Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
7 feb. 2009
PNL incotro? (II)
Am citit analiza lui Adi Zabava legata de ceea ce el numeste “momentul zero al PNL” si anume anuntatul congres al partidului care va avea loc la sfarsitul lui martie. Il citez: ” (…)PNL a ajuns din nou intr-un punct critic. Un punct pe care eu il vad mult mai important decat alegerile de pe 30 noiembrie. Antonescu si Orban vor sa-l dea jos pe Tariceanu. Pentru asta au nevoie de oamenii din teritoriu, iar asa zisa campanie e inceputa de o buna bucata de timp. Citeam undeva ca cei ce doresc sa-l dea jos pe Tariceanu au nevoie de un argument, iar singurul pe care il au la mana e intrarea la guvernare, sau mai bine zis neintrarea la guvernare de dupa 30 noiembrie.”
Pentru a acuza aceasta neintrare la guvernare, atat Crin Antonescu cat si Ludovic Orban ar trebui, din punctul meu de vedere, sa raspunda transant la urmatoarele intrebari:
1. Cu cine si-ar fi dorit sa guverneze si ce sanse ar fi fost ca negocierile cu PSD sau PD-L, conduse de ei insisi, sa se fi finalizat.
2. Ce sprijin ar fi avut din partea partidului, de la centru si din teritoriu, in negocierea cu PSD sau PD-L, si ce avantaje estimeaza ca ar fi avut partidul pe termen scurt sau lung intr-o coalitie cu unul din cele doua partide mari.
3. Ce sustinere ar fi avut din partea electoratului liberal pentru a alege calea unei coalitii cu PSD sau PD-L, in vederea scrutinurilor electorale care se apropie.
4. Ce ar fi negociat ca sa intre la guvernare, in afara de postul de premier, cu un partid de peste 30 %, si tinand cont de faptul ca cele doua partide acum in coalitie, si presedintele Basescu, facusera deja o intelegere pe care au recunoscut-o ulterior.
Adi Zabava vorbeste si de mirajul puterii care exista in PNL (ca peste tot), dar il citeaza pe Bogdan Olteanu care spune ca totusi PNL nu e un partid de lider. Nici eu nu cred ca PNL e un partid care sa se ascunda in spatele imaginii unei singure personalitati, si, daca e asa, o analiza ar trebui facuta in primul rand pe echipa de conducere in intregime. O autoanaliza cu expunerea si asumarea greselilor. Apoi sa se treaca la criticile aduse unui lider sau altuia, cat a reusit fiecare sa traga echipa dupa el, sa impuna oameni noi si credibili, sau cat au afectat partidul anumite erori facute de respectivii in diverse momente ale guvernarii.
Bogdan Olteanu se fereste sa spuna de ce sustine candidatura lui Tariceanu la sefia PNL. Nu crede ca ar parea obiectiv in postura asta. Dar sunt anumite lucruri care trebuie spuse, si sunt extrem de simple: Calin Tariceanu a evoluat cel mai mult din punct de vedere politic in ultimii patru ani, fiind cel mai prezent, cel mai vizibil, si scutul partidului in lupta continua cu presedintele Basescu si cu piedicile impuse de la Cotroceni. Asta l-a obligat in primul rand sa nu faca greseli in declaratiile publice. Crin Antonescu sau Ludovic Orban, chiar daca uneori au fost mult mai duri la adresa presedintelui (de foarte multe ori pe placul electoratului partidului), au facut si multe greseli. Dar nu declaratiile dure fata de presedinte trebuie analizate, si nu asta face o personalitate politica sa fie sau sa para puternica, ci actiunile prin care se impune ca lider si principiile pe care le impune.
Insa o analiza mult mai complexa face Roxana Iordache pe aceasta tema si va invit sa o cititi AICI.
Personal am simtit ca putin inainte si dupa alegeri Ludovic Orban a fost adeptul unei intelegeri cu PD-L, Crin Antonescu si-a dorit o intelegere cu PSD, iar Calin Tariceanu si-a dorit opozitia. De ce o cale sau alta este, ar fi fost, sau ar fi in viitorul apropiat corecta sau gresita, ramane sa analizam impreuna.
