9 sept. 2011

Proteste

Ieri am protestat contra puterii, in fata Tribunalului Municipiului Bucuresti, in timpul procesului care viza radierea ilegalului Partid Democrat Liberal. Multumesc lui Manuel Avramescu si lui Iosif Buble pentru poze. In curand va trebui sa ne luam adio de la protestele in fata institutiilor publice. Asa vrea PDL. Opozitia ce spune?

Update: Comunicatul PNL pe aceasta tema.

5 comentarii:

atreides spunea...

Pe chestiunea cu radierea PDL, opozitia a facut un prim pas: a facut sesizarea catre Parchet. In privinta actiunii de protest despre care vorbesti, ca si de toata povestea cu acest Ranghilescu, ma tem ca si voi si Antena 3 ati cazut intr-o cumplita capcana. Legea aia a partidelor politice spune cat se poate de clar ca doar Parchetul poate cere tribunalului radierea PDL. Deci tribunalul are perfecta dreptate sa spuna ca Ranghilescu nu are caderea sa ceara el personal dizolvarea PDL (el are meritul-poate ii vom spune candva istoric-de a fi descoperit ca prostanacii nu si-au depus actele). Aseara m-a dezgustat Antena 3 care facea spume ca uite ce porci sunt aia de la tribunal ca nu au admis cererea lui Ranghilescu-cum naiba s-o admita cand legea e clara ca lumina zilei si spune ca Parchetul e ala care sesizeaza tribunalul? Deci, in acest meci, s-a gresit grav tinta, tinta nu este nici PDL (care si-a dat un autogol si acum trebuie sa platesca), nici tribunalul, ci madam Kovesi-nu stiu, sunt eu singurul care vede treaba asta? Poate m-am prostit eu intre timp si nu mai inteleg nimic. Daca opozitia joaca acest meci cum trebuie, e o situatie win-win pentru ea. Anume, dupa ce a depus sesizarea catre parchet, acum trebuie sa inceapa o presiune asupra lui Kovesi, de exemplu in fiecare conferinta de presa, pe langa subiectul pe care l-ar aborda acolo, sa mai spuna si ''au trecut n zile de cand am depus sesizarea, madam Kovesi, va miscati si voi mai cu talent?'' La fel, oamenii din opozitie care mai vin pe la TV ar trebui sa spuna ''iata, au trecut n+1 zile de cand s-a depus sesizarea, se aude madam Kovesi?'' Si tot asa la nesfarsit. Ca s-o oblige pe Kovesi sa iasa cu un raspuns in secolul asta. Si cand va iesi, sa vedem ce variante sunt. Sau trimite cererea de dizolvare a PDL la tribunal (fie dintr-un ipotetic respect pentru lege, fie din intelegerea a ceea ce poate urma pentru ea personal-adica, pe romaneste, de frica), si atunci PDL chiar va fi radiat, sau zice vreo vrajeala gen boc, ca treaba cu cele 30 de zile e doar o recomandare a legii, nu o obligatie. Ei bine, in acest caz, pregatirea de artilerie fiind deja facuta dupa metoda de mai sus (presiunea zilnica pusa asupra ei), opozitia poate declansa jihadul asupra madamei-plangeri penale, plangeri la organisme europene etc. Intr-un cuvant, va fi dovada suprema ca madama si intreg parchetul sunt slugile basescului.
Deci, daca nu cumva delirez eu in tot ce spun, ar trebui sa facem de fapt mitinguri la sediul USL, sa-i fortam sa se trezeasca din adormire si sa faca ceva de genul asta. E o sansa pe care daca o rateaza sunt niste mari dobitoci. Din afacerea cu madam Anastase a iesit ceva (desi nu a fost condamnata, toata tara stie acum ca madama a fraudat votul in parlament), dar pentru asta a fost nevoie de o campanie (si de presa si a opozitiei). Hai sa-i aplicam si lui Kovesi acelasi tratament, daca, desigur, nu trimite cererea de dizolvare la tribunal. Daca o trimite si e radiat PDL, propun sa-i facem statuie lui Kovesi. Dar oricum va fi, hai macar sa cadem de acord ca cheia acestei probleme este Kovesi si nimeni altcineva.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, stiu foarte, foarte bine tot ce spui, asa e. Stiu pentru ca Cepeca, care a fost cu noi, mi-a explicat foarte bine situatia. Pana la urma la discutiile dintre noi am acuzat opozitia, si mai ales liberalii, ca nu au facut din timp ce trebuia. Cepeca de altfel s-a contrazis si cu Ringhilescu in cateva puncte. In fine, am putut sa vad insa exact cum a reactionat justitia si ce manarii se fac si la tribunal. Poate o sa povestesc, poate o sa povesteasca Cepeca sau Elfy, vedem...

