17 iul. 2008

Doi oameni importanti ies din politica







































Doi oameni ies din politica romanesca, sau cel putin declara ca nu vor candida pentru un loc in Parlamentul Romaniei: Elena Basescu si Ion Iliescu


Iliescu n-a intrat in viata politica in '89. Nu-i de numai 18 ani in politica. E-adevarat, a fost vreme de 11 ani presedinte, in cei 4 ani cat a stat in opozitie, intre mandate, a condus tot el tara, iar dupa 2004 se zice ca tot el a condus PSD-ul.
Sa ne aducem aminte:
In '84 inca mai figura in agenda cu numere scurte a Tovarasei.
In '78 juca "cerculete" cu Tovarasul.
In '72 il insotea in vizite oficiale si era ministru.
In '66 devenea cel mai tanar membru al MAPN.
In '56, abia intors de la Moscova, fugarea studenti ca proaspat sef UTC.

52 de ani, fratilor...Alti politicieni la 52 de ani se "retrageau" dintre cei vii.


Al doilea om care se "retrage" e Elena Basescu. Ce coinicidenta. Si ea renunta sa mai candideze pentru Parlamentul Romaniei la fel ca Ion Iliescu. Nici nu intrase bine in politica. "Bonjour madame, voila, pardon, merci". O cariera scurta ca un numar scurt. Dar plina de succesuri pe care nu le mai enumar.

26 de ani de politica au in medie cei doi. Ion 52 si Elena restul.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Renunta pe naiba! EB, vreau sa zic... :( Vrea sa se faca europarlamentara pentru inceput, ca acolo are 98,99% sanse sa se aleaga! La PE votul e pe liste, nu uninominal!

Pina la urma, o sa vedem ca Iliescu a fost un "factor de echilibru" si moderare in PSD, oricit nu ne place noua echilibrul... Le-a echilibrat si mediat socialistilor apucaturile mahalagesti si le-a moderat poftele de putere si avere...

Nu m-ar mira ca, dupa retragerea lui, PSD-ul sa fuzioneze prin absorbtie cu Partidul prezidential... Ca sa-i dea si "latura socialista" - dintre oameni, pentru oameni, cu oameni, bla bla bla - ca numai asta mai lipsea din panoplia ideologica a pedelelei!

Anonim spunea...

Se retrage timida ? Vaaaaaaaaaaaai. Da' problema e daca se retrage mai vorbesc cineva cu ea ?

Anonim spunea...

Lenuta modeala nu vrea la noi in Parlament! Prea o sa se agite toti sa ii urmareasca activitatea...

La ieuroparlamentare (sa folosesc modelul prezidential de iecsprimare) merge! E lista... Si apoi odata ajunsa acolo.. se uita de ea! Sta pe banuti frumusei... e in strainezia.. merge totul oake pt modeleasa!


Ion Iliescu o sa iasa din politica asa cuma zis... cind o sa crape! Doar ca nu va mai fi cu post in Parlament...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

A spus ca nu o intereseaza nici PE-ul. Trebuie sa mai invete.


@moshcalifar

Timida lui Taticool! :)))

Lilick Auftakt spunea...

Cititi si ce scrie Cristi Sutu de profetia Oracolului din Damaroaia.
Probabil Brucan, cand a zis de "20 de ani", a calculat cam cat mai are de trait Ilici.

Petru Clej spunea...

Aș vrea să vă întreb: chiar are vreo importanță această nulitate numită Elena Băsescu de o pomeniți?

Chiar nu puteți să renunțați la această obsesie cu Băsescu?

Nu vedeți că nu faceți decât să cădeți în capcana de a vorbi la nesfârșit de tot ce e legat de el?

Indiferent cât vă este de antipatic Ion Iliescu - este omul din cauza căruia în cea mai mare măsură am părăsit România în 1991 - este totuși, by default, cel mai important politician al României de după 1989.

Alăturarea celor două nume mi se pare de prost gust, scuzați-mă.

Petru Clej spunea...

Și mai e ceva: renunțați la mitul că prin scrutin majoritar uninominal se aleg persoane și nu partide.

V-o garantez eu că nu e așa, care locuiesc în țara care a inventat acest tip de scrutin.

Anonim spunea...

