10 nov. 2008

"Ca la noi la nimenea"









"Ca la noi la nimenea" spune o vorba din popor. Voi cita mai jos un fragment dintr-o stire aparuta zilele trecute in presa:

"In plina criza financiara, negocierile salariale din sectorul metalurgic german, domeniu care influenteaza celelalte sectoare ale economiei, au ajuns vineri intr-un impas si o serie de sindicate din industria metalurgica, a automobilelor si electronicii, ameninta cu greve in lant, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Dupa aproape patru saptamani de negocieri fara rezultate cu sindicatele, federatia Gesamtmetall a angajatorilor din industria metalurgica, care cuprinde si industria automobilelor, a electronicii si a utilajelor, si-a expus vineri ultima oferta: o crestere salariala de 2,9% in urmatoarele 14 luni. Astfel, in ultimele doua luni ale anului ar fi oferita o crestere de 0,8%, iar in lunile lui 2009, o crestere de 2,1%.

Oferta nu se ridica la nivelul revendicarilor sindicatului IG Metall, care vrea pentru cele 3,6 milioane de angajati din sectorul pe care il reprezinta o crestere cu 8% a salariilor pe un an, cerere care in limbajul codificat al negocierilor inseamna ca nu va accepta mai putin de 5%."
- conform Hotnews


Deci in Germania cele mai puternice sindicate cer intre 5% si 8% iar angajatorii le ofera 2,9%, intr-o perioada care se intinde pe urmatoarele 14 luni.
La noi...fara numaaaar!!! 50%, 100%...imediat, pe loc, luna asta. Si retroactiv daca se poate. Ca doar la noi da statul. Ce mai conteaza? Daca tot e criza sa o adancim si mai rau!

21 de comentarii:

agaX spunea...

situatia e absolut normala

profesionistii nostri sint avizi de cunoastere, sint mereu la curent cu ultimile descoperiri si sint intr-un proces de autoperfectionare continuu

in contrast, la nemti se stie de mult ca metalurgia s-a cam platfusat

P.S.
ai trecut repede la alta tema si iar n-am apucat sa comentez,asa ca zic aici: sinteti cam rai cu elena udrea, o tratati cam fara menajamente, desi are milioane de circumstante atenuante ... ginditi-va, daca voi ati avea ideile ei, nu v-ar veni sa le tineti la secret? ... pai vezi?!

Unknown spunea...

Relativ la procentele puse in discutie ai perfecta dreptate! Numai ca in situatia de la noi, consider eu, marimea procentelor e datorata si salarizarii la un nivel mult mai scazut a unor categorii! Evident pana la a accepta 50% direct e o cale lunga dar gandeste-te ca pe la 8-10% se face doar corectia cu inflatia si cresterea euro! Evident trebuie sa fie si constienti ca atunci cand nu e de unde n-ai cum sa primesti! Intr-o economie stabila evident ca se vorbeste doar de cateva procente dar nu e cazul la noi! Ceea ce, remarc eu, este prea putin mediatizat este faptul ca legea cu pricina mareste f.mult decalajele chiar intre profesori pentru ca nu e normal sa ajungi la o plaja pornind de pe la 1.000-1.200 pana la 12.000!( 300 pna la 3000 euro!) In conditiile in care totul e doar de la buget si la nivelul economiei noastre!

Lilick Auftakt spunea...

@agax

Hahaha! Daaaa..s-a platfusat rau. Sarmanii nemti..

Ma intreb cate alte idei geniale nu o mai avea la ..secret Nutzica. O sa urmaresc sa vedem de unde le mai fura. :))Ai vazut ce i-a tras-o lui Sever. Mi-ar placea sa-i fure si Talpes un proiect. Sa-i puna capac.


@Ion
Ai dreptate. Se mareste mult diferenta. Profesorii stiu asta si e unul din motivele pentru care nu au semnat pentru greva de pe 18 in proportie mare. Dar mai sunt si alte motive pe care le voi trata intr-o postare separata.

Anonim spunea...

Daca arunci niste bani pe piata, trebuie sa fie pe undeva niste marfuri si servicii pe care sa le consume posesorii banilor, sau sa poata fi exportate.
Altfel, se afla in piata prea multi bani si prea putine paini, adica....inflatie.
Oricum, in Romania, unul din trei salariati e bugetar, iar salariul mediu in sectorul bugetar e mai mare decat in cel privat, asa ca economia reala va desfiinta repede elucubratiile domnilor Geoana si Basescu.
Da de o greva fiscala ce ziceti?
"Agenturili" alea de S&P si de Fitch, stiu foarte bine chestia asta, da noi zicem ca sunt ...rauvoitoare(penibila pozitie).

