4 feb. 2009

Mircea Mihaies: "bloggerii, niste bolnavi" (atac la Ioan T. Morar)


"Impregnati de propriile fandacsii, bloggerii risca sa deraieze de pe orbita normalitatii. Universul paralel construit cu fiecare noua postare
îi împinge într-un soi de nevroza a comunicarii cu orice pret, a dorintei bolnave de a fi mereu prezent. Intimitatea dispare încetul cu încetul si profilul psihiatric al nevropatului se contureaza tot mai precis. Obligatia cvasi-profesionala de a fi mereu „pe faza“, suferinta ca ti-a luat-o altul înainte, ciuda ca nu esti unul mereu în „top ten“ pot constitui serioase motive de îngrijorare. Nu si pentru blogger: pentru el, mersul pe aratura (aratura virtuala, desigur), a intrat deja în firea lucrurilor. Am remarcat, însa, de-o vreme încoace, o stranie orientare a multor bloggeri spre trecut.Orice psihanalist începator îti va spune ca retransarea pe amintire, trecut, copilarie semnaleaza existenta sau apropierea unei crize. Prezentul e flasc, viitorul pare turtit si neatragator, asa ca singurele raze de lumina vin din trecut. Bloggerul învins îsi aduce aminte de orice: de prima zi de scoala, de gustul înghetatei de altadata, de disparitia / reaparitia biscuitilor „Eugenia“, de Gagarin, de tramvaiele cu taxatoare, de marile defilari de 1 mai si 23 august, de pâinea cu magiun mâncata în recreatii, de gustul cornurilor de douazeci si cinci de bani si-al nemuritoarei sunci de Praga, de filmele rusesti si de muzica Margaretei Pâslaru. Sa nu ne iluzionam, totusi, ca aceste „madlene“ înseamna altceva decât apropierea inevitabila a bolii."
Fragment din articolul aparut pe romaniaculturala.ro - Revistă on-line realizată de Institutul Cultural Român.

Un posibil bolnav psihic, in viziunea lui Mihaies: Ioan T Morar. Iata ce scria acesta pe blog de curand si ce l-a inspirat pe Mihaies (articolul a aparut la doar cateva zile dupa textul de pe blog):

"Unde a dispărut marmelada?
Aţi mai văzut pe undeva marmeladă vrac? Cea de care erau pline alimentarele înainte de 89? Sînt cîteva produse tipice pentru acea vreme care nu se mai regăsesc. Da, a revenit Eugenia (în cîteva variante), se comercializează ciocolata cu rom, dar sînt unele pe care nu le mai vedem deloc. Cornul de 25 de bani, de pildă, sau cornul cu mac de 80 de bani din copilăria şi adolescenţa mea, devenit, ceva mai tîrziu, corn cu mac de 1,25 lei, nu mai sînt, cum nu mai e nici brifcorul învins de Fanta. Dar marmelada unde e, marmelada, ce-aţi făcut cu ea?!
Ţin minte, în copilărie, marmelada la vrac era unul din cele mai consumate alimente. Marmeladă pe pîine, cu asta au crescut mulţi, a fost fast-food-ul săracului. Cu ce a fost ea înlocuită acum? Chiar aşa: unde a dispărut marmelada?!"

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Pur si simplu unii dintre noi imbatranesc urat - si nu-i aici vorba de bloggerii nostalgici infierati de dl. Mihaies

Si pentru ca tot veni vorba de 'madlena' pe care d-sa nu uita s-o pomeneasca (deh, e literat) - cine stie, daca ar mai trai Prpust, ar fi si el blogger :)

Sa intelegem ca dl. Mihaies condamna numai bloggeritul intimist, confesiv, dar la o adica l-ar aproba pe cel de tip forum, precum cel de fata?

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Vezi ca am facut o completare. Am gasit unde batea Mihaies cu cornurile de douazecisicinci de bani si cu marmelada. Hahahah!

Mihaies nu scrie decat daca are niste tinte clare. Persoane. N-a stat el sa analizeze fenomenul bloggeristic. :)

Bursa Zvonurilor Politice spunea...

Asa este, unde este marmelada!

Lilick Auftakt spunea...

@bursa

la fabrica de marmelada :)

Lucia Verona spunea...

E chiar foarte interesant :) Şi eu m-am mirat ce l-o fi apucat să scrie despre bloguri şi bloggeri.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Are o ura viscerala fata de bloggeri, in general...Aici insa cred ca s-a calcat pe bataturi cu ITM si ma bucur. :)

Anonim spunea...

Sambata 7 februarie 2009 12:00 se va desfasura , in toate marile orase din tara , un miting de protest ANTI TAXA AUTO . www.muietariceanu.tk

Lilick Auftakt spunea...

Eu sunt pro taxa auto. Adica anti samsarii de masini care organizeaza acest miting. Jos samsarii!

Lucia Verona spunea...