Sa nu uitam insa ca a existat si un moment 2007 cand Ludovic Orban a declarat ca PNL ar trebui sa intre in opozitie. Credeti ca ar fi fost bine ca PNL sa iasa de la guvernare atunci, inainte sa isi asume VU? Nu cumva ar fi fost o ocazie ca PSD si PD-L (in negocieri de atunci) sa fi pus mai repede mana pe putere, sa impuna VU majoritar, o constitutie pe placul Cotroceniului, niste alegeri prezidentiale anticipate, si sa se descotoroseasca de PNL?
Sa nu uitam ca in PNL exista si Dinu Patriciu care a recunoscut in cateva randuri ca isi doreste o apropiere de PSD. Nu este un secret. In cazul asta, Crin Antonescu, fiind acceptat de multi lideri PSD ca posibil candidat unic, ar putea poate sa il surclasese in alegeri pe Traian Basescu. Am scris "poate". Nimic nu e sigur. Dar apropierea de PSD nu ar fi de data asta fatala pentru PNL in reasezarea partidelor pe fotoliile de pe esicherul politic? Nu ar aparea in acest caz Basescu drept candidatul indiscutabil al dreptei?
P.S. - Am mai scris un text cu acelasi titlu pe 30 noiembrie 2008. E interesant sa recitim comentariile noastre de atunci.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
30 de comentarii:
Cele 4 puncte la care cei doi ar trebui sa raspunda pentru a aduce acel argument arata de ce tu (a se citi noi) nu faci/facem politica. Nici macar un membru din teritoriu n-o sa-i intrebe asta. Promisiunile, banii, putere lasa argumentele pe un plan indepartat in orice ecuatie a politicii romanesti.
Ar fi negociat sa-l tina pe Dinu Patriciu la adapost.
@Adi
Da. Asa e. Dar daca nu ne fac pe noi sa intelegem ce atu-uri au, sau de ce ar fi mai bine pentru partid si pentru tara sa se mearga pe o anumita directie, s-ar putea sa ne piarda de votanti. Incetul cu incetul.. Si hai, poate eu as vota PNL avand in frunte pe oricare dintre cei trei. Dar asa exista si simpatizanti PNTCD. Si, ca si ei, s-ar putea sa nu mai am ce vota in curand. Nu? Cu ce i-ar incalzi?
@Yoda
Cine cu cine?
Motivul nr. 1 este Bogdan Olteanu, Daca se "leapada" de el Tariceanu are toate sansele sa ramana presedinte, daca nu, life it's life.
Liderii din teritoriu s-au saturat de bossismele si injuraturile liderului fara numar la poarta legitimitatii . Sa fiu sincer , cred ca si Tariceanu s-a cam saturat de fizzele homo-sensuale ale finului care nu pridideste sa-l jigneasca pe nash in vazul tuturor membrilor de varf ai PNL(cand prinde ocaziunea)
Cand ti se urca puterea la cap te-apuca ameteala si cazi din corcodush Bogdarenko.
Ce naste din Gizela....tariceni mananca.
Time to say goodbyeeeeeee
@Marius
Ma lasi cu guerilla asta penetecedista? Daca totul s-ar reduce la un nume, un om, nu-ti dai seama ce simplu ar fi totul?
Argumente..Marius, nu "cancan". Ca asa ma apuc si eu sa inventez tot felul de chestii.
Si,daca vrei, spune-ne si tu pe care din cei trei l-ai sustine si de ce. Daca vrei...Oricum, in 30 noiembrie optai pentru opozitie. Iti mai mentii optiunea?
Lilick , ma leshi cu opozitia?
Si Olteanu milita pentru sustinerea lui Basescu la prezidentiale a unei coalitii PNL-PDL
Procesul e ireversibil.Mi-a placut de Patriciu azi cand a replicat scurt: Ador competitita in PNL.
