15 sept. 2011

"Dragi români din America..."

Preiau o "Scrisoare pentru diaspora romana", publicata de Oana Stanciulescu pe DC News. De dat mai departe, de trimis pe mail, etc...

"Dragi români din America,
Am auzit că v-aţi întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Washington. Cu această ocazie aţi fost informaţi şi ce o să păţiţi dacă vizitaţi România.
Din păcate, preşedintele Traian Băsescu nu a avut timp să vă spună decât o mică parte din ce se petrece în ţară.
Iată de ce, o să încerc eu să–l completez pe preşedintele Republicii.
Aşadar, după ce o să coborâţi din avion, dacă nu vă aşteaptă nimeni, o să vă fie la fel de greu să ajungeţi în oraş ca şi atunci când aţi plecat din ţară. Taximetriştii vă fură, trenul rapid nu ajunge în aeroport, metrou nici nu se pune problema.
După ce ieşiţi din aeroport, să nu vă miraţi dacă vedeţi că bordurile noi se înlocuiesc cu altele sau că asfaltul bun se sparge ca să fie pus altul în locul lui. Sunt doar nişte afaceri de partid de zeci de milioane de euro.
Dacă mergeţi cu metrolul, staţi liniştiţi, o să ajungă la un moment dat în staţie, dar până atunci, aveţi plasme din metru în metru unde puteţi să vedeţi ce au mai făcut vedetele autohtone. De ce din metru în metru? Pentru că atunci când dai un contract, trebuie să fie unul consistent, nu să-ţi baţi joc.
Dacă purcedeţi la o plimbare la şosea, aveţi grijă, nu beţi nimic, pentru că nu există toalete publice, aşa că fie vă duceţi în parc şi vă orientaţi după miros ca să le găsiţi pe aşa zisele toalete ecologice, fie vă abţineţi până acasă.
Ar fi bine să veniţi în timpul Festivalului Enescu pentru că spectacolele sunt de excepţie, însă, dacă mergeţi la Opera română, îmbrăcaţi-vă ca de plajă pentru că aerul condiţionat ori nu există , ori nu face faţă. Ministerul Culturii este ocupat cu Roşia Montană.
Dacă plecaţi prin ţară, să nu vă miraţi dacă vedeţi copii transportaţi în portbagaj sau în căruţe. Staţi liniştiţi, ei sunt duşi la şcoală. Ghinionul lor este că primarii nu sunt de la PDL, aşa că li s-au luat microbuzele.
Nu vă miraţi nici dacă vedeţi parcuri în pădure, nici sensuri giratorii acolo unde nu e vreo răscruce pentru că sunt investiţii serioase, de milioane de euro, care sigur vor scoate ţara din criză.
Dacă aţi pornit la drum, nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră medicamente pentru că spitalele din ţară, acelea care mai sunt deschise, nu vă pot oferi decât un pat.
Dacă vedeţi bătrâni pe marginea drumului, să ştiţi că tocmai s-au întors de la băi sau din excursii prin ţară. Nu, nu din pensia lor, pentru că aceea nu le ajunge nici de mâncare. Din banii strânşi de PDL.
Oricum, ţăranii nu prea mai au ce să facă pe acasă. Dacă recolta este bogată, rămân cu ea deorece nu au unde să o ducă. Depozitele din campania electorală au rămas doar pe hârtie, micile fabrici de prelucrare, la fel. Nu le rămâne decât să dea legumele, fructele, laptele la porci.
Vitezomanii de pe şosele, alea care sunt, sunt beizadele, adică fiii primarilor, prefecţilor, directorilor din judeţe. Deci, nu vă puneţi cu ei şi daţi-vă la o parte din calea lor.
Și să nu uit să vă spun, dacă deschideţi televizorul şi auziţi domni care nu vorbesc corect româneşte, nu înseamnă că dumneavoastră aţi uitat limba română, ci că ei sunt agramaţi. De ce apar la televizor? Pentru că sunt miniştri, directori, mahări. Ei conduc România.
Nu v-a spus preşedintele Traian Băsescu asta? Probabil că nu a avut timp!
La plecare, dacă vă decideţi să mai mergeţi prin Europa, să nu vă mire tirurile de la granite, care mişună prin ţară. Ele sunt ca şi invizibile, cel puţin pentru autorităţile române. Până nu se rezolvă problema coafezelor care fac evaziune fiscală, tirurile, vapoarele, vameşii, mai aşteaptă. Ce aşteaptă? Probabil alegerile.
Anul viitor o să fiţi şi dumneavoastră rugaţi să votaţi. Dacă nu vă place ce aţi văzut în România, aveţi ocazia să schimbaţi lucrurile.
În rest, vă doresc numai bine!"

15 comentarii:

BTI spunea...

Diaspora il voteaza pe Basescu dintr-un motiv foarte pragmatic: el le taie dorul de tara!

Vlad (S7EWIE) spunea...