Nu, nu delirezi deloc. Sambata, jumatate de zi au asteptat sustinatorii USL, pe facebook, o reactie care nu a venit. A venit mai tarziu, luni, insa se putea anunta de sambata ca urmeaza sa fie luata o pozitie oficiala.

In fine... Concluzia e ca ai dreptate.

Adrian Stoica spunea...

Din punctul meu de vedere, interdictia desfasurarii protestelor publice in anumite zone e foarte buna si utila, pe care o doresc completata cat mai curand cu alte reglementari specifice, cum ar fi interdictia totala a intrunirilor publice (intrunire = 4+ oameni), dreptul politiei sau, mai general, al "autoritatilor" (fara a se preciza care sunt alea) de a retine, oricand, pe oricine, pe termen nelimitat, dreptul acelorasi "autoritati" de a viola corespondenta privata a oricarei persoane, etc.
Spun astea deoarece nu (mai) cred in posibilitatea rasturnarii constitutionale a actualei puteri, prin mecanisme electorale. Partidele care, teoretic, ar putea face acest lucru, s-au dovedit incapabile nu doar sa mobilizeze mase mari de oameni, in vederea realizarii unor actiuni de protest si nesupunere civica, dar nu au fost in stare, macar, sa castige un prapadit mandat de deputat intr-un colegiu napastuit, dintr-o zona napastuita.
Singura modalitate prin care aceasta putere ar putea fi inlaturata este revolta populara - nu vreau sa ma gandesc la nicio interventie straina. Dar, romanii sunt, se pare, un popor mult-indelung-rabdator, mult prea mult. Nu ne-am revoltat atunci cand nu a fost pusa in aplicare o lege votata in unanimitate de parlament, trecuta prin CC si promulgata de presedinte, nu am tresarit cand a facut Cristiana Anghel greva foamei, ne-a durut in cur cand a incercat sa se sinucida Sobaru ... astia suntem noi, nu ne clinteste decat nenorocirea personala, si nici atunci. D-aia zic, poate ca atunci cand vom vedea ca ne-a disparut fratele, sau parintele, sau copilul, sau oricine altcineva, si vom sti ca asta s-a intamplat fiindca "a facut ceva", "a vorbit ceva", sau "l-a parat cineva", poate atunci vom face ceva, altfel nu.
Lilick, poti sa-mi trimiti comentariul la cos, poti sa faci orice, daca nu-ti convine, dar parerea mea tocmai ti-am spus-o: doar oamenii pot face ceva. USL, sau mai stiu eu ce, sunt chestii despre care tot vorbim, dar ele nu exista. Nu pot face nimic. La ce folosesc aceste tapurituri de 3-5-10 oameni? Nu, pana cand nu vor iesi in strada sute de mii de oameni, si nu pentru a dansa pinguinul sau lambada, nu se va face absolut nimic. Dar, pentru asta trebuie sa-i doara, sa-i arda, nu asa. Sa iasa sa strige, si nu doar sa strige, dar sa si gandeasca, precum acum douazeci de ani: "vom muri, dar vom fi liberi". Si, bineinteles, sa fie mai destepti si mai cu ochii'n patru. Generatia mea a iesit in strada, dar asta nu a fost suficient.

Lilick Auftakt spunea...

Cine a iesit in strada din generatia ta? Cati? 5%. Hai sa nu aberam, ca niciodata in Romania nu au iesit mase mari de oameni, decat dupa ce totul a fost... rezolvat. Nu vor iesi in veci. Si ma doare in fund ca ies atunci cand ii ustura. Aia nu e atitudine civica, e reactie animalica. Sa iasa ca mine, atunci cand nu ma ustura nimic, ci doar ma sperie masurile lor total nedemocratice.

Adrian Stoica spunea...

Da, ai dreptate. Cu cateva exceptii notabile, in 1989 s-a iesit in strada dupa, si fara niciun rost, in afara de acela de a legitima o putere uzurpatoare. In 1989 a existat o interventie straina "moale" ... fiindca Ceausescu era total nepregatit si a cazut/a fost tradat la prima suflare de vant.