@Lilick: Lilick, cei cu acel comentariu la adresa mea de pe blogul Roxanei Iordache? Multumesc
@Marius
1. Nu am vazut cand milita. Sorry...
2. A spus foarte bine Patriciu ca trebuie competitie. Numai sa nu confunde cineva competitia cu conflictul.
@Yoda
Care comentariu? Nu am comentat nimic la Roxana.
Te rog uita-te urgent , m-ai facut in toate felurile. Astept o explicatie. Sunt foarte suparat. Multumesc
@Yoda
M-am uitat si nu am vazut nimic. Nu am scris. Copiaza si pune aici, te rog, sa vad si eu care e treaba.
"@Yoda, spune-ne ,onanismul ti-a dezvoltat IQ ul in halul asta?"
Esti cu Nick-ul Oana
Roxana, sa-ti fie rusine, nu asa face un jurnalist, sorry
@Yoda
Eu nu sciu cu nick Oana. La Roxana scriu cu nick Karina doar atunci cand e o atmosfera degajata si nu se injura lumea pe acolo. Ce ti-a venit sa scrii ca sunt eu?
Lilick, eunu stiu cu ce link intri acolo, am dat link pe pe "oana" si am vazut ca m-a era blogul tau si am ramas traumatizat. Acum rasuflu usurat
Yoda
A, nici nu am vazut asta. Stai linistit. Se poarta diversiunile astea. Eu oricm nu injur si nu intru pe bloguri unde sunt conflicte.
@Yoda
Oricum, pot sa banuiesc cine face chestiile astea. Iti imaginezi ce fricos e daca pune link-ul meu si nu are curajul sa-mi puna si nick-ul? :))) Eu nu voi comenta deloc acolo. Iti zic preventiv. Daca vreau sa te.."atac"...o pot face si pe blogul tau, nu?
Dinu Patriciu: "Eu nu susţin pe nimeni în momentul de faţă. Salut competiţia". N-a pomenit nimeni de vreun conflict.Chiar daca tensiuni sunt destule.
Olteanu: Nu am consultat PNL privind sutinerea lui Basescu in 2009
Olteanu confirma ca PNL l-ar sustine pe Basescu in 2009
el a mai declarat ca liberalii doresc construirea unui parteneriat politic serios cu PD-L, ceea ce inseamna o sustinere comuna a candidatului la presedintie Traian Basescu si a unui premier PNL, in aceeasi formula in care s-a mers in tandem in 2004.
"Noi am facut catre PD-L o propunere pe care eu am definit-o foarte transparenta si onesta si le-am spus-o barbateste, in fata, aceea de a face o intelegere mai serioasa si mai profunda decat o negociere pe functii: daca e sa ne intoarcem impreuna trebuie s-o facem de la un capat pana la celalat", a sustinut Bogdan Olteanu.
Potrivit lui Olteanu, colaborarea dintre cele doua partide nu presupune doar negocierea functiei de prim-ministru, "ca e Tariceanu sau Stolojan", ci construirea unui parteneriat politic serios.
"Si asta inseamna practic o sustinere comuna a candidatului la presedintie Traian Basescu, pentru ca, evident, Traian Basescu fiind presedinte in functie sustinut de PD e normal sa-l sustinem pe el impreuna, si sustinerea unui prim-ministru PNL in aceeasi formula de tandem in care s-a mers si in 2004", a aratat Olteanu.
Liberalul a afirmat ca PD-L nu a venit sambata cu un mandat pentru a negocia pozitia presedintelui, dar ca discutiile dintre cele doua formatiuni pot fi reluate.
"Sigur, am inteles ca nu exista un mandat din punctul acesta de vedere, desi ne-au spus ca nu au in acest moment capacitatea sau disponibilitatea de a discuta despre pozitia presedintelui. Nu-i nicio problema, e tot timpul si putem sa reluam aceste discutii", a spus Olteanu.
"Democrat-liberalii le-ar mai fi oferit in schimb celor de la PNL postul de vicepremier - singurul din Executiv -, precum si pe cel de sef al Camerei Deputatilor, in conditiile in care PNL a aratat ca al doilea post nu constituie o "ancora" in ierarhia statului, dar un bun vicepremier PNL ar fi Bogdan Olteanu."
lilick, asa este Lilick, URAT, URAT, URAT, de aia am facut ochii cat ceapa.