Excelent articolul.

In contextul asta, stii ce ma scoate din sarite cel mai tare? Cand vad cum alte natiuni fac documentare care deplang situatia tarisoarei aratand Rahova si Ferentariul. Daca s-ar deranja (sau daca ar vrea) sa se informeze cinci minute ar fi imposibil sa nu afle alte informatii mai relevante, ca cele din articolul asta de exemplu, mai relevante decat placa stricata cu copiii strazii, drogatii si minoritatile ignorate trademark-uite prin '90.

Sau poate nu vor, ca deh! tre' sa mananca si gurile lor o ceva.

Cum ar fi un reportaj/articol american despre cat cash ia Bechtelu' pe km de autostrada de la noi?
Cum ar fi un articol frantuzesc despre mangleala pe care Colas-ul lor o executa magistral pe "autostrada" Soarelui?

Neeeh! Tot mai buna este o satira despre cum sunt toti romanii niste hoti si cum e supranumit Bucurestiul "pubela de gunoi a Romaniei", nu?!

(Scuze ca am deviat oarecum de la subiect)

Ave!

Lilick Auftakt spunea...

@BTI, haha, nu m-am gandit.. :))

@Vlad, eu gasesc Bucurestiul cu mult mai curat si mai sigur decat multe alte capitale. Problemele noastre sunt legate de cladiri de patrimoniu care se distrug, constructii ilegale, afaceri cu borduri sau cu gazon pus prin parcuri, etc.

radu spunea...

Ii doare fix in fund pe diasporenii din SUA de problemele sociale din Ro. Pt. astia totul se rezuma la anticomunism si "vin rusii", altceva nu mai vor sa stie. De-aia "Base" al lor, luptator adevarat cum e, le spune exact ce vor ei sa auda.

Arogantu' spunea...

@radu: Sa nu uitam un mic amanunt: diaspora este intesata de baieti cu ochi albastri (vezi Canada, US). Poate asta ar explica mai bine entuziasmul lor pentru ba'SECU ...

Vlad (S7EWIE) spunea...

@Lilick
Communication breakdown :)

Nu am nimic cu Bucurestiul nostru. Din contra, cand ziceam ca "e mai buna o satira despre [..] Bucuresti" ma refeream la ingustimea mintii jurnalistilor straini interesati, vezi Doamne, de soarta romanasilor. Au si ei o placa cu "Bucurestiul infect" si o tooot pun de prin '90 incoace, pentru ca le e mai simplu decat sa investigheze pe bune. (plus ca le-ar fi si ... "incomod", sa zicem, sa scrie un articol despre cum companii din tara lor au pus-o de-un blat cu pedeleu' si praduiesc cot la cot cu ei mult-iubita tarisoara)

@radu din pacate asa e, dar eu, chiar si in conditiile astea, cred ca adevaratul electorat basist din diaspora este format din doar cativa oameni "de bine" care fac cat ... sute de mii. (vezi Baconschi, vezi Branza, vezi.. vezi..)

Shadow spunea...

Dragilor va inselati.
I-am scris lilicei de cateva ori cand au fost facute nu bancuri ci investigatii de media independenta franceza in Romania. Pe diverse probleme. Una era "mafia gunoaielor" si gruparile "paramilitare" care le pazeau. Pe "zone interdite" a fost in urma cu vreo doua luni un excelent reportaj.

Groapa de gunoi Glina, membrul pdl care e directorul si patronul italian care aducea gunoaiele din Napoli.
Echipa de jurnalisti au putut intra in "groapa" doar cu foarte cunoscutul "smecheras" si "secu" silvian ionescu. Muncitoarele erau toate cu "halate noi" si s-au laudat ca respectiva "groapa" a luat licenta si de "producator de energie".
Voi credeti ca "jurnalistii" i-au crezut sau au lasat semnele de intrebare la locul lor.


Au fost zeci de reportaje nu atat cu copii strazii cat cu fenomenul "drogurilor" si cu putinele organizatii non profit care nu fac decat sa le "care" siringi noi si sa le dea prezervative.

Astea sunt emisiuni de investigatii si nu tembelismul de pe canal plus care isi bat joc 3 sferturi din an de francezi si de oamenii politici francezi si un sfert de cine "apuca".

Diaspora din Franta(dar si dispora generica e la fel) este asa cum le-am spus prietenilor mei de la "cafeneaua liberala" cand i-am intalnit in "carne si oase" extrem de "multumita" de basecu si de ai lui. Sunt foarte usor de "manipulat", cred orbeste orice le spun oameni precum macovei, basescu, tismaneanu, and comp si se cred cu totii de "dreapta" fara sa "adanceasca vreodata" ce inseamna aceasta "dreapta".