O pomenim sau nu o pomenim pe Elena asta politica, sau pe cealalta - bleah la cub, "fetele rele" ale lui Daddy Cool exista si doresc sa se intinda mai mult decit le permite plapuma 'telectuala. Or asta nu ar fi permis nici macar... Caragiale! :)

Datoria mea civica este sa le ofilesc orgoliile pitziponciste, chiar atunci cind Daddy Cool al lor le refuza, de ochii lumii, o noua jucarie lucrativa... :)

"Obsesie cu Basescu"? Eu as zice ca, mai degraba, Basescu e obsedat sa-si piarda fostii votanti si sa-i inlocuiasca cu tot felul de patibulari...

Anonim spunea...

Bineinteles ca si prin votul uninominal se alege de fapt tot partidul care-l tine-n brate pe "catindat". Doar ca e mai greu de calculat rezultatul scrutinului...

Dar votul proportional este mai... discret, in sensul ca se afla abia cind este prea tirziu pe cine a votat fiecare.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej, eu despre tipul de scrutin nu am scris nimic. Am sustinut mult mai demult in postari exact ce spuneti dumneavoastra.

Alaturarea am facut-o special ca sa fac diferenta. :)

Iar in privinta obsesiei, are in sfarsit Lupea un articol foarte bun azi despre care poate voi scrie. Spune ceva foarte important acolo in legatura cu asta.

Anonim spunea...

@Lilick - articolul cu pricina l-am citit si nu pot decit sa strimb din nas, chiar daca madam Lupea pare destul de dibace la manipulari.

A incercat si Lupea sa deculpabilizeze, o data in plus, culpabilii... si sa culpabilizeze pe unii care nu au facut decit sa se apere, intr-un tirziu, de acuzele haotice ale unor deontologi cu multe schelete ascunse prin dulapuri si pe sub presuri.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza


Important e ca a spus ca Basescu a INCEPUT scandalul (tii minte ca pana acum eram noi acuzati) si ca i s-a lipit eticheta de scandalagiu. Alte incercari ale ei de manipulare nu mai conteaza.

Anonim spunea...

Am apreciat mai mult comentariile lui @Garfield la articolul... Lupei:

Subiect comentariu: Distribuirea culpabilitatii
Utilizator: Garfield, motanu
Data: 2008-07-16 22:28
Cu ajutorul neprecupetit al evz, avem ocazia astazi sa va supunem atentiei o minuscula masinuta de manipulat sub conducerea magistrala a... dnei Lupea!!!
1.Mai intai recunoaste ca Base a facut nenumarate gafe, a avut un caracter... hai, sa nu-i zic execrabil... dar de ce sa nu-i zic, daca e adevarat? A lovit cu sete in aliati, in consilierii care l-au ajutat sa ocupe Cotroceniul, a lovit in ziaristi, si-a permis diferite licente poetice pe care nu prea le intalneam in ziare, s-a inhaitat cu diferite blonde cu maniere de golden spritz etc! Numai si pt faptul ca n-a anticipat rezultatul acestui comportament, se poate zice ca pierde pe mana lui!
Garfield, motanu:((
inca putin si gata

Subiect comentariu: Continuare
Utilizator: Garfield, motanu
Data: 2008-07-16 22:28

2.Luam acesta modesta gramajoara de culpe si o teleportam cu ajutorul masinutei marca Lupea si victimelor initiale!
Rezultatul e de-a dreptul spectaculos! Toata lumea e acum de vina... si daca aducem la acelasi numitor comun, ne da rezultatul dorit: nimeni nu mai este de vina! Ba chiar am putea relua jocul de la zero! Fantastic! Stiintifico-fantastic!
N-am inteles cu ce energie functioneaza masinuta... nu cumva cu euroi sub presiune?
Garfield, motanu:((

Anonim spunea...

@Lilick - Ba conteaza! Sa nu te prind ca o popularizezi pe Lupea pe aici, ca-mi iau jucariile si ma mut pe blogul lui Lovin! :) Ca acolo e asa o liniste... Se aud si greierii...

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Am postat articolul ei..

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Nu e chiar asa de liniste la el. Uneori, cand mai face pauze sa-l injure pe Andrei Badin ca anonim, isi mai scrie si lui comentarii, sub diverse nick-uri. :))))

Anonim spunea...