Servus Lilick
este interesanta analiza variantelor pe care o faci... Cred ca daca au resimţit ca pe un eşec pierderea alegerilor liberalii trebuie să schimbe cauzele acelui eşec. este firesc... care au fost acele cauze? nu stiu daca tin de aliante si complicitati politice cit de guvernare si rezultatele ei care se vad azi... e o chestiune de management, schimbarea... mai toate partidele trec prin asa ceva.
Cele bune
@Marius
Pai tu ce faci? Imi pui pasaje extrase din timpul procedurilor de negociere? Iti imaginezi ca asta am citit si eu. Era vorba de propunerea unui parteneriat in care PNL dadea PM-ul si PD-L impunea presedintele, ca in 2004, pe formula DA. Dar de unde stii ca asta nu era decat o declaratie strategica?
Hai mai, Marius...pe mine te-ai gasit sa ma manipulezi?
Crezi ca eu nu ma prind cand se fac declaratii pentru urechile adversarilor in prime-time, sau pentru urechile partidului in colturi de ziare?
Mai bine vezi ca de acolo de unde ai copiat ti-a scapat o stire:
"Sursele menţionate au precizat că, în discuţiile de sâmbătă, nu s-a ridicat subiectul împărţirii portofoliilor, însă democrat-liberalii i-ar fi lăsat pe liberali să înţeleagă că le-ar putea da Ministerul Justiţiei, pentru a nu fi "obligaţi" de Palatul Cotroceni să o nominalizeze pe Monica Macovei."
Iti imaginezi ce teapa luau liberalii daca acceptau si Predoiu ar fi fost..."liberalul" de la Justitie? Hahaha!
@Flavius
Iti multumesc mult. Nu cred ca au resimtit pierderea ca pe un esec decat in masura in care au perceput asta si PSD sau PD-L care nu au obtinut singuri scorul cu care sa faca majoritatea. Buba vine de la negocieri..
Numai bine iti doresc si eu. :)
Tu te manipulezi singura....nu e nevoie de interventii..lol
@Marius
Eu nu am intrat pe blog la tine sa incerc sa te conving de ceva sau sa postez chestii bune de citit prin tabloide.
So, I'm drunk and I'm thinking :). Please excuse my Romanian language during the following text:
Dupa parerea mea, Calin Popescu Tariceanu este "expirat". De ce? Pentru ca si-a erodat al dracului de rau imaginea intr-o coabitare urata cu PSD. Pentru ca nu a marsat la ideea geniala de a iesi de la guvernare dupa dezastrul referendumului demiterii lui Basescu. Pentru ca este perceput ca omul lui Patriciu de opinia publica. Mai trebuie motive? Ei bine, da! Sustinere de catre Tariceanu a unui personaj negativ (nu controversat, ci daunator PNL) cum este BOlteanu - scuza-ma @Lilick ca il sustin pe @Marius Mina aici, dar BO a facut pipi de sus pe ce vroia PNL Sector 1 si si-a obtinut rusinos colegiul in dauna unor oameni mai buni - si indaratnicia in a isi schimba deciziile dupa cum bate vantul l-au transformat pe Tariceanu intr-o paiata. Si aceasta paiata trebuie sa plece! Gata! PNL are nevoie de oameni care sa nu se contrazica pe ei insisi la fiecare declaratie! PNL are nevoie sa zboare oameni ca Fenechiu (cu acolitii lui penibili Adomnitei sau Chiuariu, si nu numai). Ne-am facut de ras destul. Ar fi cazul sa redevenim un partid serios si cu credibilitate. Nu spun ca Orban sau Antonescu sunt mai buni. Poate nu sunt. Dar nu avem de unde sa stim. Pe Tariceanu si Olteanu i-am vazut. Si ne-am lamurit. Sa lase locul altora! Si gata. PNL trebuie sa aiba alta conducere si alta strategie de abordare a opozitiei. Nu aia cu "eu sunt mic, nu stiu nimic", promovata din decembrie pana acum. Retragerea din comisia juridca la votul urmaririi penale a lui Nastase e jalnica! Facem opozitie in lipsa? Pai si de ce i-am ales in Parlament??? Gata, enough!!!