Nu cred că e vorba de o ură viscerală faţă de bloggeri. Mai degrabă de o prejudecată. Unele observaţii mi s-au părut corecte, deşi nu am o deosebită simpatie pentru Mihăieş. Nici pentru celelalte personaje care încep cu m - marmeladă, Morar. Madlena este o excepţie.

Anonim spunea...

Marmelada aia era de-a dreptul odioasa! Cine stie din ce rebuturi de fructe (sau legume?) era facuta?! Daca tot e vorba de "briosa" noastra cea de toate zilele, nu erau mai bune gemurile, dulceturile si peltelele facute de mamicile noastre?

Si acum ma minunez cum avea mama timp pentru toate...

Anonim spunea...

Unde este fabrica de marmelada? :))

Unknown spunea...

Urat ultimul dialog! Stiu ca nu e vina ta, Lilick! Nu sunt insa de acord cu interzicerea vanzarii masinilor SH! E o initiativa liberala! Mai trist e ca majoritatea masinilor noi sunt mai scumpe la noi decat in occident! Si sunt si din alta categorie de fiabilitate!

Anonim spunea...

Vreau taxa auto, afara cu masinile vechi !

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Nici eu, nici eu... :)

@Lulutza

Am citit pe blogul respectiv, manjit de marmelada, ca "delicatesa" respectiva statea in niste ladite care aveau pe fund sobolani morti. Bleaaaah!

@dramoleta

Cred ca in Marmeladia. Hihi!

@Ion

Nici eu nu sunt de acord cu interzicerea totala. Dar nu sunt de acord nici cu afacerile facute de un anumit gen de persoane, sa nu le zic pe nume, care cumpara masini cazute total, de afara, le dau aici o fata, si le vand de noi. Intr-o vreme lucram langa Udriste si acolo vedeam zilnic samsarii de masini. Ii auzeam ce vorbesc si ii vedeam ce fac. O mafie care trebuie terminata. Din pacate asta e singura posibilitate: taxa asta auto.

@Chat Noir
Macar asta s-a realizat in ultimii ani. S-au inmultit foarte mult masinile noi. :)

INCERTITUDINI spunea...

In opinia mea , in materialul respectiv, sunt mai multe idei:opinia cuiva,respect scriitorul.. despre bloggeri- adica de ce ar fi amintirea o boala? atunci amnezia este de preferat? de ce raportarea la trecutul propriu si colectiv ar fi un posibil mod urat de imbatranire?De ce sa fie bloggerul un invins?pentru ca are memorie? si intrebari retorice ar mai fi;
despre marmelada- este o amintire tulburatoare- cine a fost elev-caminist in anii'65 stie..era produsul zilnic pentru micul dejun; eugenia era desertul; si acum, chiar ma intreb: daca iti amintesti asemenea trairi esti un posibil client al pshiatrului?

Lilick Auftakt spunea...

@Draga Floare

Si eu m-am gandit la persoane care scriu pe blogurile lor despre copilarie. Amintiri. Nu mi-au dat deloc impresia ca sunt bolnavi. Si nici invinsi. Sunt oameni care poate se protejeaza de un prezent prea negru refugiindu-se in asa ceva. Doar asta pot sa zic. In rest...toti avem amintiri frumoase din copilarie. Nostalgii..Mihaies e un cretin.

Anonim spunea...

Eu sunt fan eugenia! Mananc eugenia din orice pozitie si in orice moment! As scrie o oda pentru eugenia :)

Lilick Auftakt spunea...

@Alina

Stiiiu! :) La tine m-am gandit cand am citit aici de Eugenia. Ai mai scris tu aici la mine pe blog si a intrebat domnul Radu Portocala daca mai exista.

madalina ionescu spunea...

Dar să nu le citească, să îşi vadă de ale lui. Dar după cum a scris articolul, ar părea că le citeşte.

Prejudecăţi, mici şi definitive prejudecăţi. Noi să fim sănătoşi !

Lilick Auftakt spunea...

Hahahaha!!!! @Mada, ai dreptate! Vezi ce tampit e? Parca il obliga cineva sa citeasca bloguri.

Roxana Deaconescu spunea...

Marmelada se face la Palatul Cotroceni. :)
Mihăieş mai bine şi-ar face un blog unde să-şi publice frustrările.

Lilick Auftakt spunea...

Buna, @Roxid!

Cu siguanta la Cotroceni e marmeladeria. Hahaha!

Anonim spunea...

Eu ma simt foarte bine, nu-s bolnava, amintiri am, inclusiv despre marmelada cu ceai pe care ne-o dadeau la gradinita si la cantina scolii , mai alunec si-n confesiuni, cand n-am chef de politica. Si ce?
Cred ca Mircea Mihaies a fost intr-o pasa proasta sau chiar a vrut sa fie un atac la persoana.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona

Nu stiu sigur, dar prea a nimerit-o cu marmelada, cu cornurile, cu Eugenia...legat de ITM. Cred ca i s-a pus pata pe el, desi erau prieteni. Dar e stilul lui Mihaies sa se comporte asa.