28 nov. 2008

Intelectuali impotriva blogerilor?













Nici bine nu am ajuns si am gasit un mail de la o prietena din Statele Unite. Citez un fragment:

"Iata cum intelectualii ni se organizeaza, se inarmeaza cu avocati si presa (...)ca sa ne bage pumnu-n gura si glontu'n burta, sau mai intelectual spus:
"SA AFLE CARE SUNT PRINCIPALELE INSTRUMENTE LEGALE, POLITICE SI MEDIATICE, PRIN CARE POT FI INTAMPINATE SAU STOPATE ACESTE PRACTICI ". Adica ceea ce facem noi aici, PE FORUMURI si BLOGURI : discutam, comentam, criticam, injuram daca vrem, insa comunicam, schimbam idei."


Despre ce e vorba? Despre o conferinta care a avut loc pe 24 noiembrie.

"Cultura, politica si mass-media: Campania impotriva intelectualilor in viata publica romaneasca' luni, 24 noiembrie, la Hotelul Intercontinental, Sala Ronda, incepand cu ora 13:30.
Suntem cu totii familiari cu cazul Tismaneanu, cazul Liiceanu si cazul Patapievici, situatii in care personalitati ale vietii intelectuale romanesti au fost supuse unor campanii mass-media de denigrare profesionala si de calomniere. Aceste cazuri sunt doar partea cea mai vizibila a unui trend mai larg, mereu prezent in viata publica romaneasca si care s-a accentuat exponential in ultima vreme. Evenimentul organizat de CADI este parte a unui program mai vast menit sa contribuie la asanarea si modernizarea vietii publice romanesti. Ca atare, relativ la aceste cazuri, vrem sa initiem o dezbatere publica in jurul unui set de teme circumscrise de urmatoarele intrebari:
1. Care sunt originile si mecanismele acestor campanii?
2. In ce masura ideea de libertate de expresie este abuzata in astfel de situatii?
3. Exista modalitati de a contracara aceasta forma de terorism mediatic?
4. Care sunt principalele instrumente legale, politice si mediatice prin care pot fi preintampinate sau stopate aceste practici?
5. Daca este adevarat ca nimeni nu se poate opune cu succes in mod individual unor asemenea atacuri, care sunt modalitatile prin care intelectualii romani si alte posibile tinte ale unor astfel de campanii se pot organiza pentru a se apara de acestea?
Programul dezbaterii:
13:30 - 14:00 Sosirea invitatilor, cafea
14:00 - 14:10 Cuvant introductiv din partea moderatorului, Valeriu Stoica
14:10 - 14:25 Gabriel Liiceanu
14:25 - 14:40 Vladimir Tismaneanu
14:40 - 14:55 Horia Roman Patapievici
14:55 - 16:30 Interventii programate - cate 5-7 minute:
George Arun - Idei in Dialog
Ioana Avadani - Centrul pentru Jurnalism Independent
Andrei Cornea - Grupul pentru Dialog Social
Cristian Ghinea - Dilema Veche
Carmen Musat - Observatorul Cultural
Rodica Palade - Revista 22
Alex Stefanescu - Romania Literara
Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a Presei
16:30 - 17:00 Reactii ale vorbitorilor, intrebari, discutie libera "


Ce parere aveti? Parca suna a pumn in gura, nu? Sau macar a intentie de a ni se pune botnita. Sa fim pe faza!

Cititi va rog pe aceeasi tema "Cruciada purificatoare a fecioarelor" pe blogul "Ochiul magic"

4 comentarii:

Anonim spunea...

Concluzia care se desprinde de aici ar fi ca pe respectivii domni ii ustura ce se scrie despre d-lor pe bloguri. Deh, nu poti sa fii si cu slanina-n pod, si cu cutirul uns. Odata ce ti-ai asumat sustinerea unei tabere politice, trebuie sa-ti asumi si riscul de a ti se spune si lucruri mai putin placute, venite din partea sustinatorilor celeilalte tabere sau, cateodata, chiar din partea unor observatori neangajati.

Oricum, din fericire, intre supararea acestor domni si momentul cand opiniile pe internet vor fi cenzurate este inca o mare distanta.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Da. Sa speram. Totusi, numai dorinta lor explicita de a..ASANA suna cat se poate de amenintator. Intentia conteaza. Si de la intentie la fapta poate sa nu fie decat un pas intr-un anumit context.

Anonim spunea...

REVOLUTIA BLOGURILOR VA CONTINUA .EA VA SCHIMBA ROMANIA. PATAPIEVICI, TISMANEANU ,BASESCU CU RASPUTINI CU TOT,VOR FI ARUNCATI (NU LA LADA DE GUNOI AL ISTORIEI ) DIRECT LA LADA DE GUNOI.

Lilick Auftakt spunea...

@anonim

Nu se pune problema nicidecum asa cum crezi tu