30 sept. 2008

Doctorul: demolator de policlinici?











S-a inceput demolarea Policlinicii Coltea, cea mai mare si importanta policlinica din Bucuresti, monument istoric (prima policlinica din Principatele Romane infiintata la 1860), cladire cu o arhitectura deosebita ce face parte din Complexul Spitalului Coltea - sit istoric protejat.

"Grupul Civic Bucuresti a luat o pozitie ferma pt salvarea acestui obiectiv de patrimoniu si important centru de asistenta medicala a locuitorilor centrului Capitalei, aducand la cunostinta opiniei publice si strangand numeroase semnaturi de adeziune, a organizat marsuri si mitinguri special dedicate.
Totodata, ARTRAD si arh.Ad.Balteanu, membri ai Grupului, au cerut oficial DCCPCNB si Min.Culturii declansarea procedurilor de clasare ca obiect de Patrimoniu Istoric de Arhitectura si Medicina prin reanalizarea dubioaselor declasari anterioare.
CRJ si TERRA Mileniul III au inaintat actiuni in justitie de sprijin, de succes pana la un anumit punct.
Acest caz a starnit proteste si sprijinul a numeroase publicatii din tara si strainatate, chiar cele ale Fundatiei INTBAU de Arhitectura Traditionala din Marea Britanie.
Cazul a fost prezentat si Catedrei de Istoria Arhitecturii din Univ.I.Mincu, personal sefei de catedra.
Cum este posibil ca noul Primar General - medic de profesie - sa accepte aceasta distrugere, Policlinica fiind si un element esential in inima orasului de prim ajutor si triere in caz de cataclisme naturale sau razboaie?"
-Dan Ghelase - Grupul Civic Bucuresti

7 comentarii:

Marius Mina spunea...

Ce naste din pisica, soareci mananca , n-asa?

Nu cumva aveti mai multe pretentii decat merita Oprescu?

Comunistii mor comunisti , nimic nu-i poate schimba.

Anonim spunea...

Ia cititi aici ce a luat-o Biju:

http://guerilla08.wordpress.com/

Anonim spunea...

Deh, la comunisti tot comunistii se pricep sa-i adulmece.

Anonim spunea...

Ca observaţie generală: o clădire are şi ea o durată normată de viaţă. Şi, ca fost "client" al respectivei "policlinici", faptul că este dărâmată nu-mi provoacă niciun fel de regret. Era un jeg, total impropriu actului medical. Acolo se va construi o aripă nouă a spitalului Colţea.
Faptul că a fost construită în 1860 nu este un argument în favoarea păstrării ei.
Comentarii de genul "comuniştii" dovedesc cel puţin infantilism. Policlinica nu aparţine Primăriei, să decidă Oprescu. Dar de ce să nu-i punem lui în cârcă o decizie care poate fi manipulată politic?

Trebuie să ne obişnuim cu gândul că se vor dărâma şi de aici înainte clădiri. Cred că mai important este să ne asigurăm că în locul lor nu se vor construi nişte oribilităţi. Da, în cazul în care Policlinica va fi înlocuită cu cine ştie ce bazaconie şi Primăria a aprobat construcţia, atunci Oprescu îşi merită şuturile. Acum nu.

Lilick Auftakt spunea...

@constantin gheorghe

Nu stiu. Stiu doar ca oamenii aia din Grupul Civic Bucuresti se lupta pentru mai multe cladiri. Sa vedem ce o sa se intample. :)

Anonim spunea...

Lilick, citeste in Click! de azi ce se petrece cu policlinica Coltea! Nu e imobil de patrimoniu, iar in locul ei se va amenaja parcarea spitalului! Sunt date concrete, de la sursa oficiala, in articol.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona


Multumesc mult!:)