2 sept. 2011

Ce va alege in 2012 un alegator disperat?

Intr-un orasel de aproximativ 10.000 de locuitori se face un sondaj. Nu conteaza oraselul, poate fi oricare din tara... La intrebarea "Care este primul lucru care va ingrijoreaza in prezent?" se raspunde: 18%, lipsa banilor. Tot 18% cresterea preturilor. 17% lipsa locurilor de munca. In total, cele trei mari griji insumeaza 53 de procente.

Se adauga grija legata de nivelul scazut al pensiilor: 7%. Si al salariilor: 4%. Am ajuns la 64 procente care insumeaza disperarea. Mai departe, procentele ramase se distribuie catre grijile legate de starea proasta din educatie (1%), din sanatate (2%), sau legate de instabilitatea politica (2%)... Plus multe altele, in procente mici, la inghesuiala.

Si acum sa ne imaginam cum ar arata alegerile intr-un astfel de orasel, in care lumea (nu) da doi bani pe sanatate sau pe educatie (!), iar (in)stabilitatea politica pare rupta din context. Cu ce mesaj ar putea sa mearga un politician onest in fata acestor alegatori care, adusi la disperare, nu mai sunt de fapt liberi sa aleaga rational? Cat de usor poate fi votul lor cumparat? Si cat serveste actualei puteri aceasta disperare, aceasta stare de fapt?

9 comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Lilick, eu nu mai cred in teoria votului cumparat. Se intampla un alt fenomen, iata despre ce este vorba: avem, o data, clasa dominanta, profitoare etc, cu exponenti ca Traian Basescu, Cristi Borcea, Bercea Mondialu si, cu voia dvs., pretenu' Berlusconi. Trsaturi comune: sunt niste scursuri care cred ca totul li se cuvine si totul le este ingaduit. Prostii nu sunt in stare sa le aprecieze maretia. Ei conduc sosietatea si au averi sau/si putere/influenta considerabila.
Avem, apoi, clasa mijlocie ... in mare este vorba de oameni activi, onesti, si care "duc in spate" societatea. E vorba de oameni care au ... "ceva": o casa, o masina (chiar daca sunt luate in leasing), au, cat de cat, o educatie, au, cat de cat, onoare, principii etc. Muncesc mult si nu sunt foarte vizibili in viata publica.
Vine, apoi, clasa de jos, a lumpenilor, care nu (mai) au nimic. Nimic, nimic. A, poate au un acoperis, dar nu au educatie, idealuri (sau idealisme etc.).
Cele trei categorii se urasc reciproc, dar, cei mai pasnici sunt cei din clasa de mijloc. Ei stiu ca nu au nevoie, de fapt, de ceilalti, pentru a supravietui.
Aparent, intre extreme exista o ura atroce, in realitate, mai exista si altfel de sentimente. Cei de jos stiu ca nu-i pot elimina pe cei de sus, chiar si daca i-ar elimina, altii le-ar lua locul. Dar, daca le-o pot trage "mijlocasilor", o vor face cu placere.
Adica, omul ala amarat, care merge sa voteze PDL-ul, nu o face neaparat fiindca a primit un kil de salam, o face pentru ca vrea!! Da' de ce vrea asta? Pentru ca el e un nimic, un zero, nu are nimic, e vai de capul lui, dar de ce ala o duce mai bine? Care ala? Ala, vecinul, care are un pic de scoala, are un serviciu, are o casa pentru care va plati 30 de ani, si chestii din astea. De ce ala sa aiba si el nu?
Da?
Siatunci, cel de jos va vota, de ex. PDL, fiindca stie ca numai PDL il va "arde" (si) pe vecinul.
Solutie? Lichidarea clasei de jos. Ei, nu (chiar) fizic, ci prin educatie.
Dar, asa ceva nu cred sa (mai) fie posibil acum. Mai degraba cred ca "middle class" va ingrosa randurile lumpenproletarilor, iar rezultatul va fi o explozie sociala. Da' nu chiar acum.

Anonim spunea...

Perfect de acord cu dl. A. Stoica.
O soluție nu ar fi lichidarea lumpenilor(fizică sau altminteri, căci legile internaționale sancționează aspru crima de genocid etnic, cultural sau religios). Dar corect ar fi să voteze numai cei ce au nu neapărat o anume avere sau poziție socială de conservat(vot cenzitar, existent în trecut), ci măcar aceia care au luat bacalaureatul.
Știu, e practic imposibil de impus o astfel de lege, în Europa bulversată de ”extremisme democratice”, dar nu este drept și nu este corect ca țața Leana de la Adunații Copăceni, moș Ion Sticluță, bețivanul oficial de la Șotrile , ori nu știu ce șatră de țigani din Bărbulești, să decidă ”democratic” viitorul țării!
Asta e.
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Sper ca ati auzit vestea cea buna! PDL NU EXISTA!

Anonim spunea...

Nu vă bucurați prea repede. Kovesi nu va cere în veci radierea PDL din registrul partidelor, fiind fata în casă a lui Băse( nu știu dacă știți, dar marinarul obișnuiește să o convoace pe ea și pe Predoiu, zis ”Independentu”, la ore mici la Cotroceni și să șteargă cu ei pe jos.
Nu cunosc exact ce prevede legea partidelor, dar salvarea ar fi dacă o atare cale de atac, sau de contestație, ar putea fi exercitată de orice persoană interesată, cum a fost cazul celor care s-au opus înscrierii partidului lui Diaconescu.
A. Magnus

Adrian Stoica spunea...

@Lilick: Sa strig si OLE?
Nu cred ca se va alege nimic din toata tevatura asta, dar cine stie?
Si, nu cred ca e o veste prea buna, sincer. Cu ce ne-am ales din asa-zisa dizolvare a PCR, in 1989? Daca nu ar fi avut loc, am fi stiut, macar, unde se afla comunistii - cea mai mare parte dintre ei, asa s-au aciuat peste tot.

Lilick Auftakt spunea...

Ei, lasati defetismul. TMB e obligat sa ii radieze, nu ati auzit-o pe Norica?

Lilick Auftakt spunea...

Nu voiam sa postez ceva nou asa repede, nici nu am apucat sa raspund, dar sunt obligata. Asa ca... postare noua. :) Revenim si pe subiectul asta intr-o zi...

ADRIAN spunea...

@Lilick: Iti dai seama ca daca as candida (in colegiul unde pica Rosia montana sa zicem) si as avea un mesaj pentru punerea in valoare a patrimoniului ca resursa de dezvoltare durabila as avea un succes fulminant! :)))
Interesul pentru invatamant? O gluma din ce in ce mai neagra. Omul cu cat e mai educat in tara asta cu atat are un handicap mai sever din punct de vedere al societatii. Ne mai miram ca nu sunt in stare sa vada dincolo de blidul pe care-l au in fata ...

Lilick Auftakt spunea...

Dar cum, Adrian? Intr-un orasel de provincie, dar reprezentativ pentru populatia acestei tari, interesul pentru educatie reprezinta un procent de doar 1%? Pai de aia pedelistii lovesc acolo unde vad ca nu exista interes: educatie, sanatate... Pe mine chiar ma sperie cifrele astea, pentru ca vad un electorat extrem de usor de pacalit. Aproape ca niciodata mai usor de manipulat, fraierit...