Spalatul pe creieri ante 89 a lasat urme adanci. Le place sa fie spalati si azi. Se "minunau" de "reusita" fantastica a "pasajului basarab" care binenteles este "ctitorie" basescu. De parca acesta ar fi pus "piatra" acolo. Cand le spui ca "basina" de coordonare a stopurilor "japoneza" a lui basecu este un esec total nu accepta. Cand trec prin Romania insa se plang ca au "prea multi masini" asta ca sa masurati si voi gradul lor de "dreapta".

Sunt foarte multe de spus la "mentalitatea" basescomanului diasporean. Acesta este automat de dreapta, mai de dreapta decat cei mai de dreapta din tara in care s-a "aciuat". Este dusmanul personal al lui ilisecu si doar al lui iliescu. Prin prisma "acestuia" explica ei "nereusitele" care l-au facut sa "plece". Chiar daca au plecat pe vremea cand era mult mai bine decat pe vremea lui iliescu.

basescu a "incercat" mereu sa "faca" dar nu a fost "lasat" ori de catre iliescu ori de catre bombonel. Perioada in care basecu a detinut Bucurestiul in totalitate in mana "nu exista". Perioada la transporturi nu exista nici ea. Ce s-a dat ca legi pe vremea lui basecu este perfect chiar daca au bagat mai adanc mana in buzunare pt a-si intretine familiile. Au reusit unii din ei sa-si revendice proprietati pe vremea liberalilor (magarii naibii deh) si nimic pe vremea lui boc 1,2,3, etc dar si asta e din vina liberalilor.

Profesorii sunt niste "pungasi" chit ca ceea ce au invatat ei de la acesti profesori le-a permis sa gaseasca de lucru afara iar medicii sunt doar spagari.

Spalare pe creier totala. TVR-ul international isi spune cuvantul iar televiziunile "opozitiei" si-au pierdut de tot (de multe ori pe barba lor) interesul. Isi doresc o noua "daciada" si o noua "cantare a Romaniei". Un "tatuca etern" luminos si prost crescut precum basecul.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, sa speram ca totusi nu sunt toti asa. Culorile in care ii descrii nu sunt prea roze. Si totusi, am reusit sa gasim in diaspora si alti oameni. Mai ales in Germania. Care vad cu totul altfel lucrurile si gandesc lucid. O sa facem la Cafeneua Liberala o intalnire cu reprezentanti ai diasporei si liberali care se ocupa de diaspora si sper sa mai aflam si atunci cate ceva. O sa te tin la curent.

Shadow spunea...

@Lilick

Ma ierti sunt foarte "obidit" de "stilul descris mai sus". Il intalnesc prea ades printre cunoscutii sau prietenii mei. Or fi poate nemtii mai cu capul pe umeri. Macar in Franta nu este o foarte mare "diaspora" in ziua de azi. Dar in Spania si Italia da. Si ei vor vota pt basecu daca "ceva" nu "explodeaza" despre afacerile sale si ale familiei sale.

Lilick Auftakt spunea...

Am studiat putin problema, inclusiv din ceea ce mi-ai povestit tu, @Shadow, dar si din ce mi-au povestit altii, si cred ca diaspora romana are particularitatile ei in fiecare din aceste tari despre care vorbim. Un partid sau o alianta care vrea sa castige alegerile ar trebui sa isi calibreze mesajul pentru nemti, pentru francezi, pentru italieni si spanioli, pentru americani si canadieni, inclusiv pentru cei rupti de realitate sau spalati pe creier, cum zici. Inclusiv cu argumente pe care le-ai adus tu aici. Trebuie luptat pentru fiecare vot.

radu spunea...

@Shadow: exact. E vorba despre o credinta cimentata in decenii de razboi rece si 15 ani de lupta anti-Iliescu. Astia traiesc din mitul anticomunist cum respira, pt. ei "ailalti" sunt, cum zice nea Jiji, Diavolul, Iliescu, Felix, Nastase, mogulii, rusii, huo, huo, huo. Ailalti sunt cu telectualii ghedesisti, cu Moni Macovei, cu dragul de Base. N-ai ce sa le faci.
Acuma, eu zic ca si @Lilick are dreptate. Nu sunt toti diasporenii la fel peste tot. Plus de asta, in Italia si Spania sunt multi oameni simpli, muncitori, in alte parti sunt multi emigranti economic de data recenta. Astia nu-s electorat captiv la basecu. Sa nu confundam diaspora cu suta aia de mii de talibani spalati pe creier cu detergentul ala puturos de razbel rece.

sandman spunea...

EXCELENT!

sandman spunea...

Nu cred ca mai are zile multe la Realitatea Oana Stanciulescu dupa articolul asta.

Lilick Auftakt spunea...

Hm :)

Shadow spunea...

@lilick

nu stiu sincer cum poti sa argumentezi in fata unor "ziduri". Mi-as dori sa ma invatati si pe mine sa o fac. Stiu aia cu "picatura chinezeasca" dar nu avem noi zile cate picaturi sunt necesare sa schimbe "mentalul" unuia definit de mine mai sus.