisti. Daca Curtea decide ca hotarirea de suspendare este neconstitutionala, ANULEAZA suspendarea si Basescu revine la Cotroceni. Aceasta decizie a Curtii este acum Obligatorie. Nasoleala este mare in situatie in care prima decizie a Curtii il albeste pe Basescu si plenul il suspenda. 100% a doua decizia va fi tot pt Basescu. Daca in prima decizie Curtea este categorica si spune ca a incalcat rau Constitutia (never niciodata n-o sa vedeti asa ceva)atunci va fi greu pentru Roberta & Co sa mai conteste. Doar pe procedura si doar daca opozitia face timpenii.

XXXXX

Nu mai retin cine, a postat mai sus o chestie adevarata: legea de functionare a Curtii NU poate bate Constitutia. 100%. Surpriza mare, de aceiasi parere nu au fost si judecatorii Curtii. Este un clar conflict legislativ-o constitutional , dar aia sunt suverani

XXXXXXX

La fel este si in cazul alegerii unui judecator la Curte. Legea CCR spune ca este nevoie de 50%+1 din totalul parlamentarilor unei camere. Constitutia spune ca desemnarea se face prin hotarire, iar hotarirea se voteaza cu 50%+1 din cei prezenti, cu conditia indeplinirii cvorumului.
Valer Dorneanu a fost votat pe ce scria in Constitutie si Roberta nu a validat votul. A doua oara s-a mers pe ce spune legea CCR si a castigat PD (cu sprijinul lui Victoras)

XXXXXX

In modificarile aduse legii CCR, mi s-a spus si mie ca au bagat amendamentul ca sa-l apere pe Geoana. Fals. PD nu il putea demite pe Geoana. El poate fi retras doar de PSD

XXXXXX
Amendamentul este insa bun pentru celelalte hotariri din Parlament. Tembelii trebuiau insa sa bage ceva in coada lui pentru a nu se atinge de hotarirea de suspendare. Dar nu au gandit. Asta este

Lilick Auftakt spunea...

Sova explica: http://blog.dansova.ro/?p=91

Anonim spunea...

Lucian

@Lilick

Am vazut explicatiile lui Sova. Le-a dat si la noi. Lucrurile nu stau chiar asa. El ar avea dreptate DOAR in situatia in care CCR ar fi compusa din judecatori cu adevarat independenti.

Uite mai vin cu un exemplu. CCR trebuia sa elimine articolul buclucas pentru ca ADAUGA la Constitutie. Nu a facut-o. De ce oare? Avem acum un al doilea conflict constitutional legislativ. Constitutia spune care e procedura de suspendare/demitere, si acum avem o etapa in plus, posibilitatea contestarii hotaririi de suspendare. Ca nu se va face pe fond ci pe procedura, asta nu mai conteaza.
(Celalalt conflict este la alegere de catre parlament a unui judecator la CCR. Constitutia spune ca se alege prin hotarire de Camera si tot Constitutia spune ca hotaririle se voteaza cu majoritate simpla. In Legea CCR se prevede alegerea judecatorului cu majoritate calificata. Dorneanu a fost ales pe litera Constitutiei, Roberta nu a validat votul si s-a prevalat de ce spunea Legea CCR). Este adevarat o lege nu poate bate Constitutia, dar uite ca in Romania totul este posibil.

PS

Eu consider ca suspendarea/demiterea trebuie facuta in martie. Dupa ce lumea va cunoaste factura mare si altele. Daca o faci acum, ajungi, daca ajungi la referendum in noiembrie, s-ar putea sa fie vremea proasta si nu-ti ies 9 milioane la vot. Si atunci...

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, si eu zic la fel. Ca trebuie sa ne intarim si sa asteptam momentul cel mai bun. Din punct de vedere uman mi-e greu si acum sa vad sinucideri (si azi s-a sinucis un profesor), cazuri ingrozitoare de persoane care pur si simplu nu mai au din ce sa traiasca. Dar noi, care ne-am revoltat de la bun inceput, si am atras atentia, acum trebuie sa rezistam pana cand o sa intelaga toata lumea ca asa nu se mai poate. Unii vor intelege doar cand o sa vina facturile mai mici de care vorbesti. Asta e. Daca democratia nu le-a fost draga, poate stomacul personal le e. Asa ca, chiar daca eu as vrea sa-l suspendam si maine, pentru a reusi asta si pentru democratie trebuie sa rabdam inca vreo cateva luni.