Lilick Auftakt spunea...

http://www.elenaudrea.ro/blog/cotidianul-inca-o-data-de-rea-credinta.html

Am pus un Update la postarea precedenta cu link spre blogul obraznicei de Udrea. Sa vedeti ce abereaza si cum da vina pe Cotidianul.

Anonim spunea...

Ai vazut, draga, ca pana la urma a gasit bani (acum nu angajeaza raspunderea viitorului Executiv si Parlament domnul BallaDur)! Nu asta nu este razgandeala (cum ar spune rautaciosii (nu, nu a mai facut asa in cazul pensiilor, de exemplu) si nici un exemplu mizerabil de lupta politica in care muncitorii sunt asmutiti impotriva profesorilor (care se stie ca au 12 sporuri si sug sangele poporului)... Nu, nu, de 1000 de ori nu... El este un domn (asa sustine de Dinescu) care nu asteapta momentul oportun sa aplice lovitri pe la spate celor care sunt mai competenti sau, macar, mai simpatizati decat el (nu ca ar fi prea greu) asa cum spun ticalosii de adversari... De aceea toti simpatizantii sunt rugati sa atace presa ticalosita (cata nu a fost cumparata), toate sindicatele (care nu au fost mituite) si in general pe toti cei care nu sunt PNL-isti... Iar apoi sunt invitati sa depuna pupici dulci si profesionisti pe acea parte a domului prim ministru pe care nu o vede nicodata soarele...
Spor la treaba, domnisoara...

Anonim spunea...

Dorinta electorilor de a cunoaste doctrinele politice ale partidelor, dezbaterea proiectelor cu adevarat importante pentru Romania, atuci cand sunt practicate in exces, produc victime:

"Un batran din comuna buzoiana Amaru a murit dupa ce s-a inecat cu un mic, in timp ce petrecea la o manifestare electorala.
Zeci de locuitori ai comunei au participat, duminica seara, la o manifestare electorala pe terenul de sport al localitatii. Intalnirea votantilor cu candidatii s-a transformat intr-o cina populara, cu mici si bere.

Barbatul de 75 de ani a decedat dupa ce nici fiul sau, nici medicul de ambulanta nu au reusit sa il resusciteze. "

sursa:
http://www.frontnews.ro/social-si-economic/eveniment/un-buzoian-a-murit-incecat-cu-un-mic-de-la-un-miting-electoral-16933

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Ma obligi sa iti spun ca esti prost. Ce sa-ti fc? Daca esti...Nu a dat nimic! Numai un bolovan ca tine ar putea crede ca daca a promis ca da din martie (hahahaha)bani la profesori, asta inseamna ca va si da. Pai el va fi PM si atunci? In rest, si pe mine m-a enervat ca nu a zis in continuare, FERM, NU, si s-a folosit de o manevra care sa ii scoata din joc pe fesenisti.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Saracul. A murit cu doctrina in gat!

Anonim spunea...

Lilicko,

n'ai schimbat poza de la avatar !

si se pare ca "amicul" agax ramane un comentator consecvent pe bloaga ta ! Sa fie si altceva decat dorinta de a'ti comenta articolele ? Sa fie si el , ca si mine de altfel, prinse in mrejele culorii mov ?

Lilick Auftakt spunea...

@Canadianule,

Dar ceva despre alianta PD-L-PRM-PNG nu zici? :)

Anonim spunea...

lilicko,

mie'mi plac freziile mov, nu trandafirii rosii.... iar o alianta scrisa cu litere albe pe fond rosu , imi sta in gat ! pentru ca mi se pare ilogica asocierea doctrinei conservatorilor cu cea a socialistilor !
Desi tu ramai aceeasi fermecatoare comentatoare cu ochii mov , nu vreau sa ma "vâr" in analize intortochiate ale unor aliante politice romanesti extrem de ciudate si anacronice , la care voi avea cu siguranta raspunsuri acre si contre haiducesti din partea sustinatorilor blogului tau ! Eu incerc sa raman la culoarea mov ! Daca'mi permiti ! si nu'i cu suparare de la imparatie !

(intre noi , fie vorba , poate largesti un piculetz poza de la avatar !)

agaX spunea...

canadianule,
am vazut ca "nu mai poci" de grija mea ... semn de istetime, cum ar zice tareanu'roman :)

hey, daca ai nevoie de informatie, sau chiar daca ar fi doar pura curiozitate, intreaba direct, cum fac oamenii din lumea civilizata

PS: aud ca nen'tu basescu a iesit iarasi la rampa cu niste lucruri radioactive ... pardon ... teleactive de data asta; iar m-am bucurat ieri ca n-am niciun motiv sa-l ascult ... sper ca si tu

Anonim spunea...