@CRadu25
Eu nu prea inteleg de ce ar fi mai buni Orban si Crin. Orban m-a dezamagit la alegerile locale cand s-a tot gudurat pe langa Buldog. E un tip foarte moale. Iar Crin e cu mult mai pro-pesedist decat zici tu ca ar fi Tariceanu. Nu e bine ca intervin in discutie mici scandaluri de pe la voi, din 1. Tariceanu, iniferent de cine e sustinut, e un politician foarte bun. Sincer, as vrea eu sa zic de altul ca are sanse la sefia PNL dar nu pot. Apoi mai exista si sondaje. Trebuie sa le luam in calcul si pe ele.
@CRadu25
Da. Sunt de acord insa ca strategia abordata din opozitie trebuie sa fie alta.
@Lilick: Pot fi mai buni sau nu. Dar pana nu-i vedem la lucru n-avem cum sti. Pana una alta, pe mine unul, atitudinea lui Tariceanu de a se duce pe unde bate vantul m-a dezamagit profund. Daca faceau miscarea cu delimitarea de PSD si iesirea de la guvernare cand trebuia, acum aveau nu 18% ci poate 25%, dar nu, ei au vrut musai sa se infiga in guvern si tot felul de penibili gen Adomnitei, Chiuariu sau David, manuiti de papusarul din Iasi. Si au facut rahatul praf, scuza expresia. Asa, prin toate flotarile logice facute pe la televiziuni dupa alegeri, PNL a ajuns acum la 15%. Foarte buna "crestere in opozitie". Acum, opozitia este tardiva, intrucat vocea lor nu conteaza. Atunci, ar fi fost mult mai clar auziti.
Eu am sustinut si atunci, dupa 30 noiembrie, ca PNL trebuia sa iasa sa anunte sustinere parlamentara stricta pe proiectele de dreapta unui guvern minoritar PD-L. Raman la aceasta opinie si acum. Insistenta de a intra la guvernare dand prim-ministrul a favorizat alianta contra naturii PSD+PD-L, care pare sa se dezvolte vioaie desi la inceput ameninta sa rupa in doua electoratele ambelor partide. Iata cum papusarul Basescu a reusit sa transforme o infrangere intr-o victorie de rasunet iar el va defila la prezidentiale. PNL, daca ramane in actuala formula, va avea 10% peste un an iar dupa urmatoarele alegeri va lua urma PNT-CD. Inertia nu este castigatoare, iar un fost prim-ministru, chiar daca a avut (si) rezultate bune, dar are o perceptie extrem de proasta in media si in public, poate fi un cal total necastigator intr-o cursa cu animalul politic "pur-sange" numit Basescu.
BTW, asta n-are nicio legatura cu disputele de la 1. Dar cand vii cu aroganta si faci pipi cu bolta (scuza din nou expresia) in capul organizatiei locale ca "tu esti cu cojones de bronz, de la centru" nu te astepta a fii iubit si considerat mare democrat in viata.
@CRadu25
Unde ai sustinut faptul ca PNL ar fi trebuit sa sprijine un guvern minoritar PD-L si...mai ales...pentru ce? Basescu si PD-L nu si-au dorit nici macar o clipa asa ceva.
In fine, poate o sa vorbim intr-o zi mai mult pe subiectel astea legate de trecuul apropiat. Acum insa sa ne gandim la viitor. Si la un candidat la presedintie.
@CRadu25
A, acolo stiam. Dar credeam ca de atunci te-ai convins ca ceea ce scriai de Basescu a fost gresit.
"Sper ca ratiunea sa invinga teribilismul / tembelismul basescian obisnuit si sa rezulte totusi un guvern capabil sa gestioneze vremurile "nashpa"(...)"
Iti spun absolut sigur ca Basescu nici nu a vrut sa auda de liberali. Deci nu puteam sa bagam PD-L sau Basescu in vreo ecuatie.
Iar acum...nici atat.
Trimiteți un comentariu