@Lilick: Dar tot articol de lins la outzele marinerului este! Incepe iar metoda victimizarii! Saracul de el.. A aratat ce si cum, dar pt ca justitia aia corupta cu care se bate el nu a dat nici un verdict si uite asa e el cel blamat!

Saraca victima!


grrr... mi-e scarba!

Petru Clej spunea...

Faptul că la scrutinul majoritar uninominal se votează cu precădere partidul și nu persoana este vizibil în Marea Britanie prin calcularea așa numitului "swing" - deplasare de voturi de la un scrutin la altul de la partidul clasat pe locul întâi la cel clasat pe locul doi (sau invers).

De exemplu, dacă în 2001 Partidul Laburist a avut 40% pe țară și curca 60% dintre deputați și Partidul Conservator 31% și 30% dintre deputați, iar în 2005 Laburiștii au avut 35% (55% dintre deputați) și Conservatorii 32% (31% dintre deputați) atunci swing-ul se calculează făcând media dintre diferența din 2001 și 2005, adică (9% + 3%) / 2 = 3%.

Cu alte cuvinte, deplasarea medie de voturi de la Partidul Laburist la Partidul Conservator a fost de 3%. dacă analizați rezultatele din cele 646 de circumscripții uninominale veți vedea o deplasare similiară și în același sens în majoritatea dintre ele.

Recent a avut loc a alegere parțială în nordul Angliei la Crewe and Nantwich, unde a murit deputata Laburistă Gwyneth Dunwoody.

Pentru Partidul Laburist a candidat fiica ei, o persoană extrem de cunoscută și populară pe plan local care l-a avut contracandidat pe un neica nimeni de la Partidul Conservator. Rezultatul: o înfrângere catastrofală a Partidului Laburist. Pe alegători i-a durut în bambă de personalitatea candidatei Laburiste, ei au votat ÎMPOTRIVA Partidului Laburist ca să-i trimită un mesaj premierului Gordon Brown și politicilor sale falimentare.

Bibliografie adăugătoare:

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070520_uninominal_imprecizie.shtml

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/070223_scrutin_uninominal.shtml

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/01/070111_scrutin_uninominal_analiza.shtml

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/10/071022_uninominal_scrutin_reprezentare.shtml

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070829_uninominal_analiza.shtml

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/11/071115_scrutin_comparatie.shtml

Petru Clej spunea...

Am făcut o greșeală de calcul la precedentul posting. Swingul este (9% - 3%) / 2 = 3%

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Clej

Credeti ca ati putea sa ne ajutati sa facem si o comparatie intre electoratul roman si cel britanic? O analiza adica...Cu siguranta teoretic este asa cum spuneti, eu nu ma indoiesc, dar trebuie sa luam in calcul si niste mici note particulare care ar putea la un moment dat sa rastoarne teorii, desi nu este obligatoriu.

Anonim spunea...

In mod sigur le doboara! Explica cum e cu swing-ul lui tata leana din Vascautii de deal! Ea stie mutra lui ala care le-a zis sau a dat punga cu niste malai, faina si ceva ulei! Zaharul si ceva carne e pt turul doi!

Domnul Clej cu tot respectul cred ca e o mare diferenta intre cultura politica a britanicilor si ce a romanilor! Mai trebuie adaugat si difernta existenta in romania dintre mediul urban si cel rural

Petru Clej spunea...

Domnule Paul,

Cu tot respectul, suferiți și dumneavoastră exact de același provincialism intelectual ca majoritatea covârșitoare a românilor ("Ca la noi la nimeni").

Scrutinul majoritar uninominal are aceleași efecte pretutindeni în Europa. De pildă în Ungaria și Albania, în alegerile parlamentare în segmentul ales prin aceeași modalitate, primele două mari partide au câștigat 98% din mandate.

În România la alegerea președinților de consilii județene PDL și PSD au câștigat 31 din 41 de mandate (PNL 5, UDMR 4 și Forumul Germanilor).

Nu mă mai obligați să o iau de la capăt cu lecțiile că m-am plictisit. Citiți numeroasele articole pe care le-am scris pe pagina BBC, ca să știți despre ce vorbiți.

Nu mai practocați sportul național românesc - VORBITUL DUPĂ URECHE.

Anonim spunea...

Asa sa fie.. Aferim!