Merci doctore (researcher, prospecter,analyzer, vivisector, dowser, whatever !)

Pentru grija istetimii altora .... se pare ca ti-am cam ramas in gat ca un os de peste de te obrintesti asa de repejeur ! Las'ca'ti trece pin'la primavara !

Si daca "memoria'ti nu'mi joaca feste" parca, parca intrebai in eter mai acu vreo cateva saptaluni in urma daca_cantati la acelasi server , inseamna ca sunteti in aceeasi unitate de cercetare ! presupunand ca la asta te-ai referit cand ziceai ca: " I should ask you face to face" ..... ca doar lumea civilizata e suficient de larga sa cuprinda si Toronto si Ohio.... e doar o azvarlitura de bazooka.....

Hai sa lasam glumitzele ... se pare ca nu prea ai la matze inginerii , iar daca te-am "pissed off" , uite , imi cer scuze si promit sa nu te mai AGASEZ... si nici sa mai fiu sarcastic ...OK ?
Please let me know {your wish} at your earliest convenience to avoid any further boredom!

Anonim spunea...

lilicko,

nu imi permit sa-ti dau sfaturi dar parerea mea este ca daca ai lasa putintica libertate (adica nu ai strange surubul ala al moderarii atat de crancen) , multi comentatori/toare ar intra in polemica directa pe bloaga ta si viata aici, in casa ta, ar fi mai "vivanta" , mai activa , mai saltareatza, mai colorata.... mai cum vrei tu sa o iei .... asaaaa , parca'i intr'o poezia de Bacovia.... prea plumbuita, pe cuvantul meu !

Lilick Auftakt spunea...

@Canadiene,
Sorry si..am martori. Am incercat de trei ori sa las comentatorii sa zburde in voie pe aici, si niste prieteni de ai tai, pedelisti, s-au folosit de ocazie sa vina sa improaste cu flegme portocalii, dupa modelul betivului de la Cotroceni. Dar tu nu ai zis ca imi scrii mie? Eu vad comentariile tale, le citesc, iti raspund..De ce esti nemultumit? In ceea ce priveste faptul ca ar fi mult mai multe comentarii fara moderare: da. pe vremea cand era libertate aici, erau mult mai multe comentarii. Si acum ar fi daca le-as da eu drumul la toate. Dar, precum ti-am spus: flegmele le trimit in cosul spamurilor. Poti sa comentezi linistit.
Vad ca te tot interesezi de @agax. Esti mai curios decat o femeie. Ce te intereseaza in legatura cu el si CP? Daca se cunosc? Da, se cunosc.

agaX spunea...

canadianule,
am mai scris si mai scriu: IL CUNOSC PE CP_away ...scriu din aceeasi companie ... stim amindoi ca memoria nu-ti joaca feste, nu-i asa?

pai daca asa-i, si-am scris deja f clar, ce alta nelamurire mai ai? sau crezi ca m-apuc sa mint pe blogul ideiologului de thor? nu mai postez acolo pentru ca am ajuns sa consider indecenta mirlania gazdei blogului respectiv

ti-am mai zis si mai zic: daca ai o nelamurire, sau dorinta de orice fel de informatie despre mine, doar intreaba ... nu stau ascuns in vreun "anonimat" greu de inteles, sau altceva de acest gen

apropo, sa stii ca (pina) si o parte din mine este inginer :))
adicatelea, sint si inginer la baza - de chimii ... cum as putea, deci sa nu-i am la suflet?

Anonim spunea...

Lilicko cu ochii de culoarea freziilor ce imi plac mie !

Nu sunt doamna curios vis-a-vis de agaX, doar asaaaaa, ca sa ma bag si eu in seama, sa ma introduc in atmosfera, sa ma conving ca sunt si eu o persoana importanta nu doar un scartza-scartza pe tastatura .....

De aici de la mine horizontul romanesc se vede prea putin ..... asa ca , adierile de la Sud de frontiera Canadei imi gadila amorul propriu si imi incita gandurile de tragator de elita ( Apropos ! AgaX , in armata am fost sniper , iti spune ceva asta ? )

Lilick Auftakt spunea...

@Canadianule!

Fiu al Moldovei! Povestea ti-e mai draga sau viersul? Mai canta-mi o balada. Mai canta-mi ochii mov. :) Cum sa fii tu scartza-scartza pe tastatura? Ma mangaie vorba ta ca untul intins pe paine. Aluneca ca arcusul pe strune.

Anonim spunea...

Nightie night "violet eyes" ! Shall the man beside you know how much it does matter to protect them !

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc viteazule! Da-i bice si tu spre casuta...